Ωραίο το κείμενό σου Bkid. Θέτει κάποια εύστοχα σημεία και θίγει, το ίδιο εύστοχα, άλλα. Όμως κρίμα που παραμένει απλά ένα κείμενο και δεν γίνεται πράξη. Γιατί, στην τελική, αυτό είναι το τραγικότερο απ' όλα όσα ανέφερες: η εξευτελιστικά φανερή απάθεια, από σχεδόν όλες τις πλευρές, πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Έχουμε φτάσει σε σημείο οι ίδιοι να μην τολμούμε να συζητήσουμε και να προτείνουμε. Μάλλον, όχι να μην τολμούμε· απλώς να συμβιβαζόμαστε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε άλλωστε - αυτό μας δείχνουν και αυτό μας περνούν με μεγάλη επιτυχία.
Φυσικά πάντα ακούω - πάντα ακούμε - πως ''υπάρχουν και χειρότερα''. Πως ''πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι γι' αυτά που ήδη έχουμε. Ε, κι αν έχουν και
λίγα ψιλοπροβλήματα δε χάθηκε και ο κόσμος.
Κάποτε θα διορθωθούν''. Ναι, συμφωνώ.
Κάποτε. Μόνο που ξεχνάτε πως αυτό το κάποτε δεν θα απασχολεί εμένα πλέον. Αλλά τι λέω, ντροπή μου· εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε για τους επόμενους που θα 'ρθουν. Και αυτοί οι επόμενοι με τη σειρά τους θα αγωνιστούν για τους μεθεπόμενους κ.ο.κ. Φυσικά το ποιοι ''επόμενοι'' τελικά θα απολαύσουν τους ''καρπούς'' των αγώνων μας, δεν το ξέρουμε ακόμα και μάλλον ούτε και θα το μάθουμε ποτέ - αν φυσικά θα υπάρξουν καρποί και αυτοί που θα τους απολαύσουν. ''Έχουμε
δωρεάν παιδεία και αυτό πρέπει να το εκτιμούμε αναλογιζόμενοι πως άλλες χώρες δεν έχουν καν παιδεία.'' Μάλιστα. Δώσε μου έναν τάφο, έναν αποτεφρωτήρα, ένα χώρο ''ανάπαυσης'' τέλος πάντων και ύστερα σκότωσέ με· και εγώ θα το εκτιμήσω. Έτσι πρέπει, αυτό μου λέτε.
Αλλά δε βαριέσαι. Είπαμε,
υπάρχουν και χειρότερα. Χα, μου αρέσει αυτή η φράση. Με αυτήν άλλωστε μεγαλώνω όχι μόνο εγώ, αλλά κι άλλοι τόσοι σαν κι εμένα.
Υπάρχουν και χειρότερα. Τουλάχιστον ας παρηγορηθούμε μωρέ στην ιδέα αυτών των ''χειρότερων'' μιας και αυτή είναι που δίνει αξία στο σύστημά μας. Σκέφτομαι όμως πως όταν το x σύστημα κοιτάζει μόνο να είναι καλύτερο από τα ''χειρότερα'' και δεν παραδειγματίζεται από άλλα, ανώτερα και αρτίως θεμελιωμένα, υπάρχει πρόβλημα. Αλλά βέβαια ας μην πηγαίνουμε στο σύστημα. Ποια είναι άλλωστε η Ελλάδα για να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες, σε αυτόν τον τομέα; Μήπως έχουμε ανάγκη; Ή μήπως έχουμε τη δική τους ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία; Αλλά, για θυμίστε μου, γιατί η χώρα μου δεν πάει καλά; Ή μήπως, όπως θα πουν πολλοί, και αυτό είναι δημιούργημα των δημοσιογράφων και των Μ.Μ.Ε; Καλώς ή κακώς μάτια έχω και βλέπω. Και αυτό που βλέπω, εγώ τουλάχιστον, δε θα το χαρακτήριζα ''καλό''.
Και όσο ειρωνικό κι αν φαντάζει, πάλι θα έρθουν εκείνοι που θα πουν πως καταστροφολογώ και πως μηδενίζω, εγώ και όλοι όσοι λέμε και πιστεύουμε τα παραπάνω. Και πάλι θα αμφισβητήσω αυτά που λέω, αναλογιζόμενος την ''αξία'' των όσων έχω. ''Μην είσαι αχάριστος'' θα μου πουν. Έρχονται όμως και οι φορές που βλέπω αυτό, και πολλά άλλα σαν κι αυτό:
δε μιλαω μονο για οικονομια και πολιτευμα.
επειδη μιλουσαμε για τις σχολες, αναφερομαι πρωτιστως στην παιδεια.
ε ναι ρε συ δεν εχουμε ολοι τις ιδιες ευκαιριες , ουτε ειναι δικαιο το συστημα των πανελλαδικων.
σε τρεις ****ωρες κρινεσαι για ο,τι ξερεις.
εχω συμμαθητη που ηξερε πολλα περισσοτερα απο μενα στα μαθηματικα και επειδη αγχωθηκε τα κανε σκατα και δεν περασε εκει που ηθελε, λογω αγχους.
το συστημα ειναι απανθρωπο και βαρβαρο στην παιδεια και επισης αυτοαναιρειται. Απορριπτει εκ των πραγματων οσα το ιδιο διδασκει στην εκθεση κτλ περι ανθρωπιστικης παιδειας κτλ.
και επειδη η παιδει διαμορφωνει χαρακτηρα και εχω τρελαθει με οσα διδαχθηκα και οσα τελικα αναγκαστηκα να ζησω, πραγματικα ζουμε σε μια παραλογη πραγματικοτητα.
στερουν τα ονειρα των παιδιων, με το να αφηνουν καποιους να μπαινουν σε σχολες επειδη απο συγκυριες γραψαν ισως καλυτερα απο καποιους αλλους που πραγματικα επιθυμουσαν να μπουν σε καποια σχολη.
Δεν ξερω αμα με καταλαβαινετε, αλλα εχω αγανακτησει με την κατασταση.
Τελικά, κύριοι, δεν είμαι εγώ που καταστροφολογώ αλλά εσείς που εθελοτυφλείτε. Καλό σας απόγευμα.