απλά αν ζεις σε μια χώρα μόνο για τα λεφτά, χωρίς να την αγαπήσεις και να νοιώσεις κομμάτι της, τι ακριβώς περιμένεις;
Να σου συμπεριφέρονται σαν άνθρωπος και ισότιμα. Δε νομίζω ότι κάποιος που ζει 15-20 χρόνια σε μία χώρα δε συνεισφέρει στη χώρα ποικιλοτρόπως για να τον θεωρεί ισότιμο ως πολίτη απέναντι στους υπολοίπους.
Όσοι ξεκινάνε την κουβέντα περί ρατσισμού, νομίζω θέλουν να νιώθουν έτσι
Κι έτσι ξεκινά το αφήγημα του ρατσισμού... Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτές/αυτοί θέλουν να νιώθουν έτσι.
Αφού βρήκες το λιμάνι σου, εμάς τι ήρθες να μας κράξεις;
Ναι, νομίζω ότι το να εκφράσεις τη διαμαρτυρία σου για μία κακώς κείμενη κατάσταση είναι δικαίωμα του καθενός, ειδικά όταν αυτό σε θίγει άμεσα και προσωπικά.
Ζεις Γερμανία και εσυ, καταλαβαίνεις για τη άψογη χώρα μιλάμε!
Κοίτα, από φίλους/ες που διαμένουν στη Γερμανία ούτε εγώ εισπράττω την «ιδανική» εικόνα που παρουσιάζεις για το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κ.λπ., έχουν ωστόσο γίνει περισσότερες προσπάθειες από ότι στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δε σου αφαιρεί το δικαίωμα να εκφράσεις τον προβληματισμό σου για το πόσο αρνητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης των μη γηγενών πληθυσμών - εδώ δεν τα πάμε καλά με μόνιμες και αναγνωρισμένες μειονότητες όπως οι Πομάκοι και οι Μουσουλμάνοι Θράκης.
Αυτή η κακή συμπεριφορά απέναντι στους εγγύτερους γείτοντες είναι ακόμα πολύ έντονη σε όλα τα Βαλκάνια, κυρίως λόγω του «νεαρού» της ηλικίας τους. Δες για παράδειγμα τη Σερβία με το Κόσοσβο, την Αλβανία με τη Βόρεια Ήπειρο, εμάς με τους Μουσουλμάνους Θράκης και τους Πομάκους, τους Βούλγαρους με τους Πομάκους, τους Βορειομακεδόνες με την αλβανική μειονότητα, τους Τούρκους με την «πρώην» ελληνική μειονότητα κ.λπ. κ.λπ.. Όπου κι αν πας στα Βαλκάνια θα δεις προβλήματα με
μόνιμα εγκατεστημένες μειονότητες - οπότε, προφανώς και περιμένεις και μεγάλη «δυσανεξία» στην ένταξη (οικονομικών και μη) μεταναστών στην κοινωνία.
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς, από τη μία, γίνεται να έχουμε τόσα κοινά οι Βαλκάνιοι μεταξύ μας και, από την άλλη, να τρωγόμαστε μεταξύ μας σαν το σκύλο με τη γάτα, πραγματικά.