Εγώ ήμουν σε μεσημεριανό τμήμα. Άρχιζα 3.30 και τελείωνα 7.30 (πρόσθεσε μισή ώρα πριν και μετά για τη μεταφορά προς και από το φροντιστήριο.) Εννοείται μετά ήμουν κουρασμένη, δηλαδή συνήθως γύρω στις 9 άρχιζα να νυστάζω, αλλά τις περισσότερες μέρες διάβαζα από τις 8-8.30-9 μέχρι τις 12-1, ή και πιο αργά. Και θεωρώ καλό το ότι ήμουν σε μεσημεριανό τμήμα, γιατί μετά μπορούσα να διαβάσω όσο μπορούσα ή χρειαζόταν, κόβωντας ώρες από τον ύπνο, για να κάνω τα μαθήματα της επόμενης μέρας, και για το σχολείο, αλλά κυρίως για το φροντιστήριο. Αντίθετα, αν είχα 6.30 με 10.30 πχ, βλέποντας και από άλλα παιδιά, πιστεύω θα διάβαζα από τις 3 μέχρι τις 6 αυτά που θα είχα για το φροντιστήριο αμέσως μετά, οπότε μετά στις 11 που θα γυρνούσα θα ήμουν πολύ κουρασμένη για να κάτσω πάνω από 1-2 ώρες. Επομένως πιστεύω δεν θα προλάβαινα να κάνω τίποτα μετά, μόνο τα ψιλοπράγματα του σχολείου. Μια φίλη μου π.χ., ήταν σε τμήμα που είχε μάθημα αργά, και πάρα πολλές φορές δεν προλάβαινε να τα διαβάσει όλα. Και εγώ το πάθαινα βέβαια, δεν άντεχα να μην κοιμηθώ έστω και λίγες ώρες, αλλά πιστεύω πως η κούραση είναι μεγαλύτερη για τα παιδιά που πάνε στα βραδινά τμήματα. Εγώ, ακόμα, το μεσημέρι, μόλις γυρνούσα από το σχολείο και έτρωγα, έπεφτα λίγο για ύπνο, 10, 15, 20, 30 λεπτά άμα είχα αρκετό χρόνο, και ήταν πραγματικά αναζωογονητικό!
Πάντως υπάρχουν και άτομα που λειτουργούν τη νύχτα καλύτερα, οπότε αν είσαι ένα από αυτά, ίσως να μην έχεις πρόβλημα να κάθεσαι πολλές ώρες μετά τις 11 που θα έχεις γυρίσει από το φροντιστήριο, για να διαβάσεις.
Ό,τι και να σε βολεύει πάντως, βρες ένα 5ωρο τουλάχιστον κάθε μέρα να κοιμάσαι!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.