Πληροφορική ΕΚΠΑ - να την επιλέξω;

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Η annapdk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Απόφοιτος λυκείου. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Καλησπέρα σας.

Έδωσα πανελλήνιες, από το 4ο πεδίο και κατάφερα να συγκεντρώσω σαν ΜΟ 17.300 μόρια. Έχω απόκλιση 35 μορια από την πληροφορίκη ΕΚΠΑ, 80 από του ΟΠΑ και έχω πιάσει πληροφορική στο ΠΑΠΕΙ

Έχω αποφασίσει να ακολουθήσω σαν πρώτες επιλογές τον κλάδο της πληροφορικής. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να αποφασίσω αν θέλω να δηλώσω το τμήμα ' Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών' του ΕΚΠΑ. Βλεποντας το πρόγραμμα σπουδών, φοβάμαι πώς θα ζοριστω με μαθηματικά και φυσική, αλλά και με 'hardcore' μαθήματα πληροφορικής. Και για αυτό τον λόγο, δεν μπορώ να αποφασίσω αν θέλω να το δηλώσω σαν επιλογή.

Θα μπορούσε κάποιος που γνωρίζει σχετικά με το τμήμα, να μου πει μια γνώμη;

Ευχαριστώ πολύ.

Delinquent Duo

Νεοφερμένο μέλος

Ο Delinquent Duo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 31 μηνύματα.
Αν πιστεύεις πως δεν θα σ' αρέσουν οι τηλεπικοινωνίες, να μην το δηλώσεις. Έχει αρκετά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία απλά δεν χρειάζονται αν η κατεύθυνση που θέλεις να πάρεις είναι Computer Science.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Η annapdk αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Απόφοιτος λυκείου. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Δεν ξέρω καθόλου αν ψήνομαι για τηλεπικοινωνίες. Δεν έχω σχηματίσει εντελώς άποψη, αλλά μάλλον κλίνω προς το όχι.

Το θέμα μου είναι ότι δεν θέλω να ζοριστώ σε ένα απαιτητικό τμήμα, στο οποίο θα κάνω μαθήματα, τα οποία στην τελική δεν θα μου χρειαστούν επαγγελματικά.

Σκέφτομαι όμως μήπως αυτό το τμήμα θα μου ανοίξει περισσότερες πόρτες , όταν παώ να δουλέψω.

Γενικότερα, σαν τμήμα, θεωρείς ότι είναι πολύ πιο απαιτητικό από τις άλλες πληροφορικές;

Delinquent Duo

Νεοφερμένο μέλος

Ο Delinquent Duo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 31 μηνύματα.
Δεν το πιστεύω ότι σου ανοίγει κανένα τμήμα πόρτες. Εσύ τις κυνηγάς. Σίγουρα είναι το πιο απαιτητικό αυτό και το ΗΜΜΥ.

Να κάνεις αυτό που νιώθεις. Εγώ αν γύρναγα το χρόνο πίσω θα πήγαινα σε μια σχολή που είναι λιγότερο απαιτητική, για να μάθω τα βασικά, και μετά solo.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Άρα θεωρείς ότι το τμήμα αυτό αξίζει, μόνο αν θες να πάρεις κατεύθυνση τηλεπικοινωνιών. Σωστά;

Απλα με προβληματίζει η μεγάλη διαφορά βάσης ανάμεσα στο ΠΑΠΕΙ και ΕΚΠΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω αν το ΕΚΠΑ είναι η καλύτερη επιλογή ή όχι.

Delinquent Duo

Νεοφερμένο μέλος

Σίγουρα αξίζει αν θες να έχεις γνώσεις κι απ'τις δυο κατευθύνσεις. Αλλά αν δεν σε νοιάζει η δεύτερη, είσαι αναγκασμένη να περάσεις αρκετά υποχρεωτικά όπως φυσική και συστήματα επικοινωνίας που πολλοί χρωστούν για τον απλό λόγο ότι είναι αργά όταν συνειδητοποιούν ότι δεν τους αρέσουν καθόλου.

Μια χαρά είναι το ΠΑΠΕΙ και μη κόλλας στις βάσεις.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Μάλλον τότε πρέπει να καταλάβω αν μου αρέσουν οι τηλεπικοινωνίες ή όχι.

Μου έχει γίνει κάπως πιο ξεκάθαρο τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια. Sorry αν σε έπρηξα!

Arvacon

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Arvacon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου και μας γράφει από Αμαλιάδα (Ηλεία). Έχει γράψει 1.007 μηνύματα.
Το θέμα μου είναι ότι δεν θέλω να ζοριστώ σε ένα απαιτητικό τμήμα, στο οποίο θα κάνω μαθήματα, τα οποία στην τελική δεν θα μου χρειαστούν επαγγελματικά.
Το πανεπιστημιο δεν ειναι ινστιτουτο επαγγελματικης καταρτησης ομως (ΙΕΚ). Σπουδαζουμε για να ανοιξει το μυαλο μας, να αποκτησουμε γνωσεις σφαιρικα για τον κλαδο που μας ενδιαφερει και μετα ακολουθουμε οποιο μονοπατι του μας κανει το κλικ. Δεν εισαι σε θεση αυτη τη στιγμη να καταλαβεις αν σου αρεσουν ή οχι οι τηλεπικοινωνιες ή ο προγραμματισμος, αυτο θα το καταλαβεις μονο οταν θα εισαι μεσα στη σχολη και θα εχεις φτασει πλεον στο 3ο ετος, οπου θα εχεις διδαχτει τα βασικα μαθηματα κορμου και θα εισαι σε θεση πλεον να επιλεξεις κατευθυνση, εχοντας παρει μια γευση απ τα μαθηματα που εκανες. Καλυτερα επελεξε κατι που θα σου ανοιξει περισσοτερες πορτες, απο κατι που ισως στην πορεια τελικα ανακαλυψεις πως δεν ηταν αυτο που φανταστηκες...

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 275 μηνύματα.
Δεν θα την επελεγα εγω προσωπικα καθως μιλαμε για τρομερα δυσκολη σχολη. Πχ στο οπα 1ο και 2ο εξαμηνο εχεις 2 ευκολα μαθηματα οικονομικων ενω εκπα σου βαζουν λογικη σχεδιαση και φυσικη και μαθηματικα. Επισης πχ κανουν c αντι για python που ειναι πολυ πολυ δυσκολοτερη. Να την επιλεξεις αν εισαι σιγουρος οτι θα διαβαζεις ΠΟΛΥ και καθε μερα.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Καλά εννοείται. Απλά υπάρχουν και άλλες σχολές πληροφορικής που ασχολούνται με πιο γενικά αντικείμενα, ενώ το ΕΚΠΑ εμβαθύνει αρκετά (ίσως παραπάνω από ότι χρειάζεται) σε συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ άλλες σχολές δίνουν έμφαση σε σημεία τα οποία είναι πιο πιθανό να συναντήσεις στο μέλλον, στην πληροφορική.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Θα βάλω σίγουρα το ΟΠΑ πάνω από όλες τις άλλες πληροφορικές, διότι νομίζω μου ταιριάζει περισσότερο. Πάντως έχω την εντύπωση ότι κάνουν και python στο ΕΚΠΑ, αν δεν κάνω λάθος.

Arvacon

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Arvacon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Αιγαίου και μας γράφει από Αμαλιάδα (Ηλεία). Έχει γράψει 1.007 μηνύματα.
Δεν θα την επελεγα εγω προσωπικα καθως μιλαμε για τρομερα δυσκολη σχολη. Πχ στο οπα 1ο και 2ο εξαμηνο εχεις 2 ευκολα μαθηματα οικονομικων ενω εκπα σου βαζουν λογικη σχεδιαση και φυσικη και μαθηματικα. Επισης πχ κανουν c αντι για python που ειναι πολυ πολυ δυσκολοτερη. Να την επιλεξεις αν εισαι σιγουρος οτι θα διαβαζεις ΠΟΛΥ και καθε μερα.
Δε γινεται να ξεκινησεις απο python τον προγραμματισμο ομως, πρωτα μαθαινεις C, μετα C++ και μετα πας στα υπολοιπα... Επισης η λογικη σχεδιαση δεν ειναι δυσκολη και ειναι απ τα πιο ενδιαφεροντα μαθηματα. Για τη φυσικη, οκ, αλλα μαθηματικα θα συναντησει παντου παντως...

Xryssa

Νεοφερμένο μέλος

Η Xryssa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 60 ετών και Γονιός Φοιτητή. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Θα σου πω την εμπειρία του γιου μου που τελείωσε Ημμυ ΕΜΠ και μετά έκανε μεταπτυχιακό στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Το τμήμα είναι εξαιρετικό, απαιτητικό, είναι το καλύτερο τμήμα πληροφορικής, έχει πολλά και ενδιαφέροντα μεταπτυχιακα, έχει σύνδεση με εταιρείες. Στην εταιρεία που εργάζεται τώρα και έχει συναδέλφους και από ΟΠΑ και από ΠΑΠΕΙ βλέπει ότι εκείνοι δεν έχουν ούτε τις μισές γνώσεις από τους αποφοίτους του ΕΚΠΑ. Θα μου πεις παίρνουν τον ίδιο μισθό, ναι, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουν την ίδια εξέλιξη και τις ίδιες προοπτικές.

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 275 μηνύματα.
Θα σου πω την εμπειρία του γιου μου που τελείωσε Ημμυ ΕΜΠ και μετά έκανε μεταπτυχιακό στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Το τμήμα είναι εξαιρετικό, απαιτητικό, είναι το καλύτερο τμήμα πληροφορικής, έχει πολλά και ενδιαφέροντα μεταπτυχιακα, έχει σύνδεση με εταιρείες. Στην εταιρεία που εργάζεται τώρα και έχει συναδέλφους και από ΟΠΑ και από ΠΑΠΕΙ βλέπει ότι εκείνοι δεν έχουν ούτε τις μισές γνώσεις από τους αποφοίτους του ΕΚΠΑ. Θα μου πεις παίρνουν τον ίδιο μισθό, ναι, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουν την ίδια εξέλιξη και τις ίδιες προοπτικές.
Γνωσεις<>μισθος. Στην εταιρεια μου εχουμε ατομα απο ημμυ εμπ και καποιοι που εχουν τελιωσει παδα πληροφορικη παιρνουν παραπανω μισθο. Ο λογος οι γνωσεις των ημμυ εμπ ειναι για ακαδημια και οχι τοσο χρησιμες στην βιομηχανια. Ενω κωδικα μαθαινεις μονος σου οποτε υπαρχουν περιπτωσεις αποφοιτων τει πληροφορικης που βγαζει 2.5-3 χιλ καθαρα τον μηνα ενω αποφοιτοι πολυτεχνειου λιγοτερα.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Νιωθω ότι πρέπει να ψάξω περισσότερο το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών πριν δηλώσω την συγκεκριμένη σχολή, για τον λόγο ότι πολλά μαθήματα βασίζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Είμαι ακόμα αρκετά μπερδεμένη.

lain

Νεοφερμένο μέλος

Ο lain αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Καλά εννοείται. Απλά υπάρχουν και άλλες σχολές πληροφορικής που ασχολούνται με πιο γενικά αντικείμενα, ενώ το ΕΚΠΑ εμβαθύνει αρκετά (ίσως παραπάνω από ότι χρειάζεται) σε συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ άλλες σχολές δίνουν έμφαση σε σημεία τα οποία είναι πιο πιθανό να συναντήσεις στο μέλλον, στην πληροφορική.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Θα βάλω σίγουρα το ΟΠΑ πάνω από όλες τις άλλες πληροφορικές, διότι νομίζω μου ταιριάζει περισσότερο. Πάντως έχω την εντύπωση ότι κάνουν και python στο ΕΚΠΑ, αν δεν κάνω λάθος.
Το ΕΚΠΑ είναι σίγουρα δύσκολο και ίσως ανάλογα το τι θες να κάνεις και αν δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να καεις δεν υπάρχει λόγος να πας στο ΕΚΠΑ ντε και καλά. Πάντως αν είσαι μπερδεμένη και διατεθειμένη να αφοσιωθείς, ίσως θα ήθελες να μπεις στο ΕΚΠΑ απλά και μόνο επειδή έχει διαφορά μαθήματα να διαλέξεις σε διάφορα επίπεδα βάθους και κυρίως επειδή τα 2 τελευταία έτη διαλέγεις σχεδόν όλα τα μαθήματα εσύ. Δηλαδή σχεδόν το μισό πτυχίο μπορεί να γίνει πλήρως εξατομικευμένο. Και ναι, κάνουμε python στο εκπα.

Εγώ στην σχολή μπήκα μόνο για την πληροφορική χωρίς να με ενδιαφέρουν καθόλου οι τηλεπικοινωνίες και αφότου έκανα κάποια απο τα σχετικά υποχρεωτικά μαθήματα βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη την επιστήμη των τηλεπικοινωνιών κάτι το οποίο δεν περίμενα, οπότε αυτός είναι ίσως άλλος ένας λόγος να μπεις στο ΕΚΠΑ αν είσαι μπερδεμένη.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Το ΕΚΠΑ είναι σίγουρα δύσκολο και ίσως ανάλογα το τι θες να κάνεις και αν δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να καεις δεν υπάρχει λόγος να πας στο ΕΚΠΑ ντε και καλά. Πάντως αν είσαι μπερδεμένη και διατεθειμένη να αφοσιωθείς, ίσως θα ήθελες να μπεις στο ΕΚΠΑ απλά και μόνο επειδή έχει διαφορά μαθήματα να διαλέξεις σε διάφορα επίπεδα βάθους και κυρίως επειδή τα 2 τελευταία έτη διαλέγεις σχεδόν όλα τα μαθήματα εσύ. Δηλαδή σχεδόν το μισό πτυχίο μπορεί να γίνει πλήρως εξατομικευμένο. Και ναι, κάνουμε python στο εκπα.

Εγώ στην σχολή μπήκα μόνο για την πληροφορική χωρίς να με ενδιαφέρουν καθόλου οι τηλεπικοινωνίες και αφότου έκανα κάποια απο τα σχετικά υποχρεωτικά μαθήματα βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη την επιστήμη των τηλεπικοινωνιών κάτι το οποίο δεν περίμενα, οπότε αυτός είναι ίσως άλλος ένας λόγος να μπεις στο ΕΚΠΑ αν είσαι μπερδεμένη.

Ναι ίσως έχεις δίκιο. Απλά κάποια παραπάνω μαθήματικα και φυσική που έχει το ΕΚΠΑ, είναι αυτά που με κάνουν να είμαι αβέβαιη.

Θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να αφοσιωθώ σε μια σχολή και να παρακολουθώ τα μαθήματα.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.750 μηνύματα.
Το τμήμα της πληροφορικής του ΕΚΠΑ είναι το πιο well rounded τμήμα πληροφορικής. Οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες έχουν ως βασικό στόχο την αξιόπιστη μετάδοση όσο περισσότερης πληροφορίας γίνεται στην μονάδα του χρόνου, σπαταλώντας ταυτόχρονα όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται, αποτελεί θεμέλιο λίθο της επιστήμης της πληροφορικής.

Όπως σου είπε πολύ σωστά ο @Arvacon στην φάση που είσαι δεν μπορείς να αποφασίσεις εάν σε ενδιαφέρουν ή όχι, γιατί δεν έχεις γνώσεις ακόμα. Οπότε το ερώτημα σου δεν πρέπει να είναι εάν σου αρέσουν ή τηλεπικοινωνίες ή όχι, αλλά το εάν προτιμάς ένα πιο γενικό πρόγραμμα σπουδών πάνω από την πληροφορική αλλά και την μηχανική υπολογιστών, ή κάποιο πιο εστιασμένο καθαρά σε θέματα λογισμικού, δικτύων υπολογιστών κτλπ.

Με άλλα λόγια, στο ΕΚΠΑ προσφέρονται και μαθήματα τα οποία μελετάνε και το φυσικό επίπεδο. Οπότε σκέψου κατά πόσο θα σε ενδιέφερε να έχεις γνώσεις για το τι συμβαίνει σε επίπεδο φυσικής, και υλικού.

annapdk

Νεοφερμένο μέλος

Το τμήμα της πληροφορικής του ΕΚΠΑ είναι το πιο well rounded τμήμα πληροφορικής. Οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες έχουν ως βασικό στόχο την αξιόπιστη μετάδοση όσο περισσότερης πληροφορίας γίνεται στην μονάδα του χρόνου, σπαταλώντας ταυτόχρονα όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται, αποτελεί θεμέλιο λίθο της επιστήμης της πληροφορικής.

Όπως σου είπε πολύ σωστά ο @Arvacon στην φάση που είσαι δεν μπορείς να αποφασίσεις εάν σε ενδιαφέρουν ή όχι, γιατί δεν έχεις γνώσεις ακόμα. Οπότε το ερώτημα σου δεν πρέπει να είναι εάν σου αρέσουν ή τηλεπικοινωνίες ή όχι, αλλά το εάν προτιμάς ένα πιο γενικό πρόγραμμα σπουδών πάνω από την πληροφορική αλλά και την μηχανική υπολογιστών, ή κάποιο πιο εστιασμένο καθαρά σε θέματα λογισμικού, δικτύων υπολογιστών κτλπ.

Με άλλα λόγια, στο ΕΚΠΑ προσφέρονται και μαθήματα τα οποία μελετάνε και το φυσικό επίπεδο. Οπότε σκέψου κατά πόσο θα σε ενδιέφερε να έχεις γνώσεις για το τι συμβαίνει σε επίπεδο φυσικής, και υλικού.
Ευχαριστώ πολύ για την επεξεγηση. Θα προσπαθήσω να καταλάβω αν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο ή αν πρέπει να εστιάσω σε λογισμικό.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια