Στρατιωτική θητεία πριν το Πανεπιστήμιο

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,342 μηνύματα.
1)Εγώ, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Το ότι ο ΕΠ.ΟΠ μπορεί να το λέει από άποψη δυναμικότητας στρατοπέδου κι εσύ να το λες από άποψη (δικής σου) ηθικής, δεν αναιρεί το γεγονός ότι εκφέρετε την ίδια απολύτως άποψη.

2)Κι εγώ τσατιζομαι που έχω φτάσει εδώ που βρίσκομαι χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από το οικογενειακό μου περιβάλλον, αλλά δεν θα λασπολογησω τον συμμαθητή μου που "έτυχε" να γεννηθεί σε οικογένεια που έχει τη δική της επιχείρηση. Όπως είπα, όλοι κρινομαστε εκ του αποτελέσματος (εν προκειμένω να είμαστε σωστοί στη δουλειά μας) και όχι από το πώς φτάσαμε μέχρι εκεί. Έτσι λειτουργεί η αγορά, έτσι λειτουργεί ο κόσμος, έτσι λειτουργεί το κράτος.

3)Το γεγονός ότι δεν είμαστε 1 μέσα 10 έξω στον στρατό δεν οφείλεται στο ότι κάποιοι (ελάχιστοι) βγαίνουν Ι5, αλλά στο ότι υπάρχει ελευθερία σε όσους πήραν αναβολή να την διακόψουν και να μπουν όποτε γουστάρουν. Αυτό φάνηκε στον υπέρτατο βαθμό πέρυσι, που στον στρατό ξηράς ανακοινώθηκαν μόνο 4 ΕΣΣΟ για το 2019. Οι 3 πρώτες ΕΣΣΟ (Φεβρουάριος, Μάιος, Ιούλιος) ήταν κουτσες, ενώ η Δ' ΕΣΣΟ έσπασε όλα τα ρεκόρ με περίπου 30.000 νεοσύλλεκτους, που ο στρατός δεν είχε ούτε ρούχα να τους δώσει...
Αν ήθελε το ελληνικό κράτος να γίνονται κομπλέ οι υπηρεσίες στον στρατό, χωρίς να υπάρχουν (πολλά) κενά, τότε θα θεσπιζε υποχρεωτική στράτευση στα 18 και ισομερή κατανομή των νεοσυλλέκτων στις ΕΣΣΟ, ώστε να αποφεύγεται αυτό το μπαχαλο με τις καλοκαιρινές ΕΣΣΟ να είναι κουτσουρεμενες και τις φθινοπωρινές να είναι γεμάτες. Αυτό άλλωστε είναι και πάγιο αίτημα του Γενικού Επιτελείου...

4)Το ότι έκαναν το "καθήκον" τους, επειδή απλά περίμεναν τις μέρες να περάσουν, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτεροι από αυτούς που πήραν Ι5. Αυτοί που παίρνουν Ι5 δεν έχουν καμία διαφορά, όσον αφορά την ηθική τους, από αυτούς που παίρνουν αναβολές, αυτούς που σηκώνονται και φεύγουν στο εξωτερικό και αυτούς που στρατεύονται, αλλά δεν πατάνε ποτέ στο στρατόπεδο.
1)Κι επειδή εκφέρουμε την ίδια άποψη είμαστε το ίδιο;
Γιατί αυτό είπες προηγουμένως αν δεν το κατάλαβες...

2)Με λίγα λόγια "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"...καλή τύχη!:rolleyes:

3)Πρώτα απ' όλα δεν είναι τόσο "ελάχιστοι" όσο νομίζεις...δε διαφωνώ στο ότι το κύριο μερίδιο ευθύνης πέφτει στο κράτος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα τα φορτώνουμε όλα εκεί για να βγάζουμε όλα αυτά τα τυπάκια "οκ" και να περνάει η πράξη τους στο ντούκου!;)

4)Από ηθικής κ.λπ. πλευράς ναι, είναι καλύτεροι (όσον αφορά αυτή την πτυχή τουλάχιστον)...
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,877 μηνύματα.
Είναι πολύ μεγαλύτερος μάγκας και ντόμπρος όποιος λέει περήφανα ότι πήρε Ι5, μέσα σε αυτή την κοινωνία.
Ο πιο μεγάλος είναι όμως αυτός που το κρύβει κάνοντας το κομμάτι του και δουλεύει ψιλό γαζί τους υπόλοιπους χωρίς να τον νοιάζει.
Ο ίδιος στην αρχαιότητα θα κρυβόταν στη μάχη, θα έσωζε τη ζωή του αρχικά και ίσως απολάμβανε τις γυναίκες των νεκρών συντρόφων του αν τα φερναν έτσι οι συνθήκες. Γενικά δεν υπάρχει κάτι πιο χαζό να θυσιάζεις τη ζωή σου (κυριολεκτικά, μεταφορικά) για συμφέροντα άλλων.
Τον χρόνο σου δεν στον αποζημιώνει τίποτα (εκτός από πάρα πολλά λ7 ή γνώση, αλλά κι αυτό παίζεται).
 

Libertus

Συντονιστής

Ο Libertus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 10,233 μηνύματα.
Δεν θεωρώ ηθικό το να πάρει κάποιος μαϊμού Ι5, γιατί μου θυμίζει την κλασική ελληνική λαμογιά του να επωφεληθώ εγώ εις βάρος του συνόλου. Όποιος το παίρνει καλύτερα να μην το λέει καθόλου παραέξω. Από την άλλη πόσο ηθικό είναι να σε εξαναγκάζει το κράτος σε 9μηνη θητεία και πώς συνάδει αυτό με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία;

Όσο μικρότερος κάνεις τη θητεία, τόσο το καλύτερο. Θεματοθέτη κάνεις την καλύτερη επιλογή που πας τώρα. Όταν οι άλλοι θα ψάχνουν για μεταπτυχιακά/δουλειά και θα έχουν τον στρατό πάνω από το κεφάλι τους, εσύ θα είσαι άρχοντας. Επίσης όταν είσαι πιο μικρός δέχεσαι ευκολότερα να σου επιβάλλεται κάποιος και γενικά αυτό που συμβαίνει.

Η θητεία είναι όντως χάσιμο χρόνου, αν και όχι τόσο απόλυτα όσο λέγεται συνήθως. Το πρώτο δίμηνο της εκπαίδευσης έχει ένα ενδιαφέρον, κάνεις πράγματα που ποτέ δεν θα έκανες και μαθαίνεις να χειρίζεσαι όπλο. Ακόμα βλέπεις τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα στρατόπεδο, την οργάνωση που (δεν) υπάρχει και παθαίνεις σοκ όταν αντιλαμβάνεσαι την ακραία δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των στελεχών που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την φοβερή οργάνωση που προσπαθούν να σου περάσουν ότι έχει ο στρατός. Μπορεί να κάνεις φίλους, τις εκδρομούλες σου, να γνωρίσεις καλά άτομα του τόπου όπου θα είσαι (νοτ). Μετά το 2μηνο ξεκινάει η σαπίλα, κάνεις κάθε μέρα τα ίδια πράγματα (αγγαρείες& υπηρεσίες) και δεν υπάρχει πλέον τίποτα παραγωγικό ή ενδιαφέρον. Στο 5μηνο οι περισσότεροι πάνε στον τόπο τους. Τα αρνητικά υπερκαλύπτουν τα θετικά: χάσιμο χρόνου, ύπνου, χρημάτων και λογικής σε ό,τι κάνεις. Το ΔΕΑ που αναφέρθηκε μου ακούγεται καλό στη θεωρία, γιατί και μόνο που πληρώνεσαι και δεν κάνεις τις υπηρεσίες των φαντάρων κάνει τη θητεία 10 φορές πιο παραγωγική. Στην πράξη δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Νομίζω ότι η όλη ιδέα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είναι τελείως παρωχημένη και απλά εδώ έχουμε αργήσει να το καταλάβουμε ακόμα. Αρχικά,
  • πετάς ένα 9μηνο - πλην εξαιρέσεων - από τη ζωή σου για να [συμπληρώστε ό,τι θέλετε εδώ...],
  • χάνεις λεφτά, μιας και προφανώς δεν καλύπτονται με ουσιαστικό τρόπο βασικές ανάγκες,
  • χάνεις το όποιο momentum ενδέχεται να είχες σε εργασιακά/σπουδές, ειδικά αν πας πολύ αργά - οπότε, φίλε θεματοθέτη, αφού θες να πας, καλά κάνεις και πας τώρα.
Επίσης, το ελληνικό δημόσιο φροντίζει να δίνει μία άθλια και τιμωρητική εναλλακτική σε όσα άτομα αρνούνται πλήρως την ιδέα της στράτευσης και όλον αυτόν τον μιλιταρισμό. Για την ακρίβεια, όσοι υποχρεούνται 9μηνης θητείας και είναι αντιρρησίες συνείδησης, καλούνται να υπηρετήσουν 15 μήνες σε κάποια δημόσια υπηρεσία με τους εξής εκδικητικούς όρους:
  • Η υπηρεσία πρέπει να μη βρίσκεται σε τόπο γέννησης ή κατοικίας.
  • Η υπηρεσία υποχρεούται να παρέχει σίτιση (3 γεύματα/ημέρα) και στέγαση ή, σε περίπτωση αδυναμίας εξασφάλισης αυτών (9/10 περιπτώσεις) να δίνει μηνιαίως ένα σχετικό επίδομα που καθορίζεται με υπουργική απόφαση και είναι από το 2005 στα 223,53€ - κάτω και από το επίδομα ανεργίας.
  • Ο υπηρετών διατηρεί το δικαίωμα στην απεργία αλλά, για κάθε ημέρα απεργίας προστίθεται μία ημέρα στη «θητεία» του - αυτό παλιά δεν ίσχυε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται οι «εναλλακτικοί» ως απεργοσπάστες.
  • Για όλα τα διαδικαστικά με την υπηρεσία κ.λπ. - π.χ. αναφορά ανωτέρου για κάποιο παράπτωμα - ο υπηρετών εξετάζεται από στρατοδικείο και όχι από πολιτικό δικαστήριο, καίτοι υπηρετεί σε υπηρεσία που δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του στρατού.
  • Μέρος της διαδικασίας έγκρισης της εναλλακτικής θητείας είναι και η εξέταση από ειδική επιτροπή σε σχέση με τις αντιρρήσεις του αντιρρησία απέναντι στον στρατό - ότι η έγγραφη κατάθεση των πιστεύω δεν αρκεί και χρειάζεται και η «εξέταση» από επιτροπή. Να σημειωθεί ότι αυτή η εξέταση γίνεται μόνον σε όσα άτομα έχουν δηλώσει ιδεολογικά αντιφρονούντες και όχι θρησκευτικά - π.χ. Ιεχωβάδες.
  • Περίπου οι μισοί ιδεολογικά αντιφρονούντες απορρίπτονται από την επιτροπή κάθε χρόνο - for the record, υπάρχει η δυνατότητα άσκησης έφεσης ή καταφυγής στο ΣτΕ.
Όταν λοιπόν οι εναλλακτικές που σου παρουσιάζει το ελληνικό δημόσιο είναι η θητεία στον στρατό και, αν διαφωνείς με αυτό, η τιμωρία της εναλλακτική θητείας - για την οποία, να σημειωθεί, έχουμε δεχθεί κριτική από ΕΕ, Διεθνή Αμνηστία κ.λπ. - δε μου φαίνεται καθόλου παράλογο που κάποια - ελάχιστα κάθε χρόνο - άτομα επιλέγουν το μαϊμού Ι5. Και κανένα κομμάτι ανηθικότητας δε βρίσκω στον άξονα «και οι άλλοι που πήγανε χαζοί είναι;», διότι, αν κάποιος που υπηρέτησε την «μαμά-πατρίδα» νιώθει χαζός που κάποιος άλλος δεν το έκανε μάλλον πρέπει να το ψάξει με τον εαυτό του και το πόσο στέρεες είναι οι θέσεις του μέσα του.

Το μόνο στοιχείο ανηθικότητας που βρίσκω με το μαϊμού Ι5 είναι η ανηθικότητα απέναντι στα άτομα που όντως έχουν κάποια σοβαρή διαταραχή - είτε σωματική είτε, κυρίως, ψυχολογική - καθώς δείχνει ξεκάθαρα πόσο η ελληνική κοινωνία δεν παίρνει και πολύ χαμπάρι από αυτά τα ζητήματα.
 

aggelosst9

Νεοφερμένος

Ο aggelosst9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Ο.Π.Α. (Αθήνα). Έχει γράψει 115 μηνύματα.
Παιδιά αν μπω στρατό τον Αύγουστο και βγω Φεβρουάριο χάνω και το 2ο εξάμηνο; Κατά 99% θα είμαι Οικονομικό ΟΠΑ όπου σχεδόν όλα τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου είναι συνέχεια του 1ου. Τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου γίνονται μόνο το φθινόπωρο σωστά;
 

Guest 699855

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Παιδιά αν μπω στρατό τον Αύγουστο και βγω Φεβρουάριο χάνω και το 2ο εξάμηνο; Κατά 99% θα είμαι Οικονομικό ΟΠΑ όπου σχεδόν όλα τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου είναι συνέχεια του 1ου. Τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου γίνονται μόνο το φθινόπωρο σωστά;

΄Εχουμε πει εδώ τι πρέπει να κάνεις και θα ξεκινήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 κανονικά το Α΄εξάμηνο χωρίς προβλήματα.
 

aggelosst9

Νεοφερμένος

Ο aggelosst9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Ο.Π.Α. (Αθήνα). Έχει γράψει 115 μηνύματα.
Ναι το διάβασα αυτό απλά λέω αν κάνω αναβολή σπουδών μόνο για 1 εξάμηνο τί γίνεται. Γιατί στο πρόγραμμα σπουδών βλέπω ότι μόνο 2 μαθήματα μπορώ να περάσω στο εαρινό (αφού δεν συνδέονται με τα προηγούμενα) Άρα μάλλον καλύτερα να ξεκινήσω του χρόνου το φθινόπωρο, σωστά;;
 

Guest 699855

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ναι το διάβασα αυτό απλά λέω αν κάνω αναβολή σπουδών μόνο για 1 εξάμηνο τί γίνεται. Γιατί στο πρόγραμμα σπουδών βλέπω ότι μόνο 2 μαθήματα μπορώ να περάσω στο εαρινό (αφού δεν συνδέονται με τα προηγούμενα) Άρα μάλλον καλύτερα να ξεκινήσω του χρόνου το φθινόπωρο, σωστά;;

Ναι! Είναι σίγουρα προτιμότερο να ξεκινήσεις από την αρχή του χρόνου το φθινόπωρο!
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Ναι το διάβασα αυτό απλά λέω αν κάνω αναβολή σπουδών μόνο για 1 εξάμηνο τί γίνεται. Γιατί στο πρόγραμμα σπουδών βλέπω ότι μόνο 2 μαθήματα μπορώ να περάσω στο εαρινό (αφού δεν συνδέονται με τα προηγούμενα) Άρα μάλλον καλύτερα να ξεκινήσω του χρόνου το φθινόπωρο, σωστά;;
Καλημέρα Άγγελε,
Προσωπικά πιστεύω καλύτερα να αρχίσεις κανονικά το Σεπτέμβρη του 2021, μιας και τς μαθήματα που αναφέρεις 2 δεν είναι κάτι καταλυτικό ως προς την έκβαση των σπουδών σου, σε συνδυασμό με το ότι αν αρχίσεις του χρόνου θα μπεις πιο ομαλά στο κλίμα του πανεπιστημιου.
 

aggelosst9

Νεοφερμένος

Ο aggelosst9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Ο.Π.Α. (Αθήνα). Έχει γράψει 115 μηνύματα.
Παίδες καλημέρα, τελικά περασα στο οικονομικό της ΑΣΟΕΕ όπως σχεδίαζα κι αυτή τη στιγμη εκτιω τη θητεία μου. Διάβασα πως για τις εγγραφές απαιτείται και φωτοαντιγραφο της αστυνομικής μου ταυτότητας. Προφανώς εγώ αυτή τη στιγμή έχω μόνο την στρατιωτική ταυτότητα, λέτε να υπάρχει κάποιο προβλημα; Σχεδιάζω να κάνω εξουσιοδότηση στην μητέρα μου γιατί δεν νομίζω να μπορέσω να κατέβω εντός προθεσμίας.

Αργότερα θα επικοινωνήσω και με την γραμματεία, απλα ρωτάω για να έχω μια ιδέα. :)
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Παίδες καλημέρα, τελικά περασα στο οικονομικό της ΑΣΟΕΕ όπως σχεδίαζα κι αυτή τη στιγμη εκτιω τη θητεία μου. Διάβασα πως για τις εγγραφές απαιτείται και φωτοαντιγραφο της αστυνομικής μου ταυτότητας. Προφανώς εγώ αυτή τη στιγμή έχω μόνο την στρατιωτική ταυτότητα, λέτε να υπάρχει κάποιο προβλημα; Σχεδιάζω να κάνω εξουσιοδότηση στην μητέρα μου γιατί δεν νομίζω να μπορέσω να κατέβω εντός προθεσμίας.

Αργότερα θα επικοινωνήσω και με την γραμματεία, απλα ρωτάω για να έχω μια ιδέα. :)

Αρχικά, συγχαρητήρια!

Τώρα, για το θέμα της ταυτότητας, η στρατιωτική ταυτότητα υποκαθιστά την αστυνομική σου όσο υπηρετείς τον στρατό, εξ όσων ξέρω, οπότε δε νομίζω να υπάρξει κάποιο θέμα. Ίσως απλά, όταν με το καλό απολυθείς, να χρειαστεί να κάνεις μια επικαιροποίηση των στοιχείων σου στη γραμματεία του τμήματος - όπως κάνουμε, π.χ., όταν μας κλέβουν την ταυτότητα κ.λπ..
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top