Πολλά είπαν πολλοί στεκιανοί.Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλους, οπότε απλά θα γράψω την γνώμη μου.
Όπως ένας καθηγητής που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί να επιλέξει τους μαθητές του, με τον ίδιο τρόπο ένα σχολείο θα έπρεπε να μπορεί να επιλέξει τους δικούς του μαθητές.
Υπάρχουν ειδικά ιδιωτικά σχολεία για ΑΜεΑ τα οποία είναι άρτια κατασκευασμένα για να δέχονται ΑΜεΑ. Έχουν το κατάλληλο προσωπικό και τις υποδομές για αυτό το σκοπό. Υπάρχει κάποιος λόγος να υποχρεωθούν τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία να δέχονται ΑΜεΑ; Είναι μια εξωφρενική και εμετική παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Εγώ, σαν άνθρωπος, έχω ελευθερίες. Θυμάστε τον ζαχαροπλάστη που δεν ήθελε να φτιάξει τούρτα για ομοφυλόφιλους; Εγώ δεν συμφωνούσα μαζί του. Τι έπρεπε να κάνω; Να τον πλακώσω στο ξύλο μέχρι να φτιαξει την τούρτα, ή να φέρω τους μπάτσους σπίτι του, ή μήπως να φτιάξω νόμους και να τον υποχρεώσω με πρόστιμα;
Χαμπαριάστε κάτι. Ελευθερία σημαίνει να μην περνάει πάντα η δική μου άποψη. Όπως ο γκεη είναι ελεύθερος να είναι γκέη, έτσι και ο ζαχαροπλάστης είναι ελεύθερος να φτιαχνει τούρτες για όποιον γουστάρει. Εμένα μου τη σπάει το πράσινο. Αν έρθεις με πράσινα ρούχα, θα φας πόρτα. Είμαι βλάκας, κολλημένος, χαζός, πες με όπως θες, αλλά είμαι και ελεύθερος και ελευθερία σημαίνει κάνω ότι γουστάρω με τα πράγματα που και την εργασία μου.
Με το ίδιο σκεπτικό, συναντώ 10 γνωστούς και συναδέλφους καθηγητές και φτιάχνουμε ένα ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο. Εμείς οι 11, εφόσον ρισκάραμε και επενδύσαμε την εργασία μας και τον κόπο μας, δεχόμαστε όποιον γουστάρουμε. Δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα, είμαστε επιχείρηση. Αν έρθει ένα ΑΜεΑ και αποδειχθεί διάνοια, θα το δεχτούμε και θα του κάνουμε και τεμενάδες. Αλλά δεν θα δεχτούμε ένα μαθητή επειδή είναι ΑΜεΑ. Τον απορρίπτουμε και δεν του λέμε και το λόγο. Εσύ Κλεάνθη, όταν θα ρισκάρεις τα λεφτά σου (ή τα λεφτά των γονιών σου καλύτερα), και όταν φτιάξεις ένα ιδιωτικό σχολείο, τότε να δέχεσαι όποιον θέλεις στο σχολείο σου. Θα σου πούμε και μπράβο. Αλλά μην υποχρεώνεις τους υπόλοιπους να δέχονται όποιους εσύ επιθυμείς. Το ιδιωτικό σχολείο δημιουργεί δουλειές, ανεβάζει το κοινωνικό status της περιοχής και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Δεν θα υπήρχε αν κάποιος δεν ρισκαρε τον κόπο του, οπότε μην το παίζεται καμπόσοι και μην έχετε απαιτήσεις με την περιουσία άλλων.
Αρκετή σαπίλα υπάρχει στο δημόσιο. Είδαμε και την κατάσταση των δημόσιων Ιδρυμάτων και σχολείων. Αν αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει κουμάντο και στα ιδιωτικά, τι ακριβώς περιμένετε να συμβεί; Κάποιο θαύμα; Όπως είναι τα δημόσια σήμερα, θα γίνουν τα ιδιωτικά αύριο, με την διαφορά ότι τα δεύτερα θα βάλουν λουκέτο.
Όλα αυτά που γράφω δεν αφορούν μόνο τα ΑΜεΑ. Αφορούν γενικά το δικαίωμα των επιχειρηματιών, μικρών και μεγάλων, να διαχειρίζονται την επιχείρηση τους όπους οι ίδιοι επιθυμούν. Ιδιωτικά για ΑΜεΑ υπάρχουν. Ας πάνε εκεί. Αν υποχρεώσεις τα υπόλοιπα σχολεία να δέχονται ΑΜεΑ, τότε τα υποχρεώνεις έμμεσα να αλλάξουν προσωπικό και υποδομές. Και για ποιό λόγο; Για κανέναν λόγο. Για να δειχθεί η κυβέρνηση ως αντι-καπιταλιστική και ριζοσπαστική. Εγώ λέω να δούμε πως έχουμε για πρωθυπουργό ένα ξωτικό, και να αφήσουμε τους επιχειρηματίες στην ησυχία τους.
Εν ολίγοις
1) Η οποιαδήποτε επέμβαση της κυβέρνησης σε θέματα ενός συλλόγου ιδιωτών είναι εμετική και ανήθικη.
2) Εκτός από εμετική και ανήθικη, είναι και άλογη, καθώς δεν ακολουθεί λογική συλλογιστική πορεία και δεν έχει σκοπό.
Spoiler
Θαυμάστε τον πρωθυπουργό μας! Το μεγαλύτερο άτομο με ειδικές ανάγκες στην ελλάδα.
edit: Παρακαλώ ο τίτλος του Θρεντ να αλλάξει. Από "Τα ιδιωτικά σχολεία δεν θέλουν τα ΑΜεΑ" να γίνει "Τα ιδιωτικά σχολεία δεν θέλουν να είναι υποχρεωμένα να δέχονται τα ΑΜεΑ". Περί τούτου πρόκειται.