Προφανως αστειευεσαι όταν λες πως προσπαθεις να κρατησεις την συζητηση σε έναν επιπεδο , όταν σου ζητησα πηγες απαντησες τοσο παιδιαστικα ,α και συ δεν εδωσες , τωρα μου λες πως αμφισβητεις μια πηγη μου επειδη ειμαι δημιογραφος , μια σου παλι και μια μου.Για να τελειωνουμε με την μικροτητα σου που δεν θα επρεπε να χα ασχοληθει ποτε δεν ειπα πως ο Conquest είναι αξιοπιστος επειδη είναι δημοσιογραφος , αλλα και να το πα βρε παιδι μου ,είναι λογος αυτος να μου απαντας μια σου και μια μου?
Ο βραβευμενος ιστορικος Mark Mazower είναι πιο αξιοπιστος από θελεις εσυ να πιστευεις , επιπλεον ο μηδενισμος είναι βασει του τιποτα διοτι ο ιδιος είναι δριμυτατος επικριτής του κομμουνισμου και εκανα λογο στο βιβλιο του σκοτεινη ηπειρος , πως δεν τοσο διαφορετικος από τον εθνικο σοσιαλισμο.
Πραγματι δεν αρνηθηκα τουτο το γεγονος , διοτι για αυτό προκειται γεγονος , δεν ειχα λογο/στοιχεια να το αρνηθω.Οι ανακριβειες δεν ητανε εκει.
Ο Nekrich, Alexander δεν σου αρεσε σαν ονομα , γιʼαυτό δεν σχολιασες?
Γιατι να ασχολιασω τον αριθμο των κρατουμενων , εχω διαβασει και δεν διαφωνω σε αυτό , οποτε δεν εχω να πω κατι επʼ αυτου , θελεις σονι και καλα να λεω κατι γιατι ο,τι γραφεις , δεν θα τελειωσουμε ποτε.
Εκανες λογο για την αμνηστια και τη σχολιασα , ειχες αρχικα γραψει πως ενας από τους λογους που ο σταλιν ηταν αιμοδιψης «Το 1953 υπήρχαν στα Γκούλαγκ πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυλακισμένοι, εκ των οποίων το 1,2 αμνηστεύτηκε 3 βδομάδες μετά τον θάνατο του Στάλιν» , χωρις το σχολιο μου «η αμνηστια δοθηκε ανευθυνα το 53 διοτι ελευθερωθηκαν οι κρατουμενοι που δεν μπηκαν εκει για πολιτικα εγκληματα μα για οτιδηποτε αλλο , ελευθερωθηκαν επισης και οι πολιτικοι κρατουμενοι που η ποινη τους ηταν μικροτερη των 5 χρονων.Κοντολογις αφεθηκαν ελευθεροι κρατουμενοι κοινου ποινικου δικαιου» η τοποθετηση αφηνει να εννοηθει πως αδικαν μπηκαν τοσο ατομα μεσα και με το που σε ο δικτατορας εφυγαν , η πραγματικοτητα ηταν διαφορετικη όπως ειπα διοτι πολύ ησαν κρατουμενοι κοινου ποινικου δικαιου.
Λες πως δεν προσπαθεις να τα ριξεις όλα στο σταλιν μα εγραψες αρχικα πως ηταν «αιμοδιψής δικτάτορα» μιλοντας για τις φυλακες που σχεδιασε ο λενιν ,αυτό είναι ο ορισμος της ανακριβειας , δηλαδη έλλειψη ακρίβειας.
Το γκουλαγκ υπηρξε ένα ειδος φυλακης (εάν ασφαλως ηταν στρατοπεδο συγκεντρωσης) μια και ειχα ολων των ειδων των κρατουμενων και εάν διαβασεις τον Σολζενίτσιν θα δεις πως ηταν γνωστο για τους μηχανισμους καταπιεσης πολιτικων κρατουμενων , δεν ειχε κυριως πολιτικους κρατουμενος.
Η παρομοιωση σου είναι σχετικα αστοχη , άλλο τα αρχεια του χιτλερ-σταλιν άλλο ναζι-σοβιετ , για την ακριβεια μπορεις να μπεις στο σαιτ
https://www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html , να διαβασεις αρχεια των ναζι βασει των οποιων γνωριζουμε (αν και αυτά είναι το λιγοτερο) ποσα εκατομμυρια αθωους σκοτωσαν.Αυτος ο αριθμος εγινε πριν το ανοιγμα των αρχειων , σημερα ολοι σχεδον οι ιστορικοι υπολογιζουν 15-30 εκατομμυρια περασανε από κεινες τις φυλακες το 1918-56.
Μα όπως ξαναειπα στο συγκεκριμενο βιβλιο του ρωσου νομπελιστα (εφοσον το χεις διαβασει θα γνωρισεις) , απορριπτει την ιδεα πως ο σταλινισμος/ολοκληρωτισμος των σοβιετ είναι αποκυημα του σταλιν ,όχι μονο για την φυλακη , μα και για τις μαζικες εκτελεσεις , οικονιμικα σχεδια κτλ
Αντι να ξεκαθαρισεις τα απλα καθεσε και σημειωνεις καποια τι εκανε ο Σολζενίτσιν πριν παρει το νομπελ.
H προσωπικη αποψη ιστορικου δεν εχει σχεση με την ιστορια , μωρε τι μας λες?!Ξαναλεω αυτά θα πρεπε να γραφεις να χει κανεις ολοκληρωμενη εικονα περι αυτό του ατομου , όχι μονο ό,τι σε συμφερει.Διαφορα θεματα μεν τα πραγματευομαστε και τα δυο δεν.
Υποτιθεμενη καταστροφη της σοδιας?!Καταχρας τουτα που γραφω δεν είναι εικασιες , η ξηρασια και τα προβληματα με τις σοδειες ελαβαν χωρα , το καταγραφει μεχρι και ο Conquest «The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine» , τι θα μου πεις πως δεν υπηρξε ουτε ξηρασια , ουτε τα προβληματα που παρεθεσα?!
Δεν τον γνωριζω τον ιστορικο Roman Serbyn ,θα ψαξω παντως το εργο του.
Οσο αναφορα τους τεράστιους φόρους που επιβλήθηκαν αρχικά στα σιτηρά,την συγκέντρωση και φύλαξη της σοδειάς σε αποθήκες καθώς και το κλείσιμο των συνόρων σου ζητησα πηγες.
Τελος για την ΟΥΝΕΣΚΟ αυτό που πες ηταν αληθεια , όμως σχολιασα την γενικη τοποθετηση του θεματος ,η σταση που χει λαβει η ΟΥΝΕΣΚΟ , οι 17 χωρες κτλ είναι καθαρα τοποθετηση επι του θεματος που σχολιασα στην μεγαλη μου παραγραφο , αυτό καθʼ αυτό δεν σχολιαστηκε ως υποκατηγορια μιας πιο ευρείας απαντησης.
Αν είναι να γραφω και γω δεν μου σχολιασες εκεινο δεν μου σχολιασες το άλλο θα μεινουμε εδώ για παντα.