Όσοι θέλατε να γίνετε "Καλλιτέχνες" τι σπουδές καταλήξατε να κάνετε, τι σας συμβούλευσαν οι ειδικοί και με τι ασχολείστε τώρα;

cinephilee

Νεοφερμένο μέλος

Η cinephilee αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 25 ετών. Έχει γράψει 40 μηνύματα.
Συχνά όλοι μιλάνε για σπουδές Οικονομικά, Ναυτιλιακά κοκ

Για τα παιδιά που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες τι γίνεται;
Να πάει να παρακολουθήσει ένα παιδί πχ τμήμα Καλών Τεχνών, Τραγούδι, Υποκριτική, Σχέδιο μόδας κοκ; Να τελειώσει μια σχολή άλλη και μετά να ασχοληθεί με το αντικείμενο που του αρέσει; Να το κρατήσει για χόμπι;


Γενικά, δεν ακούω καθόλου συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού να μιλάνε για αυτό το κομμάτι και αυτά τα παιδιά.
Όλα λένε έχουν προοπτικές αν τα κυνηγήσεις αλλά μετά δεν αναφέρονται καθόλου στα καλλιτεχνικά.

Άλλο να σπουδάσεις Γεωλογία και άλλο Ζωγραφική.

Στο τέλος της ημέρας η γεωλογία, επιστήμη είναι, άρα μεγαλύτερη θέση στο αξιακο σύστημα της κοινωνίας.
 
Αν η οικογένεια σου δεν έχει κάποια θέση εργασίας/λεφτά για να σε στηρίξει μετά τις σπουδές σου, μην γίνεις καλλιτέχνης. Μπορείς να το έχεις παράλληλα ως χόμπι και αν είσαι καλός ως καριέρα, αλλά το τελευταίο σπανίζει στις μέρες μας και καλύτερα να μη το ρισκάρεις με την ελπίδα ότι θα γίνεις ο επόμενος Πικάσο,Θεοδωράκης κ.λπ.
Και εγώ Καλών Τεχνών ήθελα αλλά κατέληξα Γεωπονία. Γενικά μόλις μπήκα στο λύκειο όλοι με απέτρεψαν και δεν θα με στήριζαν άρα τι να κάνεις άλλο σε εκείνη την ηλικία...
 
Τελείωσα χημικό. Κατα τις σπουδές μου εργαζόμουν ως ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης μέσω flea markets, διαδικτυακές αγορές κτλπ. Αυτός ο συνδιασμός δύο παράλληλων κόσμων με οδήγησε να απονεμηθώ ένα αξιότιμο διεθνές βραβείο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Στο καινούργιο μου πανεπιστήμιο στο εξωτερικό βρήκα και εργαστήριο που συνδιάζει την τέχνη με την χημεία, παρόλο που δεν είναι ακριβώς το αντικείμενο σπουδών μου.

Ο στόχος μου είναι να συνεχίζω να ζω σε δύο παράλληλους κόσμους. Ενισχύοντας την καλλιτεχνία με όσες εκθέσεις, μαρκετ και networking μπορώ και την επιστήμη με την συνεχή εξέλιξη των γνώσεων και τεχνικών ικανοτήτων μου, ίσως και μέσω ενός διδακτορικού σε χαλαρό εργασιακό περιβάλλον. Θεωρώ πως η επιστήμη βοηθάει στην έμπνευση στην τέχνη και, φυσικά, vice versa. Αυτός ο τρόπος ζωής ανοίγει και απελευθερώνει το ανθρώπινο πνεύμα και δοκιμάζει πολύ το μυαλό σου και το πείσμα σου.

Προσωπικά αυτό εγώ θα πρότεινα στους 17χρονους καλλιτέχνες και φιλότεχνους, να σκεφτούν την επιστήμη (την όποια επιστήμη, δεν χρειάζεται να είναι θετική) ως επέκταση του καλλιτεχνικού τους εαυτού. Ειδικά στον κόσμο που ζούμε, το να ξεχωρίσεις ως καλλιτέχνης είναι δύσκολο και για αυτό μία εξειδίκευση σε κάποιο μη-καλλιτεχνικό (εξ ορισμού) τομέα μπορεί να εξελίξει την τέχνη με ιδιαίτερο τρόπο. Όπως, άλλωστε, όλες οι προσωπικές και μοναδικές εμπειρίες ζωής. Και δεν το λέω αυτό για τα λεφτά, γιατί, προσωπικά, μέχρι στιγμής περισσότερα έχω βγάλει από την τέχνη παρά την επιστήμη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Συχνά όλοι μιλάνε για σπουδές Οικονομικά, Ναυτιλιακά κοκ

Για τα παιδιά που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες τι γίνεται;
Να πάει να παρακολουθήσει ένα παιδί πχ τμήμα Καλών Τεχνών, Τραγούδι, Υποκριτική, Σχέδιο μόδας κοκ; Να τελειώσει μια σχολή άλλη και μετά να ασχοληθεί με το αντικείμενο που του αρέσει; Να το κρατήσει για χόμπι;


Γενικά, δεν ακούω καθόλου συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού να μιλάνε για αυτό το κομμάτι και αυτά τα παιδιά.
Όλα λένε έχουν προοπτικές αν τα κυνηγήσεις αλλά μετά δεν αναφέρονται καθόλου στα καλλιτεχνικά.

Άλλο να σπουδάσεις Γεωλογία και άλλο Ζωγραφική.

Στο τέλος της ημέρας η γεωλογία, επιστήμη είναι, άρα μεγαλύτερη θέση στο αξιακο σύστημα της κοινωνίας.
Νομίζω πως αυτό που κάνουν αρκετοί είναι να σπουδάζουν κάτι άλλο με πιο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, και ταυτόχρονα να επιδιώκουν να χωθούν στον χώρο της τέχνης. Άπαξ και το καταφέρουν, παρατάνε το plan B τους που στην ουσία μέχρι εκείνη την στιγμή είχε γίνει plan A.

Αυτό το pattern θα το δεις σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες.
Το "απαισιόδοξο" της υπόθεσης είναι το ποσοστό αυτών που τα κατάφεραν σε σχέση με αυτούς που δεν τα κατάφεραν.

Εναλλακτικά μπορείς να παντρέψεις κάπως τους δύο κόσμους. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό και υπάρχει κόσμος που το έχει κάνει με διάφορους τρόπους και σε διάφορους βαθμούς. Λόγου χάρη είναι σύνηθες σε όσους αρέσει η μουσική και οι θετικές επιστήμες να επιλέγουν πολυτεχνείο ή φυσικό και μετέπειτα να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην ακουστική μηχανική. Βέβαια πρέπει να έχεις ισχυρό ενδιαφέρον και για τις θετικές επιστήμες για να το κάνεις αυτό, ειδικά για τα μαθηματικά & την φυσική, ειδάλλως είναι αυτοκτονικό.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back
Top