Καλό θα ήταν να ρωτήσεις και κάποιους από τους καθηγητές σου, γιατί όπως βλέπεις, οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα για το νέο σύστημα. Θα συμφωνήσω με τον PieMaker. Μου φαίνεται ότι έχεις εστιάσει, άρα θέλεις αρκετά ένα μέλλον στην προσχολική εκπαίδευση και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος πρέπει να σε περιορίσει ή να σε αποτρέψει. Επίσης, αν σε αγχώνει ο μικρός αριθμός ανδρών στα τμήματα προσχολικής εκπαίδευσης, να σου πω ότι μάλλον απολαμβάνουν την ιδιαίτερη προσοχή, τόσο από τις συμφοιτήτριές τους, όσο και από τους καθηγητές, οπότε περισσότερο θετικό είναι αυτό, παρά αρνητικό. Στην πρώτη μου σχολή ήμουν κι εγώ... μειονότητα και πραγματικά έχω πολύ καλές αναμνήσεις.
Τώρα, επειδή σε βλέπω λίγο μπερδεμένο και είναι πολύ λογικό με όλες τις αλλαγές στην παιδεία, φρόντισε να τα βάλεις κάτω, να δεις τι δυνατότητες θα έχεις σε κάθε επιλογή που θα κάνεις, αλλά και τι υποχρεώσεις και προχώρησε οργανωμένα. Μίλα με καθηγητές που σε ξέρουν, θα σε βοηθήσουν πολύ στην επιλογή σου. Μη διαλέξεις κάποια κατεύθυνση με βάση αυτό που θα ήθελες να δοκιμάσεις, αλλά με βάση αυτό που θα ήθελες να ολοκληρώσεις και να ασχοληθείς.
Τέλος, μ'αρέσει που το αγαπημένο μας υπουργείο, αποφάσισε να βάζει τα παιδιά στην υλικία των 15-16 χρονών να διαλέγουν για το επάγγελμά τους πάλι, την ώρα που το ίδιο και οι ειδικοί επιστήμονές του διαχωρίζουν την εκπαιδευτική κατεύθυνση, χωρίς με κάποιον τρόπο να συνδέσουν με αυτήν τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
Το εξωτερικό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα. Σε αρκετές χώρες τα πτυχία μας αναγνωρίζονται και έχουμε ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αντίστοιχους αποφοίτους των χωρών αυτών. Εξαρτάται όμως για ποια χώρα μιλας... Επίσης, να ξέρεις ότι αν μιλάς για χώρες εκτός ΕΕ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά όσον αφορά την αναγνώριση του πτυχίου σου. Πολλά πράγματα αλλάζουν και καλά κάνεις και το σκέφτεσαι τόσο εις μάκρος, αλλά επειδή μπαίνοντας σε μία σχολή αλλάζουν πολλά πράγματα στο μυαλό σου, που αφορούν στην επαγγελματική σου αποκατάσταση (από μεταπτυχιακό ή συνεργασία με κάποιο από τα νηπιαγωγεία/σχολεία της πρακτικής σου μέχρι αυτόματο διορισμό -γκουχ-), θεωρώ ότι δε χρειάζεται να σε προβληματίζει κάτι τέτοιο τώρα (με τη λογική ότι πρέπει να εστιάσεις αλλού κατ εμέ).
Όπως και να 'χει πάντως, στο εξωτερικό για να ασκήσεις το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, πρέπει να έχεις πολύ καλή γνώση της γλώσσας και άριστη γνώση του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους (συν ότι σε πολλές χώρες οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται ΚΑΙ διαφορετικά απ'ό,τι στην Ελλάδα).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.