Καταρχας σε ενδιαφερει για συγκεκριμενο μερος ή γενικα σε οποιαδηποτε πολη; Αν ειναι σε οποιαδηποτε πολη, οπως σου εγραψαν και παραπανω υπαρχουν αφθονα τμηματα που περνας με πολυ χαμηλη βαση. Επειδη εγραψες οτι ενδιαφερει η φιλοσοφικη ή το ιστορικο αρχαιολογικο, τελειως ενδεικτικα περσινες βασεις πανελληνιων για το 90%:
-Φιλοσοφιας Πατρας 11,989
-ΦΣΚ Ρεθυμνου 11,595
-Ελληνικης Φιλολογιας Κομοτηνης 11,900
-Ιστοριας Κερκυρας 11,268
-Φιλολογιας Καλαματας 12,305
-Μεσογειακων Σπουδων Ροδου 10,848 (δεν βγαινεις ΠΕ02 φιλολογος αλλα μπορεις να αποκτησεις επαγγελματικα δικαιωματα αρχαιολογου αν παρεις την κατευθυνση ή να παρεις την κατευθυνηση γλωσσολογιας που ειναι επισης πολυ καλο και συγχρονο αντικειμενο)
Επισης μιας και ειπες για Κυπρο, το ηξερες οτι μπορεις με βαση τους βαθμους των πανελληνιων μπορεις να κανεις μηχανογραφικο και για εκει, στο Πανεπιστημιο Κυπρου; Οι βασεις στη Β΄ κατανομη σε σχολες οπως Ιστορια-αρχαιολογια, Φιλοσοφια, Νεολληνικων Σπουδων και Κλασικων Σπουδων κυμαινονται στα 10-12,000 μορια για τους Ελλαδιτες.
Οποτε αν δε σε απασχολει η πολη και εχεις την οικονομικη δυνατοτητα να πας, κανε 10% φετος, δεν υπαρχει περιπτωση να μην πιασεις κατι απο τα παραπανω.
Επισης εν τελει, αν θες να πεις, σε ποια σχολη περασες;
Αρχική Δημοσίευση από KatPen:
Καλησπέρα! Επειδή είμαι κι εγώ στην ίδια φάση... Βρίσκομαι τώρα στα γεράματα σε δίλημμα μεταξύ πανελληνίων και κατατακτηρίων για ψυχολογία. Μπορείς μήπως να με βοηθήσεις; Με ποια κριτήρια αποφάσισες ποιες εξετάσεις να δώσεις; Πώς σου έχει φανεί η μελέτη για τις κατατακτήριες; Κάνεις φροντιστήριο ή προσπαθείς μόνη σου;; Αχ προσπαθώ να καταλήξω σχετικά με το ποια ιδέα είναι καλύτερη και δεν ξέρω!! Νομίζω πως μια δεύτερη γνώμη ίσως με βοηθούσε λίγο!
Αν θες να σου πω την γνωμη μου:
Απο τη στιγμη που η σχολη που θες, δεν ειναι Φιλολογια/Ιστορικο/ΦΠ ή καποια γενικα πολυ χαμηλοβαθμη σχολη, οπως πχ μερικες ξενογλωσσες φιλολογιες και οχι μονο, νομιζω καλυτερα να δωσεις κατατακτηριες. Θα εχεις να διαβασεις για 3 μαθηματα που θα ειναι συναφη με το αντικειμενο που θες να σπουδασεις και θα σε εισαγαγουν σε αυτο. Τα οποια κιολας θα σου αναγνωριστουν μετα. Ποιος ο λογος να αποστηθιζεις και παλι αρχαια/λατινικα/ιστορια;
Απο την αλλη, ειδικα για φετος, επειδη οι κατακτηριες ειναι το Δεκεμβρη, και κακα τα ψεματα, τωρα πλεον εναι αργα να κατσεις να διαβασεις, αν ηδη δεν εχεις ξεκινησει, και επιπλεον εισαι σε φαση οτι βιαζεσαι και δεν μπορεις να περιμενεις εως του χρονου το Δεκεμβρη, κανεις εαν θες και μια προσπαθεια για πανελληνιες τον Μαη. Αλλιως, εαν χρονικα δεν βιαζεσαι, ξεκινα χαλαρα το διαβασμα για κατατακτηριες, πανε δωσε φετος για την εμπειρια και του χρονου πας με πολυ καλυτερη προετοιμασια και αξιωσεις.
Παντως εχε υποψιν οτι ειτε μεσω πανελληνιων ειτε μεσω κατατακτηριων, η Ψυχολογια ειναι σχολη με μεγαλη ζητηση, με ο,τι αυτο συνεπαγεται.