Καλησπέρα σας. Ας τα ξεδιαλύνουμε:
α) το εξάμηνο κατάταξης ενός πτυχιούχου ΑΕΙ σε (δεύτερο) τμήμα εξαρτάται από το βαθμό συνάφειας του πρώτου πτυχίου με το δεύτερο (νέο) τμήμα. Μπορεί να είναι το Α (καμία συνάφεια), μπορεί να είναι το Γ (συνηθέστερο), μπορεί να είναι το Ε (με το νέο νόμο max για 5ετή τμήματα), μπορεί να είναι το Ζ εξάμηνο (με τον παλιό νόμο για τα 5ετή τμήματα και με μεγάλη συνάφεια).
β) το εξάμηνο κατάταξης σημαίνει ότι έχεις άλλο τόσο χρόνο (το ελάχιστο) να ολοκληρώσεις τις σπουδές σε 4ετή ή 5ετή τμήματα. Δηλαδή αν μπεις στο 3ο έτος (=5ο εξάμηνο) έχεις ακόμα 2 έτη ή 3 έτη για απονομή πτυχίου για 4ετή ή 5ετή τμήματα, αντίστοιχα.
γ) Η αίτηση αναγνώρισης των συναφών μαθημάτων από το πρώτο πτυχίο, στο δεύτερο τμήμα (συν τα 3 μαθήματα στις κατατακτήριες εξετάσεις, που αναγνωρίζονται αυτόματα) δεν έχει σχέση με τα εξάμηνα σπουδών, που αυτά έχουν απλά ταξινομηθεί στο δεύτερο τμήμα, αλλά με το αν αυτά έχουν διδαχθεί στο πρώτο πτυχίο και μόνο! Μπορεί, δηλαδή, να αναγνωριστούν μαθήματα σε οποιοδήποτε εξάμηνο σπουδών και αν τύχει να βρίσκονται στο δεύτερο τμήμα (από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο)!
δ) Όποια μαθήματα αναγνωριστούν, υφίσταται βεβαίως απαλλαγή παρακολούθησης (προφανώς). Για τα υπόλοιπα που δεν αναγνωρίστηκαν, πρέπει να τα περάσεις (επίσης, προφανώς) και αυτό φυσικά δεν σχετίζεται με το εξάμηνο κατάταξης εκάστου πτυχιούχου. Μαθήματα που πρέπει να περαστούν μπορεί να είναι από το πρώτο εξάμηνο μέχρι και το τελευταίο! Μπορεί, δηλαδή, να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα του τελευταίου εξαμήνου στο δεύτερο τμήμα και να έχεις χρωστούμενα από το πρώτο εξάμηνο (ακραίο σενάριο).
ε) Παράδειγμα: ένας φοιτητής που έχει καταταγεί στο γ εξάμηνο, χρωστά μαθήματα από το Α εξάμηνο ως και το τελευταίο εξάμηνο στο δεύτερο τμήμα, εκτός των αναγνωρισμένων (όπως είπαμε) και προσαρμόζει το πρόγραμμά του ανάλογα με τα μαθήματα που έχει να περάσει σε χειμερινά-εαρινά εξάμηνα. Φυσικά μπορεί να πάρει τα μαθήματα προηγούμενων (χειμερινών-εαρινών) εξαμήνων μαζί με το εξάμηνο που είναι τοποθετημένος. Και αν οδηγός σπουδών στο δεύτερο τμήμα το επιτρέπει, και μαθήματα από μεγαλύτερα εξάμηνα (μέχρι να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων που επιτρέπεται και αν δεν είναι "μαθήματα-αλυσίδες") κ.λπ. συνδυασμούς.
στ) Αν προβλέπεται πρακτική άσκηση και πτυχιακή μελέτη υποχρεωτικά, τότε πρέπει να τα κάνει κανονικά (δεν παίρνεις απαλλαγή από αυτά).
ζ) προσωπικό παράδειγμα: ήμουν πτυχιούχος ενός 5ετούς πανεπιστημιακού τμήματος και πέτυχα σε κατατακτήριες εξετάσεις (με τον παλιό νόμο, 1% επιτυχόντες από πτυχιούχος πανεπιστημίου επιτρεπόταν) σε νέο πανεπιστημιακό 5ετές τμήμα συναφές (=ίδιου ακαδημαϊκού και επαγγελματικού κλάδου) με το πρώτο πτυχίο. Κατετάγη στο 7ο εξάμηνο σπουδών και πήρα το δεύτερο πτυχίο σε 2 χρόνια. Αναγνωρίστηκαν τα συναφή (=ίδια/παρόμοια μαθήματα με συνοπτικές διαδικασίες μιας και ήταν στο ίδιο πανεπιστήμιο (βοηθάει τρομερά αυτό αν είναι στο ίδιο πανεπιστήμιο σε "απροβλημάτιστες" αναγνωρίσεις μαθημάτων) και είχα να περάσω τα νέα μαθήματα του δεύτερου τμήματος, πρακτική άσκηση και πτυχιακή μελέτη.
Αν ξέχασα κάτι, ρωτήστε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.