Αν θες να μιλήσουμε για το "τι είναι νόμισμα ή χρήμα γενικά" η απάντηση είναι απλή,μια ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ είναι και τίποτε περισσότερο!Θα σου πω ένα παράδειγμα που συνέλαβα χθες όπως συζητούσα μ'ένα φίλο μου...
Έστω ένας γιάπης νεοενήλικας που ανεβαίνει σ'ένα ορεινό χωριό με την porsche και τη γκόμενά του και πάει στο ξενοδοχείο του χωριού...πάει στον ιδιοκτήτη στη reception και του λέει δώσε μου το καλύτερο δωμάτιο που έχετε,του λέει ο άλλος κοστίζει 100€,του δίνει ο πιτσιρικάς τα λεφτά και ανεβαίνει με τη γκόμενα στο δωμάτιο...αμέσως μετά ο ξενοδοχειάς πάει στο μπακάλη και του λέει "ορίστε τα 100€ που σου χρωστούσα για τις προμήθειες του μήνα"...μετά ο μπακάλης πάει στην ιερόδουλη που πήδηξε βερεσέ το προηγούμενο βράδυ και της δίνει τα 100€...μετά η ιερόδουλη πάει στον ξενοδοχειά και του λέει "πάρε τα 100€ που σου χρωστούσα απ'τα νοίκια"...κι αμέσως μετά κατεβαίνει ο γιάπης,πηγαίνει στον ξενοδοχειά και του λέει "δε μου αρέσει το δωμάτιο,δε θα το πάρω τελικά" οπότε παίρνει πίσω τα 100€ και φεύγει!
Οπότε σ'αυτή την περίπτωση,όλοι ξεχρέωσαν χωρίς κανένας να χάσει τα λεφτά του!
Απλούστατα διότι ο νεαρός γιάπης (όπου στη δική μας περίπτωση βάλε τοκογλύφοι,δανειστές,τράπεζες ή όποιος τελοσπάντων κατέχει την "υποσχετική") κυκλοφόρησε το ρευστό στην αγορά αντί να το σεντουκιάσει ή να το κάνει χρυσό σε θυρίδα Ελβετικής τράπεζας!
Όταν κάποια στιγμή η πείνα φτάσει να θερίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ανεπτυγμένων κρατών,τότε ΙΣΩΣ οι έχοντες την τύχη του χρήματος αλλάξουν τακτική κι αποφασίσουν να το κυκλοφορήσουν πάλι...
Μέχρι τότε είμαστε όλοι έρμαια της βούλησής τους!
Όσο για το €,φυσικά και απέτυχε παταγωδώς!Δε νομίζω όμως ότι καμία χώρα από μόνη της θα τολμήσει να το εγκαταλείψει,οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες θα είναι αντικειμενικά δυσβάσταχτες και κανένας πολιτικός παγκοσμίως δε θα έβαζε την υπογραφή του σε μια τέτοια απόφαση...
Κι από τη στιγμή που ολόκληρη Ιταλία (με παραγωγικό ιστό,με πετρέλαια με εργοστάσια με με με) "κοτεύει",δε περιμένω σε καμία περίπτωση κάτι διαφορετικό από τη δική μας χώρα...