Ζωντας σε μια κεφαλαιοκρατικη κοινωνια οπου η συσσωρευση υλικων αγαθων και η καταναλωση μεχρι αηδιας αποτελουν απωτερους σκοπους του μεσου ατομου μιας δυτικης "ανεπτυγμενης" κοινωνιας, δυσκολα μπορουμε να αποκλεισουμε το οτιδηποτε απο το να γινει εμπορευμα, δυστυχως. Ας μην μιλαμε ο καθενας για τον εαυτο του, αλλα ας μιλησουμε γενικα για το μεσο ανθρωπο.
Αληθεια, οταν πρωτοβγηκε το πλεϊστεϊσον, το πιο "δημοφιλες" παιδι στη γειτονια σας δεν ηταν αυτο που ειχε πρωτο πλεϊστεϊσον και πολλα παιχνιδια; Σε ηλικιες 16-17-18 ο πιο "δημοφιλης" δεν ειναι αυτος που εχει μηχανακι, ακριβα ρουχα και λοιπα; Στον κοσμο των ενηλικων οι "δημοφιλεις" δεν ειναι ολοι πλουσιοι; Μονο κατι ανθρωποι σα το Νικολα τον Ασιμο καταφεραν να ειναι φτωχοι διασημοι (οχι δημοφιλεις, τον φοβοντουσαν τον Ασιμο), και αυτοι πριν αρκετα χρονια και κυριως μεταθανατον...
Και δεν μιλαω για το αν ειναι "δημοφιλης" για εσας ο αλλος, αλλα για τη μαζα, για την πλειοψηφια των παιδιων, των νεων, των ενηλικων.
Οπως και να το κανουμε το κεφαλαιο και τα υλικα αγαθα παιζουν σημαντικο ρολο. Και στις αποψεις μας ακομα. Ο καλυτερος καλλιτεχνης ειναι αυτος που βγαζει πολλα. Ο Καστοριαδης στην ανοδο της ασημαντοτητας αναφερει "Πλεον δεν κερδιζεις επειδη αξιζεις, αλλα αξιζεις επειδη κερδιζεις". Και αυτο ειναι γεγονος. Αναθεμα με αν ολοι αυτοι που ακουνε και αποθεωνουν την Lady Gaga π.χ. εχουν τσεκαρει το ταλεντο της σαν καλλιτεχνιδα. Απλα επειδη προωθειται και κερδιζει εκατομμυρια απο τις εμφανισεις της το κοινο την συμπαθει. Αυτο δεν προκειται για εξαγορασμενο συναιθημα; Και στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι "ευτυχισμενοι" και οι μεν και η δε. Ετσι δεν ειναι;
Επισης στην παιδεια, τα πιο πλουσια παιδια μπορουν να ακολουθησουν οποιο κλαδο γουσταρουν. Εγω αυτη τη στιγμη ειμαι υποχρεωμενος να διαλεξω απο εναν αριθμο πολυ πολυ περιορισμενων σχολων επειδη ξερω πως σε διαφορετικη περιιπτωση η μανα μου θα τη βγαζει με αερα. Στην υγεια, για ενα σπασμενο ποδι αλλοι τρεχουν στο ιατρειο της γειτονιας και αλλοι τρεχουν στο παρισι, στον δρ δρ ταδε. Εννοαιται πως αν ενας φτωχος και ενας πλουσιος (απο οικονομικης αποψης) ειναι του θανατα, στο χωμα θα καταληξουν, αλλα πλεον με την προοδο της ιατρικης το ειμαι του θανατα με μερικα εκατομμυρια μπορει να αλλαξει σε πολλες (ολο και περισσοτερες περιπτωσεις).
Εννοαιται πως εμενα τα παραπανω δεν με βρισκουν συμφωνο -αλλα πραγματα ειναι για εμενα πλουτος και φτωχεια- και θελω να αλλαξουν τα πραγματα, αλλα ετσι ειναι και ετσι γινεται συνεχως η κατασταση.