Τo Α.Π.Θ. εκπέμπει SOS

asteroskoni

Νεοφερμένος

Η asteroskoni αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 82 μηνύματα.
Επικαιρότητα του Α.Π.Θ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ
ΤΟ Α.Π.Θ. ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
Θεσσαλονίκη, 17/5/2011

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της, σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου 2011, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.

Μοναδικό θέμα της έκτακτης Συνεδρίασης της Συγκλήτου ήταν η ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τα Θεσμικά, Ακαδημαϊκά, Οικονομικά και Έρευνας Προβλήματα του Α.Π.Θ. που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου και οι επόμενες δράσεις και διεκδικήσεις του Α.Π.Θ. που έχουν αποφασιστεί σε αυτήν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

grotesque_mask

Πολύ δραστήριο μέλος

Η in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,193 μηνύματα.
θαυμάσια...από το καλό στο καλύτερο πάμε

υπάρχουν και φήμες ότι η φοιτητική λέσχη θα κλείσει του χρόνου, λόγω έλλειψης χρημάτων
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Και το φοιτητικό κίνημα τι κάνει?
.
.
.
.
.
.
.
Party.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Catalyst

Επιφανές μέλος

Ο Catalyst αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,434 μηνύματα.
(τα στοιχεία της Συγκλήτου)
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΩ – ΤΟ ΑΠΘ ΕΚΠΕΜΠΕΙ
SOS
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος, ως αποτέλεσμα των δραματικών περικοπών της κρατικής επιχορήγησης και των κονδυλίων της έρευνας, καθώς και μιας σειράς μέτρων που καθυστερούν εξελίξεις και διορισμούς εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, προκαλώντας μεγάλα εμπόδια στην ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ.

Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση

Η υπεσχημένη επιχορήγηση για το 2011 είχε οριστεί, μετά τη μείωση του 33%, στα 29.500.000€, από τα οποία όμως, με το πρόσχημα της μη δυνατότητας απορρόφησης ποσού μεγαλύτερου του 7% μηνιαίως, μπορούν να εκταμιευθούν μόνο το 84%, που αντιστοιχεί σε 24.780.000€. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των βασικών αναγκών που μπορούν να εξασφαλίσουν την οριακή λειτουργία του Ιδρύματος και οι οποίες ανέρχονται στα 36.429.166€.

Η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου υποβαθμίζεται επίσης από ελλείψεις που παρουσιάζονται σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και στην υλοποίηση πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών που προκύπτουν από το ευρύτερο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών.

Αντίστοιχα δραματική εμφανίζεται η κατάσταση στο πεδίο της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ, που η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε κατά το έτος 2010 έχει προκαλέσει την αποδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας και την απώλεια σημαντικού μέρους του νέου ερευνητικού δυναμικού. Παράλληλα, οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων ΘΑΛΗΣ και «Ενίσχυση μεταδιδακτορικών ερευνητών/ερευνητριών» καθυστερούν για διάφορους λόγους, επιτείνοντας τη ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές της έρευνας στην Ελλάδα.

Ο υπολογισμός των περικοπών που αναφέρονται, αν συνυπολογιστεί και ο μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μεταφράζεται σε πραγματική μείωση των δαπανών που ξεπερνά το 54%, γεγονός που καθιστά την Παιδεία ως τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρούνταν.


ΚΑΕ
ΔΑΠΑΝΗ
ΠΟΣΟ σε ευρώ
400, 500, 600, 700
Αμοιβές, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, ασφαλιστικές παροχές, μετακινήσεις, αποζημιώσεις
1.050.000​
810-820
Μισθώματα, μεταφορές
2.060.000​
830, 840
Επικοινωνίες, ύδρευση, άρδευση, φωτισμός, θέρμανση
5.590.000​
860, 870, 880
Συντήρηση- επισκευή μονίμων εγκαταστάσεων (κτιρίων), λοιπών εγκαταστάσεων, μηχανικού εξοπλισμού
2.573.040​
845, 892
Εργολαβίες φύλαξης, καθαριότητας, πρασίνου
17.097.406​
900
Φόροι, δημοτικά τέλη
1.200.000​
1250
Προμήθειες βιβλίων, εντύπων
1.990.477​
1260-1290, 1300, 1400, 1600
Προμήθειες υλικών
299.500​
2000
Πληρωμές, επιχορηγήσεις
788.743​
4121
Δαπάνες εκπαίδευσης
3.500.000​
7123
Προμήθεια Η/Υ και λογισμικού
280.000​
ΣΥΝΟΛΟ
36.429.166

Θέματα προσωπικού

Προβλήματα όμως προκαλεί στη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο του πανεπιστημίου και η μείωση του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, σημειώνεται:

- «Πάγωμα» διορισμών, ακόμα και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

- Αδυναμία αναπλήρωσης των συνταξιοδοτούμενων, αφού καμία προκύρηξη νέας θέσης δεν έγινε σε καμία κατηγηρία εργαζομένων (διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ) το 2009/2011, και μελών ΔΕΠ από το Σεπτέμβριο 2010.

- Αναστολή των εξελίξεων των μελών του ΔΕΠ (εκκρεμούν αιτήσεις μελών ΔΕΠ από Σεπτέμβριο 2010).

- Περικοπές των πιστώσεων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.

- Καθυστέρηση δημοσίευσης–προώθησης των Π.Δ. που ορίζουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για την κατάληψη θέσης ΔΕΠ στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται κατοχή διδακτορικού διπλώματος για τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου και Μουσικών Σπουδών.

- Παρεμβάσεις του Υφυπουργού κ. Πανάρετου για υπέρβαση των κειμένων διατάξεων με οδηγίες για τη συγκρότηση των εκλεκτορικών και την αναστολή των διαδικασιών κατά παράβαση των αποκλειστικών προθεσμιών.

Εκπαιδευτικά Θέματα

- Επιστροφή/μη προώθηση από το Υπουργείο όλων των τροποποιήσεων και της επικαιροποίησης όλων των προτάσεων επί των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (37 σε αριθμό).
- Καθυστέρηση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος από το Υπουργείο Παιδείας στην υπογραφή των ειδικών πρωτοκόλλων συνεργασίας των διεθνών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, για την εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών και κοινών διδακτορικών με συνεπίβλεψη με καθηγητές του εξωτερικού.
- Αναστολή χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές εσωτερικού και εξωτερικού.



Η φοιτητική μέριμνα – Η Φοιτητική Λέσχη

Όσον αφορά στη φοιτητική μέριμνα, οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση δημιουργούν σοβαρή αμφιβολία για τη συνέχιση της παροχής της το νέο ακαδημαϊκό έτος. Ο συνδυασμός της υποχρηματοδότησης των φετινών αναγκών της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης, του συσσωρευμένου χρέους από παλαιότερα έτη, ύψους 1.650.000€, καθώς και της αδικαιολόγητης παρακράτησης του 16% του αρχικά υπεσχημένου ποσού, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας της, αφού το τελικό ποσό που εγκρίθηκε για φέτος είναι 4,704.000€.



Οι αποφάσεις της Συγκλήτου

Το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο του πανεπιστημίου συνεχίζεται μέσω της υπερπροσπάθειας που καταβάλλεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα που το στηρίζει. Παρά τη δυσχερή συγκυρία, το Πρυτανικό Συμβούλιο, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που στηρίζεται στο μηδενισμό της σπατάλης, στην ανάπτυξη ιδίων εσόδων, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην εφαρμογή οικολογικών δράσεων και καινοτομιών.

Υπενθυμίζεται η απόφαση της πρώτης συνεδρίασης της Συγκλήτου τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η εξαίρεση της Παιδείας από την πολιτική της λιτότητας. Η Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η σημερινή ύφεση και να βγει η χώρα από τα σημερινά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα.

Ενόψει της ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στο ΑΠΘ, η Σύγκλητος του ιδρύματος στην πρόσφατη συνεδρίαση της 12/5/2011 αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Να ενημερώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία τόσο για την πραγματική κατάσταση στο πανεπιστήμιο, όσο και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Να ζητήσει τη συνέχιση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης με δημόσιο χαρακτήρα και χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Να διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των φορέων της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 31 Μαΐου 2011. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών και μεταξύ 12:00 και 15:00 να διακοπεί η λειτουργία του ιδρύματος, προκειμένου όλοι οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και οι εργαζόμενοι να παρακολουθήσουν την κεντρική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επιμένει στην προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της δωρεάν Παιδείας καλώντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε εγρήγορση και ανάληψη ευθύνης.

Το Πανεπιστήμιο τελεί εν κινδύνω!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Καλό είναι οι ίδιοι οι καρεκλοκένταυροι καθηγητάρες και κάθε λογής "τσίρκο" καρεκλομένων, να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες του απέναντι σε ένα τόσο αξιόλογο Πανεπιστήμιο της χώρας μας. Με "απειλές" προς την κυβέρνηση και την κοινωνία δεν θα αλλάξει κάτι. Ποιος ευθύνεται για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το εν λόγω Ίδρυμα; Ποιοι αρουραίοι διαχειρίζονται τα μεγάλα προγράμματα ερευνών και τα κονδύλια λειτουργικού κόστους μέσα στο Πανεπιστήμιο; Δεν μπορεί τώρα αυτοί με ύφος θλιμμένης παρθένας, να ζητούν βοήθεια, όταν συνέβαλαν στην κατάσταση αυτή. Τι αξίωση είναι αυτή από ένα Πανεπιστήμιο απέναντι σε ένα κράτος υπό χρεωκοπία, να του αυξήσει το κονδύλι όταν τόσα χρόνια τα κονδύλια πήγαιναν σε τσέπες και όχι...για εκεί που προορίζονταν; Για ποιο λόγο το Ίδρυμα να μην έχει πόρους αυτοδιαχείρησης και να τα περιμένει όλα από ένα κράτος με οικονομία μικρής μπανανίας; Παλιά που έρχονταν τα πακέτα της Ε.Ε. έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Τώρα που η βρύση στέρεψε, αρχίσανε οι γκρίνιες γιατί τους κόπηκε η Λουδοβικική χλίδα. Αρκετά με το κουκλοθέατρο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Bemanos

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μοριακός Αρχιτέκτονας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,879 μηνύματα.
ορες ορες αναρωτιεμαι αν εχει νοημα που διαβαζω για να περασω στο πανεπιστημιο αφου και να περασω οι πιθανοτητες να βγω απο εκει μεσα πριν κλεισει ειναι λιγες
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

heidi.enjoy

Νεοφερμένος

Η heidi.enjoy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 73 μηνύματα.
Και το φοιτητικό κίνημα τι κάνει?
.
.
.
.
.
.
.
Party.

Χμμ..Ιδού το ερώτημα.Έχουν σταλεί υπομνήματα στην πρυτανεία.Έχουν γίνει διαμαρτυρίες στην πρυτανεία και το κτίριο διοίκησης.Ναι,έχουν γίνει ακόμα και πορείες -ειδικά δε για το θέμα της λέσχης-.Όμως δε θυμάμαι να θυσίασαν και πολλοί το μάθημά τους,τον καφέ τους ή τον ύπνο τους.Είναι πολύ εύκολο να διαμαρτύρεσαι όταν σου στερούν κάποια από τα δικαιώματά σου αλλά πολύ δύσκολο να αγωνιστείς για να διεκδικήσεις.Να σημειωθεί βέβαια πως όλη η παραπάνω δράση που ανέφερα είναι ανεξάρτητη από παρατάξεις.Μιλάω μόνο για τους φοιτητικούς συλλόγους του κάθε τμήματος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε καθηγητές Πανεπιστημίων που συνετέλεσαν στο "καρναβάλι" της 20ετίας όπου με ερευνητικά προγράμματα επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχτισαν βίλλες και αγόρασαν κότερα...φυτεύοντας ως "βοηθούς" τους και μέλη της οικογένειάς τους, κόβοντας τα φτερά σε αξιόλογους διδακτορικούς φοιτητές. Οι υπαίτιοι είναι μπροστά μας. Οι φοιτητές που είναι να τους πάρουν με τις πέτρες;

Την δράση των φοιτητών που λέτε, θα την συντονίσει η ΠΚΣ ή η ΜΑΦΟΙΑ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Διδακτορικός και μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
υπάρχουν και φήμες ότι η φοιτητική λέσχη θα κλείσει του χρόνου, λόγω έλλειψης χρημάτων
Εγώ νόμιζα ότι έκανε ντου το υγειονομικό...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr. Crowley

Διάσημο μέλος

Ο Mr. Crowley αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,046 μηνύματα.
Χμμ..Ιδού το ερώτημα.Έχουν σταλεί υπομνήματα στην πρυτανεία.Έχουν γίνει διαμαρτυρίες στην πρυτανεία και το κτίριο διοίκησης.Ναι,έχουν γίνει ακόμα και πορείες -ειδικά δε για το θέμα της λέσχης-.Όμως δε θυμάμαι να θυσίασαν και πολλοί το μάθημά τους,τον καφέ τους ή τον ύπνο τους.Είναι πολύ εύκολο να διαμαρτύρεσαι όταν σου στερούν κάποια από τα δικαιώματά σου αλλά πολύ δύσκολο να αγωνιστείς για να διεκδικήσεις.Να σημειωθεί βέβαια πως όλη η παραπάνω δράση που ανέφερα είναι ανεξάρτητη από παρατάξεις.Μιλάω μόνο για τους φοιτητικούς συλλόγους του κάθε τμήματος.

Είχα πάει στη μία πορεία των φοιτητών του ΑΠΘ,κάπου το Μάρτη (σύνολο έγιναν δύο,στη δεύτερη δε γινόταν να πάω).Ήμασταν περίπου 100 με 150 άτομα.Και αυτό με Ιατρική και Πολυτεχνείο να τελούν υπό κατάληψη,που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πάνε ένα σωρό φοιτητές.Γι'αυτό λέω ότι το κίνημα κοιμάται.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

grotesque_mask

Πολύ δραστήριο μέλος

Η in bianco e nero αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,193 μηνύματα.

Catalyst

Επιφανές μέλος

Ο Catalyst αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,434 μηνύματα.
Διάβασα σε μια πρόσφατη ομιλία του πρύτανη:
Από τα 2.000 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, τα 1.340 λαμβάνουν ενεργά μέρος σε προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) και οι χρηματοδοτήσεις τα 5 τελευταία χρόνια έφθασαν περίπου τα €146.627.566.
H κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο συμμαζεμένη αν όλα τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα γίνονταν με στόχο την κοινωνική προσφορά/εφαρμογή και όχι με το μότο ''η έρευνα για την έρευνα''...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

heidi.enjoy

Νεοφερμένος

Η heidi.enjoy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 73 μηνύματα.
Συγγνώμη αλλά δεν ζήτησε το ΑΠΘ αύξηση της κρατικής επιχορήγησης αλλά να μη γίνει μεγάλη μείωση.Παρακολουθώ το θέμα από τη αρχή της χρονιάς και δεν μπορώ να καταλάβω πως προέκυψε αυτή η φημολογία.Καταλαβαίνω πολύ καλά πως οφείλει και το Πανεπιστήμιο να προσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της χώρας αλλά είναι κρίμα να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.Δεν μπορεί,για παράδειγμα,το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ να παίρνουν τα ίδια κονδύλια και να μιλάμε σήμερα για μείωση του μπάτζετ του ΑΠΘ.Τι να συγκρίνουμε?Τα τμήματα που πρέπει να λειτουργήσουν ή τις εγκαταστάσεις και τη συντήρηση τους?Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας.Αυτά που είχαν τις πιο καλές "άκρες" κράτησαν αμείωτα τα ποσά που θα πάρουν σε λίγους μήνες ενώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας (ΑΠΘ) από άποψη φοιτητών και τμημάτων διαπραγματεύεται τη μείωση 12 εκατομμυρίων.

Όσο για το ότι θα κλείσει και ότι εκπέμπει σος,πρόκειται για κινδυνολογία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Αν αποτύχει το τωρινό πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τις επόμενες δόσεις του δανείου, ίσως θα αρχίσουν να κλείνουν Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια,...κτλ. Γιατί τα θεωρείτε τόσο ανέφικτα; Αν πει η Τρόϊκα, ότι δεν δίνει φράγκο...για ποια χρηματοδότηση του ΑΠΘ, του ΕΜΠ,...θα μιλάμε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

heidi.enjoy

Νεοφερμένος

Η heidi.enjoy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 73 μηνύματα.
Είχα πάει στη μία πορεία των φοιτητών του ΑΠΘ,κάπου το Μάρτη (σύνολο έγιναν δύο,στη δεύτερη δε γινόταν να πάω).Ήμασταν περίπου 100 με 150 άτομα.Και αυτό με Ιατρική και Πολυτεχνείο να τελούν υπό κατάληψη,που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πάνε ένα σωρό φοιτητές.Γι'αυτό λέω ότι το κίνημα κοιμάται.

Εγώ πάντως έχω πάει σε τρεις.Οπότε δεν ήταν μόνο δύο.Υπήρχε και μία που δεν πήγα.Εγώ θυμάμαι ότι ακόμα και στη Λέσχη μοίραζαν για μια ολόκληρη εβδομάδα χαρτιά που ενημέρωναν τους φοιτητές για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση και οι εργαζόμενοι της λέσχης καλούσαν τους φοιτήτες στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωναν.Τελικά ήμασταν τρεις και ο κούκος γιατί ούτε φιλοτιμήθηκαν να έρθουν αλλά όπως παρατηρούσα για ημέρες,ούτε τα χαρτιά δεν έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν.Και τώρα βέβαια απορούν γιατί η λέσχη τελεί υπό κατάληψη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Δεν είναι θέμα εκατομμυρίων ή απλά μισθών. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο. Κάθε μέρα που περνάει, η χώρα μας παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα. Εκτός από αυτό, παρουσιάζει υψηλό κόστος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού το οποίο δεν καλύπτεται από τους μοναδικούς οικονομικούς πόρους που έχει η χώρα μας που είναι οι φόροι (άμμεσοι και έμμεσοι). Για να μην κάνει αύριο το πρωί, στάση πληρωμών και παγώσουν τα πάντα, αναγκάζεται και δανείζεται με τόκους. Μόνο που τώρα τα δάνεια έχουν πολύ σκληρούς όρους. Η Τρόϊκα δεν ήρθε να αλλάξει την χώρα. Απλά ήρθε να ελέγξει την έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων. Αν η χώρα μας δεν μπορεί να μειώσει το κόστος και να βρει νέους πόρους, πολύ απλά θα αναγκαστεί για να μην βαρέσει κανόνι, να σφίξει και άλλο το ζονάρι με οδυνηρές συνέπειες, εφόσον δεν έχει παραγωγική οικονομία. Φράσεις του στυλ:
«να κατέβουν σε πορεία οι φοιτητές»,
«να πληρώσουν όσοι τα φάγανε»,
....
και άλλα χαριτωμένα είναι απλά να περνάει η ώρα. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει. Απλά μας αρέσει και λίγο το παραμύθι αφού σε αυτό μάθαμε να ζούμε εδώ και 30 χρόνια. Όμως, με παραμύθια δεν εξοικονομείς έσοδα...Ρεαλιστικές λύσεις χρειαζόμαστε. Εδώ που φτάσαμε, αν κάνουμε βήματα πίσω, θα χειροτερέψουμε. Καλύτερα να δούμε πόσο πιο μαλακά μπορούμε να υποστούμε την κατρακύλα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

heidi.enjoy

Νεοφερμένος

Η heidi.enjoy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 73 μηνύματα.
το όλο θέμα δεν απασχολεί μόνο το ΑΠΘ αλλά και το ΕΜΠ.Που στο ΕΜΠ το τμήμα Αρχιτεκτόνων αναστέλει τη λειτουργία του..

είμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης....εδώ λέγεται και ήπια τονίζω αναδιάθρωση του χρέους ..δεν είμαστε εν ετη 2007-08 που όλα ήταν ρόδινα....εδώ κόβουν από παντού...

Δεν μπορώ να μιλάω για άλλα Πανεπιστήμια γιατί δεν ξέρω ποσά και αριθμούς και ούτε ξέρω την κατάσταση εκ των έσων.Κόβουν από παντού,το ξέρουμε όλοι.Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κόψουν και από τα κονδύλια αλλά ας κόψουν δίκαια τουλάχιστον.Ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος,ας δοθούν και τ'ανάλογα ποσά.Γιατί μπορεί για το τάδε Πανεπιστήμιο μια μείωση 10 εκατομμ. να μοιάζει μεγάλη αλλά αν αυτά του φτάνουν για να καλύψει όλα όσα χρειάζεται,μπορεί να γίνει άκομα μεγαλύτερη μείωση.Αλλά βλέπεις δεν τη δέχεται γιατί δε θα μπορεί να βάλει ο πρύτανης αυτά που θα περισσέψουν στην τσέπη του.Αλλά τι περιμένω?Αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια?Αδύνατον!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Orthologistis

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 226 μηνύματα.
ΦΟΛΑ στα κομματόσκυλα να μην ξαναψηφίσουν... και αυτοί που μείναν μοναχοί, αυτοί να κυβερνήσουν..!!... δυστυχωσ εχουμε περιελθει σε εναν ατερμονο οχετο στα πανεπιστημια!!... οι κομματικοι φοιτητεσ τσακονονται μεταξυ τουσ για το ποιοσ θα παρει περισσοτερουσ ψηφουσ απο τα προβατα εμασ τουσ φοιτητεσ για να μην κανουν απολυτωσ τιποτα.... που ειναι οι κομματικεσ παραταξεισ που ολο ταζουν??? τωρα στα δισκολα τουμπεκι???? θελουν και ψηφο να παρουν αυτοι οι καλοβολεμενοι αγωνιστεσ του φραπε!!!!!!!!!!! η πριτανια απο την αλλη εχει σημαντικοτατο εργο να αποφασησει πωσ θα <<μοιρασει >> σε τσεπεσ τα ελλειπη κονδυλια που δινονται και πωσ θα βολεψει με τον καλυτερο τροπο την φοιτητικη παραταξη που τουσ στηριξε για να εκλεγει!!... αν εχουν εστω και λιγο φιλοτιμο αυτοι οι κυριοι (πριτανησ κ.λ.π) του πανεπιστημιου πρεπει αυριο κι ολασ να δηλωσουν παραιτηση αφου αποδεδειγμενα πλεον ειναι ανικανοι να διαχειριστουν τα φλεγοντα θεματα του πανεπιστημιου(σιτιση)!!! δεν ειναι δινατον να μην παρεχει το μεγαλυτερο πανεπιστημιο τησ χωρασ σιτηση στουσ φοιτητεσ του !!!ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Ο πρύτανις και οι λοιποί οργανοπαίχτες του πάλκου, δεν σκέφτονται το μέλλον του Ιδρύματος, αλλά το μέλλον το δικό τους. Σκέφτονται ότι θα ξεβολευτούν με άγριο τρόπο από την μάσα και την εξουσία. Βλέπετε είναι άνθρωποι της γυάλας και δεν είναι ικανοί ούτε περίπτερο να κρατήσουν...και διοικούν Πανεπιστήμια;

Επειδή κάποιοι ξέρετε να λέτε μόνο λόγια, σκεφτείτε τι παράγει η χώρα μας, πόσο αξιόπιστο φορολογικό σύστημα έχει, τι ποιότητα υπηρεσιών έχει ώστε να μπορέσει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα. Εφόσον ημερησίως το κόστος λειτουργίας της χώρας (Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Σχολεία, Νομαρχιακές Υπηρεσίες, Εικονικές Υπηρεσίες-Φαντάσματα τύπου ΝΑΤ,...κτλ) πάει κατά διαόλου και η πολειτιακή ηγεσία δεν ξέρει από που να αρχίσει (ή μάλλον δεν θέλει να αρχίσει για πελατειακούς λόγους) ώστε να μπει μια δημοσιονομική τάξη (με κάθε πολιτικό κόστος) δεν θεωρώ απίθανο να αρχίσουν σιγά να κλείνουν και Πανεπιστήμια. Επαναλαμβάνω, με ποιον τρόπο η χώρα μας θα μπορέσει να πληρώσει τα δάνεια και το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου, όταν ημερησίως έχει αστροφυσικές τρύπες εκροής δισεκατομμυρίων € προς αδιευκρίνιστο παραλήπτη (όχι μόνο στο δημόσιο)! Κλασικό παράδειγμα, ιατρικό υλικό που έχει τιμή αγοράς 25 €/τεμάχιο και στο Δημόσιο Νοσοκομείο χρεώνεται 75 €/ τεμάχιο...και το κράτος απουσιάζει. Άλλο παράδειγμα, είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Εύδοξος. Παρ' όλη την μηχανοργάνωση, πάλι το κράτος βρέθηκε υπερχρεωμένο αφού παρουσιάστηκαν οι μισοί φοιτητές να παραλάβουν τα συγγράμματα και τα υπόλοιπα...έμειναν στοκ (αγορασμένα από το κράτος). Μια χώρα ότι να 'ναι και βγαίνουν κάποιοι ρομαντικοί επαναστάτες και μιλούν για πορείες και άλλες μαλακίες. Μιλήστε με επιχειρήματα ρεαλιστικά και αφήστε τον εφηβικό ρομαντισμό! Η χώρα μας έχει ανάγκη από χρήματα όχι από πορείες. Ένας λάθος στημένος κρατικός μηχανισμός, προσπαθεί να συντηρήσει ένα καρκίνωμα - κράτος μέσα στο κράτος. Τα κονδύλια των δανείων αυτήν την στιγμή στέλνονται για το χρέος απευθείας και για τις πάγιες ανάγκες της χώρας όπως είναι η στρατιωτική φύλαξη της χώρας μας, οι μισθοί και οι συντάξεις,...Το Πανεπιστήμιο είναι μια πολυτέλεια σε τρύπια τσέπη...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.
Αυτοί που φωνάζουν και κινούν τις «φωνές» διαμαρτυρίας, είναι οι κομματικές νεολαίες. Τίποτε δεν γίνεται χύμα. Πάντα θα υπάρχει καθοδηγητής...μέσα από το κομματικό κατεστημένο. Τόσα χρόνια, άνθρωποι των επιστημών μιλούσαν για το χάλι μας, μέσω άρθρων σε εφημερίδες και απλά μιλούσαν σε τοίχους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top