Tips για εκμάθηση μπουζουκιού χωρίς καθοδήγηση

gazaki voutaniou

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η επαγγελματίας αμπελοφιλόσοφος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 114 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 213 μηνύματα.
καλησπέρα σας. ανέβασα και στο ρέντιτ χωρίς ανταπόκριση οπότε ζητώ και τα δικά σας φώτα (ως αντικειμενικά καλύτερο ελληνικό φόρουμ απ'το r/greece για να λέμε τις αλήθειες μας).

για background: στο δημοτικό είχα αρχίσει μαθήματα κλασικής κιθάρας που συνέχισα μέχρι και το γυμνάσιο, αλλά δεν έμαθα ποτέ ουσιαστική μουσική θεωρία (μόνο μια εισαγωγή στα ημιτόνια ειχαμε κάνει που ούτε που θυμάμαι τι συμπεριλάμβανε). ακόμα παίζω, αλλά από τότε που πήρα και ηλεκτρική, βασίζομαι πλήρως σε ταμπλατούρες και σπάνια μπορεί να παίξω καμιά πεντατονική για ζέσταμα. όλα αυτά τα λέω για να καταλάβετε ότι από θεωρητική μουσική δεν πολυσκαμπάζω.

εχτές λοιπόν, επειδή εδώ και κάτι χρόνια μάζευα λεφτά είτε για καινούρια ηλεκτρική είτε για καινούριο όργανο, αποφάσισα ότι θέλω να πάρω ένα μεταχειρισμένο μπουζουκάκι. τα λαϊκά/ρεμπέτικα είναι ένα είδος μουσικής που πραγματικά αγγίζει τη καρδιά μου πολύ περισσότερο από τις ροκιές που παίζω στη κιθάρα, όποτε νομίζω ότι δεν θα το παρατήσω μετά από, ξερωγω, μισό χρόνο.

το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί να είμαι αυτοδίδακτη. μένω σε χωριό και ο πιο κοντινός καθηγητής μπουζουκιού είναι κάνα μισάωρο από δώ, το οποίο μπορεί να μην είναι τρελή απόσταση αλλά φέτος δίνω πανελλαδικές και θα πήξω στα φροντιστήρια. όποτε. όσον αφορά τον χρόνο μεταφοράς κλπ: nope.

πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να φτάσω σε καλό επίπεδο εξασκούμενη μόνη μου? επίσης, που μπορώ να βρώ τα *Πολύ πολύ* βασικά για το όργανο (νότες, μετά συγχορδίες, μετά δρόμους κ.ο.κ.)? μπήκα στο rembetikoforum αλλά δεν βρήκα τίποτα που δεν απαιτούσε προϋπάρχουσες γνώσεις για το αντικείμενο.

φχαριστώ πολύ λεβέντες. :).

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 3.205 μηνύματα.
  1. Μην μπαίνεις ρέντιτ.
  2. Δες το (1).

gazaki voutaniou

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η επαγγελματίας αμπελοφιλόσοφος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 114 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 213 μηνύματα.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής ΟΠΑ και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.
Ο @nearos δεν παίζει μουσικά όργανα μόνος του; Κάτσε να επιστρέψει να μας πει :P

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
Ο @nearos δεν παίζει μουσικά όργανα μόνος του; Κάτσε να επιστρέψει να μας πει :P
Ευχαριστώ πέτρο για την πανέμορφη πάσα.

@gazaki voutaniou, λοιπον. Εγω ειμαι αυτοδίδακτος κιθαρίστας και μπουζουξής (μολονοτι το δευτερο σε πολυ χαμηλότερο βαθμό απο το πρώτο).
Ξεκίνησα με πιάνο, τα παράτησα, πηρα μαι κιθάρα απο τα lidl και εμαθα μονος μου απο το yousician, ε νταξει. Αυτα ειναι για αλλο θεμα με την ομορφη κιθαρούλα.

Τωρα με το μπουζούκι, φαντάζομαι οτι εχεις πολύ περισσότερη εμπειρία απο εμένα με τη κλασσική κιθαρα (δηλαδη ξερεις να δαιβαζεις πεντάγραμμο και τις νοτες, αρα ηδη εχεις πλεονέκτημα σε σύγκρηση με εμενα που μπορω μονο με ταμπλατούρες / αυτί).

Μαζεψε καποια τραγούδια που σου αρεσουν, πχ εγω ξεκινησα με το τζαμαικα, και προσπαθησε να τα βγαλεις απο το αυτί (υπαρχουν ταμπλατούρες αρκετες στο pinterest και tabs στο bouzouksis αμα δυσκολεύεσαι). Θα σου πρότεινα να αγοράσεις απο τον νακα (η οπουδηποτε αλλου, δε ξερω) ενα βιβλιο για το μπουζούκι, συνηθως τα εχουν ολα, δρομους, νοτες, τραγουδιια κλπ

Τι μπουζούκι εχεις, τρίχορδο ή τετράχορδο;

το τριχορδο εχει Ρε (λεπτη, κατω) Λα (λεπτη, μεση) Ρε (λεπτη και μπάσα μια οκταβα χαμηλοτερη, πανω) και πας κανονικα, ρε#, μι, φα, φα# και παει λεγοντας

το τετράχορδο εχει (απο κατω προς τα πανω) Ρε, Λα, Φα, Ντο

σιγουρα υπαρχουν πολλά tutorials στο γιουτουμπ. Συνιστώ τους παρακάτω

gazaki voutaniou

Εκκολαπτόμενο μέλος

Μαζεψε καποια τραγούδια που σου αρεσουν, πχ εγω ξεκινησα με το τζαμαικα, και προσπαθησε να τα βγαλεις απο το αυτί (υπαρχουν ταμπλατούρες αρκετες στο pinterest και tabs στο bouzouksis αμα δυσκολεύεσαι). Θα σου πρότεινα να αγοράσεις απο τον νακα (η οπουδηποτε αλλου, δε ξερω) ενα βιβλιο για το μπουζούκι, συνηθως τα εχουν ολα, δρομους, νοτες, τραγουδιια κλπ

Τι μπουζούκι εχεις, τρίχορδο ή τετράχορδο;
τετράχορδο πήρα γιατί θεώρησα ότι θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση και θα έχω περισσότερες επιλογές για τραγούδια. τώρα παίζω ότι μπορώ πάνω στην ηλεκτρική με φουλαρισμένο το treble, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο ειδικά όσον αφορά τις διαφορετικές χορδές/νότες. θα χρειαστεί λίγος χρόνος για προσαρμογή φαντάζομαι.

θενκς τα μάλα για την απάντηση, σίγουρα θα τσεκάρω τα κανάλια που πρότεινες.

nearos

Επιφανές μέλος

Ο Giorgos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 9.533 μηνύματα.
τετράχορδο πήρα γιατί θεώρησα ότι θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση και θα έχω περισσότερες επιλογές για τραγούδια. τώρα παίζω ότι μπορώ πάνω στην ηλεκτρική με φουλαρισμένο το treble, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο ειδικά όσον αφορά τις διαφορετικές χορδές/νότες. θα χρειαστεί λίγος χρόνος για προσαρμογή φαντάζομαι.

θενκς τα μάλα για την απάντηση, σίγουρα θα τσεκάρω τα κανάλια που πρότεινες.
Kαλα εκανες και πηρες τετράχορδο. Εχω τριχορδο και ειναι αρκετα πιο δυσκολο να παιξεις προσφατα τραγούδια αλλα εστω εχει τον αυθεντικο ρεμπετικο ήχο (προ 1950).
Εγω βρισκομαι στην αντιθετη φαση απο εσενα, παρολο που εχω μπουζούκι και ξερω λιγο να το γρατζουνώ, αγόρασα μια ηλεκτρική κιθάρα και εχω στειλει τον ενισχυτή για επισκευή :P
ας δουμε που θα παει αυτό

Χρήστες Βρείτε παρόμοια