Νομίζω ότι δεν έπιασες απόλυτα το πνεύμα μου σχετικά με την αναφορά στη λογοτεχνία.
Φυσικά και αυτό που αναφέρω δεν είναι απόλυτο.
Θέλω να καταλάβεις τι θέλω να πω... θα μπορούσε κάλλιστα ο δημιουργός αντί για μια ταινία 10 λεπτών να φτιάξει ένα ποίημα 10 σειρών.
Τα μέσα που απαιτούνται στη μία και στην άλλη περίπτωση δεν είναι τα ίδια, και η πολυπλοκότητα του πρώτου είναι εξασφαλισμένη, του δεύτερου όχι.
Γι' αυτό ακριβώς θεωρώ οτι η δημιουργία μιας ταινίας ήδη από την αρχή ξεκινάει από ένα επίπεδο ποιότητας, αντίθετα η δημιουργία ενός λογοτεχνικού κειμένου δεν έχει εξασφαλίσει κάτι τέτοιο,χρησιμοποιείς απλά χαρτι μολύβι και η ύπαρξη ταλέντου αιωρείται και αν.
Στην ταινία, όμως, είναι απαραίτητη η επιδεξιότητα σε πολλούς τομείς.
Και εδώ έρχεται να κολλήσει η φράση μου που ανέφερες
Εκατσε λοιπόν ο παραπάνω δημιουργός να υποστεί όλη αυτή τη διαδικασία για να δείξει το δύσκολο πρωινό εφηβικό ξύπνημα;;
αϊ ντον θινκ σοου
Θεωρώ δηλαδή ότι ένας δημιουργός ταινιών δε μπορεί να μεινει μόνο σ'αυτό.
Λέω πάλι ότι δεν αμφισβητώ ότι είναι ένα από τα πράγματα που θέλει να δείξει, δεν είναι το μοναδικό όμως....η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, εξασφαλίζει και μια πολυπλοκότητα στην ουσία του θέματος.
Τώρα, δεν αναφέρομαι σε σωστή τέχνη, ούτε κατηγοριοποιώ τη τέχνη γιατί δεν έχω καταφέρει ακόμη να την ορίσω.
Μιλάω για δημιουργούς...θα μου πεις... είναι οι φορείς αλλά πολλές φορές υπάρχουν παρεκκλίσεις (βλ τη δημοκρατία μας)-
το έχεσα λίγο τώρα
Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν σωστοί δημιουργοί, για μένα είναι σημαντικό ένας τέτοιος να μην θεώρει προσωπική υπόθεση το έργο του.
Για μένα είναι σημαντικό να αισθάνομαι ότι κάπου στο έργο ενός καλλιτέχνη έχει δει ο ιδιος εμένα και το εγώ μου, και είναι επίσης ''ενοχλητικό'' στο έργο κάποιου να βλέπω μόνο μια συνεχή προσπάθεια ικανοποίησης του δικό του εγώ-όσο και αν μπορώ να ταυτιστώ μέσα σ' αυτό το έργο. Στην τελευταία περίπτωση, μπορώ να ταυτιστώ, δεν παύω να νιώθω όμως ένας παρείσακτος ηδονοβλεψίας
Καταλαβαίνω ότι σε σένα αρκεί ένας καλλιτέχνης και το έργο του να είναι αποτύπωμα της προσωπικότητας του καλλιτέχνη και μόνο
Σε μένα αυτό δεν αρκεί
Και στη πορεία βάζω τον όρο ''σωστός δημιουργός'' για να μη χρειάζεται να αναφέρω όλα τα παραπάνω
Αυτό που ονομάζεις εσύ μαγεία της τέχνης, εγώ το ονομάζω μαγεία της ανθρώπινης αδυναμίας.(μήπως μιλάμε για το ίδιο πράγμα;;;

)
Επηρεάζομαι και με αγγίζει αυτό που ολοκληρώνει κάποιον άλλο, γιατί θα γίνω καλύτερος και θα επιβιώσω...
Τέλος....
Δε νομίζω να το εννοείς το τελευταίο
εγώ απεχθάνομαι την αλληγορία, τους συμβολισμούς και ό,τι άλλο παραπέμπει κάπου έμμεσα δίχως να γίνεται άμεσα αντιληπτό.
Γιατί ξέρω ότι δεν το εννοείς...
Κι εγώ ο ίδιος μάλιστα το κάνω σε βαθμό αηδίας. Όμως ας κρατήσουμε και τις ισορροπίες. Εγώ θέλεις να σου πω τι είδα στο βίντεο; Ένα πραγματικά ευχάριστο concept, μια έξυπνη ιδέα και ένα καλοδουλεμένο και ποιοτικό αποτέλεσμα. Τώρα το αν ο δημιουργός ήθελε κάτι να εννοήσει ή άφησε ένα μήνυμα να υποβόσκει, δεν είναι δικό μου πρόβλημα απαραίτητα. Αν θέλω μπορώ να σου βρω πραγματικά αμέτρητα νοήματα από αυτό το δεκάλεπτο animation προσέχοντας τα πάντα, από τον τρόπο που αναπνέει το παιδί μέχρι και τον τρόπο που αλλάζει τα κανάλια στην τηλεόραση.
Απλά απευθύνεσαι σε μένα, όπως και εδώ
Δεν σημαίνει όμως πως θα προβάλλω κιόλας τον τρόπο σκέψης μου ως πρότυπο.
Να σου πώ λοιπόν ότι και γω ψάχνω τέτοιες λεπτομέρειες και με μαγεύει το γεγονός ότι για άλλους είναι πράγματα απαρατήρητα αυτά, ενώ για μένα όχι.
Και πίστεψε με, αν θεωρούσα πρότυπο τον τρόπο σκέψης μου δε θα σου έλεγα πάραυτα ότι θεωρώ πολύ σωστό τον δικό σου και ότι αναθεώρησα πολλά πράγματα από αυτή τη συζήτηση.
την τελευταία φορά που έγραψα τόσο, ήταν για την πυρά και τα βιβλία...Με εξάντλησες άτιμε...