Το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Θα σου παρει κανα χρονο εντατικο διαβασμα για να φτασεις σε επιπεδο junior και να φτιαξεις ενα αξιοπρεπες πορτοφολιο;
Παραπανω δεν θα σου παρει, εχει το καλο οτι και αυτοδιδακτος να εισαι, φτανεις σε αξιοπρεπες επιπεδο.
Κοστος περί το χιλιαρικο εαν εισαι μερακλης και ψαχτεις με υλικο και βιβλια.

Μεσα σε 1 χρονο μπορεις να καθαριζεις 1.200 κασερατα, χωρις να κανεις το μαλακα σε κανενα ή να σπαταλας μια περιουσια σε εξοπλισμους, προγραμματα, σεμιναρια και φαια ουσια.
Ιδανικα και απο το σπιτι σου φορωντας την παντοφλα σου.

Νομίζω δημιουργείς προσδοκίες, που αν και έχουν μια δόση αλήθειας, δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Είναι αλήθεια πως υπάρχει ζήτηση "προγραμματιστών" (βάζω σε εισαγωγικά την λέξη γιατί μπορεί να σημαίνει χίλια δυο πράγματα) για καλοπληρώμενες για τα δεδομένα της Ελλάδας θέσεις, όμως αφορούν κυρίως άτομα που έχουν μια άλφα εξειδίκευση ή/και γερά θεμέλια σε computer science γενικότερα (με ότι διασυνδέσεις συνεπάγεται αυτό μέσω παν/μίου κτλ). Δεν θα τις πάρει ο οποιοσδήποτε που έκανε κάποια courses στο Udemy.

Το να βρεις δουλειά με 1200 καθαρά ξεκινώντας απ το μηδέν με ένα χρόνο διάβασμα, εγώ το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο στην ελληνική αγορά εργασίας. Αλλά και εκτός, και επίσης ίσα ίσα που οι remote θέσεις είναι συνήθως πιο απαιτητικές από άποψη ζήτουμενων προσόντων και προυπηρεσίας.

Also το σοβαρό self-learning είναι πολύ πιο δύσκολο απ ότι ακούγεται. Ξέρω πάρα πολλά άτομα που το επιχείρησαν και μια μικρή μειοψηφία εξ αυτών τα κατάφερε. Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία και υπομονή που οι περισσότεροι δεν έχουν
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,877 μηνύματα.
@Ziekr

Καταλαβαινω πολυ καλα τι λες.
Ουτε αρνουμαι οτι χρειαζεται καποια σοβαρη ενασχοληση για για γινει κατι τετοιο, προς Θεου μην παρεξηγηθω.

Ας θεσω τωρα ενα υποθετικο (ή οχι και τοσο υποθετικο..) σεναριο να μου πεις τη γνωμη σου.

Σεναριο:

Φοιτητης πολ μηχ, χωρις πλατες κλπ, τελειωνει περιπου στα 6 ετη, εαν ειναι συνεπης. Ψαχνεται κατευθειαν για δουλεια στο αντικειμενο και ειναι τυχερος και βρισκει.

1ος μισθος για κανενα χρονο (εαν ειναι ατυχος) δοκιμαστικος, 450E ως μισθωτος. Φυσικα με 8αωρο απασχοληση + απληρωτες υπερωριες. Μετα από 1 χρονο γινεται 750.
Εαν ειναι τυχερος ή εχει καρτα ΟΑΕΔ ξεκινα κατευθειαν με 750.
Προφανως και ΔΕΝ ΖΕΙΣ με αυτα τα χρηματα.

Θες να κανει και 1 χρονο μεταπτυχιακο, σε ο,τι πιο hot υπαρχει αυτη τη στιγμη στον κατασκευαστικο κλαδο, για να γινει πιο ανταγωνιστικος; Δουλεια παλι με τα ιδια χρηματα, απο το τεχνικο γραφειο της γειτονιας μεχρι... Την αγαπημενη μεγαλο-κατασκευαστικη αυτου του κρατους.

Σε 5 χρονια αυτο το παιδι (κοντα 30) ζητημα να εχει φτασει τα 1000Ε, ακομη κι εαν εχει αλλαξει δουλεια. Φυσικα το 8ωρο-10ωρο αποτελει μακρινη αναμνηση. Και εννοειται οι βενζινες δικιες του για να γυρναει ολο το λεκανοπεδιο.

Να ανοιξει δικο του γραφειο και να κυνηγησει την τυχη του ως ΕΕ; Κοστος 30.000+ και χρεη να τρεχουν απο τη μερα 0.

Προσωπικα, οσο καψα κι αν εχει ο αλλος να ασχοληθει με κατι κατασκευαστικο, δεν το βρισκω σε καμια περιπτωση βιωσιμο ολο το παραπανω. Ειδικα εαν λαβει κανεις υποψη την τεραστια οικονομικη επενδυση που εχει γινει στα ετη των σπουδων.

Δηλαδη μιλαμε για μια επενδυση 7 ετων σε ΠΑΛΟΥΚΙ σπουδες, και 4-5 χρονια προυπηρεσιας, για να παιρνει λιγοτερα απο οσα παντελονιαζει ενας ΕΠΟΠ στα 24, με μια παραλληλη αστικη ευθυνη στο Θεο, εχοντας να κανει με τις μπιστολιες και τις παραλογες απαιτησεις του καθε βλαξ.

Γιατι τον ενα χρονο του μεταπτυχιακου, αντε και αλλον εναν (ίσως και να αρχιζε να ασχολειται ταυτοχρονα κατα τα τελευταια ετη των σπουδων), και το αντιστοιχο χρημα που θα επενδυε σε αυτα/εξοπλισμο/σεμιναρια, να μην τον δαπανησει στον προγραμματισμο ( =》δημιουργια εναλλακτικων) ή στο να ψαχτει για κατι remote στον κλαδο του, πιθανα σε συνδυασμο με IT. Εφερα ως παραδειγμα την αναλυση δεδομενων, μπορει να ειναι ο,τιδηποτε αλλο.
Πώς συγκρινεται η περιπτωση του παραδειγματος, με τον αντιστοιχο ηλικιακα, απασχολουμενο στο ΙΤ;

P.S. Τα παραπανω, οσο κι αν ηθελα να ειναι ενα φανταστικο καταθλιπτικο σεναριο, αποτελεσαν την καθημερινοτητα της πλειοψηφιας των φιλων/συμφοιτητων μου στην Ελλαδα 2.0 του 2015-2022, που δεν ειχαν πλατες, γραφειο απο πισω, πολιτικες ακρες και τα γνωστα.
Ολοι αυτοι πλεον, ειναι στο εξωτερικο και οπου γης και πατρις ή ασχολουνται σε διαφορετικο κλαδο (IT, προσομοιωση-μοντελοποιηση, finance) με core πτυχιο πολιτικου μηχανικου.
 
Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
εξειδίκευση ή/και γερά θεμέλια σε computer science γενικότερα (με ότι διασυνδέσεις συνεπάγεται αυτό μέσω παν/μίου κτλ). Δεν θα τις πάρει ο οποιοσδήποτε που έκανε κάποια courses στο Udemy.

Διαφωνώ και συμφωνώ. :D Επειδή τυγχάνω και εξειδικεύομαι στο ML από την μαθηματική προσέγγιση παρακολουθώντας κάποια μαθήματα, θεωρώ ότι ο σκοπός σε μια τέτοια ενασχόληση αυτόνομης μόρφωσης είναι η μάθηση και όχι που ή πως το μαθαίνεις (με φυσική παρουσία, προϋπηρεσία κτλ). Η διαδικασίες δεν λένε κάτι αν ο ενδιαφερόμενος δεν το έχει, δεν θέλει να μαθαίνει, να ψάχνεται. Μέσα σε μια βδομάδα και ήδη άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου απέναντι στην επιστήμη των μαθηματικών. Θέλω να πω ότι όλα επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Τα γερά θεμέλια ή οι εξειδικεύσεις πλέον έχουν πολλούς τρόπους απόκτησης. Ένα ανθρώπινο μυαλό δεν γίνεται να θυμάται την απαρχαιωμένη ακαδημαϊκή γνώση πριν 10-15 χρόνια που πιθανόν να διδάχθηκε και λάθος. Το ίδιο ισχύει και με τους τρόπους που "αποκτούνται" οι προϋπηρεσίες όταν πολλοί καίγονται περισσότερο να λένε ότι δούλεψαν εδώ ή εκεί, και επί της ουσίας δεν πήραν τίποτα. Ακούω διάφορους να μιλάνε για ML αλλά με βάση αυτά που λένε διάφοροι Πανεπιστημιακοί Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, δεν συγκλίνουν και πολύ. :happy:
 

thomesama

Νεοφερμένος

Ο thomesama αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
νομιζω πως πρεπει να ανοιξει και ένα θεμα "πολιτικος μηχανικος αλλαγη επαγγελματος" και αν εχει καποιος την ευγενή καλοσύνη να μεταφέρει τις εμπειρίες του, κυριως για ατομα που τελειωσαν απο 2010 και μετα, τοτε που ξεκινησε το κυμα συνεχων οικονομικων κρισεων
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top