Επειδή διάβασα αρκετά από κάποια παιδιά εδώ και εξυπακούεται ότι όλες οι απόψεις είναι δεκτές, αν και τα αποτελεσματά σου έχουν βγει ήδη και συγχαρητηρια όπου και αν περασες θα σου πω εγώ τη γνώμη μου ως απόφοιτος πρώην ΤΕΙ ΛΟΧΡΗ. Στα 26 μου και έχοντας βγει στην αγορά εργασίας από τα 22 με εξαίρεση ένα χρόνο που τον έφαγα στο στρατό, μπορώ να σου πω ότι η αγορά ζητάει θέσεις που είναι εξειδικευμένες από τη άποψη ότι πλεον όλες εκείνες σε μια εταιρεία είναι αυτοματοποιημένες. Τι εννοώ.
Ο πληροφορικάριος θα πάει στο ΙΤ, ο λογιστής στο λογιστήριο, ο διοικηση επιχειρησεων στο τμημα ανθρωπινου δυναμικου μαλλο και παει λεγοντας. Τωρα σχολες ΔΗμοσιας διοικησης παντειου, καποτε ηταν δυνατη σχολη, αλλα το ιδιο το κρατος την αχρηστευσε. Οι αποφοιτοι τους εργαζοταν στη Τραπεζα, και διοριζοταν σε σχολεια. Το οικονομιικο ειναι κατι γενικο, δεν ειναι κατι εξειδικευμενο και σιγουρα θα χρειαστεις μεταπτυχιακο σε κατι που να σου δινει μια θεση σε ενα τμημα μιας εταιρειας/γραφειου. Ναι μεν απο επαγγελματικα δικαιωματα εξασφαλιζεις τα παντα, αλλα σιγουρα δεν σου δινει το στοιχειο της ταυτοτηας που θα βγεις στην αγορα εργασιας και θα πεις πχ εγω τελειωα λογιστης, τραπεζικος, δικηγορος, πληροφορικαριος.
Επειδή πιο πανω άκουσα κάποιες απόψεις για τα πρωην ΤΕΙ , τα οποια ειναι πλεον σε πανεπιστημιακη μορφη αλλα κανεις δεν ξεριε τι επιφυλλασει το μελλον να απαντησω στον αγαπητο φιλο που ειπε τη γνωμη του. Καταρχας τα ΤΕΙ ανεκαθεν ειχαν καθηγητες που ειχαν τελειωσει πανεπιστημια, μεταπτυχιακα, διδακτορικα. Και μαλιστα κορυφαιας φημης. Πχ εγω στο ΤΕΙ που σπουδασα οι καθηγητες μου ειχαν τελειωσει σχεδον ολοι στο εξωτερικο και μαλιστα σε υψηλα πανεπιστημια. Γερμανια, LSE, κλπ
Μπορω να σου πω, οτι ανεκαθεν ο αποφοιτος Λογιστης ΤΕ με το λογιστη ΠΕ , δεν ειχε καμια διαφορα στα Ε.Δ. Με 3 χρονια προυπηρεσια τον ειχα φτασει στα πληρη Ε.Δ υπογραφης ισολογισμου για μεγαλες επιχειρησεις και οσον αφορα το ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ηξερα περισσοτερα πραγματα απο εκεινον. Οσον αφορα το ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ οχι . Φυσικκα και εκεινος ειχε περισσοτερες γνωσεις ακαδημαικες απο εμενα. Αλλα αυτο στην αγορα εργασιας δεν μετραει. Μετραει η ουσια οχι η θεωρια και τα πολλα λογια. ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Στις λοιπες ειδικοτητες, ηλεκτρολογιας, μηχανολογιας , φυσικα και τα Πολυτεχνεια εδιναν περισσοτερα πραγματα σε σχεση με εναν ΤΕΙ και προνομια. Στη λογιστικη και τα χρηματοοικονομικα ομως δεν γινοταν ποτε αυτο. Εξου και πολλες εταιριες και λογιστικα, προσλαμβανουν αποφοιτους ΤΕΙ. Και οχι μονο επειδη τους πληρωνουν λιγοτερα..
Στο διαταύτα, αν πηγες για λογιστης, μετα δεν χρειαζεσαι μεταπτυχιακο. Αυτο το καλο εχει η σχολη. Βγαινεις ετοιμος για την αγορα εργασιας. Βεβαια μετα αν θες κυνηγας θεσεις ορκωτου λογιστη/ελεγκτη με την πιστοποιηση ACCA ή ΙΕΣΟΕΛ. Ή έχεις την επιλογη να κανεις ενα γενικο ΜΒΑ να μαθεις και αλλα πραγματα, αφου πρωτα εργαστεις με προυπηρεσια καποια χρονια
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.