Scandal
Διαχειριστής
Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, Απόφοιτος λυκείου και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.883 μηνύματα.
Καλησπέρα! 
Λοιπόν, έχω από το 2023 Michigan ECPE.
Σκεφτόμουν να αρχίσω πάλι αγγλικά για να τα ζεστάνω, όμως σκέφτηκα ότι το να έχω έναν αόριστο στόχο βελτίωσης μπορεί να μη μου δίνει κίνητρο οπότε λέω: δεν βάζω έναν στόχο για Cambridge CPE;
Θέλω να ρωτήσω, κυρίως:
- καθηγητές/τριες αγγλικών ή
- κατόχους και των δύο πτυχίων ή
- όσους αποπειράθηκαν τον ίδιο στόχο ή
- κατόχους Cambridge CPE
... τι πιστεύετε γι' αυτό το εγχείρημα.
Δηλαδή:
- διαφορές μεταξύ ECPE και CPE στην εξέταση
- διαφορές στη δυσκολία
- τι παίζει με το listening που έχω αδυναμία;
- παίζουν ευκολίες για άτομα με βαρηκοΐα στο listening; στο Michigan ECPE για το επίπεδο του προβλήματός μου, μου επιτρέψανε να ακούω από ακουστικά σε cd player κι όχι σε μεγάλη αίθουσα με ηχεία
- κατά πόσο το CPE σου προσφέρει καλύτερο επίπεδο αγγλικών
Να πω ότι έχω ECPE αλλά θεωρώ το επίπεδό μου lower / B2 για καθημερινή χρήση.
Δεν το πήρα και με κανέναν καλό βαθμό, γύρω στο ~750 ήταν η απόδοσή μου (listening πολύ πιο κάτω).
Thanks

Σκεφτόμουν να αρχίσω πάλι αγγλικά για να τα ζεστάνω, όμως σκέφτηκα ότι το να έχω έναν αόριστο στόχο βελτίωσης μπορεί να μη μου δίνει κίνητρο οπότε λέω: δεν βάζω έναν στόχο για Cambridge CPE;
Θέλω να ρωτήσω, κυρίως:
- κατόχους Cambridge CPE
Δηλαδή:
- διαφορές στη δυσκολία
- παίζουν ευκολίες για άτομα με βαρηκοΐα στο listening; στο Michigan ECPE για το επίπεδο του προβλήματός μου, μου επιτρέψανε να ακούω από ακουστικά σε cd player κι όχι σε μεγάλη αίθουσα με ηχεία
Δεν το πήρα και με κανέναν καλό βαθμό, γύρω στο ~750 ήταν η απόδοσή μου (listening πολύ πιο κάτω).
Thanks

Poirot
Περιβόητο μέλος
Ο Poirot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών και Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 5.888 μηνύματα.
Έχω μία πολύ γενική εικόνα για τη δομή του ECPE, οπότε με βάση αυτή θα κάνω τη σύγκριση.- διαφορές μεταξύ ECPE και CPE στην εξέταση
Στο Reading να περιμένεις πιο λογοτεχνικά κείμενα, δεν έχουν τον "επιστημονικό" χαρακτήρα που έχουν τα κείμενα του Michigan. Δεν θυμάμαι ακριβώς τον τύπο ασκήσεων. Κλειστού τύπου ήταν όλες, αλλά δεν ήταν όλες στη λογική του Michigan. Νομίζω π.χ. σε μία άσκηση σου είχε κάποιες παραγράφους που έλειπαν από το κείμενο και έπρεπε να τις βάλεις στη σωστή θέση.
Το Use of English έχει ποικιλία ασκήσεων και έχει και ανοιχτού τύπου. Open cloze, που σημαίνει ότι τις λέξεις που λείπουν πρέπει να τις βρεις εσύ και όχι να διαλέξεις τη σωστή. Key word transformations, πρέπει να πεις το ίδιο νόημα αποσπάσματος της πρότασης σε 2-5 λέξεις χρησιμοποιώντας μία λέξη που σου δίνει. Σε μία άλλη άσκηση σου δίνει τη ρίζα της λέξης και πρέπει να φτιάξεις την παράγωγη που ταιριάζει στο context. Είναι περισσότεροι τύποι ασκήσεων από το Michigan, που είναι όλα πολλαπλής επιλογής. Ίσως η γραμματική σε δυσκολέψει περισσότερο, αλλά το λεξιλόγιο που ζητείται, επειδή κατά βάση είναι σε ανοιχτού τύπου ασκήσεις (έχει και μία που πρέπει να διαλέξεις τη σωστή απάντηση βέβαια αν θυμάμαι καλά), πιθανόν δεν είναι τόσο εξεζητημένο από κάτι περίεργες λέξεις που έχω δει να βάζουν στο Michigan.
Το Listening έχει το καλό ότι το ακούς δύο φορές, για εμένα ήταν σημαντικό αυτό γιατί ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός σε αυτό το part αλλά το πέρασα με άνεση. Οπότε ίσως κι εσένα σε βοηθήσει αυτό. Το κακό είναι ότι κι εδώ έχεις μία άσκηση ανοιχτού τύπου, και άλλη μία που αν δεν κάνω λάθος είναι δύο ασκήσεις σε μία που πρέπει να λύνεις.
Το Writing έχει τη δυσκολία ότι είναι δύο εκθέσεις (250 λέξεις η μία και 300 η άλλη περίπου), έχεις περισσότερο χρόνο βέβαια, 1,5 ώρα. Κατά τη γνώμη μου βαθμολογούν λίγο αυστηρά βέβαια.
Αυτό καλό είναι να το δεις με τον φορέα της εξέτασης. Κάνε μία κρούση σε HAU/British Council που διοργανώνουν τις εξετάσεις. Ίσως γράφουν τίποτα και στις ιστοσελίδες τους.- παίζουν ευκολίες για άτομα με βαρηκοΐα στο listening; στο Michigan ECPE για το επίπεδο του προβλήματός μου, μου επιτρέψανε να ακούω από ακουστικά σε cd player κι όχι σε μεγάλη αίθουσα με ηχεία
Κοίτα, εγώ θεωρώ ότι οι ανοιχτού τύπου ασκήσεις σε εκθέτουν περισσότερο. Οπότε αναγκαστικά πρέπει να ξέρεις κάπως καλύτερη γραμματική για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Και το Michigan δεν θεωρείται εύκολο, το Cambridge όμως έχει διαχρονικά τη φήμη του δυσκολότερου και πολλοί που πετυχαίνουν στο πρώτο δεν πετυχαίνουν στο δεύτερο. Συνεπώς θεωρώ ότι προετοιμαζόμενος για αυτό θα βελτιώσεις το επίπεδό σου, αλλά εντάξει, την ουσιαστική βελτίωση θα την κάνεις μέσω της δικής σου δουλειάς, δεν θα στη δώσει το ένα ή το άλλο πιστοποιητικό. Είναι θέμα του πόσο θα εντρυφήσεις στη γλώσσα.- κατά πόσο το CPE σου προσφέρει καλύτερο επίπεδο αγγλικών
Καλή επιτυχία, αν έχεις άλλες απορίες πες μου!
ultraviolence
Συντονιστής
Ο ultraviolence αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 17.239 μηνύματα.
Πολύ σωστά όσα σου είπε ο φιλτατος Πουαρώ. Εγώ θα σου πω το εξής:
Είμαι της άποψης ότι η προετοιμασία για το εκάστοτε πτυχίο δεν σου μαθαίνει την γλώσσα, σε καμία περίπτωση. Πήρα το ECPE 13 χρόνια πριν και τα αγγλικά που μιλούσα τότε (που υποτίθεται ότι τα διάβαζα κιόλας εκείνη την περίοδο, ότι ήμουν μέσα στα πράγματα) δεν έχουν καμία σχέση με τα αγγλικά που μιλάω σήμερα.
Οπότε Πέτρο, αν θες να το έχεις στο μυαλό το πτυχίο για να σου δίνει κίνητρο κανένα πρόβλημα. ΑΛΛΑ η συμβουλή μου είναι στο να μην βασιστείς στις ρηχές/exams-oriented τακτικές που προτείνουν στα εκάστοτε φροντιστήρια/βιβλία μεθόδους. Εκεί πας για να πάρεις πτυχίο, όχι για να μάθεις την γλώσσα και θέλει ψάξιμο για να βρεις ένα κέντρο που όντως μαθαίνεις την γλώσσα.
Για να μάθεις καλά αγγλικά πρέπει να τα μιλάς σε καθημερινή βάση, να βλέπεις πολλές σειρές/ταινίες για να βελτιωθεί η προφορά σου. Εμένα πλέον με περνάνε για αμερικανο σκέψου όταν μιλάω αγγλικά γιατί το δούλεψα, με το τι άκουγα και εκπαίδευσα το στόμα μου να κάνει τους ίδιους ήχους.
Οπότε με την χ μελέτη που θα έχεις να κάνεις την βδομάδα, θα βάζεις στο πρόγραμμα σου και σειρές, ντοκιμαντέρ (θα σημειώσεις σε ένα τετράδιο λέξεις που σου κάνουν εντύπωση), μουσικη αλλά και καθημερινή επικοινωνία με κάποιον στα αγγλικά. (Τρόποι υπάρχουν γι'αυτο, μπορώ να σου πω). Μόνο έτσι θα ανέβει το επίπεδο σου, με τριβή!
Είμαι της άποψης ότι η προετοιμασία για το εκάστοτε πτυχίο δεν σου μαθαίνει την γλώσσα, σε καμία περίπτωση. Πήρα το ECPE 13 χρόνια πριν και τα αγγλικά που μιλούσα τότε (που υποτίθεται ότι τα διάβαζα κιόλας εκείνη την περίοδο, ότι ήμουν μέσα στα πράγματα) δεν έχουν καμία σχέση με τα αγγλικά που μιλάω σήμερα.
Οπότε Πέτρο, αν θες να το έχεις στο μυαλό το πτυχίο για να σου δίνει κίνητρο κανένα πρόβλημα. ΑΛΛΑ η συμβουλή μου είναι στο να μην βασιστείς στις ρηχές/exams-oriented τακτικές που προτείνουν στα εκάστοτε φροντιστήρια/βιβλία μεθόδους. Εκεί πας για να πάρεις πτυχίο, όχι για να μάθεις την γλώσσα και θέλει ψάξιμο για να βρεις ένα κέντρο που όντως μαθαίνεις την γλώσσα.
Για να μάθεις καλά αγγλικά πρέπει να τα μιλάς σε καθημερινή βάση, να βλέπεις πολλές σειρές/ταινίες για να βελτιωθεί η προφορά σου. Εμένα πλέον με περνάνε για αμερικανο σκέψου όταν μιλάω αγγλικά γιατί το δούλεψα, με το τι άκουγα και εκπαίδευσα το στόμα μου να κάνει τους ίδιους ήχους.
Οπότε με την χ μελέτη που θα έχεις να κάνεις την βδομάδα, θα βάζεις στο πρόγραμμα σου και σειρές, ντοκιμαντέρ (θα σημειώσεις σε ένα τετράδιο λέξεις που σου κάνουν εντύπωση), μουσικη αλλά και καθημερινή επικοινωνία με κάποιον στα αγγλικά. (Τρόποι υπάρχουν γι'αυτο, μπορώ να σου πω). Μόνο έτσι θα ανέβει το επίπεδο σου, με τριβή!
Scandal
Διαχειριστής
Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, Απόφοιτος λυκείου και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 21.883 μηνύματα.
Μιλάω καθημερινά με πελάτες γραπτώς / chat στα αγγλικά αλλά οι προοπτικές είναι πολύ περιορισμένες / μόνο τεχνικοί όροι και βασικά αγγλικά που αρκεί ένα lower και όσο για γραμματικά λάθη, γίνονται γαργάρα. 
Τι λέτε για τους ai tutors;
Σίγουρα θα έχετε πετύχει διαφημίσεις.
Τους μιλάς, σου θίγουν θέματα και σε διορθώνουν.
Με προβλημάτισαν αυτά που λέτε, γιατί ξέρω ότι στην ουσία με προσωπική προσπάθεια - και ως ήδη κάτοχος ECPE - δηλαδή δεν είμαι στο απόλυτο μηδέν του αρχαρίου - μπορώ να κάνω πράγματα και μόνος μου...

Τι λέτε για τους ai tutors;
Με προβλημάτισαν αυτά που λέτε, γιατί ξέρω ότι στην ουσία με προσωπική προσπάθεια - και ως ήδη κάτοχος ECPE - δηλαδή δεν είμαι στο απόλυτο μηδέν του αρχαρίου - μπορώ να κάνω πράγματα και μόνος μου...
ultraviolence
Συντονιστής
Ο ultraviolence αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 17.239 μηνύματα.
Αυτή είναι άλλη συνθήκη ωστόσο! Εγώ εννοούσα να μιλάς για κάποιον και να αναλύετε πχ μια ταινία, ένα κοινωνικό ζήτημα, τι έκανες το ΣΚ, πώς ήταν το τελευταίο σου ταξίδι κ.τ.λ. Έχω συγκεκριμένες εφαρμογές στο μυαλό μου.Μιλάω καθημερινά με πελάτες γραπτώς / chat στα αγγλικά αλλά οι προοπτικές είναι πολύ περιορισμένες / μόνο τεχνικοί όροι και βασικά αγγλικά που αρκεί ένα lower και όσο για γραμματικά λάθη, γίνονται γαργάρα.![]()
Μπορείς να το αξιοποιείς υπέρ σου, φυσικά. Αν αγοράσεις βιβλία για το listening και όλα τα υπόλοιπα τα κάνεις χρησιμοποιώντας ΑΙ, γιατί όχι; Πόσο μάλλον όταν είσαι ήδη τουλάχιστον σε ένα Β2 επίπεδο. Η γραμματική (πέρα από 1-2 πράγματα παραπάνω όπως η υποτακτική) δεν αλλάζει άλλα είναι αυτά που εξετάζει το C2.Τι λέτε για τους ai tutors;
Memetchi
Διάσημο μέλος
Ο Memetchi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 2.749 μηνύματα.
Θα συμφωνήσω και εγώ, αν θες να βελτιώσεις το επίπεδο σου ξεχνάς σχεδόν τελείως τις ασκήσεις προετοιμασίας για τέτοια πιστοποιητικά. Δυστυχώς δεν σου μαθαίνουν τη γλώσσα όπως θέλεις, σου μαθαίνουν πατερνς για να πάρεις ένα βαθμό κυρίως. Τώρα που έχω εμβαθύνει πολύ περισσότερα στα παιδαγωγικά και δε αυτά πολύ μικρών ηλικιών, βλέπω ότι κάνουμε το "λάθος" να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από τη μητρική μας την οποία μάθαμε εμπειρικά από άλλους φυσικούς ομιλητές. Στις ξένες δίνουμε ατέλειωτη προσπάθεια στη μορφολογία και καταλήγουμε ενώ ξέρουμε άριστα τον γραμματικό κανόνα να μη μπορούμε να τον βάλουμε σε μια πρόταση όταν το χρειαζόμαστε, ενώ προτάσεις/λέξεις κτλ που μπορεί να ακούσαμε σε ένα τραγούδι να ξέρουμε ακριβώς πως και που τις χρησιμοποιούμε και να έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας ενώ δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί έχουν αυτή τη μορφή. Αυτό στον γραμματισμό το λέμε αναδυόμενη μάθηση
Οπότε εγώ προτείνω να δώσεις πάρα πολλή βάση στο να ακούς, να διαβάζεις και να μιλάς. Άσε γραμματικές, άσε ορθογραφία, άσε σύνταξη για αρχή. Μπορείς να τα βλέπεις αυτά ως πρόσθετα. Σίγουρα κάποιες θεματικές θα σου αρέσουν, υπάρχει τεράστιο υλικό για τα πάντα στα αγγλικά, βίντεο, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια. Μπορείς να μιλάς και με κανένα gpt και να του ζητάς να σε διορθώνεις αν δεν έχεις άλλους. Για την προφορά ο,τι ακους αν είσαι μόνος μπορείς να το επαναλαμβάνεις φωναχτά. Στη γαλλική μας έβαζαν μια άσκηση όπου μας έδιναν youtubers και μας έβαζαν να επαναλαμβάνουμε ο,τι έλεγαν ΑΚΡΙΒΩΣ, ίδια ταχύτητα, ίδια χροιά στη φωνή, γκριμάτσες... τα πάντα. Υπάρχουν και πάρα πολλά βίντεο φωνολογίας, βοηθάει πολύ να ξες που τοποθετείς τη γλώσσα, τα τονικά γκρουπ κτλ.
Οπότε εγώ προτείνω να δώσεις πάρα πολλή βάση στο να ακούς, να διαβάζεις και να μιλάς. Άσε γραμματικές, άσε ορθογραφία, άσε σύνταξη για αρχή. Μπορείς να τα βλέπεις αυτά ως πρόσθετα. Σίγουρα κάποιες θεματικές θα σου αρέσουν, υπάρχει τεράστιο υλικό για τα πάντα στα αγγλικά, βίντεο, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια. Μπορείς να μιλάς και με κανένα gpt και να του ζητάς να σε διορθώνεις αν δεν έχεις άλλους. Για την προφορά ο,τι ακους αν είσαι μόνος μπορείς να το επαναλαμβάνεις φωναχτά. Στη γαλλική μας έβαζαν μια άσκηση όπου μας έδιναν youtubers και μας έβαζαν να επαναλαμβάνουμε ο,τι έλεγαν ΑΚΡΙΒΩΣ, ίδια ταχύτητα, ίδια χροιά στη φωνή, γκριμάτσες... τα πάντα. Υπάρχουν και πάρα πολλά βίντεο φωνολογίας, βοηθάει πολύ να ξες που τοποθετείς τη γλώσσα, τα τονικά γκρουπ κτλ.
Poirot
Περιβόητο μέλος
Ο Poirot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών και Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 5.888 μηνύματα.
Ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το CPE ως ένα κίνητρο για να «στρωθείς», αλλά αν μείνεις μόνο σε αυτό θα γίνει αυτό που σου λένε και οι φίλτατοι. Θα μάθεις να περνάς την εξέταση γιατί είναι τυποποιημένα πράγματα αλλά το επίπεδο των αγγλικών σου δεν θα βελτιωθεί θεαματικά. Θα έχεις βελτίωση αλλά όχι αυτό που καταλαβαίνω ότι θέλεις.Με προβλημάτισαν αυτά που λέτε, γιατί ξέρω ότι στην ουσία με προσωπική προσπάθεια - και ως ήδη κάτοχος ECPE - δηλαδή δεν είμαι στο απόλυτο μηδέν του αρχαρίου - μπορώ να κάνω πράγματα και μόνος μου...
Ας πούμε εγώ στα γερμανικά (σε χαμηλότερο επίπεδο βέβαια), τα πάω πολύ καλά σε κατανόηση γραπτού λόγου αλλά αυτή τη δεξιότητα δεν θεωρώ ότι την απέκτησα από τα βιβλία. Διαβάζω άρθρα, προσπαθώ να έρχομαι σε επαφή με τη γερμανική γλώσσα και σε άλλα πλαίσια και βλέπω ότι αυτό με βοηθάει. Αυτό στα γαλλικά ας πούμε δεν το έκανα (ήμουν και σε πολύ μικρότερη ηλικία τότε και λιγότερο ώριμος) και δεν είχα το ίδιο επίπεδο κατανόησης όταν ήμουν θεωρητικά στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είμαι τώρα στα γερμανικά. Επίσης πολύ σημαντικό ταινίες, βιντεάκια κλπ. Για την ακουστική κατανόηση σκέψου να ακούς και κανένα podcast στα αγγλικά σε ζητήματα που σε ενδιαφέρουν. Ειδικα στα αγγλικά όπως είπε κι ο αγαπητός Meme θα βρεις τα πάντα για ο,τι θέλεις.
Για τη γραπτή έκφραση ναι θα μπορούσε να σε βοηθήσει και η τεχνητή νοημοσύνη, όσον αφορά τη διόρθωση. Για AI tutors αν και τα έχει πάρει το μάτι μου δεν έχω άποψη οπότε δεν θέλω να σε πάρω στον λαιμό μου.
anna_6
Νεοφερμένο μέλος
Η anna_6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 16 ετών και Μαθήτρια Β' λυκείου. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Καλησπέρα!Καλησπέρα!
Θέλω να ρωτήσω, κυρίως:
- κατόχους Cambridge CPE
Δηλαδή:
- διαφορές στη δυσκολία
Thanks![]()
Εγώ είχα δώσει πέρσι τον Μάιο το CPE αλλά δεν το πήρα για λίγο και μου δώσανε Advanced (C1). Η αλήθεια είναι τα είχα φορτώσει στον κόκορα. Φέτος τον Δεκέμβρη ξαναεδωσα και είμαι αρκετά αισιόδοξη επειδή όντως έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια. Για ψυχολογικούς και μόνο λόγους έδωσα και το ECPE οπότε μπορώ να σου πω πολλά και για τα δύο πτυχία.
Τα reading στο CPE είναι σαφώς πιο απαιτητικά για τον εξής λόγο: δεν απαιτούν μόνο καλή γνώση των Αγγλικών (για λεξιλόγιο μιλάω κυρίως) αλλά και "μυαλό". Ειδικά στο προτελευταίο part σου έχει ένα κείμενο και κάποιες παράγραφοι λείπουν. Σου τις έχει δίπλα και εσύ πρέπει να τις βάλεις στην σωστή σειρά. Οπότε δεν χρειάζεται μόνο γνώση, αλλά και αντίληψη. Για αυτό δυσκολεύει πολλούς υποψήφιους. Τα υπόλοιπα part είναι κομπλέ αν και μόνο αν έχεις καλή γνώση στα αγγλικά, ξέρεις phrasal verbs και έχεις άνεση στο λεξιλόγιο. Αυτό το πτυχίο δεν σηκώνει μετριότητες, κακά τα ψέματα. Αντιθέτως κάποιος που δεν ξέρει και τα "τέλεια" αγγλικά (εννοώ πιο advanced πράγματα) τα καταφέρνει πολύ καλά στο ECPE.
Τα listening του CPE εμένα μου φαίνονται πιο βάτα από του ECPE για τον εξής λόγο: τα ακούς όλα 2 φορές, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο "ασφαλής". Ωστόσο, στο πρώτο part και τις δύο φορές που έδωσα σ ένα speaker από τους 3 είχε προφορά (νομίζω σαν Αυστραλιανή, κάτι τέτοιο μου θύμιζε). Το δεύτερο part θέλει προσοχή γιατί πρέπει να βάλεις την κατάλληλη λέξη στο κενό και μερικές φορές κάνει paraphrasing, ωστόσο με εξάσκηση και practice tests το συνηθίζεις. 3ο part κομπλέ, μοιάζει με του μισιγκαν είναι πολλαπλης επιλογής. Στο τέταρτο part θέλει προσοχή αλλά και πάλι το γεγονός ότι το ακούς 2 φορές σε σώζει! Στο ECPE από την άλλη τα ακούς όλα μια φορά εκτός από το 3ο και τελευταίο παρτ που το ακούς 2 φορές. Οι Αμερικανοί έχουν την τάση να μιλάνε γρήγορα, κάτι που με ενοχλεί. Ωστόσο και αυτό λύνεται με εξάσκηση. Γενικότερα το listening είναι θέμα εξάσκησης.
Όσον αφορά τις εκθέσεις, στο ECPE έχεις 45 λεπτά για μια έκθεση και σου δίνονται 3 promps που είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον το 1 οποίο θες, αλλιώς σου στοιχίζει αρκετά στην βαθμολογία. Επιλέγεις συνήθως μεταξύ essay και article. Οι απαιτήσεις είναι πιο βατές σε σχέση με του CPE. Να φανταστείς εγώ είχα μάθει idioms, inversion, cleft sentences κλπ λόγω της ενασχόλησης μου με το Cambridge -που κακά τα ψέματα τα θέλει φουλ αυτά- που είναι πιο advanced και όταν τα έβαζα στο ECPE writing έπαιρνα σταθερά 80%+
Στο CPE πρέπει να γράψεις 2 εκθέσεις και έχεις 1,5 ώρα. Η πρώτη είναι το summary, που έχει συγκεκριμένη δομή και για την δεύτερη επιλέγεις ανάμεσα από 4 επιλογές νομίζω. Τον Δεκέμβριο που έδωσα είχαν πέσει Article, Letter, Review και ένα λογοτεχνικό που κανείς δεν το επιλέγει. Θεωρώ ότι εδώ το ECPE είναι πιο εύκολο αφού παίρνεις έξτρα πόντους για πράγματα που στο CPE θεωρούν "δεδομένο" ότι θα τα βάλεις.
Τέλος, τα προφορικά. Η δομή του ECPE είναι τελείως μάπα κατά την γνώμη μου. Είστε 2 ή 3 μέσα και το παίζετε εργαζόμενοι σε μια εταιρία. Σας δίνουν το θέμα, 2 επιλογές στον καθένα, χρόνο για επεξεργασία και μετά τις παρουσιάζετε ο ένας στον άλλον. Μετά κάνετε debate και καταλήγετε σε 1 πρόταση την οποία παρουσιάζετε στο αφεντικό (τον εξεταστή νούμερο 2) και αυτός πάνω σε αυτά που του είπατε βρίσκει ένα αρνητικό και εσείς πρέπει να τον πείσετε περαιτέρω. Με λίγα λόγια, πολλή φασαρία για το τίποτα. Εγώ μάλιστα, έπεσα και σε 2 εξετάστριες που ειδικά η μια ήταν τέρμα ξινή...
Αντιθέτως, η δομή του CPE είναι πολύ πιο απλή και οι εξεταστές αισθάνομαι ότι είχαν πιο υψηλό επίπεδο. Ίσως βέβαια φταίνε και οι άνθρωποι.
Αυτά από εμένα. Καλή συνέχεια!!
Scandal
Διαχειριστής
Σε ευχαριστώ πολύ κι εσένα (πολύ καλή σύγκριση των δύο διαδικασιών εξέτασης! ) και όλους εδώ για τις πληροφορίες!!Καλησπέρα!
Εγώ είχα δώσει πέρσι τον Μάιο το CPE αλλά δεν το πήρα για λίγο και μου δώσανε Advanced (C1). Η αλήθεια είναι τα είχα φορτώσει στον κόκορα. Φέτος τον Δεκέμβρη ξαναεδωσα και είμαι αρκετά αισιόδοξη επειδή όντως έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια. Για ψυχολογικούς και μόνο λόγους έδωσα και το ECPE οπότε μπορώ να σου πω πολλά και για τα δύο πτυχία.
Τα reading στο CPE είναι σαφώς πιο απαιτητικά για τον εξής λόγο: δεν απαιτούν μόνο καλή γνώση των Αγγλικών (για λεξιλόγιο μιλάω κυρίως) αλλά και "μυαλό". Ειδικά στο προτελευταίο part σου έχει ένα κείμενο και κάποιες παράγραφοι λείπουν. Σου τις έχει δίπλα και εσύ πρέπει να τις βάλεις στην σωστή σειρά. Οπότε δεν χρειάζεται μόνο γνώση, αλλά και αντίληψη. Για αυτό δυσκολεύει πολλούς υποψήφιους. Τα υπόλοιπα part είναι κομπλέ αν και μόνο αν έχεις καλή γνώση στα αγγλικά, ξέρεις phrasal verbs και έχεις άνεση στο λεξιλόγιο. Αυτό το πτυχίο δεν σηκώνει μετριότητες, κακά τα ψέματα. Αντιθέτως κάποιος που δεν ξέρει και τα "τέλεια" αγγλικά (εννοώ πιο advanced πράγματα) τα καταφέρνει πολύ καλά στο ECPE.
Τα listening του CPE εμένα μου φαίνονται πιο βάτα από του ECPE για τον εξής λόγο: τα ακούς όλα 2 φορές, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο "ασφαλής". Ωστόσο, στο πρώτο part και τις δύο φορές που έδωσα σ ένα speaker από τους 3 είχε προφορά (νομίζω σαν Αυστραλιανή, κάτι τέτοιο μου θύμιζε). Το δεύτερο part θέλει προσοχή γιατί πρέπει να βάλεις την κατάλληλη λέξη στο κενό και μερικές φορές κάνει paraphrasing, ωστόσο με εξάσκηση και practice tests το συνηθίζεις. 3ο part κομπλέ, μοιάζει με του μισιγκαν είναι πολλαπλης επιλογής. Στο τέταρτο part θέλει προσοχή αλλά και πάλι το γεγονός ότι το ακούς 2 φορές σε σώζει! Στο ECPE από την άλλη τα ακούς όλα μια φορά εκτός από το 3ο και τελευταίο παρτ που το ακούς 2 φορές. Οι Αμερικανοί έχουν την τάση να μιλάνε γρήγορα, κάτι που με ενοχλεί. Ωστόσο και αυτό λύνεται με εξάσκηση. Γενικότερα το listening είναι θέμα εξάσκησης.
Όσον αφορά τις εκθέσεις, στο ECPE έχεις 45 λεπτά για μια έκθεση και σου δίνονται 3 promps που είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον το 1 οποίο θες, αλλιώς σου στοιχίζει αρκετά στην βαθμολογία. Επιλέγεις συνήθως μεταξύ essay και article. Οι απαιτήσεις είναι πιο βατές σε σχέση με του CPE. Να φανταστείς εγώ είχα μάθει idioms, inversion, cleft sentences κλπ λόγω της ενασχόλησης μου με το Cambridge -που κακά τα ψέματα τα θέλει φουλ αυτά- που είναι πιο advanced και όταν τα έβαζα στο ECPE writing έπαιρνα σταθερά 80%+
Στο CPE πρέπει να γράψεις 2 εκθέσεις και έχεις 1,5 ώρα. Η πρώτη είναι το summary, που έχει συγκεκριμένη δομή και για την δεύτερη επιλέγεις ανάμεσα από 4 επιλογές νομίζω. Τον Δεκέμβριο που έδωσα είχαν πέσει Article, Letter, Review και ένα λογοτεχνικό που κανείς δεν το επιλέγει. Θεωρώ ότι εδώ το ECPE είναι πιο εύκολο αφού παίρνεις έξτρα πόντους για πράγματα που στο CPE θεωρούν "δεδομένο" ότι θα τα βάλεις.
Τέλος, τα προφορικά. Η δομή του ECPE είναι τελείως μάπα κατά την γνώμη μου. Είστε 2 ή 3 μέσα και το παίζετε εργαζόμενοι σε μια εταιρία. Σας δίνουν το θέμα, 2 επιλογές στον καθένα, χρόνο για επεξεργασία και μετά τις παρουσιάζετε ο ένας στον άλλον. Μετά κάνετε debate και καταλήγετε σε 1 πρόταση την οποία παρουσιάζετε στο αφεντικό (τον εξεταστή νούμερο 2) και αυτός πάνω σε αυτά που του είπατε βρίσκει ένα αρνητικό και εσείς πρέπει να τον πείσετε περαιτέρω. Με λίγα λόγια, πολλή φασαρία για το τίποτα. Εγώ μάλιστα, έπεσα και σε 2 εξετάστριες που ειδικά η μια ήταν τέρμα ξινή...
Αντιθέτως, η δομή του CPE είναι πολύ πιο απλή και οι εξεταστές αισθάνομαι ότι είχαν πιο υψηλό επίπεδο. Ίσως βέβαια φταίνε και οι άνθρωποι.
Αυτά από εμένα. Καλή συνέχεια!!
Η αλήθεια είναι ότι το CPE το σκέφτομαι από Απρίλιο (καθώς έχω ένα πολυέξοδο ταξιδάκι στη μέση με την αγγλικού μου και της πρότεινα αν θέλει μετά το ταξίδι μας να κάνουμε CPE γι' αυτό αμέσως έσπευσα να ανοίξω το thread).
Οπότε έχω χρόνο να το σκεφτώ.
Μια έξτρα σκέψη είναι τελικά να κάνω κάποιες απόπειρες μόνος μου να βελτιώσω τα αγγλικά μου βάσει και των προτάσεων των παιδιών παραπάνω και κάποια στιγμή που θα είμαι πιο δυνατός να πάω και για CPE, να υπάρχει ας πούμε.
Ως παιδιά στα 90s θεωρούσαμε ότι με ένα lower / B2 ξέρουμε αγγλικά.
Τελικά έφτασα να πάρω proficiency / C2 και ακόμα μάπα είναι τα αγγλικά μου
Επομένως χρειάζεται μια απομυθοποίηση των πτυχίων και των περιγραφών τους πχ "Β2 - πολύ καλή γνώση" / "C2 άριστη - μαξ καθημερινής χρήσης - γνώση" κτλ.
Έχω αντιληφθεί καλά τελικά ότι η προσωπική ενασχόληση είναι το παν...
Skiyo
Διάσημο μέλος
Ο George αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2.943 μηνύματα.
Αυτό ναι, έχω φίλο που δε πήγε καθόλου φροντιστήριο αλλά από παιδί μιλάει καλά αγγλικά, του έμαθε η μητέρα του αγγλικά επειδή έχουν ξένους συγγενείς, έπαιζε πολύ videogames και έκανε προγραμματισμό. Αλλά αν τον βάλεις να κάνει ασκήσεις γραμματικής ή να γράψει έκθεση θα έπαιρνε χάλια προς μέτριο βαθμό επειδή δε εξασκούταν σχεδόν καθόλου. Τώρα σπουδάζει στο εξωτερικό σε αγγλόφωνο προπτυχιακό και κάνει πολλές παρουσιάσεις τις εργασίες του.Επομένως χρειάζεται μια απομυθοποίηση των πτυχίων και των περιγραφών τους πχ "Β2 - πολύ καλή γνώση" / "C2 άριστη - μαξ καθημερινής χρήσης - γνώση" κτλ.
Έχω αντιληφθεί καλά τελικά ότι η προσωπική ενασχόληση είναι το παν...
Έχω και μια συγγενή που είναι καθηγήτρια αγγλικών, μου είπε ότι πέρυσι είχε μια μαθήτρια που έκαναν ιδιαίτερα στο προφορικό λόγο, συζητούσαν κανονικά σαν φίλες για διάφορα θέματα στα αγγλικά επειδή η μαθήτρια έφευγε για εξωτερικό και ήθελε να προετοιμαστεί καλά. Οπότε μήπως να σκεφτείς αν θες να μάθεις κανονικά αγγλικά, να μη πας για να δώσεις πιστοποιητικό επειδή θα μάθεις μόνο γραμματική και πως να περάσεις τη εξέταση αλλά να κάνεις εξάσκηση στο speaking κτλ.
Ή βάλε φίλο/φίλη που αρέσει να μιλάει αγγλικά ή να στέλνει μηνύματα στα αγγλικά όπως εγώ με τη παρέα μου.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 35 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.
Αρχική Forum
Ρωτήστε κάτι
Προσωπικές Συζητήσεις
Πανελλαδικές
Αγγελίες
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki