[02/06/2025] Βιολογία Προσανατολισμού

nearos

Επιφανές μέλος

Ο nearos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 10.021 μηνύματα.
Και στο Γ1 να βάζουν θέμα με την β-γαλακτοζιδάση που ανάφερεται και γράφεται μόνο σε εικόνα σελ. 45?
Γιατι σου λέει
δίνεται πως η β γαλακτοζιδάση και η περμεάση είναι δομικά γονίδια του οπερονίου της λακτόζης. Η δομή αυτού (η συνεχής έκφραση του ρυθμιστικού γονιδίου, το οτι παράγεται μόνο ένα mRNA απο την μεταγραφή των δομικών γονιδίων, το οτι συνδέονται 3 τη φορά ριβοσώματα και συνθέτουν κάθε πρωτεΐνη), είναι εντός.
Μαλακία ήτανε, όντως.
Το θεμα Δ, συγκεκριμένα το Δ5 θα κόψει πολλούς ανθρωπους...

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

Ο Thaz αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος λυκείου. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Γιατι σου λέει
δίνεται πως η β γαλακτοζιδάση και η περμεάση είναι δομικά γονίδια του οπερονίου της λακτόζης. Η δομή αυτού (η συνεχής έκφραση του ρυθμιστικού γονιδίου, το οτι παράγεται μόνο ένα mRNA απο την μεταγραφή των δομικών γονιδίων, το οτι συνδέονται 3 τη φορά ριβοσώματα και συνθέτουν κάθε πρωτεΐνη), είναι εντός.
Μαλακία ήτανε, όντως.
Το θεμα Δ, συγκεκριμένα το Δ5 θα κόψει πολλούς ανθρωπους...
"Γιατί ο ιος ενσωματώνεται μόνο στα επιθηλιακά των πνευμόνων. Συνεπώς είναι Ααα και αα."
Στο προηγούμενο μήνυμα. Στο βιβλίο δεν γράφει ΠΟΥΘΕΝΑ το "ΜΟΝΟ" ή εγώ είμαι τυφλός. Αφού δεν το γράφει, και το βάζουν 50 - 50, εγώ να το πάω στην τύχη δηλαδή; μου κάνει εντύπωση πως σε όλους σας φαίνεται normal

nearos

Επιφανές μέλος

Ο nearos αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 10.021 μηνύματα.
"Γιατί ο ιος ενσωματώνεται μόνο στα επιθηλιακά των πνευμόνων. Συνεπώς είναι Ααα και αα."
Στο προηγούμενο μήνυμα. Στο βιβλίο δεν γράφει ΠΟΥΘΕΝΑ το "ΜΟΝΟ" ή εγώ είμαι τυφλός. Αφού δεν το γράφει, και το βάζουν 50 - 50, εγώ να το πάω στην τύχη δηλαδή; μου κάνει εντύπωση πως σε όλους σας φαίνεται normal
Λέει το βιβλίο "με τη βοήθεια βρογχοσκοπίου, ο ιός μόλυνε τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος". Δεν πήγε δηλαδή στα παγκρεατικά κύτταρα να τα μολύνει, μόνο στα πνευμόνια.

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

Ο Thaz αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος λυκείου. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Λέει το βιβλίο "με τη βοήθεια βρογχοσκοπίου, ο ιός μόλυνε τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος". Δεν πήγε δηλαδή στα παγκρεατικά κύτταρα να τα μολύνει, μόνο στα πνευμόνια.
Ναι ομως και παλι αυτο δεν σημαινει οτι ο ιος δεν μπορει να μεταφερθει και να μολυνει και τα παγκρεατικα, αλλωστε εγω ηξερα οτι υπαρχουν ιοι που μεταφερονται με το αιμα και μολυνουν κ αλλα κυτταρα. στο βιβλιο δεν το ξεκαθαριζει, και γιαυτο εγω επελεξα το γ. : )

nearos

Επιφανές μέλος

Ναι ομως και παλι αυτο δεν σημαινει οτι ο ιος δεν μπορει να μεταφερθει και να μολυνει και τα παγκρεατικα, αλλωστε εγω ηξερα οτι υπαρχουν ιοι που μεταφερονται με το αιμα και μολυνουν κ αλλα κυτταρα. στο βιβλιο δεν το ξεκαθαριζει, και γιαυτο εγω επελεξα το γ. : )
Μεταστατικό καρκίνο σκέφτεσαι;
Τελοσπαντων. Πιο αισχρό απο αυτό ήτανε το Δ5. Το βιβλίο ξεκάθαρα έλεγε πως εκατέροθεν της θεσης εναρξης αντιγραφής, στο ενα μερος της αλυσίδας γίνεται συνεχής και στο άλλο ασυνεχής αντιγραφή. Με ποια παναγία λοιπον ΘΕΑ ήταν η 2;;;

Help :)

Νεοφερμένο μέλος

Η Help :) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Μεταστατικό καρκίνο σκέφτεσαι;
Τελοσπαντων. Πιο αισχρό απο αυτό ήτανε το Δ5. Το βιβλίο ξεκάθαρα έλεγε πως εκατέροθεν της θεσης εναρξης αντιγραφής, στο ενα μερος της αλυσίδας γίνεται συνεχής και στο άλλο ασυνεχής αντιγραφή. Με ποια παναγία λοιπον ΘΕΑ ήταν η 2;;;
Α κάνεις το σχήμα της θηλιάς βλέπεις ότι το πρωταρχικό της συνεχής είναι προσκολλημενο στην θέση 2 και επιμηκυνεται προς την αλλη. Το ίδιο για τα συνεχή που επιμηκυνονται προς τις Θέα. Μετά βάζεις τους προσανατολισμους και βγαίνει. Στην ουσία είναι δύο διχαλες έτσι >< όχι έτσι <>

neuronova

Νεοφερμένο μέλος

Η neuronova αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 17 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Στο Γ3 δεν ήξερα τι να κανω με το μιτοχονδριακο και το συμβολισα Μ^Α το φυσιολογικό, Μ^α αυτό που προκαλεί τύφλωση. Είπα ότι κληρονομειται από τη μητέρα σε όλους τους απογόνους και το έβαλα στους γονοτυπους, λέτε να το κοψουν;
Δλδ πχ οι γιοι ήταν Χ^α Υ Μ^Α (επειδή επειδή μιτοχονδριακο δεν έχει 2 αλληλομορφα)

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 5.425 μηνύματα.
Γραφει πιο κατω και αυτο :

1748866440379.png

Οποτε δεν αφηνει κανενα περιθωριο παρερμηνειας

nearos

Επιφανές μέλος

Στο Γ3 δεν ήξερα τι να κανω με το μιτοχονδριακο και το συμβολισα Μ^Α το φυσιολογικό, Μ^α αυτό που προκαλεί τύφλωση. Είπα ότι κληρονομειται από τη μητέρα σε όλους τους απογόνους και το έβαλα στους γονοτυπους, λέτε να το κοψουν;
Δλδ πχ οι γιοι ήταν Χ^α Υ Μ^Α (επειδή επειδή μιτοχονδριακο δεν έχει 2 αλληλομορφα)
Δε μπορείς να το συμβολήσεις επειδή
τα μιτοχόνδρια έχουν απο 2 εως 10 κυκλικά μόρια δικλωνου DNA
είναι μόνο μητρικής προέλευσης άρα δεν υπακούουν στους νομους του mendel
Τώρα αν έγραψες πως συμβολίζεις ΜΑ και Μα τον ασθενη φαινοτυπο ως προς τη μιτοχονδριακη ασθενεια δε νομιζω να σου κανουν κατι αλλά γενικά δεν υπαρχει η έννοια αλληλόμορφο στο μιτοχόνδριο
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

View attachment 148535

Θυμαμαι ενα μάθημα με την καθηγήτρια βιολογίας που μας κανει πανω κατω αυτή την ερώτηση, μας λέει ένας άντρας με κυστική ίνωση κάνει ιν βιβο γονιδιακή θεραπεία, παντρεύεται μια γυναίκα πάσχουσα της κυστικης ινωσης, ποια ειναι η φ.α του κάθε απογόνου
και λένε εκεί κάτι για 15%, 50% κλπ
και κανει "ΡΕ ΟΥΝΟΙ, ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΙΟ, ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ;;;; "

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

View attachment 148535

Μια χαρα αφηνει περιθωριο τεραστιας παρερμηνειας, απλα λεει πως δεν αντικαθισταται Αα, αλλα απλα προστιθεται, δηλαδη Ααα, δεν βλεπω πουθενα να λεει οτι, ο ιος μολυνει ή δεν μολυνει και τα παγκρεατικα κυτταρα.

nearos

Επιφανές μέλος

Μια χαρα αφηνει περιθωριο τεραστιας παρερμηνειας, απλα λεει πως δεν αντικαθισταται Αα, αλλα απλα προστιθεται, δηλαδη Ααα, δεν βλεπω πουθενα να λεει οτι, ο ιος μολυνει ή δεν μολυνει και τα παγκρεατικα κυτταρα.
"Συγκεκριμένων σωματικών κυττάρων"
Επίσης λέει στοχευμένα, ενσωματώθηκε ΜΟΝΟ στα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

"Συγκεκριμένων σωματικών κυττάρων"
Επίσης λέει στοχευμένα, ενσωματώθηκε ΜΟΝΟ στα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος
Λογικα εχουμε διαφορετικο βιβλιο, γιατι εμενα δεν γραφει κατι τετοιο

nearos

Επιφανές μέλος

Λογικα εχουμε διαφορετικο βιβλιο, γιατι εμενα δεν γραφει κατι τετοιο
Κεφάλαιο 8 σελίδα 129
"στο γονιδίωμα συγκεκριμένων σωματικών κυττάρων", 2η γραμμή πάνω δεξιά
"με βοήθεια βρογχοσκοπίου και μόλυνε τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος" 2η παράγραφος 3η σειρά αριστερά

αμα όντως είανι διαφορετικά τα βιβλία τοτε ουφ

Νεοφερμένο μέλος

Η Help :) αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 35 μηνύματα.
Όλα καλά ο,τι έγινε έγινε, άλλες 4 μέρες και μετά παραλία

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

Κεφάλαιο 8 σελίδα 129
"στο γονιδίωμα συγκεκριμένων σωματικών κυττάρων", 2η γραμμή πάνω δεξιά
"με βοήθεια βρογχοσκοπίου και μόλυνε τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος" 2η παράγραφος 3η σειρά αριστερά

αμα όντως είανι διαφορετικά τα βιβλία τοτε ουφ
ναι τι το ιδιο γραφει κι εμενα, στο γονιδιωμα συγκεκριμενων σωματικων κυτταρων. πληθυντικος. δεν λεει σε συγκεκριμενο τυπο σωματικου κυτταρου. εχει πληθυντικο, δηλαδη πιθανον πανω απο ένα

Τελευταία επεξεργασία:

nearos

Επιφανές μέλος

ναι τι το ιδιο γραφει κι εμενα, στο γονιδιωμα συγκεκριμενων σωματικων κυτταρων. πληθυντικος. δεν λεει σε συγκεκριμενο τυπο σωματικου κυτταρου. εχει πληθυντικο, δηλαδη πιθανον πανω απο ένα
Αφού με σωλήνα ρίχνεις ιους στοχευμένα στα πνευμόνια. Ναι οκ, μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αιματος, αν και σπανια, και να μολυνουν παγκρεατικό κύτταρο, αλλά απο ένα σημείο και ύστερα το ξυλώνεις. Εσύ ξέρεις, το λέει και το βιβλίο, το λένε και οι καθηγητές στα σχολεία και στα φροντιστήρια, με ιν βιβο γονιδιακή θεραπεία για Κ.Ι ενσωματώνεται το αλληλόμορφο μόνο στα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.
Εντωμεταξυ, στο Γ3, λεει οτι κληρονομουνται με διαφορετικο τροπο. Σε ενα πλαισιο στο 5ο κεφαλαιο γραφει πως το μιτοχονδριακο DNA μεταβιβ. μονο απο τη μητερα (αλλα τα πλαισια ειναι εκτος υλης), αρα αν το γραψουμε κατευθειαν, και φυλοσυνδετο υπολειπ του πατερα, θα μας πουν εκτος υλης - λαθος αιτιολογηση ή σωστό;
Δε το λεει σε πλαίσιο, στο 2ο κεφάλαιο που λέει για τα ημιαυτόνομα οργανίδια λέει πως τα μιτοχόνδρια είναι μητρικής προέλευσης.
Επίσης ο άντρας είχε το υγιές φυλοσύνδετο αλληλόμορφο αλλά τη μιτοχονδριακή ασθένεια (για αυτο δε μεταβιβάζεται στους απογόνους του) και η μανα ηταν ομοζυγη στο υπολοιπομενο φυολσυνδετο

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

Αφού με σωλήνα ρίχνεις ιους στοχευμένα στα πνευμόνια. Ναι οκ, μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αιματος, αν και σπανια, και να μολυνουν παγκρεατικό κύτταρο, αλλά απο ένα σημείο και ύστερα το ξυλώνεις. Εσύ ξέρεις, το λέει και το βιβλίο, το λένε και οι καθηγητές στα σχολεία και στα φροντιστήρια, με ιν βιβο γονιδιακή θεραπεία για Κ.Ι ενσωματώνεται το αλληλόμορφο μόνο στα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Δε το λεει σε πλαίσιο, στο 2ο κεφάλαιο που λέει για τα ημιαυτόνομα οργανίδια λέει πως τα μιτοχόνδρια είναι μητρικής προέλευσης.
Επίσης ο άντρας είχε το υγιές φυλοσύνδετο αλληλόμορφο αλλά τη μιτοχονδριακή ασθένεια (για αυτο δε μεταβιβάζεται στους απογόνους του) και η μανα ηταν ομοζυγη στο υπολοιπομενο φυολσυνδετο
1) δεν παω φροντιστηριο, ουτε μας ειπαν κατι οι καθηγητες στα σχολεια ποτε κατι τετοιο. γενικα ΔΕΝ βγαζει νοημα θα ψαξω να κανω ενσταση κανεις δεν με πειθει. δεν το ξυλωνω εγω, εγω απλα βλεπω πως δεν το λεει ξεκαθαρα στο βιβλιο οποτε ο καθενας μπορει να συμπερανει οτι θελει. αν εσεις συμπερανατε πως μονο στα επιθηλιακα, οκ, εγω δν το συμπερανα ετσι ομως

2) για τη γονιδιακη θεραπεια, διαβαζω με pdf online και μετα που το ψαξα βρηκα που το λεει επισης στο 2ο κεφαλαιο γι'αυτο έκανα edit το ποστ

Νεοφερμένο μέλος

Σε αυτό με την γονιδιακή θεραπεία μπορούμε να σκεφτούμε και την ex vivo που ενσωματώνεται σε συγκεκριμένους μόνο κυτταρικός τύπους που έχουμε απομονωσει. Εφόσον η in vivo είναι στην ουσία η ίδια διαδικασία απλά απευθείας στον οργανισμό καταλαβαίνουμε ότι ο ιός μολύνει συγκεκριμένο κυτταρικός τύπο. Απλά ναι είναι κακογραμμένο το βιβλίο αυτό το ξέρουμε

Thaz

Νεοφερμένο μέλος

Σε αυτό με την γονιδιακή θεραπεία μπορούμε να σκεφτούμε και την ex vivo που ενσωματώνεται σε συγκεκριμένους μόνο κυτταρικός τύπους που έχουμε απομονωσει. Εφόσον η in vivo είναι στην ουσία η ίδια διαδικασία απλά απευθείας στον οργανισμό καταλαβαίνουμε ότι ο ιός μολύνει συγκεκριμένο κυτταρικός τύπο. Απλά ναι είναι κακογραμμένο το βιβλίο αυτό το ξέρουμε
Ναι στην ex vivo και γενικα, σε συγκεκριμενους τυπους κυτταρων. Πληθυντικος παλι. Αυτος ειναι ο σκοπος.

Το βιβλιο δεν λεει πουθενα συγκεκριμενο τυπο, ενικο.

Βασικα δεν ξερω πως μπορειτε και συμπεραινετε το αντιθετο απο μενα. Σελ 128. δεξια παραγραφος λεει "ανεπτυξαν εξυπνους φορεις, οι οποιοι προσβαλλουν τα κυτταρα του ιστου που πασχει".

Το βιβλιο δεν λεει πουθενα οτι ευθυνονται και τα παγκρεατικα κυτταρα, αλλα στο πολλαπλης ολα τα παγκρεατικα αλληλομορφα ηταν υπολειπομενα (αα), δηλαδη ευθυνονται για την κυστικη ινωση! Αφου ευθυνονται για την κυστικη ινωση ΚΑΙ "ανεπτυξαν εξυπνους φορεις, οι οποιοι προσβαλλουν τα κυτταρα του ιστου που πασχει" (βιβλιο θεωρια) πως εσεις βαζετε το α και οχι το γ;

Νεοφερμένο μέλος

Ναι στην ex vivo και γενικα, σε συγκεκριμενους τυπους κυτταρων. Πληθυντικος παλι. Αυτος ειναι ο σκοπος.

Το βιβλιο δεν λεει πουθενα συγκεκριμενο τυπο, ενικο.

Βασικα δεν ξερω πως μπορειτε και συμπεραινετε το αντιθετο απο μενα. Σελ 128. δεξια παραγραφος λεει "ανεπτυξαν εξυπνους φορεις, οι οποιοι προσβαλλουν τα κυτταρα του ιστου που πασχει".

Το βιβλιο δεν λεει πουθενα οτι ευθυνονται και τα παγκρεατικα κυτταρα, αλλα στο πολλαπλης ολα ηταν αλληλομορφα υπολειπομενα (αα), δηλαδη ευθυνονται για την κυστικη ινωση! Αφου ευθυνονται για την κυστικη ινωση ΚΑΙ "ανεπτυξαν εξυπνους φορεις, οι οποιοι προσβαλλουν τα κυτταρα του ιστου που πασχει" (βιβλιο θεωρια) πως εσεις βαζετε το α και οχι το γ;
Ναι έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες, το βιβλίο δεν το λέει καθόλου ξεκάθαρα και είναι κακογραμμένο. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ με τον πληθυντικό είναι ότι εννοεί ότι μπορούμε να κάνουμε γονιδιακή θεραπεία σε πολλούς κυτταρικός τύπους αλλά σε έναν ξεχωριστά την κάθε φορά. Για να μη περιοριστεί ο μαθητής και νομίζει ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνο στους πνεύμονες όπως στην κυστική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πάει στους πνεύμονες γιατί εκεί εμφανίζεται το πρόβλημα στην κυστική και εκεί στοχεύουμε να πάει ο ιός. Τα παγκρεατικα έχουν αα διότι όλα τα κύτταρα στον οργανισμό έχουν το ίδιο γενετικό υλικό απλά εκφράζουν διαφορετικά γονίδια λόγω της κυτταρικής διαφοροποίησης (γονιδιακή ρύθμιση).

Γιαυτό έβαλα το α εγώ, δεν ξέρω αν βοήθησα

Χρήστες Βρείτε παρόμοια