@Krou:
a) -
α2) Όχι, έχω ελέγξει και την ύλη των μαθημάτων. Επίσης είναι και το γ που σου λέω (στο προηγούμενο μήνυμά μου) στο οποίο φυσικά έχω πάλι ελέγξει την ύλη. Ας μην το πάρουμε, όμως, αναλυτικά για κάθε μάθημα. (εκτός αν θέλεις)
β) -
γ) Το "καλύπτουν" είναι παραπλανητικό... Καταρχάς έτσι υπάρχει η πιθανότητα ένας φοιτητής να μην είχε ποτέ του σοβαρή επαφή με την Πυρηνική Φυσική ή Με τη Φυσ. Στερεάς Κ. κλπ Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καλό για έναν φυσικό!
Εκτός του ότι δεν μπορείς να συμπυκνώσεις τόσα πολλά μαθήματα που σου ανέφερα σε μόλις 2. Έτσι δεν είναι;
Δεν είναι συμπύκνωση μαθημάτων αυτό που κάνετε σε αυτά τα 2 μαθήματα που λες, είναι απλή αναφορά σε κάθε κλάδο.
δ) Διαφωνώ. Νομίζω ότι κάθε φοιτητής φυσικού τμήματος πρέπει να εκπονήσει μία διπλωματική εργασία. Είναι η πρώτη επαφή ενός φοιτητή-φυσικού με τη συγγραφή ενός επιστημονικού δοκιμίου. Τα τμήματα φυσικής έχουν σκοπό να βγάζουν φυσικούς, δηλαδή ανθρώπους που κάποια στιγμή και με περισσότερη εκπαίδευση να είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα. Το τι θα κάνει τελικά ο καθένας είναι άλλο θέμα και δεν ενδιαφέρει και δε θα έπρεπε να ενδιαφέρει κιόλας το Πανεπιστήμιο.
ε) -
στ) Βασικά σχολίασα το ότι δίνεται μεταπτυχιακό μόνο σε 2 αντικίμενα, ενώ το ΕΚΠΑ σε 6 (4 αποκλειστικά στο τμήμα και 2 διατμηματικά).
ζ) Δεν είναι κακό να γίνεται επανεξέταση, αλλά δε σχολίασα αυτό.
Σχολίασα το ότι στο ΕΚΠΑ αν σου κάνει τη χάρη ο καθηγητής και σε κόψει αν του το ζητήσεις, τότε μετράει ό,τι κάνεις το Σεπτέμβριο. Δεν μετράει ο μεγαλύτερος από τους δύο βαθμούς.
η) Όπως σου λέω και στο δ, το θέμα είναι ότι ένα τμήμα φυσικής πρέπει να σε προετοιμάζει για να κάνεις έρευνα ακόμη και να μην κάνεις. Ας μη συγχέουμε την ακαδημαική εκπαίδευση με το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ο καθένας μετά τη λήψη του πτυχίου.
Θα έπρεπε σε όλους να φανερώνεται η Φυσική όπως είναι και όχι μόνο σε λίγους εκλεκτούς που θα ξεχωρίσει-συμπαθήσει ο καθηγητής.
Για τα μονόωρα αναφερόμουν στη ΣΕΜΦΕ. Δεν ήθελα, όμως, να ανοίξω και άλλο... μέτωπο...

(Τόνισα άλλωστε ότι δεν περιείχε αυτό που είπα καμία αιχμή για το Φυσικό της Κρήτης.)
Το τμήμα (ΕΚΠΑ) είναι πράγματι δύσκολο. Τα δε προβλήματα οργάνωσης το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο ακόμα και για καλούς φοιτητές, αλλά είναι φτιαγμένο όπως ακριβώς πρέπει έτσι ώστε να βγάλει ανθρώπους που γνωρίζουν Φυσική, γνωρίζουν διάφορους κλάδους της Φυσικής και σε βάθος. Τα κυριότερα προβλήματα του Φυσικού ΕΚΠΑ έχουν να κάνουν άμεσα ή έμμεσα με προβλήματα οργάνωσης. Λύνοντας αυτά, λύνουμε όλα σχεδόν τα προβλήματά μας (κατά τη γνώμη μου). Τώρα αν θέλεις να μου πάρεις ως παράδειγμα φοιτητή που δυσκολεύεται στη σχολή, κάποιον που βρίσκεται σε 7,8,9,..,12,... έτος τότε μάλλον κυρίως πρόβλημα του φοιτητή είναι...