Καλησπέρα και καλή επιτυχία στο εγχείρημά σου, εύχομαι να μείνεις ευχαριστημένος όποια Νομική και αν επιλέξεις εν τέλει!
Εγώ μπορώ να εισφέρω την εμπειρία μου για τη Νομική της Αθήνας, στην οποία φοιτώ. Κατ' αρχάς, θα συμφωνήσω με όλα όσα είπε ο Nihilist πιο πάνω, είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφει. Ωστόσο, θα διαπιστώσεις και ο ίδιος ότι αναλόγως των ενδιαφερόντων σου μέσα στη σχολή, μπορεί να σε καλύπτει περισσότερο κάποια άλλη Νομική, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και η "καλύτερη". Επί παραδείγματι, ένας φοιτητής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Ιατρικό Δίκαιο θα έβρισκε πιο ταιριαστή τη Νομική του ΑΠΘ, καθώς δίδεται δυνατότητα πρακτικής στο Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου, υπάρχουν κορυφαίοι καθηγητές του κλάδου, διοργανώνονται εξειδικευμένα συνέδρια κλπ. Από την άλλη πλευρά, ένας φοιτητής με κλίση στο Δημόσιο Δίκαιο, θα βρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες μέσω της Νομικής της Αθήνας (όπως η πρακτική στη Βουλή που προαναφέρθηκε ή η συμμετοχή στη συντακτική ομάδα έγκριτου νομικού περιοδικού). Αυτό που θέλω να πω με αυτά τα δύο παραδείγματα είναι ότι δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει αντικειμενικά για το ποιά είναι καλύτερη σχολή. Και βέβαια, δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων, πριν μπεις στη σχολή, ποιά θα είναι τα νομικά σου ενδιαφέροντα, ώστε να επιλέξεις αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανάμεσα στις τρεις, θα ξεχώριζα τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Η Νομική της Κομοτηνής, αν και ταχύτατα ανελισσόμενη σχολή, ίσως βρίσκεται ένα κλικ πιο κάτω όσον αφορά στο επίπεδο των ευκαιριών που προσφέρει (ακόμη και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια για το πρόγραμμα Erasmus να δει κανείς, εύκολα το διαπιστώνει).
Από εκεί και πέρα, το επίπεδο στο ΑΠΘ είναι εξαιρετικό και οι καθηγητές του διακεκριμένοι επιστήμονες και πολυγραφότατοι. Παρέχονται δε πολλές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, από όσο έχω δει.
Στην Αθήνα τα πράγματα είναι οπωσδήποτε αρκετά απρόσωπα λόγω του γιγαντισμού, γεγονός που ενίοτε επιδρά αρνητικά και απογοητεύει τους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο άξιος έχει χώρο να διακριθεί. Στα θετικά της Αθήνας θα ενέτασσα οπωσδήποτε τις συνεργασίες της με κορυφαία πανεπιστήμια της Γερμανίας και -προσφάτως- της Γαλλίας, αφού με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία στους αποφοίτους να συνεχίσουν τις σπουδές τους αβίαστα, έχοντας περισσότερες πιθανότητες εισδοχής, αλλά και καλύτερες συνθήκες μεταπτυχιακής φοίτησης στο εξωτερικό (δίδονται υποτροφίες κλπ.).
Εν γένει, η Νομική Αθηνών χαίρει οπωσδήποτε αναγνώρισης και κάποιου κύρους διεθνώς (αυτό μαρτυρούν άλλωστε οι διεθνείς διακρίσεις και συνεργασίες της), αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερη σχολή. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι εξίσου καλή με αυτή του ΑΠΘ, και, αν είχα την ευκαιρία να επέλεγα εκ νέου, ίσως να διάλεγα εκείνη του ΑΠΘ λόγω ενδιαφερόντων. Κατά συνέπεια, είμαι βέβαιη ότι καμία από τις δύο (ΕΚΠΑ και ΑΠΘ) δεν θα σε απογοητεύσει, οπότε ίσως πράγματι να σταθμίσεις και τον παράγοντα της πόλης και της εγγύτητας στον τόπο κατοικίας σου.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά με την επιλογή σου και οι απαντήσεις εδώ να σε βοήθησαν!