Όταν η ίδια η χώρα δεν σε σέβεται, και γενικώς οι κάτοικοί της, σου φέρονται άσχημα χωρίς καν να έχεις διαπράξει κάποιο "έγκλημα", μόνο και μόνο επειδή ΈΤΥΧΕ να ακούσουν από τρίτους, ή στις ειδήσεις ότι ο τάδε Αλβανός/Ρουμάνος/Πακιστανός etc. έκανε αυτό κι αυτό, τι πρέπει να κάνει αυτός ο άνθρωπος δηλαδή; Να κάτσει να πεθάνει; ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ και κλέβει (και δεν αναφέρομαι σε βιασμούς, δεν έχει νόημα).
Φυσικά δε παίρνω το μέρος τους, απλά μπορώ να καταλάβω την οργή τους, και δεν λέω ότι όλοι το κάνουν επειδή δεν έχχουν να φάνε.
Νομίζεις ότι άμα του φερονταν σαν να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, θα αντιδρούσαν έτσι; Ή τα παιδιά μεταναστών που δεν διάλεξαν καν οι ίδιοι να βρίσκονται εδώ, γιατί να αντιμετωπίζουν αυτόν τον ρατσισμό;
Εδώ κολλάει το "ό,τι παίρνεις, δίνεις" που καταρρίπτεται από το "έκανε η κότα το αυγό, ή το αυγό την κότα;"
Εκεί πάμε σε άλλο κεφάλαιο.
Καταλαβαίνω τι εννοείς...
Οι Έλληνες σαν λαός έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και είμαστε πολύ ρατσιστές παρ' ότι το παιζουμε μοντέρνοι. Δεν τους σεβόμαστε, ούτε τους δίνουμε μια ευκαιρία να ανέλθουν κοινωνικά. Εχεις όντως δίκιο σε αυτό...
Αλλά νομίζεις ότι και οι αλλοδαποί μας αντιμετωπίζουν καλύτερα??
Ορισμένοι απ' αυτούς είναι πολύ ρατσιστές και επειδή τυχαίνει να γνωριζομαι καλά με παιδιά από άλλες χώρες, σε πληροφορώ ότι έχω συναντήσει και φαινόμενα φανατισμού σε ορισμένους (πώς θα σου φαινόταν ημέρα εθνικής γιορτής στο σχολείο κάποια κοπέλα να σου λέει "θα σας αφανίσουμε" ???).
Δεν σου μιλάω για περιπτώσεις που ΕΤΥΧΕ απλά να ακουσουμε ότι η τάδε εθνικότητα έχει το τάδε κουσούρι. Σου μιλάω για περιπτώσεις που μετανάστες ζουν στη γειτονιά σου και δημιουργούν συνέχεια φασαρίες. Στην δική μου τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε κάποιους μετανάστες (δεν θέλω να αναφέρω εθνικότητα) που μαζεύονται σε ένα καφενείο που υπάρχει και δημιουργούν συνεχώς φασαρίες (τσακωμοί, βρισιές στη γλώσσα τους, μεθύσια κλπ). Αρκετές φορές έχει έρθει αστυνομία.
Δεν λέω πως επειδή κάποιοι είναι έτσι, πάει να πει πως είναι όλοι. Δεν απορρίπτω κανέναν άνθρωπο προτού τον γνωρίσω και σχηματίσω προσωπική άποψη. Πώς μπορώ όμως να μην είμαι επιφυλακτική όταν συχνα-πυκνά βλέπω συγκεκριμένες συμπεριφορές από κάποιους ??
Όταν πηγαίνω βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και σε κάθε τετράγωνο συναντάω Πακιστανούς που με κοιτάνε από την κορφή ως τα νύχια λες και ήρθα από άλλο πλανήτη?? (Δεν έχω πρόβλημα μαζί τους απλώς αυτή η συμπεριφορά είναι ενοχλητική).
"Να κάτσει να πεθάνει"????
Δηλάδη να δικαιολογήσω τα φαινόμενα βίας, κλοπων, βιασμών, δολοφονιών που ακούμε κατά καιρούς επειδή αναγκάζονται??
Εγώ νομίζω πως
όποιος θέλει να τα καταφέρει, θα τα καταφέρει και χωρίς να κάνει κακό. Και δεν είναι λίγοι μετανάστες που καταφεραν να πάνε μπροστά και να καταξιωθούν επαγγελματικά. Κάποιοι τα κατάφεραν παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν, καλύτερα και από Έλληνες (με την έννοια ότι ένας Ελληνας δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με έναν αλλοδαπό).
Οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές (κοινωνία - αλλοδαποί)...
Φιλικά
Αμπελοφιλόσοφε, πολύ ωραίο το βίντεο του Ψαριανού και συμφωνώ για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα.
Όμως το θέμα είναι αρκετά πολυπλοκο. Υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες και από τις δύο πλευρές. Είμαστε προκατειλημένοι απέναντι στους ξένους αλλά και ορισμένοι μας αντιμετωπίζουν πολύ αρνητικά...
Από κάπου πρέπει να γίνει μια αρχή. Ένα δείγμα σεβασμού, ένας νόμος για οικονομική βοήθεια μεταναστών που ζουν σε απελπιστικές συνθήκες, κάτι τέλος πάντων που θα αλλάξει την στάση όλων.
Εμένα το πρόβλημά μου είναι τα κακοποιά στοιχεία, όχι οι τίμιοι άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια...
Υ.Γ Τα χρόνια που κι εμείς σαν λαός μεταναστεύαμε στην Αμερική και αλλού είχε επικρατήσει το προφίλ του "κουτοπόνηρου" Έλληνα που προσπαθούσε να ανέλθει κοινωνικά με διαφορές πονηριές και "κολπάκια"...(Όχι ότι δεν ίσχυε έως ένα βαθμό)...