εμένα δε μου πολυάρεσε η "ιλιάδα". αντίθετα η οδύσσεια και η "ελένη" ήταν από τα αγαπημένα μου μαθήματα στο γυμνάσιο.
παρόμοιο μάθημα με την "ελένη" του ευριπίδη θα συναντήσεται στη β' λυκείου την "αντιγόνη" του σοφοκλή. απ' όσα μπορώ να θυμάμαι από το γυμνάσιο, ο τρόπος ανάλυσης είναι παρόμοιος αν όχι ίδιος, η εισαγωγή αν και είναι κάπως μεγάλη στην "αντιγόνη", θα διαπυστώσεται ότι αρκετά σημεία έχουν αναφερθεί και στην εισαγωγή της "ελένης"(π.χ αυτό που θυμάμαι έντονα ότι αναλύεται και στις δύο εισαγωγές είναι τα μέρη του αρχαίου θεάτρου).γι' αυτό όσοι πάτε τώρα γ'γυμνασίου να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο μάθημα αυτό, γιατί πολλά στοιχεία(εισαγωγή,είναι&φαίνεσθαι, προικονομία κ.α), τα οποία πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε και μόνοι σας επαναλαμβάνονται αργότερα στη β' λυκείου και θα σας βοηθήσει το να τα έχετε ξαναδιαβάσει. η μοναδική δυσκολία που υπάρχει στην "αντιγόνη"συγκριτικά με την "ελένη" είναι η μετάφραση, λόγω της χρήσης του ποιητικού λόγου!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.