Ξένη γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10.750 μηνύματα.
Από όσα έχω ακούσει σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας εκτός από της Αθήνας, υπάρχει σε όλες τις σχολές μάθημα Αγγλικών προσαρμοσμένο στην ορολογία της κάθε επιστήμης. Είναι ακριβής η πληροφορία? Πώς γίνεται και στην Αθήνα αυτό δεν συμβαίνει? Οι γονείς μου μου είπαν ότι από το 1821 που ήταν φοιτητές στο ΕΚΠΑ, γίνονταν προσπάθειες να μπει η αγγλική γλώσσα στο πρόγραμμα. Πώς μετά από τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Χημείας Κρήτης (Ηράκλειο) και μας γράφει από Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3.379 μηνύματα.
Ισχύει στην Κρήτη υπάρχει.Στο τμήμα Χημείας Αθηνών ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ έχω πετύχει ένα ελληνοαγγλικό λεξικό στην ιστοσελίδα του.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 41 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22.453 μηνύματα.
Σε ορισμένα τμήματα δεν είναι απαραίτητο πάντως...Εμείς που έχουμε ειδικό μάθημα για εισαγωγή δεν κάνουμε καν ξένη γλώσσα, την ορολογία την συναντάς μέσα στη βιβλιογραφία..

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10.750 μηνύματα.
Σε ορισμένα τμήματα δεν είναι απαραίτητο πάντως.....
Αυτό ακούγεται λογικό. Σε άλλα τμήματα όμως μάλλον είναι απαραίτητο. Για π.χ. Φυσικό και Ιατρική στη Θεσσαλονίκη έχουν μάθημα Αγγλικών και στην Αθήνα όχι.

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Χημείας Κρήτης (Ηράκλειο) και μας γράφει από Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3.379 μηνύματα.
Dias και εμένα μου έκανε εντύπωση.Θες να σου δανείσω το βιβλίο μου να το κοπιάρεις ρε;Χημεία έχει κυρίως αλλά εφαρμογές για σένα θα βρεις.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.812 μηνύματα.
@Dias:
Τα τμήματα φυσικής που έχουν σίγουρα στο πρόγραμμα σπουδών ξένη γλώσσα είναι: του ΑΠΘ και της Κρήτης.
Αυτά που σίγουρα δεν έχουν είναι: του ΕΚΠΑ και της Πάτρας.
Δεν θυμάμαι αν έχει το τμήμα των Ιωαννίνων και δεν λειτουργεί η σελίδα του για να δω τώρα.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο ακριβής λόγος που δεν έχει το τμήμα μας στο πρόγραμμα μία ξένη γλώσσα, μπορώ, όμως, να σου πω γιατί είναι αδιάφορο έως καλό (πάντα κατά τη δική μου γνώμη) το ότι δεν έχουμε.
1. Για να μπουν δύο εξαμηνιαία μαθήματα ξένης γλώσσας, πρέπει να αφαιρεθούν δύο μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών και αυτό δε θα ήταν καλό. Το να προσθέταμε απλά δύο ακόμη μαθήματα θα ήταν πολύ βαρύ για τους φοιτητές. Το να συμπυκνωθούν άλλα μαθήματα για να μπει ξένη γλώσσα είναι αδύνατον, γιατί τα μαθήματα είναι ήδη αρκετά συμπυκνωμένα.
2. Πραγματικά η ορολογία είναι κάτι που μαθαίνεται εύκολα και δε χρειάζεται να σπαταλήσουμε δύο μαθήματα μαθαίνοντας ορολογία. Τα δε αγγλικά ξενόγλωσσα συγγράμματα Μαθηματικών και Φυσικής είναι συνήθως γραμμένα πολύ απλά για να γίνονται κατανοητά ακόμη και από αυτούς που δεν είναι τα αγγλικά η μητρική τους γλώσσα.
3. Οι περισσότεροι καθηγητές, πολλές φορές μέσα στο μάθημα, λένε ποια είναι η αντίστοιχη αγγλική ορολογία έτσι ώστε να το ψάξει κάποιος που θέλει παραπάνω στη βιβλιογραφία. Αν δεν το λέει από μόνος του ο καθηγητής και θέλεις να το μάθεις για να το ψάξεις, απλά ρωτάς.

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια για την επιλογή και την εισαγωγή σου!

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

@exc: Εμάς δεν είναι στον κορμό μαθημάτων,είναι κάτι σαν επιλογής.Δηλαδή και να το περάσεις,ΔΕ μετράει στο πτυχίο.Είτε το δώσεις είτε όχι,δεν έχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.Απλά αν θέλεις το παρακολουθείς,το δίνεις,ο βαθμός γράφεται αλλά ΔΕΝ συνυπολογίζεται και δε μετρά στο πτυχίο.Είναι κάτι σαν επιπλέον.

exc

Διάσημο μέλος

Ο exc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.812 μηνύματα.
@exc: Εμάς δεν είναι στον κορμό μαθημάτων,είναι κάτι σαν επιλογής.Δηλαδή και να το περάσεις,ΔΕ μετράει στο πτυχίο.Είτε το δώσεις είτε όχι,δεν έχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.Απλά αν θέλεις το παρακολουθείς,το δίνεις,ο βαθμός γράφεται αλλά ΔΕΝ συνυπολογίζεται και δε μετρά στο πτυχίο.Είναι κάτι σαν επιπλέον.
Καταρχάς εγώ μίλησα για τα τμήματα Φυσικής και κυρίως αυτό του ΕΚΠΑ και όχι για το Χημικό της Κρήτης. Στο ΑΠΘ και της Κρήτης που έχουν σε εφαρμογή και το σύστημα ECTS, βλέπω ότι η ξένη γλώσσα παίρνει 4 μονάδες. Επειδή σε αυτά τα Πανεπιστήμια το πτυχίο δεν έχει ακριβώς καθορισμένο αριθμό μαθημάτων, αλλά μονάδες ECTS που πρέπει να φτάσεις για να πάρεις πτυχίο, μπορεί κάποιος να επιλέξει την ξένη γλώσσα σε βάρος μαθημάτων σχετικών με το αντικείμενο σπουδών του.

Βέβαια, το ότι έχουν τις ECTS είναι βασικά άσχετο. Είναι μαθήματα επιλογής ή υποχρεωτικά (οι ξένες γλώσσες) που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλα που είναι σχετικά με το αντικείμενο.

Υ.Γ.: Να τονίσω ότι αναφέρω την προσωπική μου άποψη και δεν έχω καμία όρεξη να ξεκινήσουμε debate με περιεχόμενο «Ε.Κ.Π.Α. vs Π.Κρήτης».

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Απλά ξέρεις τι,για να κάνεις ένα μεταπτυχιακό ξέρω γω,δεν εξετάζεται μόνο ο βαθμός πτυχίου,αλλά και η αναλυτική βαθμολογία.Σε όλα τα τμήματα.Ακριβώς επειδή μπορεί κανένα μάθημα να διαφέρει.Στο φυσικό εδώ,νομίζω πως αν τα δώσεις τα αγγλικά μετράνε,αλλά δεν είμαι σίγουρος.Σ'εμάς τα δώσεις δεν τα δώσεις,ένα και το αυτό,δεν αντικαθιστούν άλλο μάθημα,αυτό προσπαθώ να σου πω.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...