Η αξία του φοιτητή δεν φαίνεται από την επίδοσή του στις εισαγωγικές εξετάσεις. Σιγά το κατόρθωμα, να μπεις σε μια σχολή.
Η αξία του αποφοίτου κρίνεται από την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τις σπουδές του σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το ότι είμαστε μια χώρα που δεχόμαστε ότι έχει την ίδια αξία ένα πτυχίο που αποκτήθηκε σε 20 χρόνια με βαθμό 5 με ένα πτυχίο που αποκτήθηκε σε 4 ή 5 χρόνια με βαθμό 8, απλά αποδεικνύει ότι είμαστε μια χώρα μετριότητας.
Ουσιαστικά η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα. Η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει. Από αυτή την άποψη, το ελληνικό πτυχίο είναι ένα χαρτί για να το έχεις. Ας το έχουν μερικοί ακόμα, και λοιπόν? Αυτοί που ενδιαφέρονται σοβαρά να κάνουν καριέρα στον τομέα τους, θα τελειώσουν το προπτυχιακό όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό και θα πάνε εξωτερικό για μεταπτυχιακά. Το πιθανότερο είναι να μείνουν εκεί. Οι υπόλοιποι είτε έχουν είτε δεν έχουν χαρτί, είτε το πήραν σε ν+2 χρόνια είτε σε τρεις δεκαετίες, το ίδιο κάνει. Τζάμπα διαφωνούμε...
Το θέμα δεν είναι οικονομικό (αν κοστίζουν ή όχι οι αιώνιοι φοιτητές). Είναι θέμα ποιότητας (αν θέλουμε αυστηρά κριτήρια ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όχι). Από τη στιγμή που δεν μας ενδιαφέρει η υψηλή ποιότητα, δεν χρειάζεται να εμποδίσουμε και την κουτσή Μαρία να σπουδάσει και να ικανοποιήσει το όνειρο ζωής (του μπαμπά της) να πάρει ένα πτυχίο και μάλιστα χωρίς να ξοδευτεί, χωρίς να αλλάξει τόπο διαμονής, χωρίς να ζοριστεί, χωρίς να προσπαθήσει, χωρίς να κάνει κάποια αλλαγή στη ζωή της. Το πτυχίο είναι κάτι σαν χόμπυ - ασχολήσαι αν και όποτε μπορείς και μόνο εφόσον οι σπουδές σου δεν εμποδίζουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου. Μια χαρά.
Συμφωνώ, ο καλός φοιτητής δεν κρίνεται από τις πανελλήνιες. Ο καλός μαθητής κρίνεται, το οποίο είναι κάτι διαφορετικό συνήθως. Αλλά το να αφήσεις τα πανεπιστήμια ελεύθερα για να γίνει το ξεσκαρτάρισμα εντός, ούτε εφικτό είναι, ούτε λογικό, ούε αποδοτικό. Οι πανελλήνιες εδώ είναι η καλύτερη μέση λύση που μπορεί να προκύψει.
Για την ελληνική τριτοβάθμια δε μπορώ να κρίνω γιατί δεν έχω πάει εξωτερικό. Αλλά ξέρω πολλούς που το έχουν κάνει και δεν έχω ακούσει τόσο άσχημα λόγια. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν τέλειωσαν στα <ν+2, κι όμως τώρα είναι σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η διαφορά από το πτυχίο με 5 και το πτυχίο με 8 είναι χαοτική, καμία σχέση με το χρόνο φοίτησης ωστόσο. Και προσωπικά δε ξέρω κάποιον αιώνιο που να έκανε 20 χρόνια να τελειώσει. Το δραματοποιείς πολύ. Εκτός κι αν μετράμε και τα χρόνια αδράνειας ξέρω γω, που πάλι τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Αν και για να τα λέμε όλα συνήθως όταν συγκρίνουμε με αριθμούς ν έως ν+3 ή ν+4 αυτοί που το τραβάνε τόσο μπορεί να είναι επειδή κοιτούν να βγάζουν βαθμούς, ή να βγάζουν δουλειά. Δεν είναι απόλυτο, αλλά μέσα σε αυτούς υπάρχει και αυτό το υποσύνολο. όπως αντίστοιχα ανάμεσα σε αυτούς που τελειώνουν νωρίς υπάρχουν και τα 5αράκια άρπα κόλα όπως αναφέρεις. Θέλω να πω, ο χρόνος φοίτησης δεν πάει αναλογικά με το βαθμό πτυχίου, είναι 2 διαφορετικά πράγματα.
Κατά τα άλλα κανένα πτυχίο δεν έχει την ίδια αξία. Αλλά αυτό θα το κρίνει ο εργοδότης, ή αντίστοιχα ο υπεύθυνος του πανεπιστημίου που θα πας για μετέπειτα σπουδές. Στον τομέα μου για παράδειγμα, που είναι η πληροφορική δεν τον ενδιαφέρει τον άλλον αν τέλειωσες και σε 10 χρόνια ακόμα, αρκεί να του δειξεις πως μέσα σε αυτά τα χρόνια έκανες κάτι χρήσιμο. Δεν είναι χαζός ο απέναντι, ξέρει με τι έχει να κάνει.
Και είναι στρουθοκαμηλισμός το να θεωρούμε πως οι αιώνιοι είναι αυτοί που υποβαθμίζουν την αξία του πτυχίου όταν μπορεί να τελειώσει κάποιος στα ν χρόνια με αντιγραφές και μαθήματα-φούσκες. Εδώ σε πολλές σχολές τα περισσότερα μαθήματα δεν έχουν καν δουλειά μες στο εξάμηνο, στρώνεσαι από 5 μέρες για κάθε εξέταση, παίρνεις σημειώσεις παλιά θέματα και πας και γράφεις. Επίπεδο ε; Που κι εδώ φυσικά το πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί καθώς αν πας για ένα μεταπτυχιακό όταν ο υπεύθυνος μπορεί μια χαρά να καταλάβει αν ξέρεις πράγματα, ή κοροϊδεύεις κόσμο. Ε το ίδιο ισχύει και με το χρόνο φοίτησης.