Σπουδές στην Ιταλία

dimlam

Νεοφερμένος

Η dimlam αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Χαιρετώ την κοινότητα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Αν και υπήρξα επιμελής όλα τα χρόνια της σχολικής μου πορείας με βαθμούς άριστους δεν κατάφερα, λόγω ενος τυχαιου γεγονοτος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, να συγκεντρώσω τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή μου σε καποιο τμήμα ιατρικής ή παρεμφερές (φαρμακευτική).


Σκέφτηκα να ξαναδωσω αν και έχοντας προσπαθήσει παρά πολύ δεν ξέρω αν έχω τα κατάλληλα ψυχικά αποθέματα.


Σκέφτηκα έτσι να σπουδάσω Ιατρική στη Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια. Έχει κανένας επίγνωση πάνω στα θετικά και τα αρνητικά του να σπουδάζεις στην Ιταλία; Η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη!!
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,998 μηνύματα.
Χαιρετώ την κοινότητα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Αν και υπήρξα επιμελής όλα τα χρόνια της σχολικής μου πορείας με βαθμούς άριστους δεν κατάφερα, λόγω ενος τυχαιου γεγονοτος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, να συγκεντρώσω τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή μου σε καποιο τμήμα ιατρικής ή παρεμφερές (φαρμακευτική).


Σκέφτηκα να ξαναδωσω αν και έχοντας προσπαθήσει παρά πολύ δεν ξέρω αν έχω τα κατάλληλα ψυχικά αποθέματα.


Σκέφτηκα έτσι να σπουδάσω Ιατρική στη Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια. Έχει κανένας επίγνωση πάνω στα θετικά και τα αρνητικά του να σπουδάζεις στην Ιταλία; Η βοήθεια σας θα ήταν πολύτιμη!!Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα ήθελα να πίνω καφέ. Καλώς όρισες. Νομίζω ότι η ευκαιρία να σπουδάσεις σε ένα ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τόσο παλιό, είναι ένα φύλλο τράπουλας που θέλει προσοχή. Αν εκμεταλλευτείς την ευκαιρία σε ακαδημαϊκή γνώση θα βγεις κερδισμένος. Μόνο και μόνο ότι θα "δραπετεύσεις" από την μιζέρια της μνημονιακής Ελλάδας είναι σημαντικό. Σκέψου να ξεκινάς την ημέρα σου με μια τέτοια εικόνα:

 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14,771 μηνύματα.
Ταη Ιταλία εχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες χώρες. Οι εξετάσεις ειναι πολυ απαιτητικές και τις περισσότερες φορές ειναι προφορικές. Αν θα πας σε αγγλόφωνο προτίμησε κάποιο άλλο αν πας σε ιταλοφωνο πήγαινε με 1000.

Το,πρόβλημα ειναι οτι για κάποιο ρόλο δε βρίσκεις εύκολα ειδικότητα εκεί ...

@npb τα πανεπιστήμια στο εξωτερικο είναι ιδιωτικά ή η ημιδιωτικα στοχεύουν στην έξωτερικη εικόνα για να πάρουν πελάτες δε σημαίνει όμως ότι είναι πιο ποιοτικά από τα ελληνικά
 
Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,998 μηνύματα.
Tι ακριβώς ορίζουμε ως ποιότητα focko; Σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα η διαδικασία σπουδών είναι μια απλή γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου όπου συμβαίνουν τα εξής παράδοξα:

  • δεν εξετάζεται ο στόχος του μαθήματος

  • η ύλη δεν έχει κάποια συνοχή (ύλη αχταρμάς) - συνήθως τα θέματα εξέτασης δεν αντιστοιχούν καθώς δεν υπάρχει αξιολόγηση του διδάσκοντα που έχει την αποκλειστική ευθύνη (κάτι σαν ιδιοκτησία του μαθήματος μέχρι να πεθάνει! παγκόσμια πρωτοτυπία)

  • δεν εξετάζονται ασκήσεις ανά βδομάδα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό: σε ξένα Πανεπιστήμια το φροντιστηριακό μέρος του μαθήματος ακόμη και σε θεωρητικές ενότητες είναι ξεχωριστά διδασκόμενο και εξεταζόμενο με διάφορους τύπους εξέτασης - οπότε οι φοιτητές στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεπαρκείς ως προς την κατανόηση του μαθήματος που διδάχθηκαν καθώς δεν συμμετείχαν με κάποιον τρόπο στην διαδικασία μάθησης

  • δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το φοιτητικό ακροατήριο ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, οι περισσότεροι φοιτητές τσεκάρουν φωτογραφίες αντί να παρακολουθούν τον πίνακα

  • σε πολλά Τμήματα δεν υπάρχουν...ρολά για διαφάνειες και χρήση προτζέκτορα. Υπάρχουν καθηγητές που αγνοούν την ηλεκτρονική τάξη (πλατφόρμες e-class) και οι σημειώσεις παραδοσιακά είναι ίδιες για 30 χρόνια! και σε κάποιο φωτοτυπείο. Πράγματα άγνωστα / αδιανόητα για ξένο Πανεπιστήμιο.Οπότε και στο χειρότερο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να πάμε (που είναι κάπως αντιφατικό) θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο Ελληνικό. Επίσης τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εκτός Αθήνας παρουσιάζουν τεράστια ανομοιομορφία με διαβάθμιση προς το χειρότερο λόγω ανεπάρκειας (χρηματοδότησης, τοπικής κομματίλας, κατεστημένα κοινωνίας-κομματαρχών και καθηγητών Πανεπιστημίου, φοιτητές-καμικάζι με εικονικά ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, κλπ). Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μεγέθους Μπολόνια που έχει ιδρυθεί το 1088 δεν είναι λιγότερο ποιοτικά γιατί όσο να 'ναι συνέβαλαν στον Ευρωπαϊκό διαφωτισμό και στην εξέλιξη της παιδείας την εποχή που ο Ελληνικός κόσμος έλυνε τις διαφορές του στον τοπικό Καδή του Οθωμανικού κράτους.


Τα μεγάλα Ιταλικά ή Γερμανικά ή Αυστριακά Πανεπιστήμια είναι δημόσια (πλήρης συμμετοχής του κράτους) και συναγωνίζονται τα ιδιωτικά σε καλύτερη εξωτερική εικόνα και πρωτότυπη έρευνα. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια των χωρών αυτών έχουν συνήθως περιορισμένο εύρος επιστημονικών αντικειμένων και είναι μικρής δυναμικής. Τα δημόσια Πανεπιστήμια των Ευρωπαϊκών χωρών απέχουν πολύ από την 500-χρόνια πίσω νοοτροπία του δημοσίου όπως την ορίζουμε στην Ελλάδα. Γι' αυτό συνέλληνες, όταν βλέπετε κάποιο καλό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με ωραία εικόνα, μην βιάζεστε να το βαπτίζετε ιδιωτικό για να καλύψετε την ασχήμια του δημοσίου...Ελληνικού.
 
Τελευταία επεξεργασία:

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14,771 μηνύματα.
Θεωρώ ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι κατω του μετρίου και χειρότερα από τα Ευρωπαικά, τα Ασιάτικα, τα Αφρικάνικα. Πριν 30 χρονια όμως ήταν εξαιρετικά. Πιστεύω ότι θα γίνει ιδωτικοποίηση τους και θα πάνε μπροστά σε λίγα χρόνια.

Η μονιμότητα των καθηγητών είναι αυτό που οδήγησε τα Πανεπιστήμια τα ελληνικά στην παρακμή.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,998 μηνύματα.
Focko, ξαναλέω ότι η ποιότητα δεν αλλάζει αν πάμε να μετατρέψουμε τις χαμοκέλες με τον ξεφτισμένο σοβά και τις χαλασμένες πινακίδες (Τμήμα αθηματικό αντί Τμήμα Μαθηματικών) και τους δημόσιους υπαλλήλους-γραφειοκράτες καθηγητές Πανεπιστημίου σε ιδιωτικά. Η ιδιωτικοποίηση δεν θα προσφέρει καλύτερες σπουδές εφόσον η νοοτροπία των συμμετεχόντων είναι προ 500-ετών σε σχέση με την εποχή τους. Το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν αν κάποτε γινόταν σοβαρή συζήτηση χωρίς ταμπού και σκοπιμότητες για την δυσκαμψία των Ελληνικών ΔΗΜΟΣΙΩΝ Πανεπιστημίων και πως αυτή μπορεί να λυθεί. Το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας της "φτωχής" Πολωνίας είναι σαν μουσείο και το επίπεδο μαθηματικών που έχω δει είναι ισοδύναμο της Γερμανίας ή Αγγλίας και όχι Ελλάδας! Τι φταίει γι' αυτό; Το Πανεπιστήμιο όμως είναι δημόσιο...τζιζ κακιά λέξη.Δεν συμφωνώ με την τρέχουσα άποψη του τύπου υπερ της ΝΔ για την άμεση ιδιωτικοποίηση των δημοσίων Πανεπιστημίων καθώς δεν προτείνεται κάποια διόρθωση των δημοσίων σε καλύτερα. Ο στόχος είναι η μάζωξη ψήφων και ο διορισμός "καθηγητών" (κομματόσκυλων του νέου πολιτικού συστήματος) στα νέα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πάγια παλαιοελληνική νοοτροπία από Οθωμανικής περιόδου. Ντροπή...
 
Τελευταία επεξεργασία:

mariannaprl

Νεοφερμένος

Η mariannaprl αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Χημείας Κρήτης (Ηράκλειο) και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 48 μηνύματα.
Παιδια ειπα να γραψω μερικα πραγματα (ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΤΕΒΑΤΟ ΣΟΡΡΥ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΕΛΙΚΑ) πανω στις σπουδες στην Ιατρικη/οδοντιατρικη/φαρμακευτικη στην Ιταλια σε αγγλοφωνα πανεπιστημια(βασικα ιταλικα κανονικα δημοσια ειναι απλα προσφερουν μερικα courses στα αγγλικα) διοτι αυτο καθομαι και ψαχνω τις τελευταιες μερες μετα τα αποτελεσματα των πανελληνιων (που δεν περναω στη σχολη που ηθελα) και ειπα να γραψω μερικα πραγματα για οποιον ενδιαφερεται. Εχω επικοινωνησει και με 2-3 ατομα που εχουν κανει ακριβως την ιδια διαδικασια και εχουν περασει εκει ή εχουν τελειωσει τις σπουδες τους εκει αρα γενικα αυτα που θα γραψω ειναι επιβεβαιωμενα ωστοσο σε καθε περιπτωση καντε και δικη σας ερευνα αμα ενδιαφερεστε για κατι τετοιο γιατι δεν ξερω τι τυχον αλλαγες μπορει να γινονται καθε χρονο. Θα σας προτεινα αμα ονειρο σας ειναι να περασετε σε καποια απο τις παραπανω σχολες (ή και αλλες απλα προσωπικα μονο για αυτες εχω ψαξει που ο τροπος εισαγωγης σε αυτες ειναι ιδιος) εκτος απο το να ξαναπροσπαθησετε μεσω πανελληνιων (που εγω δεν προκειται να ξαναδωσω εχω ηδη δωσει 3 φορες) μπορειτε να εχετε και αυτο σαν δευτερη λυση. Υπαρχουν πολλα γραφεια που μπορουν να σας πληροφορησουν αναλυτικοτερα και να σας προετοιμασουν πχ eurostudies που ειναι το πιο γνωστο και εχει γενικα τις περισσοτερες επιτυχιες αν και δεν ειναι 100% απαραιτητο.

Προς το παρον εγω να πω μερικα πραγματα οσα θυμαμαι τελος παντων:

-Αρχικα ας αναφερθω στο οικονομικο θεμα που απασχολει φανταζομαι τους περισσοτερους. Η Ιταλια δεν εχει καμια σχεση με τις υπολοιπες χωρες που εχω ψαξει για αντιστοιχες σχολες. Τα διδακτρα των πανεπιστημιων κυμαινονται απο 0-4000 ευρω για τα δημοσια και περιπου 10-20 χιλιαδες τα ιδιωτικα αλλα για τα ιδιωτικα δεν ξερω τιποτα, μονο το οτι θελουν ξεχωριστες εξετασεις και προσωπικα δεν με ενδιαφερουν πολυ λογω του τεραστιιου ποσου.

Τα διδακτρα στα δημοσια ομως υπολογιζονται με βαση το οικογενειακο σου εισοδημα. Ειναι διαφορετικο για καθε πανεπιστημιο αλλα τα περισσοτερα θα σε βαλουν να πληρωσεις τα ακριβοτερα διδακτρα μονο αν εχεις εισοδημα πανω απο 80 χιλιαρικα(που τοτε ρε μαν νταξ δεν νομιζω να χεις και μεγαλο θεμα για ενα 3-4χιλιαρο το χρονο). Για εισοδηματα κατω των 10000 συνηθως πληρωνεις απο 500 ευρω και κατω και σε πολλα δεν πληρωνεις και τιποτα. Το μονο κακο ειναι οτι δεν παιρνεις δωρεαν τα βιβλια οπως εδω αλλα αμα δεν θες να τα αγορασεις καινουργια μπορεις ανετα να βρεις μεταχειρισμενα ή να τα δανειστεις απο την βιβλιοθηκη του πανεπιστημιου που θα μπεις που γενικα εχουν εκει πολλα εξτρα απο παλιους μαθητες.

Τωρα ενοικια κλπ ειναι ξεκαθαρα αναλογα την πολη που θα μπεις, στο Μιλανο πχ εχει κατι απαγορευτικες τιμες απο 700 μεχρι και 1000 αλλα μετα οσο απομακρυνεσαι τοσο πιο φτηνα πανε και σε μερικες περιοχες φτανουν και αντιστοιχα της ελλαδας. Βεβαια η ζωη ειναι λιγο πιο ακριβη απο εδω αλλα οχι σε τραγικα επιπεδα και μαλιστα στα περισσοτερα πανεπιστημια τρως φουλ γευμα με 3 ευρω. Εστιες μερικα πανεπιστημια εχουν αλλα δεν το εχω ψαξει ιδιαιτερα. Γενικα αγγλοφωνα εχει στο μιλανο, ρωμη, Παβια, Παντοβα, Μεσσινα, μπαρι, ναπολη, τορινο, μπολονια και σιενα αλλα καθε χρονο γινονται περισσοτερα.

Πανω στο οικονομικο τωρα για να τελειωνω στα επομενα ετη της σχολης αμα εχεις καλους βαθμους μπορεις να διεκδικησεις υποτροφιες που μπορει να φτανουν μεχρι και τα 10 χιλιαρικα ή μπορεις να κανεις καποιες μικροδουλειες (5-10 ωρες τη βδομαδα ή το καλοκαιρι) μεσα στο πανεπιστημιο. Γενικα μην το φοβαστε τοσο πολυ αυτο, λυσεις υπαρχουν αλλα προφανως εξαρταται και απο τα οικονομικα δεδομενα της οικογενειας σας.


-Πως μπαινεις τωρα: καταρχας δεν κοιτανε καθολου πανελληνιες/απολυτηριο. Καλο ειναι να εχεις καποιο πτυχιο αγγλικων αλλα δεν ειναι υποχρεωτικο αφου στην ουσια μεσω της εξετασης που θα δωσεις βλεπουν οτι ξερεις αγγλικα. Λοιπον δινεις καποιες εξετασεις(στα αγγλικα προφανως), τις ΙΜΑΤ για ιατρικη και οδοντ. και καποιες αντιστοιχες λιγο πιο ευκολες για φαρμακευτικες. Η υλη και για τις δυο εξετασεις ειναι η ιδια και σε γενικα πλαισια περιλαμβανονται μεσα σε αυτη η ελληνικη αντιστοιχη υλη Α,Β και Γ Λυκειου σε Βιολογια, χημεια, φυσικη και μαθηματικα. Αλλα μην σας φοβιζει ιδιαιτερα αυτο, δεν ειναι τοσο τρομακτικο οσο ακουγεται και οι ερωτησεις δεν εχουν γενικα "παγιδες", ειναι σχετικα απλες.

Αρχικα η εξεταση αποτελειται απο 60 ερωτηματα πολλαπλης επιλογης τα οποια χωριζονται σε 10 ερωτηματα "λογικης", 12 ερωτηματα "γενικων γνωσεων" και μετα νομιζω 18 ερωτηματα βιολογιας, 12 Χημειας και 8 αναμεικτα φυσικης και μαθηματικων και διαρκει 100 λεπτα.
Τα ερωτηματα λογικης στην ουσια ειναι κατι βλακειουλες φαση κατανοηση κειμενου (2-3 γραμμες κειμενο) στα αγγλικα και συνηθως σε ρωταει κατι της μορφης "ποιο ειναι το συμπερασμα απο το παραπανω αποσπασμα;" και σου δινει 4-5 επιλογες για να διαλεξεις. Το μονο δηλαδη που πρεπει να ξερεις εκει ειναι βασικα αγγλικα(που ενταξει βρε μαν αμα θες να πας να σπουδασεις σε αγγλοφωνο πανεπιστημιο ε λογικα πρεπει να εχεις εστω τις στοιχειωδεις γνωσεις αρα δεν θα αντιμετωπισεις προβλημα)
Οι 12 ερωτησεις γενικων γνωσεων (μεχρι περσι ηταν μονο 2) ειναι ξεκαθαρα κομματι ΟΠΙΣΘΙΟφαρδίας γιατι πραγματικα δεν υπαρχει υλη, ειναι κατι ακυρα μπορει να σε ρωτησουν πχ ποτε εγινε η ταδε επανασταση ή ποιανης χωρας ειναι πρωτευουσα η ταδε. Οι περισσοτεροι δεν τα γραφουν ολα αυτα αρα δεν θα χασεις και τιποτα αμα δεν τα απαντησεις ολα, καλυτερα να προχωρησεις σε αλλα που ξερεις για να σου φτασει ο χρονος.
Τωρα προφανως αυτο που φοβιζει τους περισσοτερους υποψηφιους των επιστημων υγειας ειναι τα μαθηματικα(αν και δεν θα πρεπε αφου μονο 2-3 ερωτησεις μπαινουν συνηθως γιαυτα απ'οτι θυμαμαι) οι οποιες αποτελουνται ειτε απο μια απλη πραξη να βρεις πχ το Χ ειτε απο κατι ισως πιο περιπλοκο οπως κατι κουλα ολοκληρωματα και τετοια που δεν ξερω καν τι ειναι-τωρα εχω αρχισει μαθηματα και γενικα πανω απο ενα 2μηνο προετοιμασια δεν χρειαζεσαι για να πιασεις ενα αξιοπρεπες σκορ αλλα μερικοι κανουν και ενα χρονο σε μερικα φροντιστηρια(υπαρχουν και ονλαιν για οσους ειναι επαρχια ή μενουν μακρια απο καποιο κεντρο για αυτες τις εξετασεις).

Η καθε σωστη απαντηση σου δινει 1,5 μορια, αμα απαντησεις λαθος σου αφαιρουν 0,4, αμα το αφησεις κενο απλα δεν το μετρανε. Συνολο μαξ μπορεις να γραψεις 90 βαθμους αμα τα κανεις ολα σωστα ωστοσο πραγματικα μην σας αγχωνει αυτο καθολου. Οι περισσοτεροι δεν προλαβαινουν καν να τελειωσουν και οι "βασεις" των πανεπιστημιων ειναι περιπου 30-40-50 μορια αναλογα με ποιο θελετε (πχ του μιλανου ειναι καπου στο 45-50 γιατι εχει υψηλη ζητηση). Μια γνωστη μου με βαθμο 34,5 περασε στη μεσσινα ιατρικη και σε αλλα δυο οδοντιατρικη(μετα διαλεγεις ποιο θες και τα αλλα που απορριπτεις δινουν τη θεση σου στους επομενους απο σενα. Ετσι και να μην περασεις με την πρωτη μπορει να σου πουνε μετα απο λιγο καιρο οτι εχουν μια κενη θεση απο καποιον αλλον που την απερριψε και να σε καλεσουν να πας).

Γενικα εξασκηση θελει, υπαρχουν και ειδικα βιβλια με ασκησεις και βρισκεις ευκολα ονλαιν παλια τεστ απο προηγουμενες εξετασεις και τις λυσεις τους για να εξασκεισαι.

Βεβαια ακουγεται γενικα ευκολη η εισαγωγη αλλα το να βγεις απο εκει ειναι δυσκολο, πολλοι τα παρατανε και παιρνουν μετεγγραφες για αλλες ευρωπαικες χωρες λογω των υψηλων απαιτησεων ή τελειωνουν σε 8-9 χρονια, ωστοσο αμα ειναι αυτο που πραγματικα θες πιστευω θα το παλεψεις αναλογως και θα τα καταφερεις.

-Ενα πραγμα που οφειλω να σημειωσω για τα πανεπιστημια εκει ειναι το ζητημα των εξεταστικων. Ειναι παραδοση των ιταλικων πανεπιστημιων (και στις τελευταιες ταξεις του λυκειου νομιζω) απο παλια οι εξετασεις να γινονται προφορικα. Στα περισσοτερα αγγλοφωνα τμηματα σημερα υπαρχει ενα μιξ προφορικων και γραπτων εξετασεων εκτος απο πολεις οπως το μιλανο που ειναι κολλημενοι στο παραδοσιακο μοντελο και κανουν μονο προφορικες. Σε αλλα τα μισα ειναι προφορικα τα μισα γραπτα, σε αλλα κυριαρχει κυριως το προφορικο αλλα σιγα σιγα τα τελευταια χρονια εχουν αρχισει ολο και περισσοτερο να βαζουν γραπτες εξετασεις.

Δεν μου ρχεται κατι αλλο τωρα εγω τα εγραψα για οποιον παιζει να τον ενδιαφερει το θεμα οχι μονο για φετος αλλα και για αλλες χρονιες. Αμα το σκεφτεσαι για φετος πρεπει να κινηθεις πολυ γρηγορα γιατι νομιζω αυτη τη βδομαδα κλεινουν οι αιτησεις για τις εξετασεις, ή στις 9 ή στις 25 ιουλιου δεν ειμαι σιγουρη αλλα εγω θα παω για την αιτηση μου τη δευτερα γιατι εχω διαβασει και για τις δυο ημερομηνιες σε διαφορετικα σαιτ και δεν θελω να το διακινδυνευσω (οι εξετασεις θα γινουν 12 σεπτεμβρη και μαθαινεις περιπου τελη του ιδιου μηνα ή αρχες οκτωβρη το σκορ σου και λιγο μετα που περασες. Γινονται μονο στην αθηνα στο english council αφου γενικα τα IMATs γινονται μεσω του πανεπιστημιου του cambridge). Αμα θελει κανεις τιποτα αλλο ρωτηστε αν και δεν τα ξερω ολα αλλα ελπιζω να βοηθησα εστω λιγο.

μερικα χρησιμα links:

https://www.admissionstesting.org/Images/472299-imat-leaflet-2019.pdf <διαβαστε προσεκτικα ημερομηνιες κλπ αν ενδιαφερεστε για 2019 αν και θα προτεινα να πατε και σε καποιο γραφειο να σας βοηθησουν με τα χαρτια κλπ γιατι εγω δεν ξερω πολλα το χω αφησει σε αυτους, παρτε εστω ενα τηλεφωνο στειλτε ενα μειλ

https://www.admissionstesting.org/Images/473738-imat-test-specification-2018.pdf <αυτο λεει για το 2018 αλλα λεει την υλη μεσα και εχει αναλυτικες οδηγιες των εξετασεων και παραδειγματα ενω το απο πανω για το 2019 δε λεει τιποτα, μονο τη δομη της εξετασης και τα διαθεσιμα πανεπιστημια

https://www.medschool.it/medschools-italy/compare-all-medical-schools-rankings/ <γενικα ολο αυτο το σαιτ πολυ χρησιμο εχει απειρες πληροφοριες κυριως απο πρωην σπουδαστες ιατρικης των πανεπιστημιων αυτων
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 14,771 μηνύματα.
Είναι δύσκολα στην Ιταλία αυτο ξέρω.... θα πήγαινα Βουλγαρία..
 

Evgenia123

Νεοφερμένος

Η Evgenia123 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Γειά σας, σκέφτομαι να σπουδάσω στην Ιταλία λογοθεραπεια ή παιδαγωγικά (σχετικό με ειδική αγωγή). Όποιος θα μπορούσε να μου δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό. Έχω ήδη ένα πτυχίο και δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να ξαναδωσω πανελλήνιες μετά από τόσο καιρο.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,998 μηνύματα.
Θα σου πρότεινα Αυστρία λόγω ποιότητας στην εκπαίδευση. Θα σου βγει ο πάτος μέχρι να επιβιώσεις ανά εξάμηνο, αλλά θα μάθεις. Το Γερμανικό σύστημα βασίζεται στην μάθηση μέσω ατομικών εργασιών, πολυσέλιδης εξάσκησης ανά βδομάδα και ελεύθερης τακτικής παρουσίασης σε ακροατήριο. Οι τρόποι εξέτασης είναι γραπτοί και προφορικοί (μεικτό σύστημα) ενώ τα μαθήματα διαχωρίζονται και ταξινομούνται ανάλογα με ειδικά διακριτικά γράμματα με το γεγονός αν δίνουν περισσότερη έμφαση στη θεωρία, ασκήσεις, εργαστήριο, κλπ. Διαθέτουν και μαθήματα σεμιναριακού τύπου όπου ο καθηγητής αναπτύσσει ερευνητικές δεξιότητες για τους φοιτητές. Αναθέτει μια τρέχουσα δημοσίευσή του από κάποιο περιοδικό και θα πρέπει οι φοιτητές να ορίσουν ημερομηνία προφορικής παρουσίασης με μορφή workshop. Η βαθμολογία σε ένα τέτοιο μάθημα είναι από την ποιότητα εργασίας, ποιότητα εμφάνισης της παρουσίασης, εκφραστικά λάθη στο κείμενο των διαφανειών, ποιότητα βιβλιογραφίας και πως αυτή χρησιμοποιήθηκε, επιστημονικές ασάφειες και ικανότητα απαντήσεων σε ερωτήσεις ανοικτού τύπου (από τον καθηγητή, πιθανόν κάποιον επιστημονικό συνεργάτη και φυσικά ερωτήσεις από τους συμφοιτητές σου).

Με επάρκεια γλωσσομάθειας Γερμανικών Β2 που μπορείς να τα μάθεις γρήγορα μέσα στο Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας μαθήματα γλώσσας θα σε δεχθούν για να γραφτείς φοιτήτρια. Μπορείς να ρωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες τη Γραμματεία του Τμήματος που θες. Το Αυστριακό κράτος αναγνωρίζει δημόσια έγγραφα του Ελληνικού κράτους αν επεξηγηθούν σωστά και μεταφραστούν σωστά από κάποιο Προξενείο της Γερμανίας ή Αυστρίας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Στεφανος56

Δραστήριο μέλος

Ο Στεφανος56 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 482 μηνύματα.
Καλησπερα και από μένα παιδιά !εχοντας χάσει την δυνατότητα να παω να σπουδάσω στην Αγγλία για δικούς μου λόγους αποφάσισα να κατευθυνθώ στην Ιταλία (για σχέδιο μόδας ενδιαφέρομαι ).Επικοινωνησα με το ιταλικό ινστιτούτο και με λύπη διαπίστωσα ότι δεν ξέρουν σωστά κάποια πράγματα αφού επικοινώνησα με τα αντίστοιχα ιταλικά πανεπιστήμια .Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποιος που να σπουδάζει σχέδιο μόδας σε δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο να δω πως να ξεκινήσω και εγώ .Οποιαδηποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη ...σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 13,413 μηνύματα.

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,750 μηνύματα.
Καλησπερα και από μένα παιδιά !εχοντας χάσει την δυνατότητα να παω να σπουδάσω στην Αγγλία για δικούς μου λόγους αποφάσισα να κατευθυνθώ στην Ιταλία (για σχέδιο μόδας ενδιαφέρομαι ).Επικοινωνησα με το ιταλικό ινστιτούτο και με λύπη διαπίστωσα ότι δεν ξέρουν σωστά κάποια πράγματα αφού επικοινώνησα με τα αντίστοιχα ιταλικά πανεπιστήμια .Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποιος που να σπουδάζει σχέδιο μόδας σε δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο να δω πως να ξεκινήσω και εγώ .Οποιαδηποτε πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη ...σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Καλημέρα, θα μπορούσες να μάς πεις ποια πανεπιστήμια σε ενδιαφέρουν;

Ενδεικτικά ορισμένα Ινστιτούχα/ Ιδρύματα που παρέχουν σπουδές στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και έχουν πολύ καλή αναγνώριση στον τομέα αυτόν είναι:

-Istituto Marangoni
-Politecnico di Milano (αυτό είναι Πανεπιστήμιο/πολύ καλό)
-Domus Academy


https://www.made-in-italy.com/italian-fashion/schools-in-italy/ (εδώ έχει μαζεμένα αρκετά τέτοια ιδρύματα).

Γενικά.
Τα προγράμματα συνήθως είναι στην ιταλική γλώσσα, ωστόσο, επειδή το fashion design προσελκύει αρκετούς μη ιταλούς φοιτητές έχει πολλά που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα (εσένα σε πειράζει η γλώσσα αν είναι ιταλική ή αγγλική; επειδή ήταν να πας Αγγλία).

Τα δίδακτρα στα Ινστιτούτα/Ακαδημίες είναι αρκετά τσιμημένα συγκριτικά με τα δημόσια πανεπιστήμια (ενδεικτικά 3 χρόνια σε Ινστιτούτο τα δίδακτρα ξεπερνούν τις 20.000), ενώ σε πανεπιστήμιο είναι το 1/3-1/4.
 

Dimitris9

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Dimitris9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος λυκείου. Έχει γράψει 342 μηνύματα.
Tι ακριβώς ορίζουμε ως ποιότητα focko; Σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα η διαδικασία σπουδών είναι μια απλή γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου όπου συμβαίνουν τα εξής παράδοξα:

  • δεν εξετάζεται ο στόχος του μαθήματος

  • η ύλη δεν έχει κάποια συνοχή (ύλη αχταρμάς) - συνήθως τα θέματα εξέτασης δεν αντιστοιχούν καθώς δεν υπάρχει αξιολόγηση του διδάσκοντα που έχει την αποκλειστική ευθύνη (κάτι σαν ιδιοκτησία του μαθήματος μέχρι να πεθάνει! παγκόσμια πρωτοτυπία)

  • δεν εξετάζονται ασκήσεις ανά βδομάδα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό: σε ξένα Πανεπιστήμια το φροντιστηριακό μέρος του μαθήματος ακόμη και σε θεωρητικές ενότητες είναι ξεχωριστά διδασκόμενο και εξεταζόμενο με διάφορους τύπους εξέτασης - οπότε οι φοιτητές στην Ελλάδα είναι πλήρως ανεπαρκείς ως προς την κατανόηση του μαθήματος που διδάχθηκαν καθώς δεν συμμετείχαν με κάποιον τρόπο στην διαδικασία μάθησης

  • δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το φοιτητικό ακροατήριο ειδικά στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, οι περισσότεροι φοιτητές τσεκάρουν φωτογραφίες αντί να παρακολουθούν τον πίνακα

  • σε πολλά Τμήματα δεν υπάρχουν...ρολά για διαφάνειες και χρήση προτζέκτορα. Υπάρχουν καθηγητές που αγνοούν την ηλεκτρονική τάξη (πλατφόρμες e-class) και οι σημειώσεις παραδοσιακά είναι ίδιες για 30 χρόνια! και σε κάποιο φωτοτυπείο. Πράγματα άγνωστα / αδιανόητα για ξένο Πανεπιστήμιο.Οπότε και στο χειρότερο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να πάμε (που είναι κάπως αντιφατικό) θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο Ελληνικό. Επίσης τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εκτός Αθήνας παρουσιάζουν τεράστια ανομοιομορφία με διαβάθμιση προς το χειρότερο λόγω ανεπάρκειας (χρηματοδότησης, τοπικής κομματίλας, κατεστημένα κοινωνίας-κομματαρχών και καθηγητών Πανεπιστημίου, φοιτητές-καμικάζι με εικονικά ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, κλπ). Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μεγέθους Μπολόνια που έχει ιδρυθεί το 1088 δεν είναι λιγότερο ποιοτικά γιατί όσο να 'ναι συνέβαλαν στον Ευρωπαϊκό διαφωτισμό και στην εξέλιξη της παιδείας την εποχή που ο Ελληνικός κόσμος έλυνε τις διαφορές του στον τοπικό Καδή του Οθωμανικού κράτους.


Τα μεγάλα Ιταλικά ή Γερμανικά ή Αυστριακά Πανεπιστήμια είναι δημόσια (πλήρης συμμετοχής του κράτους) και συναγωνίζονται τα ιδιωτικά σε καλύτερη εξωτερική εικόνα και πρωτότυπη έρευνα. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια των χωρών αυτών έχουν συνήθως περιορισμένο εύρος επιστημονικών αντικειμένων και είναι μικρής δυναμικής. Τα δημόσια Πανεπιστήμια των Ευρωπαϊκών χωρών απέχουν πολύ από την 500-χρόνια πίσω νοοτροπία του δημοσίου όπως την ορίζουμε στην Ελλάδα. Γι' αυτό συνέλληνες, όταν βλέπετε κάποιο καλό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με ωραία εικόνα, μην βιάζεστε να το βαπτίζετε ιδιωτικό για να καλύψετε την ασχήμια του δημοσίου...Ελληνικού.

Συγγνώμη αλλά εγω δεν συμφωνώ με αυτο... υπαρχουν πράγματι στην Ελλάδα πανεπιστημια τα οποία δεν εχουν καθολου καλη οργάνωση , υπαρχουν ομως και τμήματα που και καλή οργάνωση εχουν και προόδους γραφουν στη μέσα στο εξάμηνο, και e class με εργασίες. Από προσωπική εμπειρία και εμπειρία οικογενειακών μου προσώπων τετοια τμήματα ειναι για παράδειγμα της Κρήτης, το πανεπιστημιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο (Αλεξανδρούπολη). (Εγώ έχω και εμπειρία και απο αλλο τμημα στο οποίο ισχύει οτι ειπες,οποτε δεν το κατατάσσω στα καλά)
Απλά δεν ισχύει οτι επικρατεί αυτη η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Αρα το χειροτερο πανεπιστημιο της Ευρώπης δεν ειναι καλυτερο απο το αντίστοιχο ελληνικό
 

Στεφανος56

Δραστήριο μέλος

Ο Στεφανος56 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 482 μηνύματα.
Καλημέρα, θα μπορούσες να μάς πεις ποια πανεπιστήμια σε ενδιαφέρουν;

Ενδεικτικά ορισμένα Ινστιτούχα/ Ιδρύματα που παρέχουν σπουδές στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και έχουν πολύ καλή αναγνώριση στον τομέα αυτόν είναι:

-Istituto Marangoni
-Politecnico di Milano (αυτό είναι Πανεπιστήμιο/πολύ καλό)
-Domus Academy


https://www.made-in-italy.com/italian-fashion/schools-in-italy/ (εδώ έχει μαζεμένα αρκετά τέτοια ιδρύματα).

Γενικά.
Τα προγράμματα συνήθως είναι στην ιταλική γλώσσα, ωστόσο, επειδή το fashion design προσελκύει αρκετούς μη ιταλούς φοιτητές έχει πολλά που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα (εσένα σε πειράζει η γλώσσα αν είναι ιταλική ή αγγλική; επειδή ήταν να πας Αγγλία).

Τα δίδακτρα στα Ινστιτούτα/Ακαδημίες είναι αρκετά τσιμημένα συγκριτικά με τα δημόσια πανεπιστήμια (ενδεικτικά 3 χρόνια σε Ινστιτούτο τα δίδακτρα ξεπερνούν τις 20.000), ενώ σε πανεπιστήμιο είναι το 1/3-1/4.
Ναι ναι το γνωρίζω αυτό για τα δίδακτρα.Καποιο συγκεκριμένο δεν ξέρω μου έδωσε μια λίστα το ιταλικό ινστιτούτο (ακαδημία καλών τεχνών στη Ρώμη η οποία όμως δεν έχει σχέδιο μόδας ,της Νάπολης,του Παλέρμο,της κατανια αν το λέω σωστά και Παλέρμο )δημόσια όλα....
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,750 μηνύματα.
Ναι ναι το γνωρίζω αυτό για τα δίδακτρα.Καποιο συγκεκριμένο δεν ξέρω μου έδωσε μια λίστα το ιταλικό ινστιτούτο (ακαδημία καλών τεχνών στη Ρώμη η οποία όμως δεν έχει σχέδιο μόδας ,της Νάπολης,του Παλέρμο,της κατανια αν το λέω σωστά και Παλέρμο )δημόσια όλα....

Η καλύτερη σχολή μόδας στην Ιταλία είναι το Instituto Marangoni (αυτό αναφέρεται παντού απόψεις ανθρώπων, κατατάξεις, αναγνωρισιμότητα).

Εγώ θα κοίταζα στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο που είναι στα καλύτερα πανεπιστημία της Ιταλίας (+ του κόσμου) και ειδικά στο σχέδιο μόδας. https://www.polimi.it/?id=6500&anno=2019&campus=&scuola=&corso=1089&L=1
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 15,998 μηνύματα.
Συγγνώμη αλλά εγω δεν συμφωνώ με αυτο... υπαρχουν πράγματι στην Ελλάδα πανεπιστημια τα οποία δεν εχουν καθολου καλη οργάνωση , υπαρχουν ομως και τμήματα που και καλή οργάνωση εχουν και προόδους γραφουν στη μέσα στο εξάμηνο, και e class με εργασίες. Από προσωπική εμπειρία και εμπειρία οικογενειακών μου προσώπων τετοια τμήματα ειναι για παράδειγμα της Κρήτης, το πανεπιστημιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο (Αλεξανδρούπολη). (Εγώ έχω και εμπειρία και απο αλλο τμημα στο οποίο ισχύει οτι ειπες,οποτε δεν το κατατάσσω στα καλά)
Απλά δεν ισχύει οτι επικρατεί αυτη η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Αρα το χειροτερο πανεπιστημιο της Ευρώπης δεν ειναι καλυτερο απο το αντίστοιχο ελληνικό

Υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σε βαθμό που κάποιοι είναι τυγχάνει και φοιτούν σε κάπως οργανωμένα Τμήματα και την ίδια στιγμή, υπάρχουν και τελείως χάλια Τμήματα! Όμως, και από τα Πανεπιστήμια που αναφέρεις επειδή έτυχε να γνωρίζω πρώην φοιτητές, δεν ήταν ακριβώς ικανοποιημένοι με την ποιότητα σπουδών τους. Υπήρχαν πολλά προβλήματα που συνήθως παίζει ρόλο αν τα βλέπεις με το αριστερό ή δεξιό μάτι. Ηλεκτρονική τάξη είχαμε και εμείς αλλά ήταν μονίμως κενή. Στο θέμα των προόδων είχαν γίνει άπειρες συζητήσεις σε αμφιθέατρο όλοι μαζί φοιτητές και καθηγητές και δεν υπήρχε ένθερμη υποστήριξη. Υπήρχε ο φόβος να μην μετατραπεί το Τμήμα σε εξεταστικό κέντρο όλο το εξάμηνο! Αναφέρομαι περισσότερο σε κακές νοοτροπίες μέσα στο Τμήμα, σε καθημερινά ζητήματα γραφειοκρατικά ή σπουδών που απλά ...είναι άτυχος κάποιος φοιτητής γιατί δεν εξαρτώνται από τον φοιτητή! Από τη στιγμή που η νομοθετική βάση είναι ίδια για όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια όπως και η κουλτούρα των ανθρώπων, η κατάσταση είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα σε μεγάλο ή μικρό βαθμό. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά η "δημοσιοϋπαλληλική" νοοτροπία είναι αγιάτρευτη ασθένεια.
 

Στεφανος56

Δραστήριο μέλος

Ο Στεφανος56 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών. Έχει γράψει 482 μηνύματα.
Η καλύτερη σχολή μόδας στην Ιταλία είναι το Instituto Marangoni (αυτό αναφέρεται παντού απόψεις ανθρώπων, κατατάξεις, αναγνωρισιμότητα).

Εγώ θα κοίταζα στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο που είναι στα καλύτερα πανεπιστημία της Ιταλίας (+ του κόσμου) και ειδικά στο σχέδιο μόδας. https://www.polimi.it/?id=6500&anno=2019&campus=&scuola=&corso=1089&L=1
Ναι για το ινστιτούτο Marangoni το ίδιο έχω ακούσει και εγω αλλά είναι πολύ ακριβό....σκεφομαι μήπως μάθω ιταλικά μαζέψω χρήματα Και παω
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,750 μηνύματα.
Ναι για το ινστιτούτο Marangoni το ίδιο έχω ακούσει και εγω αλλά είναι πολύ ακριβό....σκεφομαι μήπως μάθω ιταλικά μαζέψω χρήματα Και παω
Ήθελα να σε ρωτήσω σκέφτεσαι να επιστρέψεις Ελλάδα;
Βασικά πώς σκοπεύεις να αξιοποιήσεις το πτυχίο/εκπαίδευση σου στο fashion designing;
Επειδή ακού πολύ κόσμο που έχει πτυχίο στο fashion designing αλλά εργάζεται συνήθως σε άσχετες δουλειές λόγω μη θέσεων εργασίας στον τομέα αυτό.
 
Top