Σύγκριση Φινλανδού-Έλληνα έφηβου μαθητή

dora-92

Νεοφερμένος

Η dora-92 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
στις αρχές φεβρουαρίου πήγα στο στρασβούργο μαζί με άλλα 24 άτομα χάρι σ' ένα πρόγραμμα της euroscola. εκεί είχαν πάει μαθητές από όλες τις χώρες-μέλη της ευρώπης. τα παιδιά από την φιλανδία. τη σουηδία και την πορτογαλία ξεχώριζαν. όταν λέω ξεχώριζαν δεν εννοώ από ομορφιά. αλλά από άυτά που έλεγαν και με τον τρόπο που τα λέγανε. ήταν όλοι ντυμένοι σοβαρά και όχι σαν να πηγαίνανε για καφέ όπως εμεις. καθώς λέγανε λίγα πράγματα για το σχολείο τους, των πορτογάλων αν δεν κάνω λάθος ένας πρώην μαθητής έχει πάρει βραβείο νόμπελ, ένιωθα τόσο άσχημα και μειωνεκτικά λες και πήγαινα σχολείο σε μια χώρα που είναι το αφγανιστάν της ευρώπης. παιδιά δεν έχετε ιδέα πόσο πίσω είμαστε. όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά σε ΟΛΑ!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

miv

Επιφανές μέλος

Ο Babis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Βόρεια Μακεδονία (Ευρώπη). Έχει γράψει 8,275 μηνύματα.
Θυμάσαι μήπως ποιο σχολείο ήταν; Γιατί συγκεκριμένα η Πορτογαλία πανευρωπαικώς είναι σε δυσμενέστερη θέση οπότε γενικευμένα δεν ισχύουν αυτά που λες. Από κει και πέρα, κάποιος θα χαρακτήριζε ηλίθιους τους Γερμανούς έτσι όπως ντύνονται, αλλά η πλειοψηφία τους έχει μεγάλη πολιτική συνείδηση και μυαλό. Τα ρούχα είναι το πρόβλημα; Ο τρόπος που τα λέγανε ποικίλει στον ΑΝΘΡΩΠΟ, όχι στο κράτος. Παντού υπάρχουν τα βόδια και οι ικανοί. To ότι αλλού τους κάνουν πρώτα ανθρώπους με συνείδηση και πολίτες με ήθος, ενώ εδώ όχι, είναι ένας ωραίος μύθος. Απλά σε άλλα συστήματα (όπως πχ. το Φινλανδικό) τους λένε από νωρίς αν αξίζει να τραβηχτούν στο πανεπιστήμιο ή αν θα έπρεπε να πανε να γίνουν υδραυλικοί, ενώ εδώ όχι. Επίσης, διαφέρει η υποδομή που από κει και πέρα περνάμε στο καθαρά πλουτοκρατικό κομμάτι, όχι στο μορφωτικό, δεδομένου ότι τους προηγούμενους 40 αιώνες της γνωστής ιστορίας, τα σχολεία δεν συνήθιζαν να έχουν πισίνες, γήπεδα και ντουλάπια με φινίρισμα, όμως έβγαζαν ανθρώπους που τους συζητάνε ακόμα.
To τι εντύπωση σου κάνει κάποιος συνήθως δεν έχει καμία σχέση με το τι είναι. Χωρίς να έχεις συστηματική επαφή με τα άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, τέτοια συμπεράσματα δεν βγαίνουν. Το ότι πήρε το Νόμπελ, αυτός στο είπε; :D
Η Πορτογαλία έχει στο ιστορικό της δύο νόμπελ. Του Χοσέ Σαμαράγκο στη Λογοτεχνία το 1998 και του Εγκάζ Μονίζ στην Ιατρική το 1949. Ο πρώτος είναι σήμερα 90 ετών, ο δεύτερος έχει πεθάνει 60 χρόνια. Να φανταστώ ότι πρώην μαθητής του σχολείου ήταν ο Σαμαράγκο, το 1935;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

johngreek_mad

Δραστήριο μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αμπελόκηποι (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 795 μηνύματα.
Ειδα την εκπομπη μολις τωρα, εχω συγκλονιστει με την ανευθυνοτητα των υπουργων...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

MadMax S

Νεοφερμένος

Ο Mιχαήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 50 μηνύματα.
Δυστυχώς στην Ελλαδα, η νοοτροπια που πολλοι "κουβαλαν" ειναι η νοοτροπια του "κλεψι-κλεψι, φαει-φαει, σαβουρώσει-σαβουρώσει"...αλλά δεν θα μεινω σε αυτο.

Το σκαδιναβικό σύστημα το έχω μελετήσει πολλακις, καθώς ενδιαφερομουν ( και τώρα, αλλα με την οικονομική κριση, "πουυυυυ καιρος για έρωτες;") να φύγω με το καλο και να σπουδάσω-μεινω στη Σουηδια.
Πλήν των δικών μου πληροφοριών, ειχα και την πληροφόρηση και προσωπικη εμπειρια των 2 ξαδερφιών μου και του θείου μου, που ο μεν θειος σπουδασε οικονομικά και οι ξαδέρφες σπουδασαν η μια ( μεγαλη) λογοθεραπεια και η μικρή ευρωπαικές ανθρωπιστικές επιστημες ( αν θυμαμαι καλα). Σας πληροφορώ πως και ο θειος μου ώς τοτε μεταναστης δεν πληρωσε σχεδόν τιποτα ( σε σχέση με αυτα που πληρώνουμε εμεις της Α' Λυκειου για φροντηστηρια) και μετεπειτα οι κορες του, απολύτως τιποτα. Μηδεν σουηδικές κορονες για την εκπαιδευση ξόδεψαν. ¨Ολα τους τα παρειχε το κράτος.Ενα κρατος που τη δεκαετια του 30' δεν ηταν τιποτα παραπάνω απο ένα παλατι, μερικές καλύβες και βαλτους... Και κοιταχτε τώρα? Απο βαρβαροι, στους πιο πολιτισμένους.... και εμεις το ακριβώς αναποδο.

Το 54 Λύκειο στο οποιο ειμαι, ( και τυγχαινει να ήταν και ένα απο τα σχολεια της συγκρισης) θεωρειται ένα απο τα καλύτερα δημόσια Λύκεια στην Ελλαδα, και σε εγκαταστάσεις αλλά και σε επιτυχίες σε ΑΕΙ, ΤΕΙ.
(Περιττο να πω πως νομίζα -πριν δώ το βιντεο- πως ειναι εφαμμιλο κολεγιου καθώς ειναι μακράν καλύτερο απο το προηγουμενο που ήμουν το 50ο).
Οταν ειδα το ρεπορτάζ, μου έπεσαν τα μουτρα.... ήθελα να πηδηξω απο το μπαλκόνι στην κυριολεξια...με πιασαν τα κλαματα. Γιατι? γιατι έβλεπα έναν Χανς να έχει μια "κυριλλε" παιδεια, με τα "όλα" της και μετά να έχει ΤΟΝ ελευθερο χρόνο να ασχοληθει με ότι ήθελε, με όποια δραστηριότητα ήθελε, και μετά κοιτουσα εμένα που δεν έχω καθολου ελευθερο χρόνο, χτυπιεμαι με τα φροντηστήρια γιατι μερικοι εκπαιδευτικοι δεν κανουν καλά τη δουλεια τους και γιατι η "μοδα" το επιβάλλει, σπαταλάω άσκοπα χρήματα, κοπο και τα "νιατα" μου καθισμένος πανω απο ένα θρανίο και με την μυωπυα μου να ανεβαινει καθε τρεις και λιγο λόγω του υπερβολικου διαβασματος που ρίχνω για να έχω το άνχος, ΑΝ θα περάσω καπου.....

Ε... ουτε στον εχθρο μου αυτα.... ουτε στον εχθρό μου..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top