Πτυχιούχοι στην ανεργία

notis_19

Well-known member

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών , Φοιτητής και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 1,077 μηνύματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Αυγούστου 2014 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 27,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη ήταν 11,6%. Το 2013, την ίδια χρονική περίοδο, η ανεργία στην Ελλάδα βρισκόταν σε παρόμοια επίπεδα 27,7%. Το ποσοστό παραμένει υπερδιπλάσιο της ανεργίας στην Ευρωζώνη, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο εξαιτίας της εξαετούς ύφεσης.

Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια να φωτιστεί λίγο περισσότερο από το θέμα συμβάλλοντας στην ενημέρωση των νέων με την παράθεση ορισμένων δεδομένων που αφορούν στον κορεσμό των επαγγελμάτων. Τα στοιχεία που παρατίθενται αντλήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, από έρευνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και από την ICAP (Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων).

** ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Νηπιαγωγοί (ΠΕ 60)

Πέρυσι διορίστηκαν 82 από 8.000 σε αναμονή. Ανεργία 90% περίπου. Οι νηπιαγωγοί με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 60.50, ενώ με μεταπτυχιακό στη νοηματική γλώσσα εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ31. Και οι δύο παραπάνω ειδικότητες έχουν υψηλή απορρόφηση.

Δάσκαλοι (ΠΕ 70)

Στη δημόσια εκπαίδευση η στρόφιγγα κλείνει. Μόλις 17 διορισμοί έγιναν το σχολικό έτος 2013 - 2014.
Οπως και οι νηπιαγωγοί, έτσι και οι δάσκαλοι με Master ή Ph.D:
στην ειδική αγωγή εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 70.50, με απορρόφηση 92%
στη θεραπεία λόγου εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 21, με απορρόφηση 100%
στη νοηματική εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 31, με απορρόφηση 100 %.

Φιλόλογοι

α) 20 τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλόλογοι.
β) 16.000 φιλόλογοι περιμένουν διορισμό, ενώ το 2013 μπήκαν στα φιλολογικά τμήματα 5.000 νέοι φοιτητές.
γ) Το τμήμα Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο της Κρήτης, εκτός από τον κλάδο ΠΕ 02 Φιλόλογοι, εντάσσεται και στον κλάδο ΠΕ31 Ειδικής Αγωγής.
δ) Ορισμένα «έξυπνα» μεταπτυχιακά των φιλολόγων είναι η «Λεξικογραφία», η Υπολογιστική Γλωσσολογία, η Ειδική Αγωγή και η Συμβουλευτική.

Μαθηματικοί

Περίπου 3.500 μαθηματικοί περιμένουν διορισμό. Είναι η μικρότερη αναμονή από όλες τις «καθηγητικές» σχολές.
Το παραπάνω είναι λογικό, αφού το πρόγραμμα σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου περιέχει πολλές ώρες μαθηματικών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσκολία του αντικειμένου, το καθιστά το δεύτερο σε ζήτηση μάθημα, μετά τα αγγλικά για εξωσχολική στήριξη.
Το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών της Σάμου εντάσσεται στους ΠΕ03 Μαθηματικούς.

Φυσικοί

Οι προοπτικές απασχόλησης για τους φυσικούς είναι κακές αν προσβλέπουν σε πρόσληψη στα δημόσια σχολεία, μέτριες αν θέλουν να ασχοληθούν με το περιβάλλον και καλές αν επιδιώκουν την πρόσληψή τους σε νοσοκομεία ως ραδιολόγοι - ακτινοφυσικοί. Φυσικά, οι δύο τελευταίες προοπτικές απασχόλησης απαιτούν και τις ανάλογες μεταπτυχιακές σπουδές.

Χημικοί

Στους χημικούς η εικόνα είναι παρόμοια με ένα μικρό προβάδισμα στην απορρόφηση, 5% περίπου, λόγω της βιομηχανίας (τρόφιμα, ποτά, φάρμακα, χρώματα, τσιμέντο, πλαστικά, κ.λπ.), αλλά και των νοσοκομείων (μικροβιολογικά εργαστήρια), φυσικά με τα κατάλληλα μεταπτυχιακά.

Βιολόγοι

Οι βιολόγοι ως κλάδος γνώρισαν μεγάλη άνοδο, τα τελευταία 15 χρόνια, ωστόσο η ανεργία τους βρίσκεται στο 40%.
Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι ώρες της Βιολογίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, είναι πάρα πολλοί βιολόγοι σε αναμονή· τόσοι ώστε αν η χώρα έκλεινε τα βιολογικά τμήματα για 10 χρόνια θα επαρκούσαν και πάλι οι υπάρχοντες για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία μας! Τα ερευνητικά κέντρα στη χώρα μας, που θα μπορούσαν να απασχολήσουν βιολόγους, είναι πολύ λίγα, με αποτέλεσμα αρκετοί απόφοιτοι των σχολών Βιολογίας να στρέφονται στο εξωτερικό.

Ξένες γλώσσες

Οι καθηγητές ξένων γλωσσών έχουν ίσως τη μεγαλύτερη ανεργία (ξεπερνά το 50%), με εξαίρεση τους καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας που έχουν ανεργία μόλις στο 17%. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι κάτοχοι διδακτικής επάρκειας Proficiency μπορούν με κατάλληλες και στοχευμένες κινήσεις να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

** ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι σχολές αυτές είναι από τις προνομιούχες του μηχανογραφικού δελτίου, αφού για πολλά χρόνια κατέγραφαν τη μικρότερη ανεργία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης που διανύει η χώρα μας, τα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν σημαντική αύξηση, αφού οι απόφοιτοι των σχολών αυτών περιμένουν να εργαστούν από την οικοδομική δραστηριότητα που καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλους τους κλάδους.
Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί Η/Υ VS μηχανολόγοι μηχανικοί
Και οι δύο ειδικότητες εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), με τα ίδια (!) επαγγελματικά δικαιώματα. Οι «ηλεκτρολόγοι», όμως, πλεονεκτούν λόγω των διπλών επαγγελματικών δικαιωμάτων (Ηλεκτρολόγων μηχανικών και πληροφορικών).
Η ανεργία στους ηλεκτρολόγους βρίσκεται στο 15%, ενώ στους μηχανολόγους στο 20%.
Αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί
Οι ειδικότητες των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών εμφανίζουν ανεργία που αγγίζει το 50%, διότι εξαρτώνται άμεσα από την οικοδομή.

** ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Η ανεργία στον κλάδο των δικηγόρων ξεπερνά το 40%, αφού «παράγουμε» ετησίως υπερβολικά μεγάλο αριθμό δικηγόρων σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο σε αριθμό δικηγόρων σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Ενας δικηγόρος, βέβαια, μπορεί να εκπαιδευτεί και να απασχοληθεί ως:
ι) Δικαστής / εισαγγελέας (η εισαγωγή γίνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις) και
ιι) Συμβολαιογράφος (είναι ένα «κλειστό» επάγγελμα. Διενεργείται διαγωνισμός όταν κενωθούν ορισμένες θέσεις).
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις φυσικά η απορρόφηση είναι 100%.
Ορισμένοι απόφοιτοι της Νομικής βρίσκουν ως διέξοδο τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, για την οποία διενεργείται διαγωνισμός για ανώτερες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

** ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Η ανεργία στον κλάδο ανέρχεται στο 30%, αφού αρκετές είναι οι σχολές του μηχανογραφικού των οποίων οι απόφοιτοι κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου, παρά το ότι δεν το προδίδει ο τίτλος τους (π.χ. Βιομηχανικής Διοίκησης στον Πειραιά, Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης της Χίου, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης).

https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=443262
 
Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Well-known member

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 13,055 μηνύματα.
Tι συμπέρασμα εξάγεται; Ποια επιστήμη αξίζει κανείς να σπουδάσει μπας και βρει το φως του; :P
 

Hephaestus

New member

Ο Hephaestus αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Ιερισσός (Χαλκιδική). Έχει γράψει 1,427 μηνύματα.

undead2033

New member

Ο undead2033 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 219 μηνύματα.

intefina

New member

Η Ιδιαίτερη Περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής . Έχει γράψει 368 μηνύματα.

meetmeinmontauk

Τιμώμενο Μέλος

Η meetmeinmontauk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 9,594 μηνύματα.
Η ανεργια για τους καθηγητες αγγ. φιλολογιας ειναι μονο 17 %, ησυχασα τωρα :P
 

akikos

Well-known member

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6,224 μηνύματα.
Για να μην γίνετε πτυχιούχοι άνεργοι
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
    • *
  • Φορτώνει...
Top