ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας πλέον ΔΕΝ υπάρχει στα Μηχανογραφικά, γιατί μετονομάστηκε σε Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ (ναι, σκέτο)! Προτείνεται να μη βλέπετε ιστοσελίδες που δεν έχουν επικαιροποιηθεί με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, αλλά να συλλέγετε πληροφορίες από το μηχανογραφικό 2013.
Ακαδημαϊκά τεκταινόμενα: Το ΓΠΑ πλέον έχει δύο Σχολές (μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σχολές, μόνο Τμήματα): α) Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών & Περιβάλλοντος και β) Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας & Ανάπτυξης.
Από ό,τι έχω πληροφορηθεί μέχρι στιγμής, το "γεωπόνος" θα το έχουν τα Τμήματα (και άρα τα πτυχία που θα χορηγούν εφεξής για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές) που ανήκουν στην 1η αναφερθείσα Σχολή (Τμήματα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής), ΕΝΩ τα Τμήματα που ανήκουν στη 2η αναφερθείσα Σχολή (Τμήματα: Βιοτεχνολογίας, Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου και Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης) ΔΕΝ θα φέρουν το "γεωπόνος" στα πτυχία τους. Επίσης, τα Τμήματα της 1ης σχολής θα είναι 5ετή, ενώ τα Τμήματα της 2ης Σχολής θα είναι 4ετή!!!!!!
Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΓΠΑ θα χορηγούνται πτυχία που δεν θα είναι υπό της "γεωπονικής ομπρέλας". Η μεγάλη διαφοροποίηση στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αυτών των 4ετών Τμημάτων της 2ης σχολής (άρα και της Βιοτεχνολογίας) είναι ότι πρόκειται να αφαιρεθούν τα μαθήματα της "βασικής γεωπονικής υποδομής" (σημερινό -παλαιό- 3ος έτος).
Ιδού και το σχετικό ΦΕΚ (σελ 1839-1841) για περισσότερα:
https://www.aua.gr/media.php?file=docs/kentriki/PD_80_27_05_2013.pdf
Στη σελίδα 1840 αναφέρεται και η αποστολή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ (δεξιά στήλη, παράγραφος 2).
Για το πιθανό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να πάρετε μία γεύση εδώ (σελ. 8-9):
https://diavouleusi.aua.gr/sites/default/files/attachedfiles/TBB.pdf
Πρακτικό συμπέρασμα: Το Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ προβλέπεται να έχει προπτυχιακό οδηγό σπουδών με το σημερινό Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα και κατ' επέκταση με ίδια/παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα. Ήτοι, με δύο λόγια, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ αναμένεται να είναι ΠΕ-Βιολόγοι. Αναμένουμε τις σχετικές (λογικές) επιβεβαιώσεις.
Ελπίζω να ήμουν κατανοητός...