Καλά, θεωρώ ότι κάποιες αντιδράσεις είναι κάπως υπερβολικές. Χωρίς να προσπαθώ να υποβαθμίσω την προσπάθεια των παιδιών, δεν θεωρώ ότι ήταν τα δύσκολα της δεκαετίας π.χ. ή κάτι τέτοιο. Ήταν πολλά-ίσως υπερβολικά πολλά, με ό,τι αντίκτυπο έχει αυτό- αλλά δεν έπεσε κάτι άγνωστο προς τους μαθητές. Θέλω να πω, ακόμα και γω που τα διάβασα ένα χρόνο μετά, είδα τις κλασσικές μεθοδολογίες που έβλεπα στα βοηθήματα. Επαναλαμβάνω, κάτι πρέπει να κάνουν με την ποσότητα και όντως αυτό επηρέασε πολλά παιδιά. Αλλά ο γενικός βαθμός δυσκολίας δεν πιστεύω πως ήταν ακραία υψηλός. Ήταν απαιτητικά για πολύ καλά διαβασμένους, ως εκεί. Νομίζω απλά πως η επιτροπή μας είχε καλομάθει τα τελευταία χρόνια (21, 22, 23) με πολύ βατά (ως εύκολα θέματα θα τολμήσω να πω) και ξαφνιαστήκαμε από το διαγώνισμα. Τέλος πάντων, για να μην αγχώσω τα παιδιά να πω ότι πολύ δεν γράψαν καλά, παρά τα όσα είπα παραπάνω, οπότε η φυσική τουλάχιστον θα δώσει πτωτικές τάσεις στις βάσεις. Απλά αναρωτιέμαι αν η επιτροπή βάζει όντως το δύσκολα θέματα ή απλά κάτι εμείς (βάζω και τον εαυτό μου τόσα, και γω ανήκω σε αυτές τις φουρνιές) κάνουμε λάθος.