TEI: Ενοποίηση και εξίσωση;

iJohnnyCash

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών , Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,180 μηνύματα.
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στο Βʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26/8/09, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει την πλειοψηφία των άρθρων του, παρά την σκληρή κριτική που επεφύλαξε στην κυβέρνηση. Η συζήτηση αφορούσε το άρθρο 18 και η εκκρεμότητα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΙ, αλλά και το άρθρο 17 που προβλέπει την δυνατότητα συγχώνευσης και κατάργησης συγκεκριμένων τμημάτων.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η κατάσταση των ΤΕΙ είναι συνεπεία της υποχρηματοδότησης των ΤΕΙ, αλλά και της θέσπισης της «βάσης του 10». Αρκετά τμήματά τους οδηγούνται σε κλείσιμο ελλείψει σπουδαστών, κάτι που αντανακλάται και στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου. Ωστόσο ο Α. Λυκουρέντζος σχολίασε ότι «Δεν ελαττώνει τον αριθμό των φοιτητών η βάση του 10, αλλά οι ίδιες οι προτιμήσεις του. Εσείς είχατε δημιουργήσει τμήματα χωρίς πρόσβαση στην αγορά εργασίας, χωρίς προετοιμασία, εκπαιδευτικούς, υποδομές»

Η ΝΔ δεν ξέχασε να κατηγορήσει ότι το ΠΑΣΟΚ ίδρυαν τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και ότι η ΝΔ ήταν εκείνη που έδωσε νόημα ύπαρξης στα ΤΕΙ. Η ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ότι οι ενοποιήσεις τμημάτων των ΤΕΙ αποσκοπούν στη δημιουργία χώρου για την δραστηριοποίηση των κολεγίων ωστόσο θεωρεί ότι η λύση είναι η ενοποίηση της τριτοβάθμιας.

Ωστόσο δεν το μοναδικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε τότε. Υπερψήφιση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ως ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική εξίσωση της τεχνολογικής με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας, προβάλλοντας την περαιτέρω εξομοίωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ διατύπωσε την επιθυμία της κυβέρνησης «να κινούνται παράλληλα οι δύο τομείς και όχι ο τεχνολογικός να κοιτά τον πανεπιστημιακό από κάτω προς τα πάνω».

Ωστόσο για πολλούς, και όχι άδικα, κρίσιμο ζήτημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα κάτι που η σχετική ρύθμιση προκάλεσε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σχολίασε ότι «Το ζήτημα εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον του κάθε πολίτη. Έχουν γίνει πολλά βήματα, προφανώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε, αλλά την προσπάθεια αυτή θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί τα ΤΕΙ, προκειμένου να αξιοποιήσει κάποιους από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Πουλάτε ελπίδες στα ΤΕΙ, τα οποία όμως θα μπουν στον έλεγχο της Ε.Ε. και η χώρα θα καταστεί υπόλογη» και συγχρόνως σχολίασε αρνητικά την μείωση στην χρηματοδότηση των ΤΕΙ. «Αν κάποια ΤΕΙ μένουν άδεια, αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτευόσασταν τα προηγούμενα χρόνια» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, υποδεικνύοντας την ίδρυση τμημάτων για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στην Περιφέρεια. Πρόσθεσε επίσης ότι «συγκριτικά προς το 2003, αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις κατά 95% όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, κατά 75% όσον αφορά την σπουδαστική μέριμνα και εγκρίναμε 117 εκ. ευρώ για έργα υποδομής και εξοπλισμού»

Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε και τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκριμένα ο Τ. Κουράκης, ο οποίος παρατήρησε πως «μπορούν να διεξάγονται μαθήματα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, να παρακολουθούνται παραδόσεις σεμιναρίων, φροντιστηρίων, ασκήσεων και εργαστηρίων από σπουδαστές των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και από φοιτητές των πανεπιστημίων στα ΤΕΙ. Όλη αυτή η μετακίνηση, όπου μάλιστα ονομάζεται «ισότιμη συμμετοχή», με διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετικούς κανόνες εισαγωγής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων».

Πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 

LongTom

New member

Ο LongTom αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 108 μηνύματα.
Για να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει στα μεταπτυχιακά.
Γιατί μέχρι τώρα λίγες σχολές είχαν και αυτό με συνεργασία από πανεπιστήμιο.
 

Ηρώ

New member

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών και Διδακτορικός . Έχει γράψει 2,163 μηνύματα.
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα μας εξισώσουν κατά κάποιο τρόπο με τα ΤΕΙ φίλε μου.. :/:

Να χέσω το διδακτορικό που ετοιμάζω στην Ανακαίνιση και Αποκατάσταση :mad:

Παίρνει και τους Πολιτικούς Μηχανικούς η μπάλα με τα ΤΕΙ πολιτικών έργων υποδομής και δομικών έργων..
Συγχαρητήρια να τους πει κάποιος!
 
Τελευταία επεξεργασία:

venividivici

Τιμώμενο Μέλος

Η venividivici αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 16,754 μηνύματα.
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα μας εξισώσουν κατά κάποιο τρόπο με τα ΤΕΙ φίλε μου.. :/:

Να χέσω το διδακτορικό που ετοιμάζω στην Ανακαίνιση και Αποκατάσταση :mad:

Παίρνει και τους Πολιτικούς Μηχανικούς η μπάλα με τα ΤΕΙ πολιτικών έργων υποδομής και δομικών έργων..
Συγχαρητήρια να τους πει κάποιος!
δύσκολα τα πράγματα πλέον......


από την ιστοσελίδα https://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/11/2008_293225

"Αρχιτεκτονική, το νέο θύμα της κρίσης
Αμηχανία και αναμονή στις μεγαλουπόλεις της Δύσης The Guardian

«Δεν έχασα καμιά δουλειά στην πρώτη κρίση που έζησα», λέει η Ζάχα Χαντίντ, «γιατί πολύ απλά δεν είχα καμία δουλειά τότε». Ηταν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν τα ηλεκτρικά φώτα έσβηναν συχνά. «Τριγυρνούσα στο σπίτι ξεπαγιάζοντας με αναμμένα κεριά. Σήμερα λίγοι το πιστεύουν. Αν μου δίδαξε κάτι αυτή η ιστορία είναι ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Το ότι έχουμε δουλειά τώρα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλά από τα έργα μας είναι στο Ντουμπάι, που προς το παρόν μοιάζει αλώβητο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις».
Σαφώς. Γιατί, πρόσφατα, το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ του Φρανκ Γκέρι στη Βρετανία υπήρξε θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα σχέδια για ανέγερση 750 διαμερισμάτων με θέα τη θάλασσα στο Μπράιτον ακυρώθηκαν όταν η κατασκευάστρια εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει νέα χρηματόδοτηση. Αν ο Γκέρι σαρώνεται από την ύφεση, τι μπορεί να συμβεί στους λίγότερο διάσημους;..........................................
Η επόμενη γενιά
Μια λύση θα μπορούσε να είναι οι αναθέσεις από χώρες εκτός Δύσης. «Αν σας πω ότι κάνουμε δουλειές σε 22 χώρες», λέει ο Νόρμαν Φόστερ, «δεν είναι για να περιαυτολογήσω αλλά για να υπογραμμίσω ότι ο μόνος τρόπος να πολεμήσεις την ύφεση είναι να ανοιχτείς εκτός συνόρων». .....................Αν είστε αρχιτέκτων και ψάχνετε δουλειά, κοιτάξτε τι προφέρεται στο Ντουμπάι, στην Ινδία, στη Ρωσία. Στη Βρετανία, το μόνο που χτίζεται τώρα είναι νέες ιδέες."

Άνθηση αυτή την περίοδο έχουν πάρα πολύ οι μηχανολόγοι κυρίως λόγω των αιολικών πάρκων, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λύση απαραίτητη για τη γη και το περιβάλλον......

Οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχαχικοί την τελευταια 12ετία έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς ο αριθμός των φοιτητών και αποφοιτησάντων αυξήθηκε και στο εσωτερικο ( κάποτε σπουδάζαν μόνο 200 πλέον πάνω από 500 το χρόνο) αλλα και στο εξωτερικό χωρίς να μπορεί η αγορά να τους απορροφήσει......σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνονται τα νέα παιδιά που σπουδάσαν με πολύ ή λίγο μεράκι και θέλουν κι αυτά να πορευτούν με αξιοπρέπεια....
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Ηρώ

New member

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών και Διδακτορικός . Έχει γράψει 2,163 μηνύματα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ένα από τα άρθρα του Π.Δ. εξομοιώνει τους αποφοίτους ΤΕΙ του τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων με τους Αρχιτέκτονες Διπλωματούχους ΑΕΙ και τους δίνει δυνατότητες στατικών μελετών και επιβλέψεων.

Μάλιστα να συνυπολογιστεί ότι ένας αρχιτέκτονας αποκτά ειδικότητα Αποκαταστάσεων με Μεταπτυχιακές Σπουδές κι ότι οι Αποκαταστάση Μνημείου απαιτεί γνώση πολλών πραγμάτων όπως αρχιτεκτονική σύνθεση, στατική αποτύπωση, ιστορίας, ενίσχυση φορέα και άλλων πολλών.

Πως τα ισοπεδώνουμε έτσι όλα;


Τώρα ας με διαφωτίσει κάποιος τι γίνεται με τα ΤΕΙ Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής, γιατί δεν κατάλαβα τίποτα!
 

Resident Evil

Well-known member

Η Resident Evil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,656 μηνύματα.
Πως τα ισοπεδώνουμε έτσι όλα;
Όταν τις αποφάσεις τις παίρνουν κάποιοι που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα "διοικητικό προσωπικό" που όχι μόνο αγνοούν αυτά που λες αλλά -κυρίως- δεν έχουν καμία διάθεση να τα μάθουν...

Έτσι ισοπεδώνονται

[που να δεις σε μας τι γίνεται... ημμυ-πληροφορική-τει πληροφορικής-τει αυτοματισμού -τει ηλεκτρονικής...όλα μια από τα ίδια πάνε να γίνουν...]
 

iJohnnyCash

Founder

Ο Panayotis Yannakas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών , Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 17,180 μηνύματα.
Νόμος 3549/2007 - Άρθρο 2

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:

  • Τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
 

Συνημμένα

noname*

New member

Η Νικόλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου . Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Γεια!
(ΣΟΣ) Θελω να μαθω -αν καποιος γνωριζει- αν οντως αληθευει κατι που μου ειπαν σχετικα με τα ΤΕΙ. . .
Ισχυει οτι μπορει καποιος απο το 2ο ετος καποιου ΤΕΙ να δωσει εξετασεις και να περασει στο 2ο ετος καποιου ΑΕΙ??
Αν οντως ισχυει, τι ειδους εξετασεις ειναι αυτες? Και μπορει να περασει σε οποιο ΑΕΙ θελει μεσα απο αυτες??
ευχαριστω
!
 

jrot6

New member

Ο jrot6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών και μας γράφει απο Π.Γ.Δ.Μ. (Ευρώπη). Έχει γράψει 668 μηνύματα.
Τώρα ας με διαφωτίσει κάποιος τι γίνεται με τα ΤΕΙ Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής, γιατί δεν κατάλαβα τίποτα!
Και να εχουν τα δικαιωματα μας των πολιτικων ολοι τον ιδιο δρομο εχουμε μπροστα..Ανεργια..:mad:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top