Κατά πόσο θεωρείτε ότι ο
τρόπος που διδάσκεται ένα μάθημα, καθώς και η
προσωπικότητα του καθηγητή, συμβάλλουν στο να δείξει ενδιαφέρον ο μαθητής;
Το ενδιαφέρον του μαθητή εξαρτάται αποκλειστικά από το τρόπο διδασκαλίας ή και από το είδος του μαθήματος;
Από τι πιστεύετε ότι εξαρτάται περισσότερο;
Εμένα το αγαπημένα μου μαθήματα ήταν η Λογοτεχνία και η Πληροφορική και τέλος η Διοίκηση Επιχειρήσεων (στη Γ' λυκείου Τεχν. Κατ.). :xixi:
- Η Πληροφορική με ενδιέφερε γενικά σαν μάθημα καθώς σκόπευα να ακολουθήσω και σχετικό επάγγελμα [ήμουν ο μόνος στη τάξη που διάβαζα, οι άλλοι δε διαβάζανε επειδή δε μέτραγε στο Μ.Ο. των τετραμήνων

(Α κ' Β λυκείου)], ασχέτως τον τρόπο που τη δίδασκαν οι καθηγητές.
- Η Λογοτεχνία κυρίως για τον τρόπο που τη δίδασκαν οι φιλόλογοι καθηγήτριες που είχα.

Πραγματικά σε κάθε μάθημα ξέχναγα οτιδήποτε μπορεί να με απασχολούσε και αφιέρωνα τη προσοχή μου στη παράδοση (πάνε πια αυτές οι εποχές

).
- Τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, από τις πρώτες μέρες που την έκανα μου τράβηξε το ενδιαφέρον όσο κακογραμμένο και αν ήταν το βιβλίο, ενώ, στις παραδόσεις δε μπορώ να πω πως έδειχνα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον (γενικά, μαθήματα αποκλειστικά θεωρίας και
συγκεκριμένων πραγμάτων δε μου τραβάνε το ενδιαφέρον να τα παρακολουθήσω, ή αυτολεξεί από το βιβλίο ή τίποτα).
Πιστεύω καταρχήν ότι ένας καθηγητής για να επιτύχει τη προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών να παρακολουθήσουν, πρέπει πρώτα απ' όλα να έχει δυνατή προσωπικότητα, αλλιώς το μάθημά του θα γίνεται η γνωστή
ώρα του παιδιού. Οι μαθητές πάντα εκμεταλλεύονται και τη παραμικρή αδυναμία του καθηγητή (αν την αντιληφθούν) για να ξεφύγουν.
Να κάνει τους μαθητές να τον συμπαθήσουν και με πρέπουσα αυστηρότητα να ελέγχει τη τάξη όταν πάει να ξεφύγει και όχι να τα ισοπεδώνει όλα τρομοκρατώντας τη.
Τέλος και πολύ σημαντικό, θεωρώ πως ο καθηγητής πρέπει να δείχνει την όποια εμπειρία του κατά τη διάρκεια της παράδοσης, να επισημαίνει έντονα τα σημεία
που ξέρει ότι οι μαθητές θα δυσκολευτούν και να δείχνει πάντα δυναμικός και ευδιάθετος για μάθημα.
Κάθε
κίνησή του επηρεάζει τη διάθεση του μαθητή να παρακολουθήσει.
Θεωρώ σημαντικότερο παράγοντα, το τρόπο διδασκαλίας από το είδος του μαθήματος. :iagree: