Για να γίνω δεκτός σε κάποιο καλό μεταπτυχιακό, τι βαθμό πτυχίου πρέπει να έχω;
Δεν είμαι 100% σίγουρη αλλά νομίζω πως στις προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα
δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο (όπως για παράδειγμα για τις υποτροφίες), τουλάχιστον στην Ελλάδα. Οπότε όποιον αριθμό και να ακούσεις θα είναι μάλλον τυχαίος (μια ματιά στους επιτυχόντες οποιουδήποτε μεταπτυχιακού θα σε πείσει, υπάρχουν άτομα με βαθμό πτυχίου από 5,5 μέχρι 10!).
Για το μεταπτυχιακό, πέρα από το βαθμό πτυχίου, μετράει κάτι άλλο;
Ναι, τα πάντα. Το αν μιλάς ξένες γλώσσες και σε τι επίπεδο, οι συστατικές επιστολές, η πτυχιακή εργασία (αν υπάρχει), η πρακτική άσκηση, η διαμονή στο εξωτερικό (είτε ως ERASMUS είτε σε summer school) καθώς και οι δημοσιεύσεις. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως μετράει και η συμμετοχή σε συνέδρια/σεμινάρια, αλλά προσωπικά θεωρώ πως βοηθάει μόνο από την άποψη γνώσεων, εμένα οι βεβαιώσεις που δίνονται σε τέτοια μου προκαλούν γέλιο. Γενικά να θυμάσαι πως κοιτάνε τον βαθμό των μαθημάτων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.
Είδα αλλού στο forum ότι αν είσαι καλός στο μεταπτυχιακό, σου προτείνουν οι ίδιοι οι καθηγητές σου να προχωρήσεις σε διδακτορικό. Γίνεται όμως αν επιλέξω να κάνω διδακτορικό σε άλλο πανεπιστήμιο να με επιλέξουν οι εκεί καθηγητές ή πρέπει να με ξέρουν από πριν;
Ισχύουν αμφότερα. Με βάση τη λογική το πρώτο είναι σχετικά "ευκολότερο" να συμβεί από το δεύτερο.
Στο τμήμα μου η πτυχιακή είναι προαιρετική. Αν την επιλέξω, θα με βοηθήσει στο να με επιλέξουν σε κάποιο μεταπτυχιακό;
Δεδομένου πως είσαι σε θεωρητικό τμήμα να την επιλέξεις οπωσδήποτε. Αφενός αν δεν έχεις κάνει πτυχιακή, θα σου ζητήσουν κάποια άλλη εργασία που να έχεις εκπονήσει όσο σπουδάζεις (που αποκλείεται να είναι ισάξια πτυχιακής). Αφετέρου θα έχεις ήδη μια πρώτη εξοικείωση με το πώς ερευνούμε/διαβάζουμε/γράφουμε για μια πραγματική εργασία.
Αν επιλέξω να κάνω μεταπτυχιακό σε μη αγγλόφωνη χώρα, πρέπει να την έχω επιλέξει νωρίς την χώρα αυτή, από το τρίτο ή το τέταρτο έτος για παράδειγμα, έτσι ώστε να έχω μάθει την γλώσσα της μέχρι ένα επίπεδο και να μπορώ να επικοινωνώ;
Αν επιλέξεις να πας σε μη αγγλόφωνο πανεπιστήμιο ή μη αγγλόφωνη χώρα; Μεταπτυχιακές σπουδές και δη στον θεωρητικό τομέα και να μη γνωρίζεις άριστα την γλώσσα στην οποία θα εργαστείς δεν μου φαίνεται δόκιμο. Αν θες να πας σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο σε μη αγγλόφωνη χώρα (π.χ. Σκανδιναβία) δεν νομίζω πως έχει μεγάλη σημασία καθώς μιλούν άριστα αγγλικά.
Αυτά, βασισμένη στην προσωπική μου εμπειρία.