Το τμήμα του Παντείου θα μπορούσαμε να πούμε ότι "αντιστοιχεί" με την κατεύθυνση της Πολιτικής Ανάλυσης του ΠΕΔΔ.
Να ρωτήσω κάτι επιπλέον, με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση... Αν κάποιος πιστεύει (χωρίς να είναι, φυσικά, σίγουρος εξαρχής) πως θέλει να ασχοληθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, θεσμούς κλπ., και θα επέλεγε την κατεύθυνση των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αν σπούδαζε στο ΠΕΔΔ, τι θα συνιστούσες να κάνει αν δεν έχει συγκεντρώσει αρκετά μόρια για να εισαχθεί στο ΠΕΔΔ;
1) Να δηλώσει το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου και να εμβαθύνει σε τομείς που πιθανώς δε θα επέλεγε, αλλά στο τμήμα θα παρακολουθήσει τουλάχιστον τον πυρήνα των μαθημάτων της πολιτικής επιστήμης (και θα αποφύγει όσα ιστορικά μαθήματα μπορεί).
2) Να πάει σε κάποιο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών παρά το γεγονός ότι το κύριο μέρος τους αποτελεί κομμάτι της πολιτικής επιστήμης και, συνεπώς, κάποιος θα έλεγε ότι θα ήταν προτιμότερο να επιλέξει τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ως γενικότερο.
3) Να επιλέξει άλλο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης που επισήμως δε δίνει έμφαση στην πολιτική θεωρία και ιστορία όπως του Παντείου, συγκεκριμένα της Κρήτης (εάν, βέβαια, διατίθεται να φύγει πράγματι από την Αθήνα για το Ρέθυμνο).
4) Εφόσον τον ενδιαφέρουν τα οικονομικά (ιδιαίτερα η πολιτική οικονομία, τα διεθνή οικονομικά κλπ.), ακόμα και αν τον ενδιαφέρουν λιγότερο από την πολιτική επιστήμη, να επιλέξει το τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ με βλέψεις για συνέχεια σε αντικείμενο πολιτικής και διεθνολογικής φύσης.
Όπως καταλαβαίνεις, δε σε ρωτάω γενικά και αόριστα, για τον εαυτό μου ρωτάω.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι σε τρίλημμα, τα είχα μπλέξει περισσότερο τους προηγούμενους μήνες και, σιγά-σιγά, αρχίζω να τα ξεκαθαρίζω, απλώς θέλω λίγη βοήθεια. Θα επικοινωνούσα μαζί σου με προσωπικό μήνυμα, μιας και θα ήθελα συγκεκριμένα τη δική σου άποψη αν γίνεται, αλλά δεν είναι ενεργοποιημένη η συγκεκριμένη επιλογή στο προφίλ σου.
Πάντως, να πω ότι από τις 4 επιλογές που παρέθεσα, εφικτές για μένα στην παρούσα φάση είναι οι: 1 (να επιλέξω το ΠΕΚΙ, αν και δεν είναι δεδομένο ότι θα περνούσα σε αυτό), 3 και 4 (στα δύο τελευταία λογικά θα περάσω αν τα επιλέξω). Επέλεξα, καλώς ή κακώς, να μην εξεταστώ στα αγγλικά, παρά την καλή μου σχέση με τη γλώσσα, άρα να μην έχω τα τμήματα ΔΕ(Π)Σ στις επιλογές μου, καθώς τα είδα ειδικότερα από την πολιτική επιστήμη και σα να μαθαίνεις λίγη πολιτική επιστήμη, λίγα οικονομικά και λίγο δίκαιο. Άρα σκέφτηκα να τα αποφύγω αρχικά. Το θέτω ως επιλογή, όμως, κυρίως για να τονιστεί ότι μάλλον το τμήμα ΠΕΚΙ του Παντείου δεν έχει μαθήματα των πεδίων της πολιτικής επιστήμης που ανέφερα ότι (μάλλον) με ενδιαφέρουν περισσότερο, καθώς αυτά βρίσκονται στο ΔΕΠΣ.
Θα ήθελα, αν δεις το μήνυμα και μπορείς να εκφράσεις άποψη, να μου έλεγες πώς θα πρότεινες να ιεραρχίσω τις συγκεκριμένες (1, 3, 4) επιλογές στο μηχανογραφικό μου, και αν μπορείς να εκφράσεις μια άποψη για τα τμήματα ΔΕ(Π)Σ βάσει όσων είπα (δευτερεύον εφόσον δε μπορεί να αποτελέσει επιλογή μου, βέβαια). Φυσικά δεν περιμένω να αποφασίσεις για μένα, απλώς με τις συγκεκριμένες σκέψεις παλεύω πολλούς μήνες και θα ήθελα μια άποψη κάποιου που δείχνει σχετικός με το αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης. Θα τη χρησιμοποιήσω ως άποψη, μην αγχωθεί κανείς ότι περιμένω εναγωνίως να συμπληρώσω ακριβώς ό,τι μου προτείνει κάποιος.
Υ.Γ: Το μήνυμα είναι γραμμένο στο β' ενικό πρόσωπο, όμως είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη οποιαδήποτε άποψη επί του θέματος. Απλώς η Λένω μου έχει απαντήσει σε αρκετές απορίες που έχω εκφράσει στο παρελθόν (κυρίως) σχετικές με το αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης, και θα ήθελα και τη δική της άποψη, εάν δει το μήνυμα και έχει χρόνο και διάθεση να απαντήσει.
Πάντως, απαντήσεις και από οποιονδήποτε άλλον θα είναι σίγουρα χρήσιμες!
Υ.Γ. 2: Πρώτη επιλογή, επειδή ποτέ δεν ξέρεις, θα είναι πράγματι το τμήμα ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ στο μηχανογραφικό μου, αλλά δε θα περάσω σε αυτό. Αφενός επειδή αποτελεί το πληρέστερο και ευρύτερο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και επιτρέπει στον φοιτητή να επιλέξει την κατεύθυνση που επιθυμεί και αφετέρου επειδή έχω προτίμηση στο ΕΚΠΑ ως πανεπιστήμιο (χωρίς να πιστεύω απαραίτητα ότι το Πάντειο δεν είναι καλό πανεπιστήμιο, απλώς βάσει των πληροφοριών και της λογικής που έχω, έχω σχηματίσει καλή άποψη για το ΕΚΠΑ από ακαδημαϊκή άποψη). Απλώς είπα να το αναφέρω, μήπως βοηθήσει. Μιλάμε για ιεράρχηση επιλογών 2-4.