Λοιπόν επειδή ήμουν στη θέση σου πριν 1,5 μήνα περίπου και το έψαξα φουλ αναλυτικά έχω να πω τα εξής
Αρχικά επικοινώνησα με συμβουλευτικές εταιρείες, για να πάρω συμβουλή καριέρας. Πχ Deloitte, pWc, EY, Mazars, KPMG
Επικοινώνησα με αυτές, για να πάρω συμβουλή καρίερας με βάση το πλάνο που θέλω να κάνω, όχι να εργαστώ σε αυτές.
Oi 4 από τις 5 ανταποκρίθηκαν άμεσα στο καλεσμά μου, και με βοήθησαν και με το παραπάνω.
Εγώ έχω τελειώσει ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με προυπηρεσία στα 3 έτη. Αρχικά αυτό με τη προυπηρεσία δεν ισχύει. Πράγμα που αποδεικνύεται από Διεθνή ΜΒΑ στο Εξωτερικό που δεν την έχουν καν προαπαιτούμενο στα δικαιολογητικά τους . Έπειτα, είπα στον εαυτό μου τι θέσεις θες να κυνηγήσεις στην επαγγελματική σου πορεία με μακροχρόνια προυπηρεσία 15 ετών και άνω φυσικά. Πχ εγώ ήθελα CFO, Financial manager, consulting.
Όταν λοιπόν ρώτησα τις εν λόγω εταιρίες, η απάντηση που πήρα μου είπαν προχώρα ελεύθερα. Και το πρώτο σου πτυχίο κουμπώνει άνετα με το δεύτερο και επιπλέον, το γενικό ΜΒΑ ( τους το τόνισα) θα σε βοηθήσιε να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, αρκεί να συνεχίζεις να εργάζεσαι στο τομέα που είσαι.
Πάμε τώρα σε αυτό που είπε ο Vask. Καλό θα ήταν να μην επηρεαζόμαστε από ελληνικές κουλτούρες ή πατέντες. Τι εννοώ. Σας δίνω το ελεύθερο να ψάξετε όποιο ΜΒΑ του Εξωτερικού θέλετε, και αν θα δείτε το ΜΒΑ να το σπάει σε κατευθύνσεις-εξειδικεύσεις ελάτε και πειτε το μου. Τα σοβαρά ΜΒΑ δίνουν γενικευμένες γνώσεις, εξού και ότι απλά στο β' εξάμηνο σου δίνουν την ευκαιρία να επιλέξεις εσύ τα μαθήματα. Το ΜΒΑ του ΑΠΘ, το οποίο γλυκοκοιτάζω όπως και αυτό του ΠΑΜΑΚ, είναι σταδιοδρομημένο πάνω στην ύλη της φιλοσοφίας του Endiburg Business school herriow watt. Δεν λέω ότι είναι ίδιο , είπα σαν ύλη είναι σχεδιασμένο πάνω σε αυτό. Το ΠΑΜΑΚ τώρα , έκανε το ΜΒΑ του γενικής μορφής, και απλά επιλέγεις 2 μαθήματα εσύ στο β εξάμηνο εκτός από τα υποχρεωτικά . Τυχαίο δεν νομίζω.
Τέλος θα σας παραθέσω το μήνυμα ενός οικονομικού συμβόλου, που είχα πάρει όταν έψαχνα το θέμα με το ΜΒΑ που με ενδιέφερε για να λυθούν όλες οι απορίες:
"Αν θέλεις να εργαστείς ως λογιστής/ελεγκτής, ο πιο κατάλληλος τίτλος είναι το ΑCCA ή το ACA. Αν θέλεις μια πιο γενική κατέυθυνση (finance/consulting κτλ), το MBA ή ακόμα και το CFA είναι σίγουρα ασφαλής επιλογή. Και οι 4 τίτλοι που σου ανάφερα είναι ασφαλείς επιλογές - είναι καθαρά θέμα κατεύθυνσης που θες να ακολουθήσεις (Το ΑCA/ACCA είναι 100% καθαρά λογιστική κατεύθυνση, τα άλλα 2 πιο ευέλικτα).
Σου συστήνω να βεβαιωθείς ότι το ΜΒΑ θα το κάνεις σε ένα καλό πανεπιστημίο (γιατί μετρά πολύ το που κάνεις το ΜΒΑ - σε αντίθεση με τα ACCA/ACA/CFA που προσφέρονται απο 1 ινστιτούτο μόνο).
Να ξεκαθαρίσω απλά οτι καλο πανεπιστημιο δεν σημαινει πανεπιστήμιο εκτός Ελλαδας!
Ορισμένα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι παγκόσμιας κλάσης. Το Αριστοτέλειο που έφερες ως παράδειγμα είναι πραγματικά εξαιρετικό, αλλά και παγκόσμια αναγνωρισμένο "
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.