Τα αρχαια εχουν στενη συναφεια με τα νεα. Ειναι η μια και αυτη γλωσσα οπως εξελιχθηκε με την παροδο των αιωνων. Αν καποιος θελει να κατεχει και να χειριζεται αριστα τα νεα πρεπει, αν μη τι αλλο, να ξερει τουλαχιστον τα βασικα αρχαια. Τα ελληνικα ειναι ετυμολογικη γλωσσα και η μη γνωση αυτης οδηγησε στα τραγικα γλωσσικα, γραμματικα, συντακτικα και ορθογραφικα λαθη που βλεπουμε εδω μεσα, στην τηλεοραση και γενικοτερα γυρω μας.
Απλα παραδειγματα:
https://www.gnomikologikon.gr/greek-lamguage-errata.html
Ποσοι ξερουν οτι τα ξενα ονοματα που ξεκινουν απο H οπως Hermione παιρνουν ψιλη και ειναι καθαρα ελληνικο; Ποσοι ξερουν τι σημαινει σεμνυνομαι; Το κοινοτατο λαθος "Δοξα το Θεο" ενω το σωστο ειναι "Δοξα τ
ω Θε
ω". Και πολλα αλλα.
Για τα υψηλα νοηματα της φιλοσοφιας και τα λοιπα δεν το συζητω καν. Οταν γινονται μοδα εκφρασεις τυπου "οεο", "τυχαιο, δε νομιζω" δε μπορουμε να περιμενουμε πολλα για την παιδεια ενος λαου.
Δυστυχως ο ομολογουμενως βαρετος τροπος διδασκαλιας, το δυσκολο αντικειμενο του μαθηματος καθως και η στροφη στα θετικα επαγγελματα σε συνδυασμο με την μετριοτητα και την αδιαφορια των μαθητων οδηγει σε σταδιακη αλλοιωση της ελληνικης. Προσωπικα πιστευω οτι σε 100 χρονια το μεγιστο θα ελληνικα πλεον θα εχουν αγγλοποιηθει εντελως και θα εχουν εκλειψει. Πραγματικα θλιβομαι διοτι στο εξωτερικο η καλη γνωση της μητρικης γλωσσας σου θεωρειται απαραιτητη για να τελειωσεις καλο πανεπιστημιο. Ενδεικτικα στις ΗΠΑ δινεται εμφαση στην αγγλικη.
Οι βλακειες που ειπωθηκαν για τους ξενους που δηθεν δεν κανουν αρχαια. Υπαρχουν ιδιωτικα που διδασκουν υποχρεωτικα τη γλωσσα μας στο πλαισιο της γενικοτερης καλλιεργειας. Επιπροσθετως υπαρχει η κλασσικη κατευθυνση που οδηγει στα πανεπιστημια και ναι εχει αρχαια.
Για μενα τα αρχαια ειναι απαραιτητο εργαλειο για τη σωστη εκμαθηση της γλωσσας μας. Και υπ' οψιν ουδεποτε συμπαθησα το εν λογω μαθημα.