Από πότε το ότι οι ξένοι διδάσκονται ή όχι Αρχαία (ή Λατινικά) είναι επιχείρημα για το εάν πρέπει να διδαχτούμε εμείς Αρχαία;
Από ποτέ, απλά όσοι είναι(είστε?) απελπισμένοι ξερωγώ άλλοτε φέρνετε τους γαμάτους ξένους ως παράδειγμα κι άλλοτε τους αφήνετε. Ναι, γενικά αυτή η μπούρδα για μένα δεν ονειρεύεται καν να γίνει επιχείρημα ιδίως όταν επιλέγετε ποια κομμάτια άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων θα φέρετε μπροστά μου ως πρότυπα αγνοώντας ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είναι κάτι που θα πεις απλά για να πεις και μέχρι να φτιάξεις ΕΔΩ ένα σύστημα ανάλογης ποιότητας, ή αθλιότητας, ό,τι να 'ναι, ένα σύστημα αντίστοιχο τέλος πάντων, απλά θα συνεχίσεις να φαίνεσαι απελπισμένος. Ναι;
Με τη γνώση των Αρχαίων γίνεται πολύ πιο κατανοητή η βαθύτερη δομή και ετυμολογία λέξεων των νέων Ελληνικών.
Συμφωνώ. Οπότε, το κάνεις επιλογής κι αφήνεις τον κόσμο να διαλέξει αν θέλει αυτή τη βαθύτερη κατανόηση, αυτό το τρελό ψάξιμο σε μια γλώσσα ή αν θεωρεί ότι δεν του χρειάζεται για τους x,y λόγους. Πάει αυτό.
Επαφή με την αρχαία γλώσσα, συνεπάγεται επαφή με τις αρχαίες ρίζες μας,
Λέξεις μ' αυτή τη συναισθηματική φόρτιση, άλλη μπούρδα που πετιέται συχνά σ' αυτά τα θέματα. Βιολογικά τουλάχιστον, ξέχνα τα αυτά, δεν παίζουν. Τώρα γεωγραφικά-συναισθηματικά ναι, μπορεί να 'χουν κάποια βάση.
Γενικά αυτό που λες κολλάει χοντρά (ή ίσως και μόνο με) την διαπολιτισμική παιδεία που οφείλει, για μένα πάντα, να έχει κάθε άνθρωπος, όχι μόνο εγώ κι εσύ που απλά έτυχε να γεννηθούμε εδώ. Με το ίδιο σκεπτικό δεν είμαι υποχρεωμένος στο σχολείο να ασχοληθώ μόνο με τον Όμηρο. Πολιτισμός δεν παράχθηκε (δεν το λέω παρήχθη, δε μ' αρέσει) μόνο από εκείνον (εκείνους βασικά, ένα παράδειγμα για να ξέρουμε για ποιους μιλάμε έφερα) κι όχι μόνο εκεί (γεωγραφικά, ο ίδιος χώρος μ' αυτόν που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα).
Τι κάνεις λοιπόν; Φτιάχνεις ένα μάθημα που συμπεριλαμβάνει όλα αυτά, απ' την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη μέχρι την Κίνα κι απ' την Ιαπωνία μέσα απ' την Ινδία μέχρι τους Inca και τους Maya. Κι ούτε να μάθεις γλώσσες χρειάζεται, ούτε να τη δεις παλαιογλωσσολόγος. Απλά πραγματάκια που δίνουν έμφαση στη διαπολιτισμικότητα και τις ιδέες του ανθρώπου γενικά, όχι του κάθε καυλωμένου Έλληνα.
ευκολότερη κατανόηση αρχαίων κειμένων,
Το βλέπω και στη σχολή μου πάντως κι έχω πεθυμήσει το 6ωράκι στην Α. Ρε φίλε να πρόσεχα λίγο περισσότερο τότε, τώρα δε μπορώ να καταλάβω τίποτα απ' τα αρχαία κείμενα που μας δίνουν για διάβασμα!
Σοβαρευτείτε ή έστω αναβαθμίστε λίγο ιδέες, ένα reboot κάθε τόσο το βρίσκω απαραίτητο. Ο
Homo universalis όπως τον σκέφτεστε έχει πεθάνει καιρό. Να προχωρήσουν λίγο τα πράγματα, άντε, ξεκολλήστε.
Αλλά έτσι για να μπούμε και στο τριπάκι της απάντησης, έστω ότι έχεις δίκιο. Έστω ότι η κατανόηση αρχαίων κειμένων είναι κάτι χρήσιμο, κάτι αναγκαίο για μένα. Όπως πριν, κάνεις τ' αρχαία μάθημα επιλογής κι αφήνεις τον κόσμο να διαλέξει αν γουστάρει να 'χει ξεναγούς στα μουσεία ή να πηγαίνει μόνος του. Καλά;
Δεν τη γλιτώνει το πληκτρολόγιο σήμερα. Θα φτύσω τον καφέ σε κάτι απ' όλα, δε μπορεί.
Πραγματικά φτάνεις σε σημείο ν' αναρωτηθείς αν ΟΛΑ όσα λέτε τα λέτε απλά για να πετάξετε και να φύγετε. Like some bosses και τέτοια φάση. Μπροστά μου περνάνε άπειρα πράγματα που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της σκέψης με πολλά, για μένα, να μην αφήνουν καν τα αρχαία να φτάσουν σε σημείο καταξίωσης για να μπορούν έστω να πουν ότι βοηθάνε τη σκέψη at all, κι όμως το μόνο που βλέπω είναι εμμονή κι εγωισμός στα σίγουρα(ναι καλά), στα παλιά και τα εδραιωμένα.
Γενικά ξεκολλήστε λίγο, η σκέψη μας πυκνώνεται και με άλλες τροφές, παραγωγής μάλιστα πολύ πιο πρόσφατης απ' τα σοφά λόγια μιας άλλης εποχής. Η πραγματικότητα προχωράει, άντε, άντε.
ευρύτερη επαφή με ιδέες των Αρχαίων Ελλήνων-αυτό θα το κατανοήσετε καλύτερα εάν ασχοληθείτε με τα αρχαία περισσότερο.
Το διαπολιτισμικό μάθημα που λέγαμε πριν; Ε, κάντο πράξη κι έλα μετά να δεις τι επαφή θα 'χουν οι περισσότεροι, έστω πολλοί, με ιδέες. Προχώρα ένα βήμα παρακάτω μάλιστα απ' τη στείρα μετάφραση γαμάτων κειμένων, σύγκρινε κοινωνικοπολιτικές δομές με γεωγραφία και χρονολογία, μπλέξε τους πολιτισμούς --αν μπλέκονται-- και στην τελική ψάξε δες αν μπλέκονται, πού συμφωνούν πού διαφωνούν πού πάνε παράλληλα, δες τι παίζει με την αποδοχή αυτών των συστημάτων ιδεών απ' τις σημερινές μετεξελίξεις των ίδιων κοινωνιών και τελικά βγάλε συμπεράσματα για την πρόοδο και την αλλαγή σκέψεων κι ανθρώπων.
Αυτό, ω ναι ρε φίλε, θα 'ταν ένα μάθημα που κυριολεκτικά θα γαμούσε και θα 'δερνε.
Βέβαια ναι, μπορείς εναλλακτικά να κλειστείς στα στεγανά σου κι απλά να δώσεις παράταση στα ίδια και τα ίδια. Αλλά πόσο βαρετός θα καταλήξεις..
Βοηθούν απίστευτα στη δημιουργία ιδεών,
Μπορώ να σου πω ότι αρκετές ιδέες που με τον τρόπο τους με καθορίζουν ξεκίνησαν ως ερεθίσματα απ' τη φιλόλογό μου στο φροντιστήριο (και την καλύτερη φιλόλογο που έχω πετύχει, άλλο αυτό). Γούσταρε πολύ λογοτεχνία μπορώ να υποθέσω και τέλος πάντων υπήρχε επιρροή από κλασικές ιδέες, φαντάζομαι. Αλλά η προσέγγισή της ήταν εντελώς διαφορετική. Φίλε συζητούσες στην τάξη, θετική τώρα, και καταλάβαινες ότι πέντε πραγματάκια μπορούν να είναι όντως διαχρονικά, ότι η ιδέα αλλάζει και καταλήγει επίκαιρη αλλά ο πυρήνας της παραμένει ο ίδιος.
Το θέμα με τα αρχαία ξέρεις ποιο είναι, ακόμα και σε επίπεδο ιδεών; Ότι παραμένουν κάτι παλιό, κάτι που πραγματικά με τη στεγνή κι ορθόδοξη προσέγγιση που βλέπεις σήμερα εμένα μπορεί να μη μου λέει τίποτα --και δε μου λέει υπ' αυτές τις συνθήκες. Αλλά όπως η φιλόλογός μου έτσι κι εδώ, αν παίξει μια αναβάθμιση κι επικαιροποίηση των μηνυμάτων που μπορείς να πάρεις, τότε αρχίζει να φαίνεται η δυναμική τους.
Μαθήματα όπως αυτό της διαπολιτισμικής παιδείας κάνουν αυτό ακριβώς: κρατάνε τον πυρήνα, απ' τη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με το πλαίσιο στο οποίο γεννιούνται οι ιδέες σε κάθε εποχή, αλλά μετά, μέσα από σύγκριση κι αναδρομή στο σήμερα --που γίνεται με κουβέντα φυσικά-- καταλήγεις να μπορείς να επιλέξεις τι θα κρατήσεις και τι όχι. Και να το αλλάξεις πάλι και να το προσαρμόσεις σε νέες συνθήκες και νέες ιδέες στο κεφάλι σου. Χωρίς δυνατότητα επιλογής κι επέμβασης, εγώ πάντα, δεν ψήνομαι να ασχοληθώ. Κάτσε διάβαζε εσύ για τους γαμάτους παλιά, I'll pass.
Όποιος δεν θέλει να τη μάθει, ας μην λαμβάνονται στα σοβαρά και οι γνώσεις του επί της νεοελληνικής.
Την ακούσατε μάγκες, μαζεύτε τα, φεύγουμε.