ΠΡΟΣΟΧΗ το παρακάτω μήνυμα φέρει κυνισμό, ειρωνεία και ξέσπασμα θυμού. Αν θίγεται κάποιος Please TAKE IT personally και αμφισβήτησε με αν θες.
Το
brain drain, νομίζω, είναι πρόβλημα, όταν δεν είναι "αμοιβαίο", δηλαδή δεν υπάρχει η αντίστοιχη μετακίνηση πτυχιούχων/νέων από τα κράτη της ΕΕ προς την Ελλάδα. Η πλειοψηφία των 600 χιλ. θυμάμαι πριν κανένα μήνα στην ΕΡΤ είχαν δείξει διάγραμμα ότι "ξεχύνονται" στην ΕΕ. Νομίζω οι Έλληνες φεύγουν (αναλύω τους λόγους παρακάτω περισσότερο) γιατί ένα βρίσκουν την ίδαι δουλειά με πειρσσότερα λεφτά και δυνατότητες ανέλιξης, δύο βρίσκουν δουλειά στον κλάδο τους ενώ δεν βρίσκουν και τρία απλά έχουν σιχαθεί την ελληνική υποκουλτούρα.
Το πρόβλημα με τον "επιχειρηματικό κόσμο" στην Ελλάδα, μέσα από τα μάτια μου είναι το εξής. Είναι ελληνικής νοοτροπίας. Οι νέοι "επιχειρηματίες" που δεν έχουν και πολλή φαντασία, ανοίγουν σουβλατζίδικο δίπλα στο σουβλατζίδικο που δουλεύει, δωμάτια για AirBnB εκεί που υπάρχουν ξενοδοχεία και πάει λέγοντας (1ο πρόβλημα). Οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν τις νέες start ups... Είχα δει έναν ιδιοκτήτη μιας μεγάλης εταιρείας τουρισμού σε συνέδριο στις ημέρες καριέρας, που θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέει με αστειάκι σταρταπς, σταπαπς, στοπαπς, στοπ, επικαλούμενος το ποσοστό "αποτυχίας" αυτών. Ε αν στην Ελλάδα δεν αγκαλιάζουμε την καινοτομία, δεν θέλουμε φρέσκες ιδέες, ε προφανώς my seriously working friend που κληρονόμησες την εταιρεία σου δεν θα υπάρχει ανάπτυξη καινοτομίας. Η καινοτομία θα μένει σε εσάς που έχετε το κεφάλαιο να ρισκάρετε καμμιά δεκαριά φορές και αν κάτσει έκατσε (2ο πρόβλημα). Το πρώτο πρόβλημα συνδέεται με τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Πραγματικά, αν νομίζει κάποιος ότι αν βγει έξω δεν θα βρει δουλειά είναι γελασμένος. Θα βρει δουλειά ανειδίκευτου, που δεν χρειάζεται το πτυχίο που πήρε, δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση στο αντικείμενό του (3ο πρόβλημα). Τώρα για το δεύτερο πρόβλημα, στην Ελλάδα έχουμε το σκεπτικό να φτιάξω κάτι δικό μου να μην έχω κάποιον από το κεφάλι μου, θα φοροδιαφεύγω και θα την βγάζω τη μπύρα το βράδυ. Για αυτό και πάνω από το 80% (μπορεί και να μην το θυμάμαι καλά να είναι παραπάνω) είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα; Για τη φοροδιαφυγή ένα μικρό σχόλιο, ΕΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ! Πώς γίνεται να μειωθούν οι φόροι όταν το 30% των πολιτών πληρώνει αυτούς; Και το άλλο 70% φοροδιαφεύγει ή φοροαποφεύγει; Αν το πετσοκομμένπ κράτος εισέπραττε από όλους τους Έλληνες τους φόρους, θα τους μείωνε, αλλά όχι ΕΛΛΗΝΑ κάτσε να κλαίγεσαι... Πάω παρακάτω τώρα... Το πρόβλημα με τις μικρομεσαίες είναι ότι δεν βγάζουν entry level positions. Όλοι ζητάνε προϋπηρεσία 5 χρόνια και πάνω για να κάνει τη δουλειά που θα χρειάζονταν σίγουρα δύο άτομα, αυτός και ένας σε entry level. Αλλά όχι θα χάσει 600 ευρώ ο Έλληνας εντρεπρενερ και δεν θα μπορεί να ζήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι πολλές απλά και όταν σε προσλαμβάνουν σε entry πάλι καλά που καταργήθηκε ο υποκατώτατος, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις πάνω από τον βασικό, να χτυπάς τον πισινό σου κάτω.
Καταλήγω με το labor force μας

Να πω ότι αν έχεις πτυχίο στην Ελλάδα μην νιώθεις και πολύ περήφανος, στο τέλος του χρόνου θα το έχουν πάρει και όλοι οι υπόλοιποι. Στην Ελλάδα άπαξ και μπεις έχεις πάρει το πτυχίο και ψάχνεις μεταπτυχιακό σε αυτά των 4000+ που κλαίγονται όλοι ότι είναι ακριβά αλλά πάνε γιατί τους παίρνουν όλους χωρίς κάποιο κριτήριο ή στο εξωτερικό που πάλι τους παίρνουν όλους γιατί επανδρώνουν τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά τους. Τα προγράμματα σπουδών δεν τα ξέρω δεν θα τα κρίνω, θα μπορούσα να υποθέσω ότι ειδικά των ανθρωπιστικών επιστημών ένα φρεσκάρισμα ανά αιώνα το χρειάζονται. Και μιας και έπιασα τον ωραίο κλάδο που αποφοίτησα και εγώ των ανθρωπιστικών επιστημών (Νομική, Πολιτι΄κες Επιστήμες, Διεθνών Σπουδών, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία) και επιστημών εκπαίδευσης (Ιστορικό, Φιλολογία, Παιδαγωγικά), πραγματικά το λέω σε όλους που το διαβάζουν και είναι στον κλάδο αυτόν, σε ένα κόσμο που αναπτύσσεται σε τεχνολογικό επίπεδο το δευτερόλεπτο, που η καινοτομία και η επιχειρηματικότηα ακολουθούν, που οι φαρκοβιομηχανίες ξοδεύουν δις. σε RnD πήγες και διάλεξες να μάθεις θεωρία που δεν θα εφαρμόσεις ποτέ; Δηλαδή απορώ αν είναι να πας σε επιστημονικούς κλάδους που είναι υπερκορεσμένοι δεν πάει άλλο, με μόνη τη λογική ότι δεν σου αρέσουν τα μαθηματικά με ξεπερνάει σαν άνθρωπο πραγματικά. Ναι είναι πρόβλημα ΔΙΚΟ σου που έκανες αυτήν την επιλογή, είναι και θέμα της οικονομίας της Ελλάδας που δεν έχει θέσεις εργασίας για αυτούς τους κλάδους. Παράδειγμα πολιτικούς επιστήμονες σε εταιρείες public ffaires (συμβουλευτικές) σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, τους προσλαμβάνουν.