Οι 13 πρωτοβουλίες Τσίπρα για τα ΑΕΙ

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,790 μηνύματα.
Το πρωτο ειναι να δουμε αν ειναι σωστα αυτα που λεει.
Για τα χρηματα .. εδω και πολλα χρονια ολοι οι πολιτικοι λενε για αυξηση δαπανων στην παιδια.
Το πακετο αυτο τσιπρα ειναι της ταξεως των 250 εκατομμυριων το χρονο και αν υπολογισεις οτι οι φοιτητες ειναι 250Κ τοτε εχουμε 1000 € ανα φοιτητη.
Εκθεση της ΑΔΙΠ 2018 δινει οτι η ελλαδα ξοδευει για καθε φοιτητη 2500 € το χρονο ενω στην ευρωπη κυμαινονται απο 7000-9000€ ανα φοιτητη με πρωταθλητρια την αγγλια που ειναι στα 10000€.
Πρεπει λοιπον να γινουν τα 2500€, 3500€? ε πρεπει .
Και πως θα βρεθουν τα χρηματα ? μηπως να κοβαμε καμια μιζα και τα πριμ στα ημετέρα? λεω τωρα.
Οπως και να το κανουμε η πανεπιστημιακη μορφωση ειναι σοβαρη επενδυση , βεβαια τελευταια εμεις την εξαγουμε δωρεαν.

Γιάννη δυστυχώς το εγχώριο πολιτικό σύστημα αναλώνεται σε πυροτεχνήματα εντυπώσεων. Από το 1980 και μετά έχουμε τρελαθεί σε μεταρρυθμίσεις. Μας μεταρρυθμίσανε τα φώτα. Βέβαια το αστείο της ιστορίας είναι ότι ΔΕΝ δέχομαι προτάσεις από άτομα σαν τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και όλο το κατεστημένο που δεν έχει καμία ιδέα με την δημόσια εκπαίδευση όχι τόσο σε επίπεδο θεσμού όσο σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης. Απλά και λιτά: όταν μια σχολική μονάδα λαμβάνει έναν προϋπολογισμό χ χιλιάδων ευρώ και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα κονδύλια αυτά δημιουργεί ζημία με βάρος τον εθνικό προϋπολογισμό, δεν πας να ασχοληθείς με προσλήψεις εκπαιδευτικών αλλά να δεις γιατί υπάρχει τρύπα. Έτσι κάνει μια σοβαρή χώρα και μετά ...την λύση την έχει η δικαιοσύνη και ο ΟΑΕΔ.

Το ερώτημά μου σε αυτά τα στοιχεία που παραθέτεις, είναι με βάση ποιο οργανόγραμμα επιχειρησιακού κινδύνου το Ελληνικό κράτος δαπανάει τόσα λεφτά για κάθε φοιτητή από την στιγμή που δεν επιστρέφονται μέσω θέσεων εργασίας, ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα κτλ; Ήρεμα ρωτάω. Το παραμύθι με τις μίζες τελείωσε. Πλέον η Ελλάδα ό,τι δανείζεται το πιστώνεται με τόκους. Πάει ο χ υπουργός και φτιάχνει Πανεπιστήμιο δυτικής Μοζαμβίκης με την ίδια λογική λειτουργίας πανεπιστημίων (με πανελλήνιες, μόρια, και το ίδιο παραμύθι). Το ερώτημα είναι γιατί; Υπήρχε έλλειψη; Πάνω σε ποιο πλάνο ανάπτυξης ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1964;
 

Δημοσιοκαφρος-γραφος

Διακεκριμένο μέλος

Ο Σωτήρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 6,852 μηνύματα.

Οι 13 πρωτοβουλίες Τσίπρα για τα ΑΕΙ​

1. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ ---2000 διορισμοί ανά έτος.
2. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
3. Αυστηρή τήρηση του νόμου που απαιτεί την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.
4. Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.
5. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού.
6. Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη (10 εκατομμυρίων ανά έτος) των ανελαστικών τους εξόδων και παράλληλη κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων.
7. Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.
8. Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ. Σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα περιλαμβάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
9. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
10. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
11. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (από τα 1000 στα 1500 ευρώ τον χρόνο για 40.000 φοιτητές).
12. Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης
13. Ανασύσταση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.
πηγη alfavita
και

Και η οργισμενη αντιδραση της υπουργου

Δε θα ξαναβγει
παμε στο επομενο θρεντ
 

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,063 μηνύματα.
Yπάρχει ένα ποσοστό που δεν το λες μικρό που δίνει πανελλήνιες περνά σε μια σχολή που δεν θέλει να παρακολουθήσει. Για να μην χάσει τα προνόμια του φοιτητή γράφεται. Αυτό σημαίνει κόστος για το κράτος. Αν έμπαινε ένα συμβολικό ποσό κανένας δεν θα γινόταν φοιτητής για να έχει μειωμένο εισιτήριο στο λεφωφορίο ή φοιτητικό καρτοκινητά.
Έχω μια καλύτερη ιδέα. Κάθε φορά που ένας φοιτητής περνά την πόρτα του πανεπιστημίου να πληρώνει εισιτήριο 5€. Όπως ζητάς να γίνεται και στα νοσοκομεία.

1644534114004.png
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,790 μηνύματα.
Top