Ημμυ ΑΠΘ είμαι όχι Κοζάνη (που έχω την εντύπωση ότι όντως απόκτησε νέο τμήμα ημμυ). Κοίτα τα παιδαγωγικά είναι ψηλά παρόλο που δεν προσφέρουν αποκατάσταση επειδή στην θεωρητική υπάρχουν πολύ χειρότερες επιλογές και μια πληθώρα υποψηφίων που δεν πιάνει νομική παει σε παιδαγωγικά. Ενας απόφοιτος παιδαγωγικού με μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες (κάπως έτσι λέγεται και είναι μάλιστα και πολύ της μόδας) είναι πολύ πιο δυνατός επαγγελματικά από έναν ψυχολογο. Για αυτό και τα παιδαγωγικά είναι εκεί που ειναι. Όσον αφορά τις πληροφορίκες στην επαρχία οι βάσεις τους είναι εκεί που είναι επειδή υπάρχουν άπειρες σχολές πληροφορικής. Τόσες πολλές που προφανώς κάποιες σχολές πληροφορικής δεν θα αποτελούν πρώτη επιλογή κανενός άρα για αυτό έχουν και χαμηλές βασεις. Όσον αφορά τους μηχανικούς σχεδίασης στην Κοζάνη τα στατιστικά δείχνουν ότι το 1% που εισήχθησαν σε αυτή την είχε 3η επιλογή και τι υπόλοιπο 99% κάτι παρακάτω από 3η. Συγκεκριμένα κανένας δεν έλεγε πριν τις πανελλήνιες θέλω να πάω μηχανικών σχεδιασης. Το αν έχει μέλλον δεν το ξέρω αλλά ακόμα και σχολές που δεν είναι γνωστές όπως λογοθεραπεία ή κάτι τέτοιο αλλά προσφέρουν επαγγελματικη αποκατάσταση είναι πιο ψηλά στις βάσεις.
Μάλιστα, ανέφερα ενδεικτικά κάποιες σχολές, και φυσικά εστίασες στα μεταπτυχιακά τους.Γιατί δεν αναφέρθηκες και στα μεταπτυχιακά που παρέχει η σχολή μηχανικών σχεδίασης; Γιατί απ'ότι είδα είναι πολλά και ενδιαφέροντα σε διάφορους τομείς.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία ίσως αφορούν προηγούμενες χρονιές γιατί το 2019, 25 άτομα την δήλωσαν μέχρι 3η.
Τώρα όσο αναφορά το γεγονός ότι μόλις 8 άτομα την έβαλαν ως 1η επιλογή είναι ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων.Ίσως διότι προέρχεται από τη ΣΤΕΦ., γιατί το βιομηχανικό σχέδιο δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα(σε αντίθεση με την λογοθεραπεία που πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία), γιατί βρίσκεται στην περιφέρεια και γιατί η θετική κατεύθυνση που επιλέγει κατά κόρον αυτή τη σχολή είχε και την επιλογή την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ή άλλων Πολυτεχνικών Σχολών.Έτσι 'ξέμειναν' μερικές σχολές αφού ο αριθμός των εισακτέων είναι περίπου ίσος με αυτό των θέσεων.
Πάντως τυχαία δεν επιλέχθηκε να γίνει Πολυτεχνική.Ένα παρόμοιο τμήμα στο ΠΑΔΑ βιομηχανικού σχεδίου παρέμεινε ως είχε.
Αν και δεν είμαι σίγουρη αν αυτό ευνοεί τη σχολή της Κοζάνης γιατί μέχρι πρότινος είχε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Είσαι ειρωνική διότι προσπαθείς να πλάσεις κάτι φανταστικό , κάτι που δεν ισχύει για να ωραιοποίησεις την κατάσταση και να φτιάξεις την ψυχολογία σου.
Πάμε με στοιχεία :
https://anasygkrotisi-mixanikon.eu/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89/
Η έρευνα που παρέθεσες είναι πιο παλιά .
Επίσης δεν έχω ασκήσει κριτική στην σχολή , έτσι και αλλιώς πολυτεχνική είναι. Εσύ αισθάνεσαι ότι μειώνουμε την σχολή σου
Η ανεργία των μηχανικών αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ 50-60% . Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να προσθέσουμε και το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών.
Το 2014 το 55% των μηχανικών δεν μπορούσε να ξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές !
ΥΓ : Εργασία μηχανικού ΠΕ με 800 ευρώ δεν νοείται...κατστρέφεται ο κλάδος έτσι
Να παραθέσω μια πιο πρόσφατη έρευνα :
https://iobe.gr/docs/research/RES_05_F_05072017_REP_GR.pdf
1ον: ΠΟΤΕ δεν έπλασα κάτι απ'το μυαλό μου!ΣΤΑΜΑΤΑ να λες ότι εγώ γράφω όλα αυτά!
Παρέθεσα μία στατιστική έρευνα με ΜΟΝΑΔΙΚΟ σχόλια: 'Μάλλον είναι ενθαρρυντικό στοιχείο'.
και πέσατε να με φάτε! Λες κι εγώ βρίσκομαι πίσω απ'την έρευνα.Γιατί τέτοιο μένος;
Ορισμένοι θυμίζετε κάτι αρπακτικά που παραμονεύουν τα θυράματά τους.
2ον: Έπειτα έγγραψα ένα απόσπασμα απ'την ομιλία του πρύτανη της σχολής που αναφερόταν στις υποδομές και το διδακτικό προσωπικό κατά την έναρξη των μαθημάτων.Ούτε ωραιοποίησα μια κατάσταση ούτε φαντάστηκα κάτι για να ανεβάσω την ψυχολογία μου! Έλεος...
Φυσικά και μειώνετε ορισμένοι την σχολή μου όταν λέτε με τόση ευκολία ότι έχει 100% ανεργία στην Ελλάδα είναι σα να ακυρώνετε τη σχολή.Σίγουρα κανένας κλάδος δεν έχει μείνει αλώβητος και το ποσοστό μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που παρουσιάζεται στην έρευνα. Ούτε το 10% αλλά ούτε και το 100% ανεργία είναι ρεαλιστικά νούμερα αν θες την γνώμη μου. Με αυτήν την πεσιμίστικη ή υπερβολικά αισίοδοξη στάση δε πάμε μποροστά!
Τέλος, αναφερθήκατε στο ότι αυτά τα τμήματα υπάρχουν για να στηρίζουν οικονομικά την τοπική κοινωνία.Όπως επίσης το ότι συστάθηκαν στο πόδι.Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την σχολή μου.Απ΄την στιγμή που είναι η παλαιότερη στην Κοζάνη και προϋπήρχε των Πολυτεχνικών.Όχι δε το βγάζω απ'το μυαλό μου.Υπάρχει απ΄το 1996. Δε νομίζω όταν αποφασίστηκε η ίδρυσή της οι καθηγητές να είχαν στο μυαλό τους την ενίσχυση του 'τουρισμού' της περιοχής τη στιγμή που δεν υπήρχαν άλλες.