Δεν έχω ιδέα από ΕΠΑΛ, αλλά αρχικά θα σκεφτείς τι σου αρέσει και τι επαγγελματική πορία θέλεις να ακολουθήσεις. Αν αναφέρεις και αυτά, ίσως να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα.
Υ.Γ. ΕΠΑΛ δε θεωρείται το ναυτικό λύκειο;
Ναι επάλ θεωρούνται. Γενικά πάντως για να καταφέρει κάποιος όχι απλά να πάρει το "χαρτί" αλλά να κάνει κάτι μετά το Επαλ, οποιοδήποτε Επάλ, προυπόθεση είναι να πηγαίνει συνειδητοποιημένα και έχοντας ξεκαθαρίσει τι δουλειά επιθυμεί να κάνει και ποιες είναι οι προοπτικές της. Τώρα το Ναυτικό Λύκειο χρειάζεται ένα παραπάνω επίπεδο ωριμότητας στην απόφαση να πας γιατί πολύ απλά η θάλασσα είναι μεγάλη δέσμευση. Σκέψου το σαν γάμο ένα πράγμα

Αλλά σαφώς το Ναυτικό Λύκειο θα σου προσφέρει πολύ πιο σίγουρη και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση από οποιοδήποτε άλλο Επάλ.
Γεια σας παιδια ειμαι 15 χρονων και θα ηθελα να παω και εγω στο ναυτικο λυκειο...δεν ξερω ομως και πολλα πραγματα θα ηθελα να μαθω πως ειναι απο εξω το σχολειο τις εγκαταστασεις δηλαδη και θα ηθελα να μου πειτε ,τι διαφορα υπαρχει αν περασω απο το γενικο και παω σε μια σχολη ... και ποια το να παω εκει λυκειο δηλαδη εκει που πατε και εσεις ....Επισης μου ειπανε οτι πρεπει να διαλεξω στην δευτερα λυκειου κατι αλλα δεν καταλαβα ..... μπορειτε να μου απαντησετε??? βιαζομαι ..... ειμαι σε διλιμα η να παω γενικο η να παω ναυτικο λυκειο και αν ειναι να παω ναυτικο λυκειο ειναι καλυτερο απο το να παω γενικο και μετα να μπω σε μια σχολη ???? help me !!!!!!
Αν κατάλαβα καλά είσαι σε δίλημμα αν πρέπει να πας Επάλ (Ναυτικό) ή Γελ, κατάλαβα καλά; Λοιπόν και οι δύο επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους ανάλογα με την περίπτωση. Προσωπικά είμαι της άποψης πως δεν υπάρχει λόγος να μπουκώνουνε τα Γενικά Λύκεια από μαθητές που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να γίνουν επιστήμονες κάποια μέρα, ή με πιο απλά λόγια να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο όμως θα το
διαλέξουν συνειδητά και να είναι ικανοί να το βγάλουν. Η τεχνική εκπαίδευση είναι εξίσου χρήσιμη για την κοινωνία και μπορεί να έχει εξίσου καλές απολαβές, δεν πρέπει να την σνομπάρουμε. Οπότε Γενικό Λύκειο σου προτείνω να πας αν πραγματικά θέλεις και έχεις τις δυνατότητες όχι μόνο να το τελειώσεις αλλά και να πας σε ένα πανεπιστήμιο που γουστάρεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σκέψου την επιλογή του Επάλ, που επίσης δίνει κανονικό απολυτήριο Λυκείου και έχεις και μια κάποια επαγγελματική κατάρτιση για να συνεχίσεις την τεχνική σου εκπαίδευση.
Το θέμα με το Επάλ είναι πως και αυτό θέλε να είσαι πολύ συνειδητοποιημένος με το τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου , δεν πας εκεί απλά γιατί το σχολείο είναι "πιο εύκολο" αλλά για να μάθεις και μια τέχνη. Τώρα για να πάμε στο Θέμα σου, το Ναυτικό Λύκειο κατά την γνώμη μου είναι μια καλή επιλογή αλλά ταυτόχρονα μεγάλη δεύσμεση γιατί επί της ουσίας σε "σπρώχνει" στο επάγγελμα του ναυτικού το οποίο είναι από τα πιο δύσκολα αλλά ταυτόχρονα έχει καλές απολαβές και μικρή ανεργία σε σχέση με τα άλλα. Άμα δεν είσαι σε θέση, ή εκτιμάς πως δεν θα είσαι στο άμεσο μέλλον, σε θέση να ζήσεις την ζωή του ναυτικού απόφυγε το.
Και ναι όπως σε όλα τα Επάλ έτσι και σε αυτό θα επιλέξεις την κατεύθυνση σου, ή Πλοίαρχος ή Μηχανικός.