Καλησπέρα! Εργαζόμενος αρκετά στην καθημερινότητά μου με τη διαχείριση και την παρουσίαση μεγάλου πλήθους δεδομένων – πραγματοποιώ αναλύσεις για τη ναυλαγορά χύδην ξηρών φορτίων – υπάρχουν στιγμές που εύχομαι να είχα σπουδάσει πληροφορική και να είχα καλύτερες γνώσεις προγραμματισμού.
Θαρρώ πως η μετακίνηση από την πληροφορική στα ναυτιλιακά είναι ένα μεγάλο βήμα και ελπίζω να το έχει ζυγίσει καλά στο νου του ο νεαρός.
Σε σχέση με την αγορά εργασίας αισθάνομαι πως αυτή τη στιγμή ο κλάδος βιώνει μια περίοδο στενής προσφοράς αλλά και στενής ζήτησης εργασίας. Αυτές είναι όμως ρευστές συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται με τα χρόνια και για τις οποίες υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.
Ο τίτλος των σπουδών από μόνος του δεν εξασφαλίζει εργασία. Σε συνδυασμό όμως με ικανοποιητικούς βαθμούς, ζήλο, διάθεση και ερευνητικότητα για το αντικείμενο η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη ναυτιλία. Το δύσκολο – όπως σε κάθε δουλειά – είναι να κάνεις την αρχή αλλά και να ξέρεις ο ίδιος που «πατάς και που βρίσκεσαι» - να έχεις ένα μέτρο των δυνάμεων, γνώσεων και της φιλοδοξίας σου.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πειραιά έχει το χαρακτήρα του «λίγο από όλα». Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικά, δίκαιο, περιβάλλον, βάσεις δεδομένων κτλ. Όσο κυλάνε τα εξάμηνα «ντύνει» αυτήν τη θεματολογία με ναυτιλιακό περιεχόμενο. Ποντοπόρος και επιβατηγός ναυτιλία, ναυλώσεις, εμπορευματικές αγορές, logistics, δίκαιο της θάλασσας, διοίκηση λιμένων, παράκτια οικονομία και περιβάλλον κτλ.
Έχοντας το πρόγραμμα σπουδών αυτόν το χαρακτήρα οι απόφοιτοι απορροφούνται ως επί το πλείστον σε δουλειές γραφείου που εξυπηρετούν τον πυρήνα της ελληνικής ναυτιλίας· την ποντοπόρο ναυτιλία. Τέτοιες εργασίες αφορούν τα διάφορα τμήματα διαχειριστριών εταιρειών, ναυλομεσιτικά και ναυτασφαλιστικά γραφεία, νηογνώμονες, σημαίες, και τον λοιπό τεράστιο παραναυτιλιακό κλάδο – καύσιμα, επισκευές, εφόδια, διαχείριση πληρωμάτων, τεχνολογία, επικοινωνίες, και πολλά πολλά άλλα.
Κλείνοντας, επανερχόμενος στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, αυτή θα είναι τόσο εύκολη ή δύσκολη όσο περίεργος είναι κάποιος να εξερευνήσει τις διάφορες επιλογές και να ξεχωρίσει προς τα που επιθυμεί να κινηθεί, και έπειτα διαβάζοντας, μελετώντας και χτίζοντας έναν κύκλο επαφών – αρχικά μέσω του Πανεπιστημίου – προς εκείνη την επιθυμητή κατεύθυνση.