Όπως έχει ξαναειπωθεί στο topic, η ρήτρα μια μορφή στρατηγικής είτε για διατήρηση υψηλού μέσου όρου είτε για την αύξησή του.
Και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη.
Για παράδειγμα, στην προηγούμενη εξεταστική εαρινού εξαμήνου έγραψα Στατιστική (α'έτους που την έκοψα για να πάρω μεγαλύτερο βαθμό) και το γραπτό μου άξιζε ακριβώς για 7,5. Έβαλα όμως ρήτρα 8.
Και θα μου πείτε..καλά νοιάζεσαι για το 0,5?
Και όμως το 0,5 αν το διαιρέσεις /40 που είναι τα απαιτούμενα μαθήματα για την λήψη του πτυχίου μου είναι 0,0125.
Όταν θέλεις να βγάλεις πάνω από 8.51 (για να πάρεις το άριστα) η πάνω από 8 για να γίνεις δεκτός στα "καλύτερα¨μεταπτυχιακά προγράμματα, βάλε 0.01 από εδώ βάλε 0.01 από εκεί, απομακρύνεσαι από τον στόχο σου.
[τελικά πήρα 8

]
Εγώ έχω αρχίσει να βάζω ρήτρες από το 4ο εξάμηνο και δεν το έχω μετανιώσει που της χρησιμοποιώ.
Βασικά, μακάρι να τις έβαζα από το 1ο εξάμηνο. Θα ήμουν τώρα πολύ πιο κοντά στον στόχο μου.
Πλέον δεν υπάρχει μάθημα που είναι κρίσιμο να πάρω βαθμό και δεν βάζω ρήτρα.
Γενικά,ο πολύ καλός βαθμός δεν είναι μόνο θέμα εξυπνάδας η διαβάσματος είναι ΚΑΙ θέμα στρατηγικής.
Για να πω βέβαια και την αλήθεια μου, έχω βάλει 2 φορές ρήτρα 10

(που και τις 2 έχω περάσει

- είχα άριστο γραπτό)
Υπάρχουν σαφώς καθηγητές που δεν δέχονται τις ρήτρες, αλλά οι περισσότεροι τις δέχονται γιατί κατανοούν αυτούς τους φοιτητές που μάχονται για έναν καλύτερο βαθμό και συνολικά ένα καλύτερο μέσο όρο.
Αυτό πάντως που έχω μάθει είναι πως το 5 δεν φτιάχνεται με τίποτα.

Ευτυχώς, πλέον δεν έχω σε κανένα μάθημα κάτω από 7.