Το βρίσκεις λογικό Πολιτικοι Μηχανικοι να μπορουν να υπογραψουν ηλεκτρολογικες μελετες οταν δεν εχουν κανει ουτε ενα μαθημα ηλεκτροτεχνιας;
Κοίτα. Αυτό είναι ένα εντελώς άσχετο θέμα. Πρώτον, επειδή αφορά τα συνδικαλιστικά παιχνιδάκια των κλάδων, και πολύ λιγότερο την ουσία των σπουδών που έχει παρακολουθήσει ο καθένας. Και δεύτερον, επειδή οι Πολιτικοί Μηχανικοί είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που παρουσιάζουν εξαιρετικά διευρυμένη γκάμα επαγγελματικών δικαιωμάτων, άσχετα αν δεν τα χρησιμοποιούν όλοι.
Επίσης δίνεις ένα παράδειγμα μιας κατάστασης, που είναι αμφίδρομη και όχι μιας κατεύθυνσης.
Ναι, οι μηχανικοί ενός πολυτεχνείου θα έχουν κάποια περισσότερα (η καλύτερη λέξη θα ήταν "άλλα") επαγγελματικά δικαιώματα, που λογικά, (θα έπρεπε να) αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο εύρος (αριθμητικό αλλά και ουσίας) σπουδών που παρακολουθούν.
Προφανώς αυτό γίνεται σε βαθμό κατάχρησης σε πολλές περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο. Αν κάνω δύο κλικ στο διαδίκτυο, θα βρω τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές σχολές μηχανικών ΤΕΙ (εκτός από τους Π.Μ.) που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα του τομέα μου, για τα οποία, στην καλύτερη, έχουν παρακολουθήσει ένα 4ωρο μάθημα τους ενός εξαμήνου, την ώρα που το συγκεκριμένο αντικείμενο καλύπτεται με 2χρονα+ ολοήμερα εργαστηριακά μαθήματα (και αν) και την αντίστοιχη εξοντωτική εργασία στο σπίτι.
Το να λέμε "αυτός μου κλέβει Ε.Δ." είναι πολύ εύκολο, και μπορούν να το κάνουν όλοι. (και το κάνουν δυστυχώς αποπροσανατολίζοντας αυτό το θέμα)
Το θέμα είναι, τι ιδρύματα θέλουμε; Έχουμε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τι σκατά κάνει ο ένας, και τι σκατά κάνει ο άλλος; Τα μεν βγάζουν επιστήμονες, τα δε βγάζουν τεχνολόγους, ή πιο σωστά, ανθρώπους που έχουν τις επιστημονικές γνώσεις ενός αντικειμένου τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν.
Αν το δούμε καθαρά ακαδημαϊκά, όπως θα έπρεπε, ο ένας που παράγει γνώση θεωρήθηκε ότι ανήκει στην ανώτατη εκπαίδευση, ο άλλος που την εφαρμόζει θεωρήθηκε ότι ανήκει στην ανώτερη. Τώρα, λίγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τα ΚΑΤΕΕ έγιναν ΤΕΙ και τα ΤΕΙ έγιναν ΑΤΕΙ (ΑΕΙ), χωρίς να αναβαθμιστούν οι σπουδές τους απαραίτητα. Αλλά ακόμη κι αν αυτό γινόταν, έστω ότι τα ΤΕΙ "αναβαθμίζονταν" πλήρως σε πανεπιστήμια, α. έχουμε ανάγκη περισσότερους επιστήμονες στα ίδια αντικείμενα; και β. ποιος θα αναλάβει το ρόλο των ΤΕΙ;
όσο δύσκολο κι αν είναι το πολυτεχνείο, προσωπικά όταν βλέπω άτομα να το βγάζουν σε 7 και 8 χρόνια εμένα κάτι μου δείχνει...
Εμένα μου δείχνει πολλά πράγματα.
1. Αν είναι λίγοι:
α. Ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο να αφομοιώσουν την ύλη.
β. Ότι ξύνονται.
γ. Ότι δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές.
δ. Ότι βρήκαν ευκαιρία και για 1-2 χρόνια έκαναν πρακτική άσκηση σε κάποιο γραφείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού, εμβόλιμα στις σπουδές.
ε. Ότι πήγαν Erasmus ένα χρόνο και μετά τους πήρε η μπάλα.
στ. Ότι ξύνονταν ένα χρόνο και μετά τους πήρε η μπάλα.
ζ. Ότι πέθανε το καναρίνι τους και έπεσαν δυο χρόνια σε κατάθλιψη.
η. ..."Συμπληρώστε το δικό σας λόγο"...
2. Αν είναι μεγάλο ποσοστό των φοιτητών:
α. Ότι οι σπουδές είναι πολύ δύσκολες, και η ύλη δεν βγαίνει στα "standard" χρόνια.
β. Ότι η σχολή είναι gtp, οι καθηγητές δεν πατάνε, τα μαθήματα χάνονται για πλάκα, και γενικά υπάρχει μια διαλυμένη κατάσταση.
γ. Ότι πολλοί φοιτητές ξύνονται.
δ. Ότι πολλοί φοιτητές δουλεύουν, και γενικά ότι ισχύει για τους λίγους σε μεγαλύτερη συχνότητα
ε. ..."Συμπληρώστε το δικό σας λόγο"...
Τι απ' όλα είπαμε σου δείχνει;
