Μου κάνει εντύπωση η τοποθέτησή σου, Λένω, μιας και δεν μας έχεις συνηθίσει να παίρνεις θέση σε ζητήματα που δεν γνωρίζεις.
Η ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει δύο κατευθύνσεις, την οποία επιλέγει ο φοιτητής στο ΣΤ εξάμηνο.
Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας.
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
Όπως φαίνεται από το
πρόγραμμα σπουδών αφ' ενός από το δεύτερο έτος και μετά παρέχεται μεγάλη ευελιξία στον φοιτητή, να διαμορφώσει εκείνος το πρόγραμμά του. Αφ' ετέρου, τα υποχρεωτικά μαθήματα μαθηματικών και στατιστικής είναι λίγα.
Ακόμη, μία ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, δείχνει ότι και εκεί ο φοιτητής καλείται να έρθει αντιμέτωπος και μαθηματικά και στατιστική, ενώ αργότερα γίνονται (υποχρεωτικά) μαθήματα ποσοτικών μεθόδων και έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες. Ακόμη, προφανώς κάνουν και οικονομικά μαθήματα στις πολιτικές επιστήμες, αφού πρέπει ο φοιτητής να έχει μία γενική εικόνα του πώς λειτουργεί η οικονομία. Περισσότερες λεπτομέρειες
εδώ.
Σημείωση: Αυτά τα ... άνευ ενδιαφέροντος μαθήματα όπως μαθηματικά και στατιστική είναι αναγκαία και επιτελούν κάποιο σκοπό. Κανονικά, θα έπρεπε οι φοιτητές πολιτικών επιστημών να κάνουν περισσότερη στατιστική και δίνουν λίγο βάση εκεί, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, pano, αφού η φοίτηση στη σχολή δεν γίνεται για βιοποριστικούς λόγους, έχει την πολυτέλεια, να επιλέξεις συναρτήσει του προγράμματος σπουδών που σου φαίνεται πιο ενδιαφέρον. Το να σου πούμε εμείς την γνώμη μας είναι λίγο δώρο άδωρο. Δες λοιπόν τα προγράμματα σπουδών που έχω παραθέσει παραπάνω, ψάξε λίγα πράγματα για κάθε μάθημα που σου κινεί το ενδιαφέρον και σε αυτή τη βάση κάνε την επιλογή σου. Σου εύχομαι καλή επιτυχία! =)
Ασφαλώς και δεν σας έχω συνηθίσει να παίρνω θέση σε ζητήματα που δεν ξέρω και ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ!
Επίσης πάντα απαντώ σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνονται στην αρχική ανάρτηση του ενδιαφερόμενου (δεν κάνω ανεξάρτητα αξιολόγηση ενός Τμήματος).
Τα δεδομένα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο 41 ετών ο οποίος έχει δουλειά (δεν θα χρησιμοποιήσει το πτυχίο του ως εφόδιο για εύρεση εργασίας) και θέλει να παρακολουθήσει μια σχολή από χόμπυ επειδή τον ενδιαφέρει να ακούσει και να διαβάσει ενδιαφέροντα πράγματα. Επίσης δηλώνει ότι τον προβληματίζουν τα μαθηματικά και η ξένη γλώσσα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, μεταξύ του ΔΕΣ και των Πολιτικών Επιστημών, εγώ του προτείνω τις Πολιτικές Επιστήμες.
Το ΔΕΣ έχει αρκετά μαθήματα που περιέχουν αμέσως ή εμμέσως μαθηματικά που ο ενδιαφερόμενος θέλει να αποφύγει. Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι δεν είναι αναγκαία και ότι δεν επιτελούν κάποιο σκοπό. Ασφαλώς και έτσι είναι!΄Ομως ο άνθρωπος δεν θέλει να μπλέξει μ΄αυτά! Δεν θέλει να σταδιοδρομήσει ως διεθνολόγος για να χτυπηθεί πάνω από τα βιβλία με κάτι που τον δυσκολεύει!
Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα Οικονομικών τα οποία δεν μπορεί να αποφύγει ούτε στα μαθήματα επιλογής ούτε στην κατεύθυνση Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας. Και να micro και να macro και να Στατιστική και να Πληροφορική και να Οικονομίες για τους Οργανισμούς για τον Πόλεμο, για τις Επιχειρήσεις για τις Διεθνείς Σχέσεις, για την Πολιτική, για την Ευρώπη, για την Ανάπτυξη κτλ κτλ. Οικονομίες, Οικονομίες, Οικονομίες ...
Για την κατεύθυνση ΔΕΟΣ δεν το συζητάμε καθόλου! Θα πήξει ο άνθρωπος!
Στο Πολιτικών Επιστημών τα μόνα μαθήματα με μαθηματικά είναι:
1) Μαθηματικά στην Πολιτική Επιστήμη (εισαγωγή): Καμία δυσκολία. Καθαρά εισαγωγικές έννοιες και εξεταστική με ανοιχτό βιβλίο και με θέματα σαν αυτά που περιέχονται λυμένα σ΄αυτό,
2) Κοινωνική Στατιστική: Πολύ ενδιαφέρον και κατανοητό μάθημα. Εξεταστική επίσης με ανοιχτό βιβλίο με θέματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση προβλημάτων σαν αυτά που περιέχονται λυμένα στο βιβλίο και
3) Ως "συνέχεια" της Κοινωνικής Στατιστικής, οι Ποσοτικές Μέθοδοι Ανάλυσης στις Κοινωνικές Επιστήμες: Περιγραφικά, χωρίς μαθηματικές λεπτομέρειες, χωρίς εξεταστική αλλά με εκπόνηση εργασίας.
Και από εκεί και πέρα θα ασχοληθεί με την Πολιτική Φιλοσοφία, Πολιτική Κοινωνιολογία, Πολιτικές Θεωρίες, Πολιτικές Ιδεολογίες, Πολιτικά Συστήματα, Ιστορία, Συγκριτική Πολιτική, Κοινωνική Θεωρία, Εκλογική Συμπεριφορά, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτική Επικοινωνία και ένα σωρό άλλα ν΄ανοίξει η καρδιά του, του ανθρώπου!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 9 Απριλίου 2020
ΛΕΣ ΒΡΕ ΛΕΝΩ? ΔΕΝ ΤΑ ΧΩΝΕΥΩ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑ ΤΟΝ ΘΕΟ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ Η ΔΕΣ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΗ ΒΑΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΙΑΝΩ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ναι, η γνώμη μου είναι να διεκδικήσεις κατά προτεραιότητα το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών!
Καλή Επιτυχία!