Θρησκεία ή κοροϊδία;

Πιστεύετε στο Θεό;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 65)
  • Ναι

    Ψήφοι: 31 47.7%
  • Όχι

    Ψήφοι: 20 30.8%
  • Δεν είμαι σίγουρος(η)

    Ψήφοι: 14 21.5%

akrione

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο akrione αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 202 μηνύματα.
Έχει τεράστια σχέση με την θρησκεία . γιατί οι πιστοί πρέπει να ξέρουν το πρόσωπο που πιστεύουν όχι μόνο από τα λόγια του και από το τι γράφτηκε γιαυτόν ( δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι πραγματικά ) αλλά και ως άνθρωπο ..

ειχα προθεση να μαλωσω για αυτα που λες στα ποστ σου οπως και σε αυτο οτι δν υπαρχει αποδειξη κλπ..αλλα μια φωνη μου πε..δν χρειαζεται..απαντα ηρεμα και ωραια...οποτε καλε μου φιλε...αν διαβασεις θα βρεις πραγματα που εχουν σχεση με τη ζωη του..πραγματα σημαντικα ομως οχι ασημαντα...γιατι ο χριστος εζησε σαν ανθρωπος..ετρωγε εκλαιγε πεινουσε κλπ..ποιος ο λογος αυτα να πρεπει να αναφερθουν..και τελος τι 8ες να πεις οτι αποδειξεις δν υπαρχουν...εσυ πρεπει να το δεις σε βιντεο για να πειστεις?ασε που εστω θεωρησουμε οτι ο προφορικος λογος και η καταγραφη αυτου δν μετραει σαν αποδειξη τοτε θα οδηγηθουμε στο συμπερασαμα οτι πολλα πραγματα(τοσα πολλα που βαριεμαι να αναφερω) δν ισχυουν..ετσι θα καταριψουμε παρααα πολλαα πραγματααα...και το οτι λες οτι εχει τεραστια σχεση με τη θρησκεια πιθανως αστειευεσαι..πιθανως εισαι χιουμορακι γιατι ισχυριζεσαι με δικα σου κριτηρια (οταν λες οτι εχει τεραστια σημασια) και γιατι προφανως δν εχει ψαξει το θεμα οσο θα πρεπε ωστε να μπορεις να σχηματισεις μια πιο ολοκληρωμενη προταση η οποια να μπορει να στηριχτει σε επιχειρηματα...δλδ το αντιθετο απο τις Πρωτες 6 λεξεις του ποστ σου.παρεπιπτοντως το ποστ δν πηγαινει αποκλειστικα στο 1ο ποστ το οποιο ηταν πριν χρονια αλλα και σε οσους εχουν παρομοια απορια με το φιλο απο πανω..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Shadowfax

Διάσημο μέλος

Ο Shadowfax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3,622 μηνύματα.
ειχα προθεση να μαλωσω για αυτα που λες στα ποστ σου οπως και σε αυτο οτι δν υπαρχει αποδειξη κλπ..αλλα μια φωνη μου πε..δν χρειαζεται..απαντα ηρεμα και ωραια...



ασε που εστω θεωρησουμε οτι ο προφορικος λογος και η καταγραφη αυτου δν μετραει σαν αποδειξη τοτε θα οδηγηθουμε στο συμπερασαμα οτι πολλα πραγματα(τοσα πολλα που βαριεμαι να αναφερω) δν ισχυουν..ετσι θα καταριψουμε παρααα πολλαα πραγματααα...

Έχω τόοοοοοοοοσα να πω που άμα τα πω δεν ξέρετε τι θα γίνει.. Αλλά βαριέμαι οπότε δε λέω όλα αυτά που έχω να πω και που ξέρετε τι θα γίνει άμα τα πω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

stelios1994-4

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Στελιος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 178 μηνύματα.
Μ'αρέσει η ερώτησή σου...προσφέρεις ένα θέμα συζήτησης με περισσότερο βάθος:)
Θα σου απαντήσω από προσωπικής απόψεως πάντα..
Αρχικά, η επιλογή μιας θρησκείας φανερώνει αυτόματα τον τρόπο ζωής που επιλέγει κανείς να κάνει..όταν λέω επιλογή εννοώ πάντα συνειδητή!
Δεν είναι ότι κάποιος ξέρει στα σίγουρα ότι ο θεός του είναι αληθινός γιατί δεν μπορεί προς το παρόν να το ξέρει..όμως ανάλογα με το τι βάζει αυτός ως αξία και αρχή στη ζωή του πιστεύει ότι είναι και το αληθινό. Δηλαδή, ένας συνειδητός χριστιανός ο οποίος βάζει πάνω απ' όλα τη φλόγα της αγάπης και την ελευθερία τότε δεν αντέχει, αδυνατεί να ανεχτεί έναν θεό (αν πιστεύει σε θεό) σαδιστή και άκαρδο..έτσι πιστεύει ότι ο θεός του έχει βασίσει κι αυτός την ύπαρξή του στην αγάπη και την ελευθερία.
Εγώ έτσι το εξηγώ..σε κάλυψα;
Διαφώτισέ με λιγάκι... Τι εννοείς με το "Η επιλογή μιας θρησκείας" ? Είναι μήπως, αμπέ μπα μπλόμ φάση? Ή μήπως: Παράδεισος-->50 πόντοι, Αμαρτίες-->-25 πόντοι, Χαρακίρι-->-100 πόντοι, και όποια θρησκεία μαζέψει τους περισσότερους πόντους κερδάει?

Δεν θα έγραφα τίποτα, αλλα αφού άρχισα, να μην σταματήσω!!
Το ΜΟΝΟ που θυμάμαι απο τα περσινά θρησκευτικά (β λυκείου) είναι ότι πολλές θρησκείες ξεκίνησαν κάπως(δωστε έμφαση στο κάπως:P) έτσι: Είναι ένας τυπάς, κάθεται ένα βράδυ στο λιβάδι με ξαστεριά, τον παίρνει ο ύπνος, βλέπει ένα όνειρο-όραμα που ούτε αυτός καταλαβαίνει (ή πολύ απλά σεληνιάζεται), την ψωνίζει και λέει, "Ωπ, εδώ είμαστε, είδα παράξενο όνειρο, άρα είμαι ο Μεσσίας", ξεκινάει να λέει και σε άλλους το όνειρο, τους αρέσει, φτιάχνει ένα στρατό, πάει εξαϋλώνει καμια δεκαπενταριά πόλεις με σύμφωνα-με-την-γνώμη-του-άθεους ανθρώπους, ονομάζει τον πόλεμο τζιχάντ, ή όπως αυτός θέλει, και μετά από κανα δυό χιλιάδες χρόνια έχει περίπου 1 δισεκατομύριο πιστούς που λένε οτι ο "θεός" τους είναι ο ένας και μοναδικός. Δηλαδή κάτι που τεκμηριωμένα ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια, έχει εξελιχτεί σε έναν "θεό". Ποιός μου λέει λοιπόν ότι όλες οι θρησκείες δεν δημιουργήθηκαν με ανάλογο τρόπο?

Και κάτι ακόμα... Γιατί άραγε οι μεγαλύτεροι πόλεμοι στον κόσμο οφείλονται στην θρησκεία? (βλέπε σταυροφορίες). Μήπως κάποιος άνθρωπος θέλησε να κονομήσει κάτι από το θέμα "θρησκεία" και τα κατάφερε? Μήπως δηλαδή ο οποιοσδήποτε ισχυρός της κάθε θρησκείας μπορούσε να κάνει ότι θέλει, και να μεταρρυθμίζει την θρησκεία του όπως τον βόλευε? Μήπως δηλαδή όντως οι θρησκείες να ξεκίνησαν ώς κάτι αληθινό και ύστερα, μετά την ανθρώπινη παραμετροποίηση και αλλοίωση να συνέχισαν ώς κάτι το αληθινό και τελικά εμεις να πιστεύουμε σε κάτι που στην ουσία είναι οι πεποιθήσεις ενός ανθρώπου που απλά μπορεσε να τις περάσει ώς πεποιθήσεις του θεού? Και στο κάτω κάτω, αν ο θεός είναι ένας, και είναι ο καλύτερος, και είναι ο πιο φιλόσπλαχνος και αγαπάει τους πάντες, γιατί δεν φανερώθηκε σε όλους μαζί ταυτόχρονα και έκανε όλες αυτές τις διακρίσεις περί εβραίων και όλα αυτά? Μήπως είναι όντως τόσο τέλειος, που έχει προβλέψει τα πάντα και είπε να μας αφήσει μυστικά για να έχουμε να μιλάμε σήμερα?​
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nioniosmeg

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άδης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 1,949 μηνύματα.
Αν και κοπιάρει λίγο τον mikeius αυτό, και πού 'σαι ακόμα.
Οι Σταυροφόροι τουλάχιστον έκαναν τις σφαγές τους με δόρατα και σπαθιά, όχι με αυτόματα και πυρηνικές κεφαλές.
Αυτό που ούτε οι Ιμάμηδες, ούτε οι Χριστιανοί κατάλαβαν, και -όσο περπατάνε με σκυμμένο το κεφάλι για να μην αντικρίσουν το ανύπαρκτο ως ανύπαρκτο- δεν θα καταλάβουν ποτέ, είναι ότι οι θρησκείες το μόνο που κατάφεραν (μαζί με τον Χριστιανισμό που προωθεί αδελφοσύνες και αγάπες για τον πλησίον), είναι να χωρίσουν τους ανθρώπους, ποτέ να τους ενώσουν.
Και όταν λέω ανθρώπους, δεν εννοώ εσένα, τη γιαγιά σου, και τους 3 γείτονες που πάτε το Πάσχα στην εκκλησία, εννοώ τους λαούς, τα 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων πάνω στο πλανήτη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτείς άλλη γνώμη so...

Προτίθεμαι να δεχτώ οποιαδήποτε γνώμη.Αρκεί να είναι τεκμηριωμένη με επιχειρήματα.

Σωστός με μία επισήμανση...ο Χριστιανισμός έχει αναθεωρήσει αρκετά από την αρχική τοποθέτηση των τότε Χριστιανών και αυτό συνέβη με την έλευση του Χριστού στη γη...γι αυτό και απορρίφθηκε η Παλαιά Διαθήκη και ισχύει πλέον η Καινή

Απ'το κατά Ματθαίον:
"ΜΗ ΝΟΜΙΣΗΤΕ ΟΤΙ ΗΛΘΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ Η ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΑΣ ΔΕΝ ΗΛΘΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΩ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΩ
18 ΔΙΟΤΙ ΑΛΗΘΩΣ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΕΩΣ ΑΝ ΠΑΡΕΛΘΗ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΙΩΤΑ ΕΝ Η ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΩΣΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΘΩΣΙ ΠΑΝΤΑ

19 ΟΣΤΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΝ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΗ ΟΥΤΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΟΝΟΜΑΣΘΗ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΟΣΤΙΣ ΔΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΗ ΟΥΤΟΣ ΜΕΓΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΝΟΜΑΣΘΗ ΕΝ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ "


Για πες μας μια που αναφερεται στα ευαγγελια και η επισημη θρησκεια τα αναθεωρει τωρα.

Η δημιουργία του κόσμου σε 7 μέρες και του ανθρώπου από χώμα και την πνοή του θεού.

Οχι δεν του αποδιδει συμφωνα με αυτα που ακολουθει η ορθοδοξη εκκλησια δες και το λιν που σου δωσα.

Αυτό που μου έδωσες δεν είναι παρά μια ερμηνεία του χριστιανισμού,από κάποιους θεολόγους.Η Αγία Γραφή άλλα λέει.Όσο για την θεολογία,την έχω σε ελάχιστη εκτίμηση,δεν τη θεωρώ ούτε κατά διάνοια επιστήμη και το link σου με επιβεβαίωσε πανηγυρικά,αυτό δεν είναι λογική,αμπελοφιλοσοφία μετά μπάφων είναι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TrustMeImDoctor

Νεοφερμένος

Ο Αλέξανδρος, ναι ο Μέγας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε…



Καθηγητής: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Φυσικά.



Καθηγητής: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτητής: Ναι



Καθηγητής: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρ’ ότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Είναι καλός ο Διάβολος;
Φοιτητής: Όχι.



Καθηγητής: Ποιος δημιούργησε τον Διάβολο;
Φοιτητής: ο…Θεός.



Καθηγητής: Σωστά… Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ’ αυτόν τον κόσμο;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Φοιτητής: Μάλιστα.



Καθηγητής: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις πέντε αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε.



Καθηγητής: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί τον Θεό, μυρίσει τον Θεό; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.



Καθηγητής: Και παρ’ όλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
Φοιτητής: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.



Καθηγητής: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.



(Στην αίθουσα επικρατεί σιγή…)



Φοιτητής: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθηγητής: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;



Φοιτητής: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως. Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθηγητής: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ μου;



Φοιτητής: Κύριε, θέλω να καταλήξω ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική…
Καθηγητής: Ελαττωματική; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε καθηγητά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις τον θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής. Είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου κάτι, κύριε καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
Καθηγητής: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.



Φοιτητής: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
Καθηγητής: …



Φοιτητής: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθηγητής: …



Φοιτητής (προς την τάξη): Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθηγητής: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.



Φοιτητής: Αυτό είναι, κύριε… Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά..



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΗΤΑΝ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ.

«Ήταν, βέβαια, ένα ψέμα αυτό που διαβάζετε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μου, ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται συστηματικά. Δεν πιστεύω σε έναν προσωπικό Θεό και ποτέ δεν το αρνήθηκα αυτό, αλλά το έχω εκφράσει με σαφήνεια. Αν είναι κάτι μέσα μου, με το οποίο μπορώ να ονομαστώ θρήσκος, τότε αυτό είναι ο απεριόριστος θαυμασμός για τη δομή του κόσμου, που μέχρι σήμερα η επιστήμη μάς έχει αποκαλύψει».
είχε πει ο Αϊνστάιν, οπότε το παραπάνω κείμενο δεν είναι σίγουρο για το αν είναι όντως συνομιλία του ή μυθοπλασία.

Τέλος πάντων. Το θέμα μας δεν είναι ο Αϊνστάιν. Εγώ προσωπικά διαβάζω την Αγία Γραφή, πιστεύω στο τριαδικό Θεό και είμαι χριστιανός (προσοχή, δεν εννοώ ορθόδοξος ή κάποιο άλλο δόγμα. Απλά χριστιανός). Παρεμπιπτόντως, μου φαίνεται περίεργο, που ένα άτομο, που λέει ότι δεν πιστεύει στο θεό, ξέρει εδάφια της α. γραφής, ενώ άλλα άτομα που υποστηρίζουν τόσο φανατικά ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας τους, ξέρουν μόνο ότι ακούν στην εκκλησία (αν πηγαίνουν ποτέ, εκτός από τις mainstream γιορτές). Επίσης, όποτε έχω καθίσει να συζητήσω για θρησκευτικά θέματα με άτομα που "πιστεύουν" στο Θεό, έχει καταλήξει σε καβγά και ένα χείμαρρο κατηγοριών εις βάρος μου για το πόσο αιρετικός είμαι. Όποτε, έχω κάνει το ανάλογο με άτομα που έιναι άθεοι, χαίρομαι που μπήκα στη διαδικασία να τα ρωτήσω "γιατί δεν πιστεύεις στο Θεό;".

*Συγκεκριμένα για το αιρετικός, είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που χρησιμοποιείται για να αποδείξει κάποιος την ανωτερότητα της θρησκείας ή του δόγματός του. Όσο αιρετικός είναι ο άλλος για εσένα και την εκκλησία σου, άλλο τόσο αιρετικός είσαι εσύ για αυτόν και την εκκλησία του.
**Συγγνώμη αν σας κούρασα με το μεγάλο μονόλογό μου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lowbaper92

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο lowbaper92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,504 μηνύματα.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε…



Καθηγητής: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Φυσικά.



Καθηγητής: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτητής: Ναι



Καθηγητής: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρ’ ότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Είναι καλός ο Διάβολος;
Φοιτητής: Όχι.



Καθηγητής: Ποιος δημιούργησε τον Διάβολο;
Φοιτητής: ο…Θεός.



Καθηγητής: Σωστά… Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ’ αυτόν τον κόσμο;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Φοιτητής: Μάλιστα.



Καθηγητής: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις πέντε αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε.



Καθηγητής: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί τον Θεό, μυρίσει τον Θεό; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.



Καθηγητής: Και παρ’ όλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
Φοιτητής: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.



Καθηγητής: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.



(Στην αίθουσα επικρατεί σιγή…)



Φοιτητής: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθηγητής: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;



Φοιτητής: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως. Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθηγητής: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ μου;



Φοιτητής: Κύριε, θέλω να καταλήξω ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική…
Καθηγητής: Ελαττωματική; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε καθηγητά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις τον θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής. Είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου κάτι, κύριε καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
Καθηγητής: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.



Φοιτητής: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
Καθηγητής: …



Φοιτητής: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθηγητής: …



Φοιτητής (προς την τάξη): Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθηγητής: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.



Φοιτητής: Αυτό είναι, κύριε… Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά..



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΗΤΑΝ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ.

είχε πει ο Αϊνστάιν, οπότε το παραπάνω κείμενο δεν είναι σίγουρο για το αν είναι όντως συνομιλία του ή μυθοπλασία.
Αλήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον Αϊνστάιν όταν ήταν φοιτητής, πριν ακόμα γίνει διάσημος, και κατέγραφαν τις προσωπικές του συνομιλίες? :worry:
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι καθηγητής πανεπιστημίου θα έλεγε τέτοιες μπαρούφες, θα χρησιμοποιούσε αντιεπιστημονικές φράσεις όπως "Θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου" και ότι θα τον τάπωναν επιχειρήματα όπως
Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Για να μην πούμε για κάτι ψαγμένες εξετάσεις, όπως εγκεφαλογραφήματα, εγώ θα πρότεινα στον καθηγητή και στο φοιτητή να πάρουν φόρα να κουτουλήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο για να δούμε αν έχουν εγκέφαλο. (Εγώ αμφιβάλλω αν θα 'χουν)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nioniosmeg

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άδης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 1,949 μηνύματα.
Αυτή η παπαριά που επαναλαμβάνεται συνέχεια, ότι είπε τέτοια πράγματα ο Αϊνστάιν, μου φέρνει αναγούλα.
Σχεδόν έκανα εμετό μέχρι το quote.
Όχι, ο μέγας φυσικός δεν είχε καμία σχέση με τον συγκεκριμένο αστικό μύθο.

Γενικά πάντως, ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να έχει χάσει το γούστο του για γίνει άθεος.
Όπως διαβάζεις ένα μυθιστόρημα γιατί σου φαίνεται όμορφο, έτσι διαβάζουν και οι άθεοι την Αγία Γραφή.
Εσύ συγκεκριμένα θα το ήξερες αυτό, απλά το λέω μήπως ξαφνιάστηκε κανένας.

Μπράβο σου που πας κόντρα στα φανατικά δόγματα, μπράβο σου που έχεις διαμορφώσει δική σου άποψη γι' αυτό το θέμα και δεν υπακούς την κερδοσκοπική εταιρία που λέγεται Ορθόδοξη/Καθολική/??? εκκλησία.

Το θέμα είναι, πού βρίσκεις στήριγμα για να διατηρίσεις τη πίστη σου σε ένα υπερφυσικό ον;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

DrHouse

Διάσημο μέλος

Ο intelligentsia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο ΗΠΑ (Αμερική). Έχει γράψει 3,560 μηνύματα.
Η δημιουργία δεν απαιτεί θεϊκή παρέμβαση

Η θεολογία είναι αχρείαστη για να εξηγήσουμε το σύμπαν, λέει ο Στ. Χόκινγκ στο CNN.




ΕΠΙΣΗΣ,ανοιξτε κανα βιβλιο να ξεστραβωθείτε



Ο Richard Dawkins, κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας πολλών κλασικών πλέον έργων επιστήμης και φιλοσοφίας, δήλωνε πάντοτε απερίφραστα ότι η πίστη στον Θεό είναι παραλογισμός που έχει προξενήσει πολλά κοινωνικά δεινά.

Στο παρόν βιβλίο ασκεί σφοδρή κριτική στην ιδέα του Θεού σε όλες τις μορφές της, από τον ιδεοληπτικό με το σεξ, ανάλγητο τύραννο της Παλαιάς Διαθήκης έως τον πιο ήπιο, αλλά επίσης παράλογο, Ουράνιο Ωρολογοποιό που προτιμούσαν μερικοί στοχαστές του Διαφωτισμού. Καταρρίπτει τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της θρησκείας και καταδεικνύει ότι η ύπαρξη ενός ανώτερου όντος είναι απολύτως απίθανο ενδεχόμενο. Περιγράφει πώς η θρησκεία υποδαυλίζει τον πόλεμο, υποθάλπει τη μισαλλοδοξία και κακοποιεί το νου και την ψυχή των παιδιών.

Η "Περί Θεού αυταπάτη" είναι μια συναρπαστική πολεμική με απαστράπτοντα επιχειρήματα, απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτό το συναισθηματικά φορτισμένο και πολύ σημαντικό ζήτημα.


Και τωρα μια ευχαριστη ταινιουλα για τους λατρεις του ρεαλιστικου και στυγνου κινηματογραφου



ΥΓ:Αν ΟΛΑ αυτα δεν σας ικανοποιουν τις ανελεητες αναγκες περι αποδειξης μη υπαρξης του θεου και ηλιθιοτητας της θρησκειας τοτε πρεπει να δειτε συντομα εναν Δρ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

garch

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο garch αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,510 μηνύματα.
Μπορεί ένας γέρος να πάρει ένα ραβδί, να το κουνήσει, και να χωρίσει στη μέση τη θάλασσα;
Νοt outside LotR, bitch!
Εκτός από τον Gandalf, κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει.
Αυτό δεν αναθεωρήθηκε ποτέ, αλλά σε λίγο που θα σταματήσουν να πιστεύουν σε τέτοια και οι κολλημένες γριές που πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, θα γίνει κι αυτό.

Γενικά όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Χριστιανός εκτός από τους Προτεστάντες στο Τέξας που να πιστεύουν ακόμα στον Αδάμ και στην Εύα, το οποίο αναθεωρήθηκε, και μας λένε στο σχολείο ότι είναι απλά φορ δε μόραλ οφ δε στόρυ.

Η δημιουργία του κόσμου σε 7 μέρες και του ανθρώπου από χώμα και την πνοή του θεού.

Actually, για να παίξω το δικηγόρο του διαβόλου -ή του θεού, δεν ξέρω- αυτά δεν αναφέρονται σε ευαγγέλια, αλλά στην παλιά διαθήκη.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν αποτελούν μέρος της πίστης του Χριστιανισμού, όπως έδειξε κι ο Κράουλης η ΠΔ δεν καταργήθηκε με την ΚΔ, άλλωστε και επίσημα η ΠΔ περιλαμβάνεται στα ιερά κείμενα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;
Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε…



Καθηγητής: Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Φυσικά.



Καθηγητής: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;
Φοιτητής: Ναι



Καθηγητής: Ο αδερφός μου πέθανε από καρκίνο παρ’ ότι παρακαλούσε τον Θεό να τον γιατρέψει και προσευχόταν σε Αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς θα προσπαθούσαν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν την ανάγκη τους. Πού είναι η καλοσύνη του Θεού λοιπόν;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Δεν μπορείς να απαντήσεις, έτσι δεν είναι; Ας ξαναρχίσουμε νεαρέ μου. Είναι καλός ο Θεός;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Είναι καλός ο Διάβολος;
Φοιτητής: Όχι.



Καθηγητής: Ποιος δημιούργησε τον Διάβολο;
Φοιτητής: ο…Θεός.



Καθηγητής: Σωστά… Πες μου παιδί μου, υπάρχει κακό σ’ αυτόν τον κόσμο;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Το κακό βρίσκεται παντού, έτσι δεν είναι; Και ο Θεός έπλασε τα πάντα, σωστά;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Άρα λοιπόν ποιος δημιούργησε το κακό;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Υπάρχουν αρρώστιες; Ανηθικότητα; Μίσος; Ασχήμια; Όλα αυτά τα τρομερά στοιχεία υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Φοιτητής: Μάλιστα.



Καθηγητής: Λοιπόν, ποιος τα δημιούργησε;
Φοιτητής: …



Καθηγητής: Η επιστήμη λέει ότι χρησιμοποιείς τις πέντε αισθήσεις σου για να αναγνωρίζεις το περιβάλλον γύρω σου και να προσαρμόζεσαι σε αυτό. Πες μου παιδί μου, έχεις δει ποτέ τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε.



Καθηγητής: Έχεις ποτέ αγγίξει το Θεό; Έχεις ποτέ γευτεί τον Θεό, μυρίσει τον Θεό; Και τέλος πάντων, έχεις ποτέ αντιληφθεί με κάποια από τις αισθήσεις σου τον Θεό;
Φοιτητής: Όχι, κύριε. Φοβάμαι πως όχι.



Καθηγητής: Και παρ’ όλα αυτά πιστεύεις ακόμα σε Αυτόν;
Φοιτητής: Ναι.



Καθηγητής: Σύμφωνα με εμπειρικό, ελεγχόμενο και με δυνατότητα μελέτης των αποτελεσμάτων ενός φαινομένου πρωτόκολλο, η επιστήμη υποστηρίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτό, παιδί μου;
Φοιτητής: Τίποτα. Εγώ έχω μόνο την πίστη μου.



Καθηγητής: Ναι, η πίστη. Και αυτό είναι το πρόβλημα της επιστήμης.



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε θερμότητα;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Και υπάρχει κάτι που το ονομάζουμε κρύο;
Καθηγητής: Ναι.



Φοιτητής: Όχι, κύριε. Δεν υπάρχει. Μπορεί να έχεις μεγάλη θερμότητα, ακόμα περισσότερη θερμότητα, υπερθερμότητα, καύσωνα, λίγη θερμότητα ή καθόλου θερμότητα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται κρύο. Μπορεί να χτυπήσουμε 458 βαθμούς υπό το μηδέν, που σημαίνει καθόλου θερμότητα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω από αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που να ονομάζεται «κρύο». «Κρύο» είναι μόνο μια λέξη, που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την απουσία θερμότητας. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κρύο. Η θερμότητα είναι ενέργεια. Το κρύο δεν είναι το αντίθετο της θερμότητας, κύριε, είναι απλά η απουσία της.



(Στην αίθουσα επικρατεί σιγή…)



Φοιτητής: Σκεφτείτε το σκοτάδι, καθηγητά. Υπάρχει κάτι που να ονομάζουμε σκοτάδι;
Καθηγητής: Ναι, τι είναι η νύχτα αν δεν υπάρχει σκοτάδι;



Φοιτητής: Κάνετε και πάλι λάθος, κύριε καθηγητά. Το «σκοτάδι» είναι η απουσία κάποιου άλλου παράγοντα. Μπορεί να έχεις λιγοστό φως, κανονικό φως, λαμπερό φως, εκτυφλωτικό φως. Αλλά, όταν δεν έχεις φως, δεν έχεις τίποτα και αυτό το ονομάζουμε σκοτάδι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το σκοτάδι απλά δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα μπορούσες να κάνεις το σκοτάδι σκοτεινότερο.
Καθηγητής: Που θέλεις να καταλήξεις με όλα αυτά, νεαρέ μου;



Φοιτητής: Κύριε, θέλω να καταλήξω ότι η φιλοσοφική σας σκέψη είναι ελαττωματική…
Καθηγητής: Ελαττωματική; Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί;



Φοιτητής: Κύριε καθηγητά, σκέφτεστε μέσα στα όρια της δυαδικότητας. Υποστηρίζετε ότι υπάρχει η ζωή και μετά υπάρχει και ο θάνατος, ένας καλός Θεός και ένας κακός Θεός. Βλέπετε την έννοια του Θεού σαν κάτι τελικό, κάτι που μπορεί να μετρηθεί. Κύριε καθηγητά, η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε κάτι τόσο απλό όπως την σκέψη. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια, αλλά δεν έχει δει ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβει απόλυτα, αυτήν την ενέργεια. Το να βλέπεις τον θάνατο σαν το αντίθετο της ζωής είναι σαν να αγνοείς το γεγονός ότι ο θάνατος δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομος. Ο θάνατος δεν είναι το αντίθετο της ζωής. Είναι απλά η απουσία της. Τώρα πείτε μου κάτι, κύριε καθηγητά. Διδάσκετε στους φοιτητές σας ότι εξελίχτηκαν από μια μαϊμού;
Καθηγητής: Εάν αναφέρεσαι στην φυσική εξελικτική πορεία, τότε ναι, και βέβαια.



Φοιτητής: Έχετε ποτέ παρακολουθήσει με τα μάτια σας την εξέλιξη;
Καθηγητής: …



Φοιτητής: Εφόσον κανένας δεν παρακολούθησε ποτέ την διαδικασία εξέλιξης επιτόπου και κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία δεν σταματά ποτέ, τότε διδάσκεται την προσωπική σας άποψη επί του θέματος. Τότε μήπως δεν είστε επιστήμονας, αλλά απλά ένας κήρυκας;
Καθηγητής: …



Φοιτητής (προς την τάξη): Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του κυρίου καθηγητή; Κανένας. Άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Καθηγητής: Μου φαίνεται ότι απλά θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου, παιδί μου.



Φοιτητής: Αυτό είναι, κύριε… Ο σύνδεσμος μεταξύ του ανθρώπου και του Θεού είναι η ΠΙΣΤΗ. Αυτή είναι που κινεί τα πράγματα και τα κρατάει ζωντανά..



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΗΤΑΝ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ.
είχε πει ο Αϊνστάιν, οπότε το παραπάνω κείμενο δεν είναι σίγουρο για το αν είναι όντως συνομιλία του ή μυθοπλασία.

Τέλος πάντων. Το θέμα μας δεν είναι ο Αϊνστάιν. Εγώ προσωπικά διαβάζω την Αγία Γραφή, πιστεύω στο τριαδικό Θεό και είμαι χριστιανός (προσοχή, δεν εννοώ ορθόδοξος ή κάποιο άλλο δόγμα. Απλά χριστιανός). Παρεμπιπτόντως, μου φαίνεται περίεργο, που ένα άτομο, που λέει ότι δεν πιστεύει στο θεό, ξέρει εδάφια της α. γραφής, ενώ άλλα άτομα που υποστηρίζουν τόσο φανατικά ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας τους, ξέρουν μόνο ότι ακούν στην εκκλησία (αν πηγαίνουν ποτέ, εκτός από τις mainstream γιορτές). Επίσης, όποτε έχω καθίσει να συζητήσω για θρησκευτικά θέματα με άτομα που "πιστεύουν" στο Θεό, έχει καταλήξει σε καβγά και ένα χείμαρρο κατηγοριών εις βάρος μου για το πόσο αιρετικός είμαι. Όποτε, έχω κάνει το ανάλογο με άτομα που έιναι άθεοι, χαίρομαι που μπήκα στη διαδικασία να τα ρωτήσω "γιατί δεν πιστεύεις στο Θεό;".

*Συγκεκριμένα για το αιρετικός, είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που χρησιμοποιείται για να αποδείξει κάποιος την ανωτερότητα της θρησκείας ή του δόγματός του. Όσο αιρετικός είναι ο άλλος για εσένα και την εκκλησία σου, άλλο τόσο αιρετικός είσαι εσύ για αυτόν και την εκκλησία του.
**Συγγνώμη αν σας κούρασα με το μεγάλο μονόλογό μου.

Το συγκεκριμένο κείμενο έχει ειπωθεί επανελλημένα πως δεν ήταν ποτέ συζήτηση του Einstein με καθηγητή του αλλά μια πίπα που έγραψαν μερικοί χριστιανοί και έκαναν chain mail, καθώς αφενός κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως ακολουθούσε κανείς και αποθήκευε συζητήσεις και αφετέρου αν κάτσουμε να απαριθμήουμε τα λογικά άλματα του κειμένου θα τελειώσουμε αύριο. Αυτό βέβαια δε φαίνεται να πτοεί κανέναν καθώς το χω δει σε forums τουλάχιστον άλλες 3-4 φορές. Δεν σε ενδιαφέρει η αναφορά στον Einstein αλλά δεν παραλείπεις να τη βάλεις κι αυτή με κεφαλαία στο τέλος.

Επίσης δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κάποιος ό,τι βιβλία έχει βγάλει η Αγία γραφή για να καταλήξει σε συμπέρασμα, και πολύ περισσότερο αν απορρίπτει γενικά την ύπαρξη όχι μόνο του χριστιανικού θεού, αλλά όποιασδήποτε ανώτερης δύναμης όπως εγώ.

-1 από μένα λοιπόν
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TrustMeImDoctor

Νεοφερμένος

Ο Αλέξανδρος, ναι ο Μέγας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Αλήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον Αϊνστάιν όταν ήταν φοιτητής, πριν ακόμα γίνει διάσημος, και κατέγραφαν τις προσωπικές του συνομιλίες? :worry:
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι καθηγητής πανεπιστημίου θα έλεγε τέτοιες μπαρούφες, θα χρησιμοποιούσε αντιεπιστημονικές φράσεις όπως "Θα πρέπει να στηριχτείς στην πίστη σου" και ότι θα τον τάπωναν επιχειρήματα όπως
Φοιτ.: Υπάρχει κάποιος στην τάξη που να έχει δει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Που να έχει ακούσει ή νιώσει ή ακουμπήσει ή μυρίσει τον εγκέφαλο του καθηγητή; Κανένας. άρα σύμφωνα με τους κανόνες του εμπειρικού, ελεγχόμενου και με δυνατότητα προβολής πρωτόκολλου, η επιστήμη ισχυρίζεται ότι δεν έχετε εγκέφαλο, κύριε. Και αφού είναι έτσι τα πράγματα, τότε, με όλο τον σεβασμό, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά που διδάσκετε, κύριε;
Για να μην πούμε για κάτι ψαγμένες εξετάσεις, όπως εγκεφαλογραφήματα, εγώ θα πρότεινα στον καθηγητή και στο φοιτητή να πάρουν φόρα να κουτουλήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο για να δούμε αν έχουν εγκέφαλο. (Εγώ αμφιβάλλω αν θα 'χουν)

Κολλάς σε λεπτομέρειες. Δεν υποστήριξα ότι αυτός ο διάλογος αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού. Είχα διαβάσει κάπου ότι "Η ανυπαρξία απόδειξης δεν είναι απόδειξη ανυπαρξίας" και μου έχει μείνει. Έχω περάσει από φάσεις που αναρωτιόμουν αν υπάρχει Θεός και στιγμές που αμφισβήτησα την ύπαρξη του.

Αυτή η παπαριά που επαναλαμβάνεται συνέχεια, ότι είπε τέτοια πράγματα ο Αϊνστάιν, μου φέρνει αναγούλα.
Σχεδόν έκανα εμετό μέχρι το quote.
Όχι, ο μέγας φυσικός δεν είχε καμία σχέση με τον συγκεκριμένο αστικό μύθο.

Γενικά πάντως, ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να έχει χάσει το γούστο του για γίνει άθεος.
Όπως διαβάζεις ένα μυθιστόρημα γιατί σου φαίνεται όμορφο, έτσι διαβάζουν και οι άθεοι την Αγία Γραφή.
Εσύ συγκεκριμένα θα το ήξερες αυτό, απλά το λέω μήπως ξαφνιάστηκε κανένας.

Μπράβο σου που πας κόντρα στα φανατικά δόγματα, μπράβο σου που έχεις διαμορφώσει δική σου άποψη γι' αυτό το θέμα και δεν υπακούς την κερδοσκοπική εταιρία που λέγεται Ορθόδοξη/Καθολική/??? εκκλησία.

Το θέμα είναι, πού βρίσκεις στήριγμα για να διατηρίσεις τη πίστη σου σε ένα υπερφυσικό ον;

Γενικά σαν άνθρωποι, έχουμε την ανάγκη να βρούμε εξήγηση σε ότι δεν καταλαβαίνουμε ή μας φαίνεται περίεργο. Π.χ. το θέμα της δημιουργίας στηρίζεται από άλλους στην εξέλιξη, από άλλους στην θεϊκή παρέμβαση ή και σε κάποια άλλη πιθανή εξήγηση που δεν γνωρίζω. Εγώ προσωπικά διαλέγω τη θεϊκή παρέμβαση. Ναι, χρειάζεται πίστη για αυτό και αισθάνομαι περήφανος για τον εαυτό μου που την έχω.


Το συγκεκριμένο κείμενο έχει ειπωθεί επανελλημένα πως δεν ήταν ποτέ συζήτηση του Einstein με καθηγητή του αλλά μια πίπα που έγραψαν μερικοί χριστιανοί και έκαναν chain mail, καθώς αφενός κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως ακολουθούσε κανείς και αποθήκευε συζητήσεις και αφετέρου αν κάτσουμε να απαριθμήουμε τα λογικά άλματα του κειμένου θα τελειώσουμε αύριο. Αυτό βέβαια δε φαίνεται να πτοεί κανέναν καθώς το χω δει σε forums τουλάχιστον άλλες 3-4 φορές. Δεν σε ενδιαφέρει η αναφορά στον Einstein αλλά δεν παραλείπεις να τη βάλεις κι αυτή με κεφαλαία στο τέλος.

Επίσης δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κάποιος ό,τι βιβλία έχει βγάλει η Αγία γραφή για να καταλήξει σε συμπέρασμα, και πολύ περισσότερο αν απορρίπτει γενικά την ύπαρξη όχι μόνο του χριστιανικού θεού, αλλά όποιασδήποτε ανώτερης δύναμης όπως εγώ.

-1 από μένα λοιπόν

Η πρόταση στα κεφαλαία ήταν έτσι ήδη από το σαϊτ που βρήκα το διάλογο. Δεν την τόνισα εγώ. Δεν έχω πρόβλημα με τους άθεους ή τους αλλόδοξους. Δεν κρίνω κανένα. Δεν προσπάθησα ποτέ να πω σε κάποιον ότι αυτό που πιστεύει είναι λάθος και η δικιά μου πίστη η σωστή. Αν παίρνω -1 από εσένα απλά επειδή πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη, είτε αυτή είναι ο τριαδικός Θεός, είτε ο Βούδας, είτε ο Shenron από το Dragonball, μάλλον χάνεις το νόημα της συζήτησης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Η πρόταση στα κεφαλαία ήταν έτσι ήδη από το σαϊτ που βρήκα το διάλογο. Δεν την τόνισα εγώ. Δεν έχω πρόβλημα με τους άθεους ή τους αλλόδοξους. Δεν κρίνω κανένα. Δεν προσπάθησα ποτέ να πω σε κάποιον ότι αυτό που πιστεύει είναι λάθος και η δικιά μου πίστη η σωστή. Αν παίρνω -1 από εσένα απλά επειδή πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη, είτε αυτή είναι ο τριαδικός Θεός, είτε ο Βούδας, είτε ο Shenron από το Dragonball, μάλλον χάνεις το νόημα της συζήτησης.

Δεν ήσουν υποχρεωμένος να το αφήσεις έτσι τέλος πάντων. Ακόμη κι αν δεχόμασταν πως αυτό το κείμενο μπορεί όντως να δείχνει κάτι προφανώς η αναφορά στον Einstein έχει μπει για προπαγανδιστικούς λόγους.
Το -1 ήταν για το κείμενο
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TrustMeImDoctor

Νεοφερμένος

Ο Αλέξανδρος, ναι ο Μέγας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 26 μηνύματα.
Δεν ήσουν υποχρεωμένος να το αφήσεις έτσι τέλος πάντων. Ακόμη κι αν δεχόμασταν πως αυτό το κείμενο μπορεί όντως να δείχνει κάτι προφανώς η αναφορά στον Einstein έχει μπει για προπαγανδιστικούς λόγους.
Το -1 ήταν για το κείμενο

Αμέσως μετά το κείμενο αυτό έγραψα κάτι άλλο που είπε ο Αϊνστάιν που είναι σίγουρα πιο αληθινό από το κείμενο. Την αναφορά δεν την έκανα για "προπαγανδιστικούς" λόγους. Έλεος. Μην βλέπουμε κάθε φορά φαντάσματα, απλά επειδή κάποιος άλλος έχει διαφορετική άποψη από εμάς.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

eirhnaki21

Νεοφερμένος

Η Ανδρεάδη Ειρήνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Δεν ισχύει η Παλαιά? Excuse me, what!?
Anyway, αλλαγές μπορείς να δεις όσες θες στη θρησκεία, κι αναθεωρήσεις και παίρνω-πίσω-πράγματα-για-να-μη-μου'ρθουν-τραπέζια-στο-κεφάλι-κρίνοντας-απ'την-επιστημονική-ανάπτυξη-του-σήμερα κι άλλα τέτοια ωραία. Ο πάπας δέχεται ότι η εξέλιξη είναι γεγονός με δικές του μαλακιούλες but still, NO SHIT!! Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙ!!

Καμιά σχέση αυτή η αποδοχή της πραγματικότητας με την αλλαγή που χαρακτηρίζει την επιστήμη (κι εδώ συμπεριλαμβάνω τα πάντα που έχουν σχέση, φυσικές, ανθρωπιστικές, whatnot). Το ότι η θρησκεία θα τροποποιήσει αργά ή γρήγορα την προπαγάνδα της για να την ενημερώσει με τον κόσμο γύρω της, όχι, το ότι η θρησκεία ΉΔΗ το κάνει αυτό το ξέρω. Το ότι η θρησκεία θα το έκανε αυτό θα το περίμενε οποιοσδήποτε τη βλέπει χωρίς συναισθήματα. Something along the lines of this:

Ουσιαστική αντιπαράθεση μεταξύ επιστήμης και πίστης δε μπορεί να υπάρξει απ' τη στιγμή που η δεύτερη πάντα θα κρύβεται στα σκοτεινά σημεία που η πρώτη δεν έχει φωτίσει ακόμα. - νομίζω Einstein, but with a grain of salt

Τα σκοτεινά σημεία που διαλέγει σήμερα η πίστη αύριο θα 'χουν φωτιστεί. Αλλά, είπα και πριν, για κάθε σκοτεινό σημείο που φωτίζεις θα ανακαλύπτεις ότι το σκοτάδι γύρω συνολικά πολλαπλασιάζεται κι άρα πρακτικά, και δυστυχώς, ποτέ δε θα βλέπεις τα πάντα για να μην αφήσεις τη θρησκεία να κρυφτεί.

Αναγκάζεται ν' αφήσει πράγματα πίσω, κι αν ισχύει αυτό με την Παλαιά τόσο το καλύτερο για το παράδειγμα. Δε μπορείς μια ζωή να λες μαλακίες και να περιμένεις ότι ο κόσμος θα τις τρώει συνέχεια χωρίς αμφισβήτηση. Γι' αυτό τι κάνεις? Τις αναβαθμίζεις. Λες πάλι μαλακίες, αλλά 2.0 versions of 'em.

Και για το παράδειγμα που φέρνεις τώρα, οι αλλαγές στο εσωτερικό ενός ιδεολογικού σώματος που δεν επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα (κι ο Ιησούς εσωτερικός είναι για το Χριστιανισμό) δεν είναι στην ουσία αλλαγές απ' τη στιγμή που καθορίζονται από μέσα αποκλειστικά. Δεν είναι κίτρινο είναι μπλε, ωραία αλλαγή. Απ' την άλλη η επιστήμη σου λέει ότι δεν είναι κίτρινο είναι τραπέζι κι αυτή η αλλαγή προκύπτει απ' την πραγματικότητα που αντιλαμβάνεσαι γύρω, όχι από ένα εσωτερικό επιστημονικό συνέδριο ή τις ατεκμηρίωτες(keyword) απόψεις ενός επιστήμονα.

Αρχικά, να σου επισημάνω ότι ο πάπας δεν είναι ορθόδοξος αλλά καθολικός και πραγματικά υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Η ορθόδοξη πίστη δεν δέχεται να έχει πάπα.
Επιπλέον, σου εξηγώ ότι πρόκειται για ουσιαστική εξέλιξη και πρόοδο μέσα στην ίδια τη θρησκεία..φαντάσου να ήταν κάτι εντελώς ουρανοκατέβατο!!Θα ήσουν υποχρεωμένος να πιστέψεις..θα ήσουν υποδουλωμένος..δε θα μπορούσες να εκφράσεις αντίθετη αποψη. Ο Χριστός όταν σαρκώθηκε σωμα ανθρώπου προσπάθησε να αλλαξει ριζοσπαστικά την εως τότε κλειστόμυαλη αντίληψη των ανθρώπων..και καλά έκανε...δηλαδη δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πίστευαν ότι έπρεπε να τηρούν κατά γράμμα τις εντολές χωρίς όμως να διακατέχονται οι ίδιοι από αγάπη στην καρδιά τους. Έτσι ο Χριστός αν αυτό που πίστευαν ήταν το κίτρινο αυτός τους είπε όχι ότι είναι μπλε αλλά ότι είναι τραπέζι όπως εσύ είπες..έδωσε τρισδιάστατη μορφή στην έννοια πίστη και οχι την κλειστόμυαλη δυσδιάστατη.

Μπορεί ένας γέρος να πάρει ένα ραβδί, να το κουνήσει, και να χωρίσει στη μέση τη θάλασσα;
Νοt outside LotR, bitch!
Εκτός από τον Gandalf, κανένας άλλος δεν μπορεί να το κάνει.
Αυτό δεν αναθεωρήθηκε ποτέ, αλλά σε λίγο που θα σταματήσουν να πιστεύουν σε τέτοια και οι κολλημένες γριές που πηγαίνουν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, θα γίνει κι αυτό.

Γενικά όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Χριστιανός εκτός από τους Προτεστάντες στο Τέξας που να πιστεύουν ακόμα στον Αδάμ και στην Εύα, το οποίο αναθεωρήθηκε, και μας λένε στο σχολείο ότι είναι απλά φορ δε μόραλ οφ δε στόρυ.
Επίσης, ξέρεις πόσο πρόσφατα αναθεωρήθηκε το αλάθητο του Πάπα;
Μέσα στον 20ο αιώνα.
Ο παππούς και η γιαγιά σου ήταν ζωντανοί όταν υπήρχαν Χριστιανοί που νόμιζαν ότι οι κωλόγεροι εκεί πέρα είναι αλάθητοι, μπορείς να το διανοηθείς αυτό;

Το φαινόμενο που ο Μωυσής χωρισε την θάλασσα στα δύο εξηγείται και επιστημονικά!!
Πρόσεξε..αν στην θάλασσα υπάρχει ενα σημείο πιο υπερυψωμένο από τα άλλα (κάτι σαν λόφος μέσα στη θάλασσα) και φυσήξει πάρα πολύ δυνατός άνεμος τότε η θάλασσα στο υπερυψωμένο έδαφος πηγαίνει απ τη μια μεριά κι έτσι φαινεται η ξηρά του υπερυψωμενου εδάφους..οπότε διανοείσαι ότι αυτό δεν έχει αναθεωρηθεί ούτε χρίζει αμφισβήτισης ότι μπορεί να συμβεί. :)
Όσον αφορά τον Αδάμ και την Εύα δεν είναι δυνατόν νοήμων άνθρωπος να πιστέψει κάτι τέτοιο..απλά είναι παραβολή..που βγάζει ηθικό δίδαγμα..όπως στα παιδιά λέμε ένα παραμύθι για να τους διδάξουμε τη φιλία, την αγάπη, την αποφυγή του κακού και λοιπά..


Διαφώτισέ με λιγάκι... Τι εννοείς με το "Η επιλογή μιας θρησκείας" ? Είναι μήπως, αμπέ μπα μπλόμ φάση? Ή μήπως: Παράδεισος-->50 πόντοι, Αμαρτίες-->-25 πόντοι, Χαρακίρι-->-100 πόντοι, και όποια θρησκεία μαζέψει τους περισσότερους πόντους κερδάει?

Δεν θα έγραφα τίποτα, αλλα αφού άρχισα, να μην σταματήσω!!
Το ΜΟΝΟ που θυμάμαι απο τα περσινά θρησκευτικά (β λυκείου) είναι ότι πολλές θρησκείες ξεκίνησαν κάπως(δωστε έμφαση στο κάπως:P) έτσι: Είναι ένας τυπάς, κάθεται ένα βράδυ στο λιβάδι με ξαστεριά, τον παίρνει ο ύπνος, βλέπει ένα όνειρο-όραμα που ούτε αυτός καταλαβαίνει (ή πολύ απλά σεληνιάζεται), την ψωνίζει και λέει, "Ωπ, εδώ είμαστε, είδα παράξενο όνειρο, άρα είμαι ο Μεσσίας", ξεκινάει να λέει και σε άλλους το όνειρο, τους αρέσει, φτιάχνει ένα στρατό, πάει εξαϋλώνει καμια δεκαπενταριά πόλεις με σύμφωνα-με-την-γνώμη-του-άθεους ανθρώπους, ονομάζει τον πόλεμο τζιχάντ, ή όπως αυτός θέλει, και μετά από κανα δυό χιλιάδες χρόνια έχει περίπου 1 δισεκατομύριο πιστούς που λένε οτι ο "θεός" τους είναι ο ένας και μοναδικός. Δηλαδή κάτι που τεκμηριωμένα ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια, έχει εξελιχτεί σε έναν "θεό". Ποιός μου λέει λοιπόν ότι όλες οι θρησκείες δεν δημιουργήθηκαν με ανάλογο τρόπο?

Και κάτι ακόμα... Γιατί άραγε οι μεγαλύτεροι πόλεμοι στον κόσμο οφείλονται στην θρησκεία? (βλέπε σταυροφορίες). Μήπως κάποιος άνθρωπος θέλησε να κονομήσει κάτι από το θέμα "θρησκεία" και τα κατάφερε? Μήπως δηλαδή ο οποιοσδήποτε ισχυρός της κάθε θρησκείας μπορούσε να κάνει ότι θέλει, και να μεταρρυθμίζει την θρησκεία του όπως τον βόλευε? Μήπως δηλαδή όντως οι θρησκείες να ξεκίνησαν ώς κάτι αληθινό και ύστερα, μετά την ανθρώπινη παραμετροποίηση και αλλοίωση να συνέχισαν ώς κάτι το αληθινό και τελικά εμεις να πιστεύουμε σε κάτι που στην ουσία είναι οι πεποιθήσεις ενός ανθρώπου που απλά μπορεσε να τις περάσει ώς πεποιθήσεις του θεού? Και στο κάτω κάτω, αν ο θεός είναι ένας, και είναι ο καλύτερος, και είναι ο πιο φιλόσπλαχνος και αγαπάει τους πάντες, γιατί δεν φανερώθηκε σε όλους μαζί ταυτόχρονα και έκανε όλες αυτές τις διακρίσεις περί εβραίων και όλα αυτά? Μήπως είναι όντως τόσο τέλειος, που έχει προβλέψει τα πάντα και είπε να μας αφήσει μυστικά για να έχουμε να μιλάμε σήμερα?​

Εγώ δεν μίλησα για αμπε μπα μπλομ επιλογή αλλά για συνειδητή δηλαδή για μια επιλογή που την κάνει ο άνθρωπος με όλη του την ψυχή και την καρδιά αλλά και τη συνείδηση του.
Δεν είναι όλες οι θρησκείες ίδιες και δεν ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο όλες...οπότε το να μιλάμε γενικά για κάποιες θρησκείες μπορεί να καταλήξουμε σε βεβιασμένη γενίκευση..που δε θα μπορεί να σταθεί λογικά. Οπότε θα πρέπει να μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα..επομένως πες μου ποια θρησκεία εννοείς. Φυσικά αρκετές θρησκείες έχουν δημιουργηθεί προς όφελος ανθρώπων..όπως και άλλες πατέντες που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι ώστε να πλουτίζουν ή να εξουσιάζουν..αυτό βέβαια δεν σημαινει ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο!
Οι σταυροφορίες που αναφέρεις είναι απ τη μεριά της Ρωμαϊκής εκκλησίας και εγώ μίλησα μονάχα για ορθοδοξη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι χριστιανοί ορθοδοξοι ήταν παναγίες και δεν εκμεταλλεύτηκαν ανθρώπους..αυτά συμβαίνουν παντού διότι οι άνθρωποι σκαρφίζονται πολλά για να ωφεληθούν..
Για τον τόπο εμφάνισης του Χριστού δεν νομίζω ότι είναι θέμα διάκρισης απλά ίσως εκείνη την εποχή εκείνος ο τόπος να είχε πολλή ανάγκη την εμφάνιση του γιατί όπως και σήμερα δυστυχώς βλέπουμε ότι είναι περιοχές με μεγάλο πρόβλημα, με πολέμους πολλούς και πολύ μίσος!Εξ άλλου η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στα ελληνικά και γενικά ο χριστιανισμός δεν περιορίστηκε σε κλειστά σύνορα..
Όσο για το τελευταίο..χμμ..λες;; ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Eileen

Τιμώμενο Μέλος

Η Athena (1/3 ΜΕΤΣ) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 7,414 μηνύματα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Είχα διαβάσει κάπου ότι "Η ανυπαρξία απόδειξης δεν είναι απόδειξη ανυπαρξίας" και μου έχει μείνει.

Το γνωστό argumentum ad ignorantiam είναι αυτό (το να υποστηρίζεις ότι κάτι δεν υπάρχει επειδή δεν μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο,και τούμπα).

Γενικά σαν άνθρωποι, έχουμε την ανάγκη να βρούμε εξήγηση σε ότι δεν καταλαβαίνουμε ή μας φαίνεται περίεργο. Π.χ. το θέμα της δημιουργίας στηρίζεται από άλλους στην εξέλιξη, από άλλους στην θεϊκή παρέμβαση ή και σε κάποια άλλη πιθανή εξήγηση που δεν γνωρίζω. Εγώ προσωπικά διαλέγω τη θεϊκή παρέμβαση. Ναι, χρειάζεται πίστη για αυτό και αισθάνομαι περήφανος για τον εαυτό μου που την έχω.

Η εξέλιξη των ειδών διά της φυσικής επιλογής,δεν είναι απλά μια θεωρία.Είναι ένα γεγονός,το οποίο αποδεικνύεται καθημερινά από πληθώρα διαφορετικών απολιθωμάτων,σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Btw,είναι 100% δικαίωμά σου να πιστεύεις,αλλά εδώ να πω έναν γενικότερο προβληματισμό μου,ποτέ μου δεν κατάλαβα για ποιο λόγο η πίστη,δηλαδή η άνευ όρων αποδοχή μιας θέσης,χωρίς την αναγκαιότητα προσκόμισης αποδείξεων,θεωρείται αρετή από τόσο πολύ κόσμο.

Η πρόταση στα κεφαλαία ήταν έτσι ήδη από το σαϊτ που βρήκα το διάλογο. Δεν την τόνισα εγώ. Δεν έχω πρόβλημα με τους άθεους ή τους αλλόδοξους. Δεν κρίνω κανένα. Δεν προσπάθησα ποτέ να πω σε κάποιον ότι αυτό που πιστεύει είναι λάθος και η δικιά μου πίστη η σωστή. Αν παίρνω -1 από εσένα απλά επειδή πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη, είτε αυτή είναι ο τριαδικός Θεός, είτε ο Βούδας, είτε ο Shenron από το Dragonball, μάλλον χάνεις το νόημα της συζήτησης.

Σχετικά με αυτήν την υποτιθέμενη συζήτηση,είχα ποστάρει παλαιότερα δύο ενδιαφέροντα αρθράκια,ας τα ξαναποστάρω.Εδώ και εδώ.

Actually, για να παίξω το δικηγόρο του διαβόλου -ή του θεού, δεν ξέρω- αυτά δεν αναφέρονται σε ευαγγέλια, αλλά στην παλιά διαθήκη.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν αποτελούν μέρος της πίστης του Χριστιανισμού, όπως έδειξε κι ο Κράουλης η ΠΔ δεν καταργήθηκε με την ΚΔ, άλλωστε και επίσημα η ΠΔ περιλαμβάνεται στα ιερά κείμενα.

Ωραία,κάτι απ'τα ευαγγέλια.Απ'το κατά Μάρκον:
"29οὕτω καὶ ὑμεῖς, ὅταν ἴδητε ταῦτα γινόμενα, γινώσκετε ὅτι ἐγγύς ἐστιν ἐπὶ θύραις.30 ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι οὐ μὴ παρέλθῃ ἡ γενεὰ αὕτη μέχρις οὗ πάντα ταῦτα γένηται. "


Οσον αφορά τον Αδάμ και την Εύα δεν είναι δυνατόν νοήμων άνθρωπος να πιστέψει κάτι τέτοιο..απλά είναι παραβολή..που βγάζει ηθικό δίδαγμα..όπως στα παιδιά λέμε ένα παραμύθι για να τους διδάξουμε τη φιλία, την αγάπη, την αποφυγή του κακού και λοιπά..

Wrong,μέχρι τον 19ο αιώνα,η εκκλησία υποστήριζε κυριολεκτικά αυτήν την ιστορία,και γι'αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τον Δαρβίνο.Μέχρι και σήμερα υπάρχει κόσμος που την υποστηρίζει,και αναφέρεται σ'αυτή ως Δημιουργισμός (Creationism) ή Ευφυής Σχεδιασμός (Intelligent Design).Βέβαια,το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας,όταν είδε ότι δεν μπορεί να αντικρούσει την επιστήμη και ότι γελοιοποιείται συνεχίζοντας αυτή την ιστορία,άλλαξε τροπάρι και εν μία νυκτί χαρακτήρισε το συγκεκριμένο απόσπασμα "αλληγορικό". :whistle:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Shadowfax

Διάσημο μέλος

Ο Shadowfax αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 3,622 μηνύματα.
Και για την ακρίβεια τα απολιθώματα είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι, σήμερα, για ν' αποδείξεις ότι η εξέλιξη συμβαίνει. Και κανένα να μην έβρισκες, (ξανά) σήμερα, δε θα 'χανες σχεδόν καθόλου σε δυνατότητα απόδειξης.

Καλή φάση, το ξέρω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

the_truth

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο the_truth αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 328 μηνύματα.
Γενικά όμως, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας Χριστιανός εκτός από τους Προτεστάντες στο Τέξας που να πιστεύουν ακόμα στον Αδάμ και στην Εύα, το οποίο αναθεωρήθηκε, και μας λένε στο σχολείο ότι είναι απλά φορ δε μόραλ οφ δε στόρυ.
Επίσης, ξέρεις πόσο πρόσφατα αναθεωρήθηκε το αλάθητο του Πάπα;
Μέσα στον 20ο αιώνα.
Ο παππούς και η γιαγιά σου ήταν ζωντανοί όταν υπήρχαν Χριστιανοί που νόμιζαν ότι οι κωλόγεροι εκεί πέρα είναι αλάθητοι, μπορείς να το διανοηθείς αυτό;
Για το αλαθητο του παπα δεν γραφεται τιποτα στα ευαγγελια και οσο για τον Αδαμ και την Ευα ειναι απλως ο συμβολισμος των πρωτων ανθρωπων μηπως ουτε πρωτοι ανθρωποι υπηρξαν στη γη?
Η δημιουργία του κόσμου σε 7 μέρες και του ανθρώπου από χώμα και την πνοή του θεού.
Χμμμ αλλου ομως γραφει οτι η μια μερα για το θεο δεν εχει καμια σχεση με τις μερες των ανθρωπων.Παλι θα πω οτι θα πω ηταν συμβολισμος αλλωστε η Αγια Γραφη αποτελει θρσκευτικο βιβλιο που γραφθηκε χιλιαδες χρονια πριν
Αυτό που μου έδωσες δεν είναι παρά μια ερμηνεία του χριστιανισμού,από κάποιους θεολόγους.Η Αγία Γραφή άλλα λέει.Όσο για την θεολογία,την έχω σε ελάχιστη εκτίμηση,δεν τη θεωρώ ούτε κατά διάνοια επιστήμη και το link σου με επιβεβαίωσε πανηγυρικά,αυτό δεν είναι λογική,αμπελοφιλοσοφία μετά μπάφων είναι.
Προσωπικα στα τετοια μου που εχεις την θεολογια γραμμενη αν θες να μαθεις για το χριστιανισμο εκει θα ανατρεξεις και οχι σε οτι ακουσες,ειδες απο το νετ,σου πε ο κυρ μητσος κλπ κλπ.Που ακριβως η Αγια Γραφη αρχηγε λεει οτι αυτο βιβλιο αποτελει επιστημονικο απαραβατο εγχειρηδιο?

Δεν ξερω ποιο ακριβως επισης νοημα εχουν οι θρησκευτικες συζητησεις σε φορουμ οταν μιλαμε για κατι που βασιζεται στην πιστη και στο συναισθημα και οχι σε λογικα επιχειρηματα 220 σελιδες η συζητηση κανει κυκλους περιπου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nioniosmeg

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Άδης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Κέρκυρα (Κέρκυρα). Έχει γράψει 1,949 μηνύματα.
Δεν ξερω ποιο ακριβως επισης νοημα εχουν οι θρησκευτικες συζητησεις σε φορουμ οταν μιλαμε για κατι που βασιζεται στην πιστη και στο συναισθημα και οχι σε λογικα επιχειρηματα 220 σελιδες η συζητηση κανει κυκλους περιπου.

Χωρίς συζήτηση, επειδή η μία πλευρά λαμβάνει υπ' όψιν της μόνο τον υλικό κόσμο γύρω της, και δεν μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχει κάτι πέρα από εκεί, και η άλλη πλευρά δεν βολεύεται ΜΟΝΟ με τον υλικό κόσμο γύρω της, και δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν υπάρχει κάτι πέρα από εκεί, δεν θα υπήρχε θέμα.
Όσο υπάρχουν θρησκείες και πιστοί, τέτοιου είδους συζητήσεις θα υπάρχουν, γιατί πάντα θα υπάρχει εκείνος που δεν θα υπακούει, και που θα αμφισβητεί οτιδήποτε μη αποδεδειγμένο.
Το μέρος του ποστ σου αυτό, δεν έχει ούτε το 1/1000 του νοήματος της συζήτησης που κάνουμε.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top