Καλησπέρα.Είμαι φοιτητής του τμήματος φυσικής ,στην Πάτρα.Πριν αποφασίσεις που θα φοιτήσεις τελικά ,καλό θα ήταν να ψάξεις και μόνος σου για τις επαγγελματικές διεξόδους της κάθε σχολής.Προσωπικά θεωρώ ότι για τα δεδομένα της χώρας μας ένας αποφοιτος ενός τμήματος που εμπεριέχει το προγραμμα σπουδών του αρκετά μαθήματα που έχουν να κάνουν με την πληροφορική και τους υπολογιστές ,βρίσκεται σε προνομιακή θέση όσον αφορά τις ανάγκες της αγοράς.Αν με ρωτούσες ,σήμερα δηλαδή,αν θα ήθελα να είμαι τελειοφοιτος φυσικού τμήματος ή ηλεκτορλόγων και μηχανικών η/υ,θα προτιμούσα τους μηχανικούς,απο ένα τμήμα ,όμως ,που έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά διακαιώματα.Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με τα διακαιώματα των μηχανικών του ΠΑΔΑ.
Γενικότερα ,η επιστήμη της φυσικής είναι μία αρκετά απαιτητική επιστήμη και υπάρχει η αξίωση, απο τα μαθήματα ακόμη του πρώτου εξαμήνου,να έχεις πολύ καλή γνώση των μαθηματικών του λυκείου. Αυτό όμως ,για το οποίο θα μπορούσα να σε πληροφορήσω εγώ ,είναι η δυσκολία αποφοίτησης ,απο το τμήμα που σπουδάζω.Με την τελευταία εσωτερική αξιολόγηση, που έγινε το 2018,φάνηκε οτι η μέση διάρκεια λήψης πτυχίου υπερβαίνει τα 7 χρόνια και ο μέσος όρος των βαθμών πτυχίου είναι μεταξύ 6 και 6,5.Στοιχεία αρκετά αποθαρρυντικά για εμένα.Επιπρόσθετα οι μέθοδοι διδασκαλίας στο τμήμα μας ,δυσχεραίνουν ακόμη περισσσότερο την πρόοδο στις σπουδές.Μεταξύ όλων των μαθημάτων,μόνο σε 3 μαθήματα κορμού και 1 κατεύθυνσης ,μπορεί να προετοιμαστεί ένας φοιτητήςαν δεν μπορεί να παρακολουθήσει είτε γιατί εργάζεται είτε γιατί έχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα είτε γιατί θέλει περισσότερο να διαβάζει μόνος του.Οι περισσότεροι καθηγητές δεν αναρτούν επαρκές υλικό για μελέτη,ελάχιστοι αναρτούν παλιά θέματαΠοσοστό επιτυχίας της τάξεως του 30% σε εξετάσεις μαθημάτων θεωρείται καλό για το τμήμα μας,δεδομένου ότι στα περισσότερα υποχρεωτικά μαθήματα το ποσοστό των επιτυχόντων είναι αρκετά χαμηλότερο.Μάλιστα,το προαναφερθέν 30% ,πολλές φορές προσεγγίζεται ,αφού έχει υπάρξει πριμοδότηση πολλών 4 και 3,5 ,για να προσεγγίσουν το 5.Γενικότερα,σε αρκετά μαθήματα η παρακολούθηση είναι σχεδόν αναγκαία, με εξαιρεση τα ργαστήρια που είναι υποχρεωτική,για να έχεις μία εικόνα του τι ενδέχεται να ζητηθεί στις εξετάσεις.Συμπερασματικά δηλαδή,με τα σημερινά δεδομένα ,θα πρέπει να προαθήσει αρκετά και μάλιστα να αρχίσεις να διαβάζεις αρκετά νωρίτερα απο τις εξεταστικές περιόδους,αν θες να αποφοιτήσεις χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και με κάποιον σχετικά αξιοπρεπή βαθμό,για να είσαι επιλέξιμος για μεταπτυχιακά.
Τώρα όσον αφορά το ρευνητικό έργο του τμήματος,έχουμε πολύ καλούς τομείς φυσικης της ατμόσφαιρας ,ηλεκτρονικής και συγκεκριμένα σχεδίασης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και φωτονικής και laser,με καθηγητές οι οποίοι αν τα πας καλά μαζί τους θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν και στη μετέπειτα πορεία σου.
Γενικότερα ,τώρα ,όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των φυσκών τα πράγματα ,δεν είναι ενθαρρυτικ΄στην Ελλάδα ούτε έχουμε πολλές επιλογές.Εκτός αν ,βέβαια,θες να το ρισκάρεις και να πας στο εξωτερικό ,όπου τα πράγματα είναι καλύτερα,με περισσότερες επιλογές.Οι περισσότεροι γνωστοί μου φυσικοί που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα,εργάζονται ,έχοντας κάνει μία σχετική επιμορφωση είται υπο μορφή μεταπτυχιακού είτε κάποιο σεμινάριο,πάνω στην πληροφορική.Επειτα ,ένας τομέας που έχει πολλή απασχολισιμότητα είναι αυτός της ραδιοηλεκτρολογίας,έχοντας ,βέβαια και σχετικό μεταπτυχιακό.Ακολουθεί ο τομέας της φυσικήςς της ατμοσφαιρας,όπου διαφοροι φυσικοί -κάτοχοι μετατπτυχιακού ή ακόμη και διδακτορικού ,απασχολούνται ως μετωρολόγοι,ώς περιβαλλοντικοί επιστήμονες σε εταιρείες που διαχειρίονται απε,κτλ.Στην εκαπίδεση ,πάλι τα πράγματα ,απο ό,τι συμπεραίνω δεν είναι και τα καλύτερα.Οι περισσότεροι μαθητές ,αποφεύγουν να πάνε στις κατευθυνσεις θετικών επιστημών και επιστημών υγείας ,ακριβώς λόγω της δυσκολίας των θεμάτων της φυσικής στις πανελλήνιες.Οπότε λιγοστεύουν και οι θέσεις διδασκαλίας για τους φυσικούς.
Δεν έχω προθεση να σε αποτρέψω απο το να πας σε αυτό το τμήμα ,απλά θέλω ,σε περίπτωση που επιλέξεις να φοιτήσεις εκεί ,να πας προετοιμασμένη για το τι μπορεί να συναντήσεις.Αν είσαι πρόθυμη να αντιμετωπίσεις τις όποιες δυσκολίες και είτε βελτιωθούν τα πράγματα εδώ είτε πας στο εξωτερικό ,σε κάποια χώρα με σοβαρό βιομηχανικό τομέα,τότε οι διέξοδοι που σου δίνει η φυσική σε μεταπτυχιακές σπουδές είναι ατελείωτες. Η τελική απόφαση είναι δική ,αλλά τιποτα δεν τελειώνει στα 18 ή και αργότερα .Μπορείς απο το να ξαναδώσεις για κάποια σχολή ημμυ,που σου αρέσει,μέχρι και να φοιτήσεις σε κάποιο τμήμα ,να διαπιστώσεις είτε κατα τη διάρκεια είτε μετ΄τις σπουδές οτι δεν θα ασχοληθείς με αυτό και να καταλήξεις κάπου αλλού.Για ότι άλλο θες μπορέις να με ρωτήσεις ή και να μιλήσουμε και με προσωπικά μηνύματα,ανατλλάσσοντας πληροφορίες για λεπτομέρειες για το τμήγμα που δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως.