Γενικό -  Οι γονείς με αποθαρρύνουν

jimis2001

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο jimis2001 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και μας γράφει απο Σταυρούπολη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 224 μηνύματα.
Πιστεύω πρέπει να πείσεις τους δικούς σου. Αυτο μπορεί να γίνει με διάλογο μαζί τους ή μπορείς να βρεις κάποιον γνωστό καθηγητή από φροντιστήριο ή από σχολείο εάν γίνεται για να τους ενημερώσει διότι τους ενημερώνει πλήρως για τις δυνατότητες και προοπτικές σου ώστε να αλλάξουν γνώμη ευκολότερα. Το ίδιο γίνεται και με έναν συγγενή που ανήκει στον τομέα ιατρικής οδοντιατρικής κλπ ή είναι καθηγητής.
 

Chem2000

Διάσημο μέλος

Η Chem2000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Χημείας Ιωαννίνων και μας γράφει απο Νίκαια (Αττική). Έχει γράψει 2,871 μηνύματα.
Όνειρο μου από πάντα ήταν να γίνω γιατρός και θέλω στη 3η λυκείου να ακολουθήσω βιολογία οι γονείς μου όμως συνεχώς με αποθαρρύνουν Μου λένε ότι δεν μπορώ να περάσω και να πάω μαθηματικα όπου υπάρχουν πολλές σχολες και όσο και να γράψω κάπου περνάω Γενικά δεν ξέρω γιατι με μειώνουν διαρκώς Αν και δεν πολυδιαβαζα παλιότερα πάντα είχα καλούς βαθμούς σε αυτά τα μάθηματα (18-20) εκτός από μαθηματικα που τα βαριέμαι πολύ Τι μου προτείνετε να κάνω γιατι έχει αρχίσει και με επηρεάζει αρκετά αυτή η κατάσταση


Γεια σου Yuki:D.Νομίζω αρχικά πρέπει να βάλεις κάτω κάποια πράγματα και να τα ζυγίσεις όσο το δυνατό περισσότερο.Θέλεις όντως την ιατρική επειδή είναι όνειρο ζωής όπως λες και εσύ ή σου έχουν "περάσει" συγγενικά πρόσωπα(εκτός των γονέων σου) και η κοινωνία,πως η ιατρική είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να ακολουθούν οι περισσότεροι γιατί συνδυάζει κύρος με χρήματα;(που πλέον λόγω υπερκορεσμού υπάρχει ποσοστό σημαντικό ανεργίας στον τομέα).Σου τα λέω αυτά επειδή τα θεωρώ πολύ σημαντικά,είναι κρίμα να "σπαταλήσεις"(αν και η γνώση ποτέ δεν είναι σπατάλη) τόσο κόπο και χρήμα στις πανελλήνιες και τελικά αυτό να ανακαλύψεις οτι δε το γουστάρεις.Επίσης καταλαβαίνω από τον τρόπο γραφής ότι είσαι μικρός/ή,αν όχι διεψευσέ με.Αν ισχύει,θεωρώ ότι πρέπει να περιμένεις λίγο ώστε να μεγαλώσεις,όσο μεγαλώνεις αλλάζεις τελείως απόψεις,ιδέες,προτιμήσεις..Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα 15 και στα 18 ας πούμε.Εγώ,για παράδειγμα,όταν ήμουν 15 έλεγα μανιωδώς πως θέλω να γίνω μαθηματικός ή λογίστρια,στα 16 μου έλεγα μετά από σκέψη οτι ήθελα να γίνω κτηνίατρος και εν τέλη αφού ωρίμασα αρκετά στα 17 κατάλαβα πως οτιδήποτε συνδύαζε χημεία(και άμα έλαχε και το ίδιο το χημικό,που εκεί μπήκα κιόλας)θα το γούσταρα πολύ.Όπως καταλαβαίνεις οι 3 διαφορετικές μου επιθυμίες διέφεραν πολύ μεταξύ τους.Τώρα αν βρίσκεσαι στη Β λυκείου και ακόμα αυτό έχεις στο μυαλό σου,προσπάθησε να δείξεις στους γονείς σου οτι αυτό γουστάρεις να κάνεις και τίποτε άλλο.Αρχικά χρησιμοποίησε τη λογική,και δες που θα πάει.Παίξε μπάλα με επιχειρήματα.Αν και πάλι δε πειστούν.Κάνε επίκληση στο συναίσθημα.Πες τους οτι αν πάω σε σχολή με μαθηματικά δε θα είμαι χαρούμενος/η,αυτό θέλετε;Δε νομίζω πως οι γονείς σου θα ήθελαν να σε δουν δυστυχισμένο/η.Κάτσε και σκέψου αυτά που έγραψα και αν βοηθηθείς,πες μου.Ελπίζω να βοήθησα κάπως :D
 

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Εγώ συμφωνώ με τους γονείς για αυτό που σου λένε για την μεγαλύτερη γκάμα σχολών. Σε 2ο κ 4ο πεδίο υπάρχουν δυνατές σχολές από άποψη αποκατάστασης ακόμα κ με 12000 μόρια. Το 3ο είναι ιατρικές η' bust (+φυσιοθεραπεία).

Βέβαια συμφωνώ μαζί σου πως αν έχεις όνειρο την ιατρική (όπως κ η μισή Ελλάδα αλλωστε) να το κυνηγησεις

Τι έχουν δίκιο ως προς τις επιλογές; Τι ακούω βραδιάτικα; Υπάρχει ακόμα οδοντιατρική, κτηνιατρική, φαρμακευτική, βιολογικο, διαιτολογια και μετά άλλες πολλές μικρότερες. Αυτά δεν είναι σχολές;

Οδοντιατρική κ κτηνιατρική είναι ιατρικές

Φαρμακευτική, βιολογικό ψόφια πράγματα πλέον. Εδώ οι βιολόγοι της Αμερικής θέλουν διδακτορικά κ χρόνια εμπειρία στα εργαστήρια με ελεεινους μισθούς για να σταυρώσουν μια καλή δουλειά. Φαντάσου τι γίνεται στην Ελλαδίτσα

Διαιτολογια παλεύεται οκ. Ζόρικος δρομος βέβαια όπως κ όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν ένα σταθερό κ μεγάλο πελατολόγιο
 

Galaxy

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Galaxy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 355 μηνύματα.
Οι περισσότεροι 'καλοί μαθητές' της θετικής που δεν γουστάρουν τα μαθηματικά έχουν ως ultimate στόχο την ιατρική.. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στο σχολείο μου. Συνήθως πάνε όλοι για ιατρική, φυσικοθεραπεία και ΤΕΦΑΑ και αν δεν τα καταφερουν, μπαίνουν μετά σε βιολογίες και ότι άλλο έχει το 3ο πεδίο(ή δίνουν ξανά για ιατρική).
Πιστεύω πως αυτοί οι μαθητές, επειδή έχουν συνηθίσει να κυνηγάνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βγάζουν το συμπέρασμα οτι θα έχουν πετύχει πραγματικά στις πανελλήνιες μόνο αν ενταχθούν στις δυσκολότερες σχολές, κι οτιδήποτε άλλο υποβιβάζει την εικόνα τους ή αδικεί την ακαδημαϊκή τους επιτυχία.


Βεβαια, γιατι αν δεν γινεις γιατρος εχεις αποτυχει στη ζωη σου ξερω γω. Ας σταματησει πια αυτη η καραμελα. Καλοι οι γιατροι, αλλα ολα τα επαγγελματα ειναι σημαντικα και χρειαζονται. Προσωπικα καθε φορα που με ρωταγαν σε ποιο πεδιο εδινα και ελεγα 3ο, ελεγαν ολοι "ιατρικη θες ε?" και εκνευριζομουν. Οχι, δεν εχουμε ολοι ονειρο να γινουμε γιατροι, και προσωπικα και να την επιανα δεν θα την δηλωνα καν. Αυτο αλλωστε φαινεται και απο τα μορια των πρωτων καθε σχολης. Νισαφι πια με την ιατρικη :P
 

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Συμφωνώ και εγώ ότι στο 2ο πεδίο υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα σχολών σε σχέση με το 3ο... Όμως, τί ηλικία έχουν οι γονείς σου; Μήπως τα θυμούνται όπως στις δέσμες, που όντως η τότε 2η δέσμη είχε πολύ λίγες επιλογές σε σχέση με την 1η Δέσμη (αντίστοιχα με το 3ο και 2ο σημερινό πεδίο); Έχουν δει το σημερινό πεδίο που ανήκει η ιατρική στο μηχανογραφικό δελτίο, που τελευταία έχουν προστεθεί πολλές σχολές και τμήματα που "παραδοσιακά" δεν υπήρχαν (γεωπονίες, χημεία, δασολογία, περιβαλλοντολογία, παιδαγωγικά, κ.λπ.) και βαθμολογική "γκάμα επιτυχίας" ξεκινά από το... 6-7 (κατηγορία 90%);

Πιθανότητα να δώσεις και χημεία και μαθηματικά (δεν ξέρω αν γίνεται με το νέο σύστημα) υπάρχει;


Οδοντιατρική κ κτηνιατρική είναι ιατρικές

Εδώ οι βιολόγοι της Αμερικής θέλουν διδακτορικά κ χρόνια εμπειρία στα εργαστήρια με ελεεινους μισθούς για να σταυρώσουν μια καλή δουλειά. Φαντάσου τι γίνεται στην Ελλαδίτσα
Η κτηνιατρική είναι γεωτεχνική επιστήμη. Αποτελούσε κομμάτι της ζωικής παραγωγής σε γεωπονία ("ξέκοψε" όμως από παλιά και παγκοσμίως. Υπάρχει και η φυτιατρική σε φυτική παραγωγή γεωπονίας, αλλά δεν "ξέκοψε" σε αυτόνομο τμήμα αν και έχουν σημειωθεί απόψεις για το αυτό στα πρότυπα της κτηνιατρικής). Οι πτυχιούχοι κτηνιατρικής αποτελούν μέλη του ΓΕΩΤΕΕ (μαζί με γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους, ιχθυολόγους).

Για βιολογία και έρευνα και ΗΠΑ, συμφωνώ (ελεεινούς μισθούς όχι απαραίτητα, αλλά -αρκετά- μικρότερους εν συγκρίσει με άλλους κλάδους για του ίδιου επιπέδου εργασία, ναι).
 

Johnjohnjohn

Νεοφερμένος

Ο Johnjohnjohn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 88 μηνύματα.
Εγώ συμφωνώ με τους γονείς για αυτό που σου λένε για την μεγαλύτερη γκάμα σχολών. Σε 2ο κ 4ο πεδίο υπάρχουν δυνατές σχολές από άποψη αποκατάστασης ακόμα κ με 12000 μόρια. Το 3ο είναι ιατρικές η' bust (+φυσιοθεραπεία).

Βέβαια συμφωνώ μαζί σου πως αν έχεις όνειρο την ιατρική (όπως κ η μισή Ελλάδα αλλωστε) να το κυνηγησεις



Οδοντιατρική κ κτηνιατρική είναι ιατρικές

Φαρμακευτική, βιολογικό ψόφια πράγματα πλέον. Εδώ οι βιολόγοι της Αμερικής θέλουν διδακτορικά κ χρόνια εμπειρία στα εργαστήρια με ελεεινους μισθούς για να σταυρώσουν μια καλή δουλειά. Φαντάσου τι γίνεται στην Ελλαδίτσα

Διαιτολογια παλεύεται οκ. Ζόρικος δρομος βέβαια όπως κ όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν ένα σταθερό κ μεγάλο πελατολόγιο


Καταρχας αν κτηνιατρική κ οδοντιατρική ήταν ιατρικές δεν θα ήταν ξεχωριστές σχολές. Αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Μετά διαιτολογια έχει άμεση αποκατάσταση κ μάλιστα αν γίνεις καλός στη δουλειά σου θα παίρνεις κ πολλά λεφτά ανα επίσκεψη. Φαρμακευτική προφανώς δεν εννοώ ν ανοίξεις φαρμακείο αλλά να πας σε βιομηχανία που οι μισθοί είναι καλοί. Βιολογία οι μισθοί έξω δεν είναι όπως των γιατρών αλλά μια χαρα λεφτά βγάζουν για μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν είναι ελεεινοί μισθοί (κάπου είχα δει βγάζουν μο στις ΗΠΑ 6.000 που για ΗΠΑ δεν είναι ΤΑ ΛΕΦΤΑ όπως αυτά π βγάζουν χειρουργοί αλλά είναι μια χαρα). Επίσης ναι μεν θέλουν διδακτορικό Γιάν να βρεις ευκολότερα αλλά πες 4 η σχολή 2 μεταπτυχιακό 2 διδακτορικό έχεις τελειώσει στα 27-28. Δεν τελειώνεις στα 40... (δεν συγκρίνω με γιατρούς γτ ανοίγονται στην ειδικότητα και μετά οι μισθοί τους ν είναι σαφώς καλύτεροι)
 

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Μετά διαιτολογια έχει άμεση αποκατάσταση κ μάλιστα αν γίνεις καλός στη δουλειά σου θα παίρνεις κ πολλά λεφτά ανα επίσκεψη.
Aυτό στην Ελλάδα το λέμε για κάθε επάγγελμα που στηρίζεται σε μια σταθερή πελατεία (ψυχολόγος, personal trainer κτλ) λες και είναι κάτι εύκολο που μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Οι δυσκολίες ενός ελευθέρου επαγγέλματος είναι πάρα πολλές, ειδικά σε αυτά που είναι κορεσμένα (ξέρεις πόσα άτομα βγαίνουν ως διαιτολόγοι από ιδιωτικές σχολές και κολλέγια?), που αποτελούν λίγο πολύ πολυτέλεια με τα τωρινά δεδομένα και που από την φύση τους δεν στηρίζονται σε ένα μοντέλο σταθερότητας επισκέψεων: οι περισσότεροι παίρνουν ένα διαιτολόγο για μια-δυο επισκέψεις να τους βγάλει πρόγραμμα και αυτό είναι όλο.

Φαρμακευτική προφανώς δεν εννοώ ν ανοίξεις φαρμακείο αλλά να πας σε βιομηχανία που οι μισθοί είναι καλοί. Βιολογία οι μισθοί έξω δεν είναι όπως των γιατρών αλλά μια χαρα λεφτά βγάζουν για μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν είναι ελεεινοί μισθοί (κάπου είχα δει βγάζουν μο στις ΗΠΑ 6.000 που για ΗΠΑ δεν είναι ΤΑ ΛΕΦΤΑ όπως αυτά π βγάζουν χειρουργοί αλλά είναι μια χαρα). Επίσης ναι μεν θέλουν διδακτορικό Γιάν να βρεις ευκολότερα αλλά πες 4 η σχολή 2 μεταπτυχιακό 2 διδακτορικό έχεις τελειώσει στα 27-28. Δεν τελειώνεις στα 40... (δεν συγκρίνω με γιατρούς γτ ανοίγονται στην ειδικότητα και μετά οι μισθοί τους ν είναι σαφώς καλύτεροι)

Οι θέσεις σε φαρμακοβιομηχανίες για τους φαρμακοποιούς δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Τα περισσότερα φάρμακα τα εισάγουμε πλέον, και επίσης για αυτές τις θέσεις θα έχεις να ανταγωνιστείς και μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως χημικούς,χημικούς μηχανικούς, κτηνιάτρους, βιολόγους (αυτούς τους παίρνουν ως ανειδίκευτους γιατί δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους παραπάνω), τεχνολόγους κτλ. Και δεν μιλάμε για τίποτα θεσάρες, για απλές θέσεις Quality Control μιλάμε.

Όσον αφορά τους βιολόγους στην Αμερική, οι περισσότεροι αλλάζουν καριέρα μόλις καταλάβουν τι παίζει. Πρέπει κυριολεκτικά να λιώσεις (και πάλι, η ευκολία με την οποία λέμε να κάνουμε διδακτορικό στην Ελλάδα είναι αστεία), να ασχοληθείς χρόνια ως lab assistant που οι μισθοί είναι αστείοι και οι ώρες και οι συνθήκες δουλειάς εξοντωτικές, απλά και μόνο για μια ευκαιρία να βρεις μια δουλειά που άποψη απολαβών την έχει ο άλλος με το που τελειώσει ένα 2ετές trade school.

Εξαιρέσεις σε όλα τα παραπάνω προφανώς και υπάρχουν, όμως όταν μιλάς για προοπτικές επαγγελμάτων πρέπει να μιλάς σε αφαιρετικό βαθμό.
 

Johnjohnjohn

Νεοφερμένος

Ο Johnjohnjohn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 88 μηνύματα.
Aυτό στην Ελλάδα το λέμε για κάθε επάγγελμα που στηρίζεται σε μια σταθερή πελατεία (ψυχολόγος, personal trainer κτλ) λες και είναι κάτι εύκολο που μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Οι δυσκολίες ενός ελευθέρου επαγγέλματος είναι πάρα πολλές, ειδικά σε αυτά που είναι κορεσμένα (ξέρεις πόσα άτομα βγαίνουν ως διαιτολόγοι από ιδιωτικές σχολές και κολλέγια?), που αποτελούν λίγο πολύ πολυτέλεια με τα τωρινά δεδομένα και που από την φύση τους δεν στηρίζονται σε ένα μοντέλο σταθερότητας επισκέψεων: οι περισσότεροι παίρνουν ένα διαιτολόγο για μια-δυο επισκέψεις να τους βγάλει πρόγραμμα και αυτό είναι όλο.



Οι θέσεις σε φαρμακοβιομηχανίες για τους φαρμακοποιούς δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Τα περισσότερα φάρμακα τα εισάγουμε πλέον, και επίσης για αυτές τις θέσεις θα έχεις να ανταγωνιστείς και μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως χημικούς,χημικούς μηχανικούς, κτηνιάτρους, βιολόγους (αυτούς τους παίρνουν ως ανειδίκευτους γιατί δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους παραπάνω), τεχνολόγους κτλ. Και δεν μιλάμε για τίποτα θεσάρες, για απλές θέσεις Quality Control μιλάμε.

Όσον αφορά τους βιολόγους στην Αμερική, οι περισσότεροι αλλάζουν καριέρα μόλις καταλάβουν τι παίζει. Πρέπει κυριολεκτικά να λιώσεις (και πάλι, η ευκολία με την οποία λέμε να κάνουμε διδακτορικό στην Ελλάδα είναι αστεία), να ασχοληθείς χρόνια ως lab assistant που οι μισθοί είναι αστείοι και οι ώρες και οι συνθήκες δουλειάς εξοντωτικές, απλά και μόνο για μια ευκαιρία να βρεις μια δουλειά που άποψη απολαβών την έχει ο άλλος με το που τελειώσει ένα 2ετές trade school.

Εξαιρέσεις σε όλα τα παραπάνω προφανώς και υπάρχουν, όμως όταν μιλάς για προοπτικές επαγγελμάτων πρέπει να μιλάς σε αφαιρετικό βαθμό.


Όσον αφορά τους διαιτολόγου σ 1)αυτοί από ιδιωτικές σχολές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς από τα ΑΕΙ 2)μια επίσκεψη μπορεί ν φτάσει 100-200 ευρώ κ έχεις μηδενικά λειτουργικά εξοδα 3)σε όλο τον πλανήτη (ιδίως στην Ελλάδα) ο αριθμός των παχύσαρκων αυξάνεται συνεχώς άρα η ανάγκη για διατροφολόγους αυξάνεται κ αυτή
Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς έχουν ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους όμως πλεονεκτούν γτ γνωρίζουν εξίσου καλά κ βιολογία και χημεία και στις πιο σημαντικές θέσεις θα προτιμηθούν. Επίσης εγώ αναφέρομαι για εξωτερικό. Στην Ελλάδα εκτός από ιατρική άντε κ οδοντιατρική κανένα άλλο επάγγελμα του κλαδου δεν έχει τα λεφτά που υπάρχουν έξω
Όσον αφορά το βιολογικο προφανώς και πρέπει να λιώσεις στη δουλειά (ενώ στα αλλά επαγγέλματα θες να μ πεις είναι χαλαρά ...) κ η επαγγελματική ανέλιξη δεν είναι τόσο εύκολη αλλά η όλη κατάσταση δραματικοποιειται εδώ. Δεν είναι τόσο πενιχροί οι μισθοί. Κ όταν καταφέρεις κ καταξιωθείς οι μισθοί μια χαρα είναι. 6.000 είναι λίγα; (Μο π σημαίνει ότι μπορούν ν είναι κ παραπάνω). Όσον αφορά μεταπτυχιακό διδακτορικό προφανώς θέλουν κόπο όμως δεν είναι ακατόρθωτα. Οι περισσότεροι Έλληνες σπουδαστές έχουν κ ίσα ίσα στη βιολογία επειδή στο εξωτερικό ένα απλό πτυχίο αρκεί για να βρεις δουλειά (προφανώς τις χαμηλότερες του εργαστηρίου στις οποίες αναφέρεσαι τις οποίες καλύπτουν αυτοί κ όχι όσοι έχουν μεταπτυχιακό κ διδακτορικό ) όταν έχεις κάνει μεταπτυχιακό κ διδακτορικό είναι πολύ εύκολη η όλη κατάσταση για έναν βιολόγο (μ το έχει πει κοπέλα με μεταπτυχιακό κ διδακτορικό στη βιολ που έχει πολλές καλές προτάσεις για έξω και τα έχει κάνει όλα στο πανεπιστημιο της Πάτρας που δεν το λες κ τοπ στον τομέα του)
 

seferhs2001

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο seferhs2001 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, Φοιτητής του τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 206 μηνύματα.
Γενικά λένε ότι τόσα μόρια βγάζουν μόνο οι πλούσιοι που δίνουν 1000€ για ιδιαίτερα η όσοι διαβάζουν 10ωρες+ σε όλο το λύκειο και κάτι άλλα τέτοια κουλά που όταν τα ακούω μένω άναυδος και δεν ξέρω τι να πω
Πάντως το Θεμα δεν είναι ότι δεν μου επιτρέπουν να ακολουθήσω βιολογία με άφησαν να επιλέξω αλλά η ψυχολογική πίεση ενώ δεν δίνω καν φέτος αλλά του χρόνου :down:
Δεν είναι αλήθεια ότι χρειάζεται ΤΑ λεφτά σε ιδιαίτερα και ΤΟ διάβασμα για να συγκεντρώσεις υψηλό αριθμό μορίων!! Αρκεί την ώρα που γράφεις να είσαι απόλυτα προσηλωμένος και να μη χάσεις από απροσεξίες, με την προϋπόθεση ότι έχεις διαβάσει αρκετά μεν, όχι παρανοϊκά δε. Καλή επιτυχία, και κλείσε τα αυτιά σου στις "σειρήνες"
 

Dimitris9

Δραστήριο μέλος

Ο Dimitris9 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει 411 μηνύματα.
Όνειρο μου από πάντα ήταν να γίνω γιατρός και θέλω στη 3η λυκείου να ακολουθήσω βιολογία οι γονείς μου όμως συνεχώς με αποθαρρύνουν Μου λένε ότι δεν μπορώ να περάσω και να πάω μαθηματικα όπου υπάρχουν πολλές σχολες και όσο και να γράψω κάπου περνάω Γενικά δεν ξέρω γιατι με μειώνουν διαρκώς Αν και δεν πολυδιαβαζα παλιότερα πάντα είχα καλούς βαθμούς σε αυτά τα μάθηματα (18-20) εκτός από μαθηματικα που τα βαριέμαι πολύ Τι μου προτείνετε να κάνω γιατι έχει αρχίσει και με επηρεάζει αρκετά αυτή η κατάσταση


Μη τους ακους με τιποτα !! Εσυ διαλλεξε βιοκογια φυσικά που θέλεις , και θα τους πείσεις πτι μπορεις!! Ειναι πολυ άσχημο αυτο που σου κενε , αλλα το κενε επειδή έχουν άγχος ..απο αγάπη το λένε. Ομως πει σε τους αν αντίθετο , διαβασε οσο πιο πολυ μπορείς
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Όνειρο μου από πάντα ήταν να γίνω γιατρός και θέλω στη 3η λυκείου να ακολουθήσω βιολογία οι γονείς μου όμως συνεχώς με αποθαρρύνουν Μου λένε ότι δεν μπορώ να περάσω και να πάω μαθηματικα όπου υπάρχουν πολλές σχολες και όσο και να γράψω κάπου περνάω Γενικά δεν ξέρω γιατι με μειώνουν διαρκώς Αν και δεν πολυδιαβαζα παλιότερα πάντα είχα καλούς βαθμούς σε αυτά τα μάθηματα (18-20) εκτός από μαθηματικα που τα βαριέμαι πολύ Τι μου προτείνετε να κάνω γιατι έχει αρχίσει και με επηρεάζει αρκετά αυτή η κατάσταση


Θα κάνω μερικές παρατηρήσει για την περίπτωση σου.

Αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσεις να δεις την συνολική κατάσταση όσο πιο λογικά μπορείς, βάζοντας εντελώς στην άκρη συναισθηματισμούς που μπορεί να προκύπτουν από την σχέση σου με τους γονείς σου ή και από προσωπικές αιτίες. Αυτό στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο και θέλει αρκετή εξάσκηση για να το πετύχει κάποιος και γι αυτό και συνήθως ζητάμε τις γνώμες τρίτων που είναι εκτός της κατάστασης και το βλέπουν πιο λογικά. Ας μην ξεχνάμε όμως πως και αυτοί οι τρίτοι έχουν τα προσωπικά τους bias κάτι που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου εξετάζοντας τις απόψεις που θα διαβάσεις εδώ, καθώς αναμφίβολα κάποιες θα σε επηρεάσουν.


Η δική μου οπτική της κατάστασης είναι αρχικά πως οι γονείς σου θέλουν να περάσεις σε κάτι. Χωρίς να τους ξέρω θα υποθέσω πως είναι απλά της σχολής της περασμένης γενιάς και πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχεις ένα χαρτί παρά να μην έχεις. Αυτό είναι λάθος για πάρα πολλούς λόγους και κυρίως επειδή το χαρτί πλέον σήμερα δεν εγγυάται τίποτα και ιδιαίτερα αν είναι από σχολή που δεν έχει αντίκρισμα στην αγορά.

Όσον αφορά τώρα την δική σου επιλογή πρέπει να σκεφτείς τα εξής πριν το αποφασίσεις. Στοχεύεις σε πάρα πολύ υψηλόβαθμες σχολές και αυτό από μόνο του κάνει τον στόχο αρκετά δύσκολο. 19.000 μόρια δεν βγάζεις έτσι απλά στις πανελλαδικές. Θέλει πολύ διάβασμα και πολύ καλή ενίσχυση από φροντιστήρια, ιδιαίτερα. Μην παίρνεις για παράδειγμα τον έναν που τα κατάφερε χωρίς τίποτα, αυτός είναι στατιστικό outlier. Τα 18αρια και τα 20αρια σου στο σχολείο επίσης δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα και βάλτο καλά στο μυαλό σου αυτό, διότι έχω δει πάρα πολλά παιδιά να βρίσκονται σε άρνηση και να πιστεύουν πως είναι καλοί λόγο βαθμών και να πατώνουν (κάτω από 10.000) στο τέλος. Οι βαθμοί του σχολίου είναι καθαρά τοπικοί και συνεπώς ελάχιστα για να μην πω καθόλου αξιοκρατικοί. Αν επίσης δεν είσαι ήδη άτομο που διαβάζει συστηματικά από προηγούμενες τάξεις το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο διότι όχι μόνο θα έχεις το χοντρό διάβασμα αλλά θα πρέπει και ταυτόχρονα να χτίσεις νέες συνήθειες ή να γκρεμίσεις παλιές (πράγμα ακόμη πιο δύσκολο).

Αυτά δεν στα λέω για να σε αποθαρρύνω αλλά επειδή είναι η αλήθεια και είναι καλό να την ξέρεις πριν αποφασίσεις κάτι. Αν η ιατρική είναι το μόνο πράγμα που σε ενδιαφέρει τότε προσπάθησε το. Αλλά είσαι κάπως μεχ θα σου έλεγα να το ξανασκεφτείς γιατί οι δυσκολίες είναι απαγορευτικές για κάποιον που δεν είναι έτοιμος να δώσεις το 110%.
 

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Όσον αφορά τους διαιτολόγου σ 1)αυτοί από ιδιωτικές σχολές δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς από τα ΑΕΙ 2)μια επίσκεψη μπορεί ν φτάσει 100-200 ευρώ κ έχεις μηδενικά λειτουργικά εξοδα 3)σε όλο τον πλανήτη (ιδίως στην Ελλάδα) ο αριθμός των παχύσαρκων αυξάνεται συνεχώς άρα η ανάγκη για διατροφολόγους αυξάνεται κ αυτή

1) Από κολλέγια συνεργαζόμενα με εξωτερικά πανεπιστήμια μια χαρά έχεις δικαιώματα διαιτολόγου. Απλά κάνεις αίτηση μόλις τελειώσεις με την αναλυτική σου βαθμολογία στον ΔΟΑΤΑΠ και σου χορηγούν την άδεια. Όταν τελειώσεις παράρτημα ξένου πανεπιστήμιο (δλδ κολλέγιο) τότε έχεις τα ίδια δικαιώματα σαν να τελείωσες σε αυτό το ξένο πανεπιστήμιο. Ξέρω και άτομο μάλιστα που τελειώσε στο NYC και έχει full δικαιώματα διαιτολόγου.

2) Τι λες φίλε μου???? 200 ευρώ δεν παίρνουν ούτε καταξιωμένοι γιατροί που έρχονται να σε εξετάσουν σπίτι σου. Η συνήθης ταρίφα σε διαιτολόγους είναι 30-40 ευρώ, και ξαναλέω, έχουν το μειονέκτημα πως δεν κάνουν επισκέψεις σε τακτική βάση στον κάθε πελάτη. Τώρα αν κάποιος βρήκε τίποτα βαρεμένους στην Μύκονο να δίνουν 200 ευρώ την επίσκεψη με γεια του με χαρά του. Δεν είναι ο κανόνας όμως

3) Δεν λέει κάτι αυτό αν δεν ζητήσει από μόνος του ο άλλος βοήθεια. Οι περισσότεροι περιμένουν να πάθουν επιπλοκές και τότε τους αναλαμβάνει γιατρός (που μπορεί να συνεργάζεται αλλά και να μη συνεργάζεται με διαιτολόγο)

Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς έχουν ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους όμως πλεονεκτούν γτ γνωρίζουν εξίσου καλά κ βιολογία και χημεία και στις πιο σημαντικές θέσεις θα προτιμηθούν. Επίσης εγώ αναφέρομαι για εξωτερικό. Στην Ελλάδα εκτός από ιατρική άντε κ οδοντιατρική κανένα άλλο επάγγελμα του κλαδου δεν έχει τα λεφτά που υπάρχουν έξω

Όσον αφορά το βιολογικο προφανώς και πρέπει να λιώσεις στη δουλειά (ενώ στα αλλά επαγγέλματα θες να μ πεις είναι χαλαρά ...) κ η επαγγελματική ανέλιξη δεν είναι τόσο εύκολη αλλά η όλη κατάσταση δραματικοποιειται εδώ. Δεν είναι τόσο πενιχροί οι μισθοί. Κ όταν καταφέρεις κ καταξιωθείς οι μισθοί μια χαρα είναι. 6.000 είναι λίγα; (Μο π σημαίνει ότι μπορούν ν είναι κ παραπάνω). Όσον αφορά μεταπτυχιακό διδακτορικό προφανώς θέλουν κόπο όμως δεν είναι ακατόρθωτα. Οι περισσότεροι Έλληνες σπουδαστές έχουν κ ίσα ίσα στη βιολογία επειδή στο εξωτερικό ένα απλό πτυχίο αρκεί για να βρεις δουλειά (προφανώς τις χαμηλότερες του εργαστηρίου στις οποίες αναφέρεσαι τις οποίες καλύπτουν αυτοί κ όχι όσοι έχουν μεταπτυχιακό κ διδακτορικό ) όταν έχεις κάνει μεταπτυχιακό κ διδακτορικό είναι πολύ εύκολη η όλη κατάσταση για έναν βιολόγο (μ το έχει πει κοπέλα με μεταπτυχιακό κ διδακτορικό στη βιολ που έχει πολλές καλές προτάσεις για έξω και τα έχει κάνει όλα στο πανεπιστημιο της Πάτρας που δεν το λες κ τοπ στον τομέα του)

Οι κλασικές ωραιοποιήσεις ενός υποτιθέμενου εξωτερικού.

Καλά ειδικά αυτό που λες πως βρίσκεις δουλειά απλά με πτυχίο βιολογίας στο εξωτερικό δεν παίζει για κανένα λόγο όμως. Το πολύ πολύ να σε πάρουν σε πανεπιστήμιο part-time ως assistant (δλδ να κάνεις τη λάντζα των εργαστηρίων) με την προυπόθεση πως κάνεις Masters σε αυτό το πανεπιστήμιο. Είναι πάρα πολύ δύσκολη μια βιώσιμη καριέρα βιολόγου χωρίς διδακτορικό στις μέρες μας. Είχα ρωτήσει κάποιους Γερμανούς που κάνανε MSc σε βιολογία που θα δουλέψουν μετά, και γελάγανε. Μου λένε σε 5 χρόνια που θα χουμε τελειώσει το διδακτορικό βλέπουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Οι περισσότεροι 'καλοί μαθητές' της θετικής που δεν γουστάρουν τα μαθηματικά έχουν ως ultimate στόχο την ιατρική.. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε στο σχολείο μου. Συνήθως πάνε όλοι για ιατρική, φυσικοθεραπεία και ΤΕΦΑΑ και αν δεν τα καταφερουν, μπαίνουν μετά σε βιολογίες και ότι άλλο έχει το 3ο πεδίο(ή δίνουν ξανά για ιατρική).
Πιστεύω πως αυτοί οι μαθητές, επειδή έχουν συνηθίσει να κυνηγάνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βγάζουν το συμπέρασμα οτι θα έχουν πετύχει πραγματικά στις πανελλήνιες μόνο αν ενταχθούν στις δυσκολότερες σχολές, κι οτιδήποτε άλλο υποβιβάζει την εικόνα τους ή αδικεί την ακαδημαϊκή τους επιτυχία.

Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς υπάρχει και στο εξωτερικό. Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι η Ιατρική σαν ειδικότητα επαγγέλματος σε καταξιώνει περισσότερο από τα Μαθηματική ή Πληροφορική σαν ειδικότητες επαγγέλματος, για παράδειγμα. Επίσης διαφωνώ ότι επειδή μια οποιαδήποτε άλλη επιστήμη που δεν έχει την ίδια δυσκολία εισαγωγής όπως η Ιατρική, δεν αξίζει συγχαρητηρίων. Λυπάμαι για λογαριασμό όσων το 2020 έχουν τέτοια στεγανά, ότι η επιτυχία ενός μαθητή καθορίζεται από την επιλογή της Ιατρικής ή ότι όποιος είναι πειθαρχημένος από μικρός θα πρέπει de facto να σπουδάσει γιατρός. Με την λογική αυτή θα πρέπει ο κάθε τεμπέλης να σπουδάσει Φυσικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός. Άσχετα αν η Ιατρική θαμπώνει κόσμο και στο εξωτερικό, η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι δεν καλλιεργείται η λογική της καταξίωσης. Δεν υπάρχουν καλύτερες ή χειρότερες επιστήμες. Υπάρχει μόνο ότι ο καθένας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και να σπουδάζει αυτό που τον κάνει δημιουργικό. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν ενθουσιάζει στην Ελλάδα σαν άποψη ή τρόπος σκέψης. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης ως προς το πως αντιμετωπίζουμε τις επιστήμες κάτι που αντανακλάται στην οικονομική χρεωκοπία και πολιτικό τέλμα της Ελλάδας. Θα ήμουν πολύ περίεργος να μάθω με βάση ποια επιχειρήματα οι άλλες επιστήμες καταξιώνουν λιγότερο κάποιον και με βάση ποιο μοντέλο αγοράς, σπουδών, κοινωνίας.

Για παράδειγμα, τα Μαθηματικά ή η Γεωλογία σε τι ακριβώς υστερούν ως προς την σημασία τους και τις προοπτικές σε σχέση με την Ιατρική αφού στην τελική ένας μισθός θα μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό; Με όσους έχω κάνει χρόνια κάποια παρόμοια συζήτηση, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό εσφαλμένων πληροφοριών σχετικά με τις ρεαλιστικές προοπτικές αλλά και ακαδημαϊκές κατευθύνσεις πολλών επιστημονικών κλάδων σε σχέση με αυτά που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, οι διάφοροι ειδικοί σταδιοδρομίας, κλπ γιατί πολύ απλά η αγορά εργασίας καθορίζεται με κομματικές σκοπιμότητες στην Ελλάδα. Άρα οι γνώμες είναι στρατευμένες. Πολλές επιστήμες κρύβουν καλές επιλογές εργασίας ειδικά αν συνδυαστούν με τα προσωπικά θέλω και κλίσεις του πτυχιούχου. Εκεί κάνουμε το λάθος. Κοιτάζουμε το μεγάλο δέντρο της Ιατρικής εις βάρος της προσωπικότητας και των προσωπικών δυνατοτήτων έτσι ώστε να γίνει κάποιος ο "μεγαλογιατρός" επειδή και μόνο έγραψε 19,9 στις πανελλήνιες. Αν υποθέσουμε ότι όλοι θέλουν να γίνουν οι φτασμένοι γιατροί, μόνο ένας θα το πετύχει. Οι υπόλοιποι θα ρουφάτε την σκόνη του και θα πασχίζετε να βγάλετε ένα εισόδημα για να πληρώσετε το ενοίκιο του γραφείου. Αυτό ισχύει σε κάθε επιστήμη, σε κάθε χώρα.

Δυστυχώς αυτή η μανιέρα με το κοινωνικό κύρος κάποιων επιστημών έναντι άλλων οφείλεται στην αποστειρωμένη εικόνα των μαθητών, στο προσωπικό κόμπλεξ κατωτερότητας αλλά και ορισμένων γονιών που βλέπουν την πραγματικότητα σε διαθλασμένο κάτοπτρο. Ένας που ξέρει τι του γίνεται δεν προάγει την Ιατρική ως τοπ ειδικότητα έναντι άλλων επιστημών. Το κοινωνικό κύρος υπήρχε άλλες εποχές όπου σπούδαζαν οι λίγοι και συνήθως όσοι είχαν τις προϋποθέσεις (οικονομικές, κοινωνικές κλπ) και φυσικά ήξεραν τι τους γίνεται.

Οι κλασικές ωραιοποιήσεις ενός υποτιθέμενου εξωτερικού.

Καλά ειδικά αυτό που λες πως βρίσκεις δουλειά απλά με πτυχίο βιολογίας στο εξωτερικό δεν παίζει για κανένα λόγο όμως. Το πολύ πολύ να σε πάρουν σε πανεπιστήμιο part-time ως assistant (δλδ να κάνεις τη λάντζα των εργαστηρίων) με την προυπόθεση πως κάνεις Masters σε αυτό το πανεπιστήμιο. Είναι πάρα πολύ δύσκολη μια βιώσιμη καριέρα βιολόγου χωρίς διδακτορικό στις μέρες μας. Είχα ρωτήσει κάποιους Γερμανούς που κάνανε MSc σε βιολογία που θα δουλέψουν μετά, και γελάγανε. Μου λένε σε 5 χρόνια που θα χουμε τελειώσει το διδακτορικό βλέπουμε.

Αυτό ισχύει με πολλούς που κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στις μέρες μας. Ειδικά στο εξωτερικό που οι σπουδές είναι πολύ κοπιαστικές και όχι δεδομένες ως προς τη λήψη του διπλώματος, όπως πολύ σωστά αναφέρεις και το διδακτορικό θεωρείται ως "λατζέρης" μέσα στο Τμήμα σαν assistant προσωπικό, οι περισσότεροι δεν έχουν καμία σαφή ιδέα επαγγελματικής κατεύθυνσης. Με όσους μιλούσα χαλαρά, δεν ήξεραν που θα να ψάξουν για δουλειά όταν θα τελείωναν ή αν πήγαινε κάτι στραβά δεν είχαν κάποιο άλλο πλάνο στο μυαλό τους. Η μόνη τους απασχόληση ήταν να μπορούν να παραμείνουν στην ομάδα του x καθηγητή και να πληρώνονται από το βοήθημα που έπαιρναν ως ερευνητές-φοιτητές.
 
Τελευταία επεξεργασία:

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,780 μηνύματα.
Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, η μέθοδος του πατέρα δουλεύει. Έχει μια κόρη που είναι μαθήτρια του 19.8 και αγωνίζεται να φτάσει το απόλυτο 20.

Αν καταφέρει η topic starter να περάσει Ιατρική (η σχολή που πραγματικά θέλει και η ίδια, απλώς επέλεξε ένα πιο βατό στόχο για ψυχολογικούς λόγους) ο πατέρας θα δικαιωθεί. Μακροπρόθεσμα ίσως τον ευχαριστεί για αυτή την πίεση.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, η μέθοδος του πατέρα δουλεύει. Έχει μια κόρη που είναι μαθήτρια του 19.8 και αγωνίζεται να φτάσει το απόλυτο 20.

Αν καταφέρει η topic starter να περάσει Ιατρική (η σχολή που πραγματικά θέλει και η ίδια, απλώς επέλεξε ένα πιο βατό στόχο για ψυχολογικούς λόγους) ο πατέρας θα δικαιωθεί. Μακροπρόθεσμα ίσως τον ευχαριστεί για αυτή την πίεση.

Λογική-troll fockou. Ή Ιατρική ή τίποτα.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,493 μηνύματα.
Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς υπάρχει και στο εξωτερικό. Προσωπικά δεν συμφωνώ ότι η Ιατρική σαν ειδικότητα επαγγέλματος σε καταξιώνει περισσότερο από τα Μαθηματική ή Πληροφορική σαν ειδικότητες επαγγέλματος, για παράδειγμα. Επίσης διαφωνώ ότι επειδή μια οποιαδήποτε άλλη επιστήμη που δεν έχει την ίδια δυσκολία εισαγωγής όπως η Ιατρική, δεν αξίζει συγχαρητηρίων. Λυπάμαι για λογαριασμό όσων το 2020 έχουν τέτοια στεγανά, ότι η επιτυχία ενός μαθητή καθορίζεται από την επιλογή της Ιατρικής ή ότι όποιος είναι πειθαρχημένος από μικρός θα πρέπει de facto να σπουδάσει γιατρός. Με την λογική αυτή θα πρέπει ο κάθε τεμπέλης να σπουδάσει Φυσικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός. Άσχετα αν η Ιατρική θαμπώνει κόσμο και στο εξωτερικό, η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι δεν καλλιεργείται η λογική της καταξίωσης. Δεν υπάρχουν καλύτερες ή χειρότερες επιστήμες. Υπάρχει μόνο ότι ο καθένας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και να σπουδάζει αυτό που τον κάνει δημιουργικό. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν ενθουσιάζει στην Ελλάδα σαν άποψη ή τρόπος σκέψης. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης ως προς το πως αντιμετωπίζουμε τις επιστήμες κάτι που αντανακλάται στην οικονομική χρεωκοπία και πολιτικό τέλμα της Ελλάδας. Θα ήμουν πολύ περίεργος να μάθω με βάση ποια επιχειρήματα οι άλλες επιστήμες καταξιώνουν λιγότερο κάποιον και με βάση ποιο μοντέλο αγοράς, σπουδών, κοινωνίας.

Για παράδειγμα, τα Μαθηματικά ή η Γεωλογία σε τι ακριβώς υστερούν ως προς την σημασία τους και τις προοπτικές σε σχέση με την Ιατρική αφού στην τελική ένας μισθός θα μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό; Με όσους έχω κάνει χρόνια κάποια παρόμοια συζήτηση, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό εσφαλμένων πληροφοριών σχετικά με τις ρεαλιστικές προοπτικές αλλά και ακαδημαϊκές κατευθύνσεις πολλών επιστημονικών κλάδων σε σχέση με αυτά που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, οι διάφοροι ειδικοί σταδιοδρομίας, κλπ γιατί πολύ απλά η αγορά εργασίας καθορίζεται με κομματικές σκοπιμότητες στην Ελλάδα. Άρα οι γνώμες είναι στρατευμένες. Πολλές επιστήμες κρύβουν καλές επιλογές εργασίας ειδικά αν συνδυαστούν με τα προσωπικά θέλω και κλίσεις του πτυχιούχου. Εκεί κάνουμε το λάθος. Κοιτάζουμε το μεγάλο δέντρο της Ιατρικής εις βάρος της προσωπικότητας και των προσωπικών δυνατοτήτων έτσι ώστε να γίνει κάποιος ο "μεγαλογιατρός" επειδή και μόνο έγραψε 19,9 στις πανελλήνιες. Αν υποθέσουμε ότι όλοι θέλουν να γίνουν οι φτασμένοι γιατροί, μόνο ένας θα το πετύχει. Οι υπόλοιποι θα ρουφάτε την σκόνη του και θα πασχίζετε να βγάλετε ένα εισόδημα για να πληρώσετε το ενοίκιο του γραφείου. Αυτό ισχύει σε κάθε επιστήμη, σε κάθε χώρα.

Δυστυχώς αυτή η μανιέρα με το κοινωνικό κύρος κάποιων επιστημών έναντι άλλων οφείλεται στην αποστειρωμένη εικόνα των μαθητών, στο προσωπικό κόμπλεξ κατωτερότητας αλλά και ορισμένων γονιών που βλέπουν την πραγματικότητα σε διαθλασμένο κάτοπτρο. Ένας που ξέρει τι του γίνεται δεν προάγει την Ιατρική ως τοπ ειδικότητα έναντι άλλων επιστημών. Το κοινωνικό κύρος υπήρχε άλλες εποχές όπου σπούδαζαν οι λίγοι και συνήθως όσοι είχαν τις προϋποθέσεις (οικονομικές, κοινωνικές κλπ) και φυσικά ήξεραν τι τους γίνεται.

Αυτο το κόμπλεξ που έχετε καποιοι εκ της μαθηματικοβιολογοφυσικης παράταξης ότι δεν αισθάνεστε καταξιωμένοι και άξιοι και ωραίοι και σημαντικοί και και και, ειναι δικό σας θέμα. Όλες οι επιστήμες έχουν κάτι να δώσουν, δε χρειαζεται να συγκρίνει κανένας την επιστήμη του με κάποια άλλη, αυτο ειναι το πραγματικό κόμπλεξ.

Όσον αφορά την εύρεση εργασίας, η ιατρικη έχει περισσότερα προτερήματα (λόγω απαίτησης ολο και περισσότερου προσωπικού και αυξανόμενης έλλειψης του) και θέσεις απασχόλησης . Α ξεχασα , και αυτο στο μελλον θ αλλάξει, αφού οι μηχανές το 9769 μ.Χ θα βγάζουν διαγνώσεις, θα χειρουργούνε και θα δίνουν και ένα φιλακι αγάπης στον ασθενή με το που θα παίρνει το εξιτήριο του σε μορφη ολογράμματος, αντικαθιστώντας τους ιατρούς-ανθρώπους.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 19,771 μηνύματα.
Πουθενά δεν έχω ακούσει εκτός ischool ότι η ιατρική δίνει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές. Ακόμη και γιατροί που εργάζονται δεν περιγράφουν την επιστήμη τους ως κάτι ξεχωριστό σε σχέση με άλλες επιστήμες από άποψη επιλογών.
 

paskmak

Διάσημο μέλος

Ο paskmak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,493 μηνύματα.
Πουθενά δεν έχω ακούσει εκτός ischool ότι η ιατρική δίνει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές. Ακόμη και γιατροί που εργάζονται δεν περιγράφουν την επιστήμη τους ως κάτι ξεχωριστό σε σχέση με άλλες επιστήμες από άποψη επιλογών.

Δε μιλησα γι επιλογές , αλλά γι πιθανοτητα εύρεσης εργασίας στον καθ εαυτό τομέα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top