Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Αν είναι να πας στο εξωτερικό για ανειδίκευτη δουλειά, ναι το ξεχνάς. Αν όμως πας για μια καλή δουλειά, φεύγεις έξω εννοείται. Και ειδικά για Ολλανδία που ανέφερες. Για να ζήσεις καλά σε μια ξένη χώρα, πρέπει να μπεις στη διαδικασία να μάθεις και τη γλώσσα που μιλούν οι ντόπιοι. Αν πας με αγγλικά, ναι θα ζήσεις αλλά θα νιώθεις πάντα λίγο πίσω (Με εξαίρεση το Άμστερνταμ που μιλάνε όλοι Αγγλικά).
Σε δουλειές με ΙΤ που παίρνεις άνετα 3500 καθαρά, ζεις άνετα. Και τα ενοίκια μη σε τρομάζουν. Είπε κανείς ότι πρέπει να μένεις μέσα στο κέντρο της πόλης; Προφανώς και μένεις λίγο πιο έξω, πχ 20 λεπτά με το αστικό, που προφανώς έχουν άψογη συγκοινωνία.
Ο αδερφός μου ζει Ολλανδία τα τελευταία 2 χρόνια και σε καμία περίπτωση δε θεωρεί τον εαυτό του β κατηγορίας και δε σκέφτεται με τίποτα να γυρίσει πίσω(Έμαθε τη γλώσσα και αμείβεται αρκετά καλά).
Παρερμηνεύεις αυτά που λέω.
Δεν είπα τέλεια και παύλα ότι το εξωτερικό είναι κακό.
Έθεσα κάποιες ρεαλιστικές προϋποθέσεις για να πας (και btw μην το πάρεις προσωπικά, το ότι ο αδερφός σου ζει επιτυχημένα Ολλανδία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα). Τον παπά της Ολλανδίας/Γερμανίας/Σουηδίας κλπ. τον έφαγαν πάρα πολλοί, μη νομίζεις ότι το εξωτερικό το σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο ο ΟΡ.
Μιλαμε για χώρες όπου τα καλά χρόνια είχαν τόσο μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού που έβαζαν κυριολεκτικά τον οποιονδήποτε, με αποκορύφωμα τη Σουηδία που από τότε που μπήκαν Αραβοπακιστανοαλβανο μετανάστες έγινε πρωτεύουσα των εγκλημάτων σε όλη την Ευρώπη. Οπότε την ευκαιρία να πας για χειρώνακτας και να ανταγωνιστείς αυτούς είσαι χαμένος από πριν, συμφωνούμε.
Στο ζήτημα του "ΙΤ" (το catchphrase της εποχής) πάλι δεν τα λες πολύ καλά. Το να σε πάρει μια εταιρεία στην Ολλανδία ή όποια άλλη χώρα λες στον τομέα αυτόν σημαίνει
τεράστιο ανταγωνισμό με όλο το εργατικό δυναμικό στον τομέα αυτόν της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είσαι μάγκας και σε πήραν; Μπράβο σου!
Δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια η δουλειά. Και όπως είπα, ο πλούτος είναι σχετικός. Στο παράδειγμα της Ολλανδίας που είπες τα 3.500€ καθαρά είναι οριακά καλά λεφτά που για μας τα φτωχαδάκια τους Έλληνες "φαίνονται" πολλά: 1700€ νοίκι (εαν θες να μένεις αξιοπρεπώς, εαν μένεις σε τρόγλι πάω πάσο), 1100€ Σ/Μ+λογαριασμοί+λοιπά και κανά 400€ η ασφάλισή σου (εαν δεν στην καλύπτει η εταιρεία) μιλάμε για "καθαρά" λεφτά περίπου ένα χιλιάρικο το μήνα. 12.000€ το έτος τα καθαρά σου κέρδη από τη διαδικασία της μετανάστευσης (τα οποία εννοείται δεν φορολογούνται γιατί στην Ολλανδία με 12κ είσαι ένα βήμα πιο πάνω από τον άστεγο).
Το ερώτημα που έθεσα εξ'αρχής (το οποίο προφανώς δεν έπιασες) είναι το εξής: αξίζει για έναν να εγκαταλείψει την πατρίδα του, να μπει σε διαδικασίες με χαρτιά, βίζες, εκμάθηση μιας γλώσσας εξ΄ανάγκης, για καθαρό κέρδος 12.000€ το έτος; Τώρα προφανώς θα μου πεις, ότι αν κάτσεις λέω εγώ τώρα πέντε έτη θα προαχθείς, θα πας στα 5κ το μήνα κ.ο.κ. Αλλά τότε προφανώς τίθεται και το θέμα της ποιότητας ζωής, των παρεών, της οικογένειας κλπ. Γιατί σκέψου ότι οι ξένοι ζουν με άλλους ρυθμούς, δεν είναι σαν εμάς που 4 φορές την εβδομάδα πάμε για τσίπουρα.
Το συμπέρασμα είναι: μην τρώτε το τυρί, δείτε τη φάκα. Το "εξωτερικό" δεν είναι η μαγική λύση που λύνει όλα τα προβλήματα πτυχίου, αποκατάστασης κλπ. Και για όνομα του Θεού, δεν ασχολούνται όλοι με το ΙΤ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 4 Νοεμβρίου 2022
Μπορεί τα πράγματα στο εξωτερικό να μην είναι τόσο ιδανικά όσο παρουσιάζονται αλλά σίγουρα εκεί αναγνωρίζεται η δουλεία σου.
Αναγνωρίζεται αλλά εκατονταπλασιάζεται ο ανταγωνισμός. Ανοίγεις άλλη κουβέντα.
Ναι, μπορεί να παίρνω τον βασικό στην αρχή αλλά εαν το κυνηγήσω θεωρώ πως μπορώ να πετύχω πολλά περισσότερα απ' ότι στην Ελλάδα.
Αυτό είναι καθαρά δική σου κρίση. Εγώ προφανώς δεν σε ξέρω. Προσωπικά δεν υιοθετώ.
Αυτό τουλάχιστον έχω δει από γνωστούς μου που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες.
Σε καμία περίπτωση εγώ δεν παίρνω στα σοβαρά κάποιον που αναγκάστηκε να κάνει κάτι. Το να γίνεις "τουρίστας του κόσμου" (9 μήνες Γερμανία, 3 μήνες Ελλάδα κλπ.) χωρίς μόνιμη βάση με οικογένεια κλπ. δεν είναι εύκολο να ξέρεις. Και μην νομίζεις ότι οι ξένοι γουστάρουν τους ξένους. Γιατί καλώς ή κακώς ο Έλληνας στην Σουηδία ξένος είναι!
Μικρή παρερμήνευση, ο κλάδος της υγείας είναι η αίσχατη λύση για εμένα, αλλιώς θα περνούσα εξ αρχής νοσηλευτική ή στα παρεμφερή.
ΜΜΜάλιστα. Ανακαλώ τότε.
Δεύτερη παρερμήνευση (βρε μήπως μπερδεύτηκες και πήγαινε αλλού η απάντηση σου;
) την σχολή μου την λατρεύω απλά δεν μου προσφέρει σίγουρη δουλεία.
Καμία σχολή στην Ελλάδα του 2022 δεν προσφέρει δουλειά. Και αν αυτό σου λέει κάτι, πουθενά στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο έχει απομυθοποιηθεί χρόνια τώρα. Μόνο τα Σ/Α και ο Στρατός εγγυώνται δουλειά (υπό άλλους όρους βέβαια). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να το παλέψεις μόνη.
Ωστόσο ευχαριστώ για την απάντηση σου.
Να είσαι καλά!